Julia
  Hej!
  Jag går i tvåan på naturvetenskapsprogrammet och vill sedan läsa sjuksköterskeprogrammet på universitetet.
  Jag vet att den särskilda behörigheten till det är: samhällskunskap 1b alt. 1a1+1a2, historia 1b och naturkunskap 2 alt. bio 1 + ke1 + fy1.
  Min fråga är då om det går att ha F i historia 1b och samhällskunskap 1b (alltså mindre än 250 poäng) och ändå kunna komma in på programmet?

  Sedan har jag några andra frågor:

  - Kan man läsa Naturkunskap 2 utan att ha läst Naturkunskap 1? Måste man göra en prövning för att läsa Na2 ? Kan man läsa Na2 på distans? Om ja, hur? Komvux?
  - Jag vill inte läsa bio2, ke2, fy2 och matte 4c nästa år, gillar inte det och har ändå inget behov av det eftersom det ingår inte i den särskilda behörigheten till sjuksköterskeprogrammet. Vad kan jag göra åt det? Kan jag ta bort de och ersätta de med andra kurser? Fas då är det inte längre ett naturvetenskapsprogrammet => kan man ha ett "program" med bara "handplockade kurser"?
  - Jag vill gärna börja på Komvux, och då antar jag att tidigast är till hösten jag kan ansöka? Är det möjligt att läsa ett ämne i taget, på distans och heltid och ändå få studiemedel från CSN? Jag vet att för att bli beviljad studiemedel från CSN krävs det att man läser 20 poäng per vecka i minst tre veckor. Skulle man då kunna sätta upp en studieplan där det står t ex att först ska jag läsa det här ämnet, och så fort man är klar läsa nästa och så? Har kollat lite runt på nätet och sett att vissa kurser går att läsa klart på 10 dagar eller några veckor.

  Hoppas att du