49-kvinna

  Jag söker nu till högskolan och har gått från 3-årig ekonomisk linje men de noterar att jag har studiekurs mindre och säger att jag saknar svenska, minst 2 årskurser delat betyg och engelska minst 2 årskurser, men det vet jag att jag gick och ser så ut på betyget med? Däremot fattar jag inte att det står mindre i studiekurs och vad det innebar?

  1 Svar

  Milla SYV på FrågaSYV

  HEJ!
  Om Antagning.se eller antagningsgruppen/antagningsenheten på ett lärosäte kom fram till att du är obehörig, då är det inte så mycket du kan göra åt det.. Du bör i så fall läsa de kurser eller göra prövningar i de kurser som skulle ge dig behörighet. Om prövningar kan du läsa på fragasyv.se/info/provning
  Jag tänker också på följande: betygen du nämner i din fråga är även 30 år gamla. Sedan dess så kanske du har glömt en hel del. "Konstigt nog" gäller satta betyg tillsvidare, men kunskaperna som inte förvärvas bleknar ju... man glömmer det som man inte aktivt använder. Det är kanske så att du använder engelska dagligen i ditt jobb och även privat, det vet jag inget om, men i annat fall så är det möjligt att du nu har lägre nivå på dina kunskaper än du hade för 30 år sedan. Det är därför inte alls fel att repetera för att ha aktuella kunskaper. Inom universitetsutbildningar brukar en hel del kurslitteratur vara på engelska; gästföreläsare och en del ordinarie lärare föreläser också (ganska ofta) på engelska; det är ju därför som betygen i engelska krävs också, inför alla högskole- och universitetsutbildningar.
  Du kan givetvis försöka argumentera mot de som säger att du är obehörig, men jag tror inte du kommer att "vinna" mot antagning.se eller mot antagningsgruppen/antagningsenheten på ett lärosäte - detta för att de är experter i just den frågan. 

  Jag vet inte vilken utbildning på högskolan du söker, men jag vill ge dig tips på att eftergymnasiala utbildningar finns även i andra skolformer, t.ex inom yrkeshögskola. Du får därför gärna kika på www.yhguiden.se

  YRKESHÖGSKOLA brukar kräva lägre behörighet än högskola-universitet. Och yrkeshögskola kan även anta obehöriga. Några exempel på YH-utbildningar (finns kurser och program; kurser är mycket kortare (upp till en temin på heltid) och program kan ofta vara ettåriga eller tvååriga):
  utbildning till key-account-manager
  utbildning till fastighetsförvaltare
  utbildning till ljud- och musikproducent
  utbildning till webbutvecklare inom .NET
  utbildning till projektledare solenergi
  utbildning till miljösamordnare 
  utbildning i facility-management
  Hoppas mitt svar blir till hjälp!

  Studie- och yrkesvägledare

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga