David 25 år
  Jag går i en privatskola.
  I årskurs 1 frågade jag min biträdande rektorn om jag får tenta av modern språk ryska steg 3 och 4 och fick "Ja" som svar. Enligt min skola var priserna som Katedralskolan hade för ryska tentat för höga och de försökte hitta en annan skola som har samma kurs. Efter ett halvt år när skolans administratör inte hittade någon annan skola fick jag prata med rektorn. Då fick jag veta att en privat skola inte får "köpa" en utbildning från en annan skola. Det tog ETT år innan jag fick veta om det. Först får jag information om att det är möjligt men dyrt, sedan får jag information om att det inte är priset som är problemet utan skollagen. Nu undrar jag om det som min rektor sade till mig är sant? Jag vill också veta om skolan får ljuga eller gömma sanningen under ETT år. Jag trodde från börjar att det inte är något problem eftersom jag har vänner från andra skolor som har gjort samma sak, och mitt slutbetyg och även framtid är beroende av det.
  Jag har läst ett liknande artikel
  (http://www.fragasyv.se/fragor/har-skolan-raett-att-inte-tillata-mig-tenta-av-i-det-haer-fallet),
  men jag antar att Sevak går inte i en privatskola.
  • Anna Läs mitt utökade svar! prövningsenheten i Uppsala svarade idag att de från hösten 2015 har en lärare i ryska. Anmälan öppnar 17 aug.
  • David Tack för ditt svar! Läraren som har modern språk( det är samma person) har redan kontaktat min skola och nu får jag äntligen tenta av!!!)) Tack för er svar, ni hjälpte mig väldigt mycket!
  • Mikael Vi på Fråga SYV är glada om våra svar blir till hjälp! Stort lycka till!

  3 Svar

  Milla SYV SYV på FrågaSYV
  Hej David!

  Jag kan förklara reglerna för dig så som vi fick dem från Skolverket - en skola kan ge eleven möjlighet att tenta av de kurser som ingår i elevens studieplan. Det är ett undantag för att som regel läser eleven all sina kurser och får betyg i slutet av kursen. Men i fall eleven inte hade möjlighet att delta i undervisningen t.ex på grund av sjukdom (sin eller lärarens) bör skola försöka ordna möjlighet till prövning för att ge eleven möjlighet att fullfölja sin studieplan. Att ordna prövning i kurser som inte ingår i elevens studieplan, ingår inte i skolans skyldighet gentemot eleverna. Så svarade Skolverket när vi förr ett par veckor sedan frågade dem.
  Är moderna språk 3 och 4 (ryska) inskrivna i din studieplan?
  Om inte, kan du se om det finns prövningsenhet i den kommunen där du är folkbokförd eller fråga på komvux om hur man gör prövning. Detta helt utanför din skolgång, som om du inte gick i någon skola idag. Prövning brukar kosta 500kr per kurs.
  Om du får godkända betyg från prövningar, kan du fråga din SYV och rektor om de vill inkludera dem i din gymnasieexamen. För att kunna göra det måste datum för betyg i prövningar ligga innan datum för gymnasieexamen.

  I fall din skola inte tar in prövningsbetyg i examen, har du de betygen som kompletterande och prövas då i båda grupperna till högskola: de som inte kompletterade och de som kompletterade. Det är klart fördelaktigt för dig om betyg från prövningar ingår i examen.
  Jag hoppas mitt svar blir till hjälp för dig!
  Bästa hälsningar och stort lycka till!
  Milla
  Vilket program går du på? Ingår det moderna språk som obligatoriska i ditt program?
  Se på http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium?query=Uppsala+&program=&vocation= alla gymnasieskolor i Uppsala ... Om man byter skola, kan rektor på den nya skolan fatta beslut om individuellt anpassat program, dock måste det beslutet fattas innan utgången av åk2. Det är därför bråttom om du byter skola. En variant är om du skulle t ex byta till ett annat program eller annan inriktning på TE och gå om å k 2, då har du gott om tid och även för att förbättra dina språkkunskaper i svenska och eng., vilket är en stor fördel: du säger själv att språket utgör hinder för dig i vissa ämnen. Det är ibland bättre att "skynda långsamt" och satsa på kvalité framför allt.
  Du har också rätt att söka till å k 1 till och med och gå om 2 år. Det kanske är lite att ta i... Men att gå om ett år är ganska vanligt och i ditt fall när du behöver förbättra två språk: svenska och engelska, är det kanske den bästa läsningen - samtidigt som du byter till en skola som kan ordna prövningar i modernt språk till dig. Be rektor på din skola att ge dig 10 min och fråga om vilken skola hen rekommenderar att du byter till, du ber bara om råd... Det har du rätt till att göra. Stort lycka till!
  Hej igen!
  Skickar en länk där reglerna för Meritpoängsberäkning är sammanfattade på ett koncist och bra sätt:
  http://www.gymnasieguiden.se/informeras/meritpoaeng-meritkurser-omradeskurser

  Om ditt mål är att komma in på en högskoleutbildning - är det absolut viktigast att bli BEHÖRIG. Sin plats på utbildningen kan man säkra genom att uppnå ett högt resultat på högskoleprovet. Du kan läsa på http://studera.nu/hogskoleprov/det-viktigaste-om-hogskoleprovet/
  och det är bra att planera göra HP flera ggr - chansen är större att uppnå högre resultat för varje nästa gång man gör HP (upp till femte gång; ibland fjärde... sedan ligger man på samma nivå - oftast i alla fall).

  Undersök möjlighet att byta skola och gå om ett år. Att du blir 2 år äldre än dina klasskompisar är inte alls ovanligt: det i varje klass finns några elever som är äldre - ibland 3 år äldre. Det finns fördelar - med livserfarenhet och det är många ggr bra att vara mognare än resten av klassen.

  Fråga SYV önskar dig stort lycka till!
  Milla, SYV på Fråga SYV
  • David jag vet att skolan är inte skyldig att boka tenta från en annan skola, eftersom moderna språk ryska erbjuds inte och inte heller är obligatoriska på min skola. Frågan är om de INTE får enligt gymnasieförordningen boka en prövning från en annan skola? För att jag fick en annan information från samma personal om att man får för ett år sedan.
  • David Juste, jag fick också veta att eftersom jag är en gymnasieelev får jag inte tenta av modern språk ryska på egen hand. Jag skulle jättegärna göra det om jag kunde.
  • Milla Det är en komplicerad fråga. Reglerna är mycket "allmänna" och beskriver inte varje situation. De måste tolkas. Och de tolkas olika ibland. Det är kanske bäst om du vänder dig till Skolverket och Skolinspektionen direkt. Du uppger då exakt vad som hände och får info från dem som har tolkningsföreträde och även kan prata med din skola och försöka lösa situationen.
  • David Det känns logiskt att jag själv borde kunna tentera en kurs och betala själv också, eftersom den kursen inte är en random kurs utan är ett modernt språk. Men olika personer säger olika saker och det känns också lite läskigt att kontakta Skolverket
  • Mikael Se på kommunens hemsida om ni har Prövningsenhet. Om inte, maila KOMVUX och fråga hur man gör prövningar, var finns info om det.?
  • David Tack för svaret. Jag tänker göra allt ni tipsade och hoppas att allt går bra! Annars är min framtid förstörd :)
  • Milla Tänkte på en sak: kan du uppnå Max merit på annat sätt- genom matte och eng7? Då blir det onödigt att göra prövning i moderna språk!
  • Milla Även satsa på högre betyg i de kurser du läser nu kan ge samma och även högre effekt än 1,5 i merit.
  • David Grejen är att jag har bot i Sverige i 4-5 år och min engelska inte är så bra för att jag ska kunna läsa eng7, och jag inte heller har läst någon modern språk i grundskolan eftersom jag fokuserade mig mest på att lära mig svenskan.
  • Milla Går du åk2 eller 3 nu?
  • David Jag satsar men de kunskaper som jag har i sv och eng bromsar mig i alla ämnen där de krävs. De kurserna där det mindre behöver att prata och skriva på sv och eng har jag ett A eller ett B
  • David Jag går åk 2 och när jag ställde frågan till biträdande rektorn gick jag åk 1
  • Milla Om du går åk2, kan du försöka byta skola till en skola som kan ordna prövningar i moderna språk. Du kan i alla fall undersöka den möjligheten ...
  • David Jag har redan undersökt. Min skola har visa kurser som jag behöver (Fysik2, Matte4, Datorteknik) i åk 3, medan andra skolor har det i åk2. Och dessutom är teknikprogrammet på andra skolor annorlunda d.v.s. de har läst visa kurser som inte jag har gjort. För att avsluta gymnasiet med ett program måste jag ha alla kurser inom det programmet.
  • David Det känns som att min skola skulle kunna hjälpa mig om de bara villee
  • Milla Skriver ett utökat svar till dig nu.
  • David Individuellt anpassat program är ganska bra lösning! Men grejen med att gå om är förskräcklig(om man kan säga så) eftersom när jag flyttade från förberedelseklassen till vanlig klass var jag redan ett år äldre än alla mina klasskamrater och att vara 2 år äldre är inte så skönt :) Men det är bra att ha individuellt program som sista alternativet. Men jag fortfarande hoppas att det löser sig och att jag tentar av det jag vill tenta av.
  • David En sista fråga. Kan jag på något sätt tenta av ryska både efter jag har slutat åk3 och innan jag fått min Slutbetyg. Jag vet att det är en dum fråga
  • Mikael Du får examensbevis sista dagen du är elev på gnasiet.
  • David Man skickar väl sina betyg till universitetet det 15 april? Vilka betyg skickar man då?
  • Mikael Komplettering tas emot till mitten på juni.
  • David Jag har läst allt om meritpoäng och kan allt utantill. Det finns egentligen flera orsak till att jag inte vill läsa om ett år. Men att byta skolan och fixa en individuell anpassad program är nog bästa alternativet. Tack så mycket för all information som ni gav till mig. Nu har jag någonting att stå på och fundera kring.
  Läs alla kommentarer
  Mikael SYV SYV på FrågaSYV
  Hej!

  Kontakta http://www.friskola.se friskolornas riksförbund, som både kan ge info och bistå med praktisk hjälp /är mitt råd till dig.
  Med vänlig hälsning, Mikael
  • David Tack för svaret! Ska göra precis hur du sade))
  • Mikael På Teknikprogrammet får moderna språk läsas som programfördjupning och inom individ.val också. Om skolan skriver in moderna språk, ryska steg 3 och 4 in i din studieplan, bör du ha rätt att tenta av dem. Men det finns risk m
  • David Vilka risker finns det med det? Läraren som har moderna språk ryska 3, 4 sade samma sak till mig, att enda jag behöver göra är att övertala min programrektor om att skriva in de kurser i min studieplan
  • Mikael Risk med det är att i fall du t.ex får F i mod.språk 4, får du bara 0,5 i merit och har F i gymnasieexamen som verkligen sänker ditt meritvärde. I tentan ingår översätta mellan "ditt språk" och svenska och du kanske inte kan tillräckligt med svenska och av den anledning blir underkänd. Grammatik är också ett område som kan bringa problem ... Det räcker inte att kunna prata och skriva bra, du måste också kunna förklara en del grammatik, så risken finns att efter all kamp för att kunna göra prövningar, blir du besviken om du i stället försämrar dina chanser till eftergymnasial utbildning. Det kan därför vara smartare att satsa på högskoleprovet, som aldrig försämrar dina chanser, men kan förbättra dem.
  • David Om det är det enda som är risken så har inget bekymmer =)
  • David Grejen också är att högskoleprovet är i matte, sv och eng. Som du redan vet är jag bra på matte, men inte sv och eng
  • Mikael En annan risk är att i fall du får högt meritvärde och kommer in på ett mycket krävande program på högskolan, där studerande är extremt duktiga, precis som du, men de flesta har svenska som modersmål, kommer du överanstränga dig för att hålla jämna steg med kursare. I värsta fall kan det bli negativa hälsokonsekvenser för resten av ditt liv.
  • David Jag litar på mina kunskaper och känner mig säker i det programmet som jag ska välja på universitetet.
  • Mikael Som sagt, går det inte att trolla. Du får försöka bli så bra på sv. Och eng. som du kan bli. Det tar tid med språk... Går inte att forsera språkinlärning hur mycket som helst. Det hjälper att "bada i språket" dvs omge sig av det språk man vill lära sig... Låta radio "morra på svenska"!i bakgrunden mest hela tiden... Det viktigaste är att inte "gå in i väggen" för att då blir det inte bra för någon: lidande för dig och din familj samt dyrt för samhället. Och att komma in på högskola är inte allt ... Sen är det många års studier samt klara av arbetslivets hårda krav, viktigt att dimensionera sina krafter så de räcker för hela resan.
  • Mikael Nu är det så många kommentarer, så jag vet ej vad som redan är besvarat... Skriv en helt ny fråga nästa gång!
  • David När jag flyttade till svensk klass i åk8 fick jag ett D på svenska och ett F på engelska, i 9an fick ja ett C i svenska och ett E i eng. Förra året i åk1 fick jag C i svenska och C i Engelska. NU ligger jag mellan ett C och ett B i svenskan och i ett C i Engelskan. Jag känner att jag har blivit bättre och jag fortsätter att utvecklas både muntligt och skriftligt. Min nästa fråga är - Jag har fått fel information av min skolans personal i ett år och nu undrar jag om det finns något lag som skyddar mig från det? Jag är inte elak men jag måste ha något som jag kan skydda mig med om jag inte har något annat val.
  • Mikael Har du några bevis, som skulle hålla juridiskt? Typ, ett dokument , ngt i skrift?
  • Mikael Det som sägs kan missuppfattas... Har du inspelade samtal?! I annat fall ska du inte kunna bevisa ngt. Att p
  • David Jag har ett mejl där min biträdande rektor skrev att jag som elev kan tenta av språket själv och att de sedan kan skiva in betyget i studieplan.
  • Mikael Att påbörja krig utan ammunition kan inte jag rekommendera!
  • David Är ett mejl inte tillräckligt?
  • Mikael Börja med att boka möte med den som skickade mailet till dig, visa utskrift och säg att du vill helst inte bråka men gör det om du blir tvungen. Be om råd: fråga vad personen själv skulle göra i din situation?
  • Mikael Med juridiska processer vinner oftast den som är starkare och det kan bli obehagligt för din skola men även för dig. Den som har minst resurser får mest skada när man drar igång juridiska processer .. Det är vår erfarenhet, tyvärr, och vi avråder därför från att dra in juridik i konflikter.
  • David Den som skickade mailet och var biträdande rektor då är nu SYV och är pappaledig. Han jobbar bara på fredagar men nuvarande biträdande rektorn skulle kontakta honom om det här för en vecka sedan men inte heller har gjort det
  • David Alla är mot mig!
  • David Kan jag skicka över till ditt mail det mailet som jag fick. Jag vill veta om jag har tillräckligt bevis
  Läs alla kommentarer
  Anna SYV SYV på FrågaSYV
  Hej David!

  Vi förstår att du känner dig lurad och är därför arg och vill få det som du tycker du har rätt till för att du fick svar från skolans personal med en sort löfte.

  Fråga SYV är en informationstjänst och har inga befogenheter att göra bedömningar om bevisbördan. Det är därför ingen idé att du skickar över ngt mail till oss. Vårt svar skulle innehålla en gissning om vad som menades. Din skolans ledning kan hävda att det fanns ett sammanhang som vi inte känner till, vårt inblandning kan komplicera saker vilket troligtvis får enbart negativa konsekvenser för dig.

  Fråga SYV har ingen möjlighet att driva din fråga. Du kan söka konsultation med en jurist. Se t.ex om det finns tillfällen med fri juridisk hjälp på ett bibliotek eller om juridikstuderande har någon sort tjänst där de ger juridiska råd.
  Vi önskar dig stort lycka till!
  Vänligen
  Anna
  Hej David!
  Vi kontaktade Prövningsenheten i Uppsala och fick följande meddelande som svar:

  Från och med hösten 2015 har vi en lärare i ryska som modernt språk. Anmälan till höstens prövningar öppnar 17 augusti.

  Med vänlig hälsning
  Ulla-Britt Andrén
  Prövningsenheten
  Postadress:Uppsala kommun
  753 75 Uppsala
  http://navetutbildning.uppsala.se/proevningar.aspx
  • David Grejen är att på de 2 timmar på fråga SYV har jag fått mer information och råd än på ett år från min skola. Jag vill få hjälp från min skola. Det är inte så mycket de behöver göra för att hjälpa mig.
  • David Jag förstår att Fråga SYV kan inte hjälpa mig på det sättet, och det ända jag ber er är ett råd som jag är tacksam att jag får :)
  • Anna Skriv en ny fråga till oss, vad är det nu, när du vet mer, som du behöver råd kring .
  • Liselotte Du kan få. 1,5 i merit för matte och 1,0 för engelska 7 och på så sätt uppnå 2,5 som är Max i merit.
  • David Det programmet som jag ska välja kräver matte 4 och därför får jag bara 1,0 merit för matte 5. Min engelska är inte tillräckligt bra för att jag ska ta eng 7 och få ett sånt betyg som med själva meritpoängen skulle höja mitt slutbetyg och inte sänka
  • Anna Har du läst reglerna för meritpoäng? Du kan få 1,5 i matte om du läser både matte5& specialisering. För att merit för eng behöver du betyg E men jag säger inte att du ska ge upp moderna språk. Vilken utb på högskola planerar du att söka?
  • David Ja, jag har läst reglerna. Min skola erbjuder inte heller matte specialisering. Dessutom om jag får ett E på eng kommer det inte bara hoja men också dra ner min slutbetyg
  • Milla Meritkurser höjer alltid Meritvärde eftersom 0.5 i merit är mer än "sänkning" från A till E i en 100 poängs kurs. Dessutom ger Engelska 7 1.0 i Merit, vilket höjer ganska mycket. Även om en elev skulle ha alla A-betyg men bara E i eng 7, blir det en höjning på 0.6 ca. Jag förstår att du vill hemskt gärna göra prövning i Moderna språk & att du upplever att du blev lovad det av din skola. Tala med den personen som lovade dig det. I fall ni inte kommer överens, kan du undersöka möjlighet att byta skola. Ta även direkt kontakt med Prövningsenheten i din kommun. Är det från Prövningsenheten du fick svar att du ej får göra prövning pga du läser på gymnasiet? Så brukar det inte vara men varje kommun bestämmer själva för prövningar är organiserade, så det förekommer alla möjliga varianter. Dock brukar man få pröva i fall man beredd att betala avgift.
  • David Det är inte prövningsenheten som har kursen moderna språk ryska utan Språkskolan. När jag kontaktade dem sade de att jag ska anmäla prövning via gymnasiet. Jag ska försöka kontakta det personen eller be biträdande rektorn att kontakta honom eftersom han är inte så ofta på skolan. Om jag får ett negativt svar på alla mina frågor ska jag tänka på att byta skolan. Hoppas bara att det går.
  • Anna Språkskolan & Prövningsenheten kan vara olika saker som finns oberoende av varandra. Sök på just Prövningsenheten och fråga även på Komvux - om hur man går tillväga om man vill göra prövning. Ställ en anonym fråga som om du inte läser på gymnasiet. En person "från gatan" vill göra prövning. Hur gör hen i så fall? - är din fråga. Stort lycka till!
  • David Prövningsenheten har inte moderna språk ryska, det är bara språkskolan som har det.
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • I 26 år

   Distans och heltid ?

   Hej Jag jobbar och studerar på deltid på distans komvux. Jag undrar är det möjligt att studerar heltid på distans?

   Anna SYV: Hej I.!Om komvux i din kommun kan erbjuda dig läsa på distans på heltid, så kan du göra det. Många studerar på heltid, på distans. Men vad komvux i just din kommun kan erbjuda vet inte... Läs hela svaret
  • Ida 18 år

   Ångest över fel val på sista året?

   Jag går sista året på handelsprogrammet, och vi har APL tre dagar i veckan. Jag har typ ångest varje gång jag vet att jag ska till min APL plats så får jag typ ångest. Jag har insätt nu att jag har valt fel program men jag pallar inte med att byta. Men jag skulle kunna tänka mig byta APL plats....

   Anna SYV: Hej Ida!inom handel finns många olika jobbmöjlighter. Det finns många yrken och många arbetsplatser även inom samma yrke och villkor och arbetsuppgifter behöver inte vara identiska eller ens... Läs hela svaret
  • Josefine 19 år

   Arkitektur utbildning eller dubbelexamen arkitektur och civilingengör?

   Hej! Jag går just nu ett tekniskt basår i hopp om att få behörighet att söka drömutbildningen arkitektur teknik på Chalmers till nästa höst. Problemet grundas i och med att jag inte har betygen som krävs för att bli antagen, och...

   Anna SYV: Hej Josefine!Genom att du studerar förbereder du dig också, samtidigt, till högskoleprovet. Högskoleprovet mäter hur allmänbildad och "duktig" man... Läs hela svaret
  • Marie 50 år

   Hur räknar man studietakt?

   Om jag vill en komvuxkurs 16 timmar/vecka, stämmer det att studietakten blir 40 % i och inte ger CSN? Hälsningar Marie

   Mikael SYV: Man måste veta hur många gymnasiala poäng kursen går på varje vecka. Halvtid är 10 gymnasiala poäng per vecka, heltid -20. 
  • Erika 21 år

   Vill hoppa av skolan?

   Hej Jag började första terminen på universitet och har verkligen inte skolmotivation så jag funderar på att hoppa av då jag hellre vill ta paus och fundera på vad jag egentligen vill läsa då jag inte känner mig helt hundra på denna utbildningen. Vilka alternativ har jag? Kan man liksom ta...

   Anna SYV: Hej Erika,Så länge du har studerat (alltså t o m det datumet som du avbryter studierna, men OBS! CSN räknar i hela veckor - så om du hoppar av från fredag, så har du inte rätt till... Läs hela svaret
  • Tian 19 år

   Kan man återuppta utbildning efter studieavbrott ?

   Hej! Jag studera som ämneslärare nu i Malmö universitet på första termin. Men nu vill jag ta en paus för att plugga till högskoleprovet och kanske ansöka till ett annat program, men Jag vet inte vilken ska jag ansöka till Studieuppehåll...

   Anna SYV: Hej Tian,om man är antagen till ett program på ett svenskt universitet eller på en högskola och behöver pausa sina studier har man möjlighet att ansöka om... Läs hela svaret
  • Marie 23 år

   Utbildning utan laborationer?

   Hej! Finns det någon utbildning som involverar kemi, matte, fysik eller biologi men som inte har några (eller i alla fall inte många) laborationer? Jag avskyr verkligen laborationer och som det ser ut just nu, har min utbildning 3-5 stycken varje-varannan månad. Det är så svårt för...

   Anna SYV: Hej Marie!jag har svårt att tro att utbildning inom det område som du nämner i din fråga skulle vara helt utan laborationer. Du skriver om att du kan acceptera utbildning med färre laborationer, men de... Läs hela svaret
  • Mina 19 år

   Kan jag bli civilingenjör?

   Hej! Jag undrar om jag kan läsa byggingenjör och bli högskoleingenjör (alltså bara läsa 3år) och sedan läsa master och bli civilingenjör?

   Julia SYV: Hej Mina,den säkra vägen till yrket Civilingenjör är via civilingenjörsprogrammet, som är en 5-årig utbildning. Vilka masterprogram som kommer erbjudas om 3 år är det ingen idag som... Läs hela svaret
  • Mina 19 år

   Hur blir jag behörig?

   Hej! Jag vill studera till landskapsarkitekt men läste teknik på gymnasiet. Jag läste fysik 1&2 och kemi 1 men saknar biologi 1. Jag behöver biologi 1 för att bli behörig till landskapsarkitekt. Nu undrar jag vad som är bästa alternativet för mig för att bli behörig till landskapsarkitekt?

   Julia SYV: Hej Mina,om behörighet vad gäller naturvetenskapliga ämnen beskrivs så här Naturkunskap 2 eller fysik1a, kemi1 och biologi1, och du har godkända betyg i fysik1a och kemi1, så kan du antingen... Läs hela svaret
  • Benjamin 20 år

   Matematik 5 på komvux?

   Hej, jag har tänkt på att kanske läsa enbart matematik 5 på komvux för att öka mitt meritpoäng så jag kan garantera en plats på en civilingenjörsutbildning. På gymnasiet läste jag Moderna språk 3 och Eng 7 och har därför +1,5 meritpoäng men matte 5 kan ge mig 1 poäng till om jag förstått...

   Julia SYV: Hej Benjamin,antagningsgränserna kan gå upp och ner. Ingen vet exakt hur högt meritvärde kommer krävas för att komma in nästa gång. Sedan är det också bra att kunna mer matte och... Läs hela svaret
  • Nellie 19 år

   Är det lönt att endast läsa en delkurs?

   Hej, Jag har bestämt mig för att hoppa av ett kandidatprogram på universitetet som jag påbörjade nu i slutet av augusti. Jag är på min första delkurs just nu (10hp) och undrar om det finns några fördelar med att läsa den klart?...

   Julia SYV: Hej Nellie,jag råder dig prata med Studievägledare på ditt program. Vad jag vet, så kan inte delkurser tas in i kandidatexamina. Kanske kan det vara en fördel att du i din CV har... Läs hela svaret
  • Mohamed 21 år

   Hjälp komvux betyg?

   Hej jag läste kemi 1 i gymnasiet och fick betyget F för att jag missa den sista inlämningsuppgiften. Nu läser jag kemi 1 på komvux distans och undrar ifall det går att lämna in de delmoment som jag redan fått betyg i och bara göra det som jag har missat i kursen. Jag vill enbart få E i kursen. Mvh

   Julia SYV: Hej Mohamed,frågor om betygssättningen besvaras av lärare i respektive ämne. Studie- och yrkesvägledare har ingen utbildning i betygssättningen. Hur läraren kommer bedöma dina... Läs hela svaret
  • Edith 18 år

   Gått fel gymnasieutbildning i 3 år, vill bli lantbrukare, är det kört?

   Hej, jag är nu inne på mitt sista gymnasieår, jag har bytt från häst, till djurvård till hundinriktning. I ettan var jag verkligen galen i hästar och i tvåan försvann det intresset. därför bytte jag till djurvård, men det passade mig inte heller, så jag bytte till hundinriktning tätt in på. Jag...

   Liselotte Johansson: Hej Edith,T o m det året du fyller 19 år kan du fortfarande söka om till år1 på gymnasiet. Om du fyller 19 år under året 2022, kan du söka... Läs hela svaret
  • Maher 21 år

   Får man söka något annat program igen efter ett studieavbrott?

   Hej! Jag tänker göra ett studieavbrott från det program som jag läser nu i Högskolan. Så det som jag har läst att ifall man har bra eller rimliga skäl till varför man inte kan fortsätta studera så får man ta studieavbrott med...

   Liselotte Johansson: Hej Maher,alla får söka alla utbildningar som de vill gå och om de är behöriga - konkurrera om studieplats. Och detta oavsett vilka utbildningar de läste... Läs hela svaret
  • Ali 22 år

   Hur många poäng behöver jag egentligen?

   Jag är så förvirrad just nu. Jag förstår inte hur många poäng det är jag behöver? Jag har läst mer än 2500 poäng på Gymnasiet, men fick väldigt många F i ämnena. Hur blir det nu? Utbildningen jag vill...

   Liselotte Johansson: Hej Ali,om du vill komma in på en svensk högskoleutbildning behöver du få Grundläggande behörighet + många utbildningar kräver även Särskild behörighet. Jag... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga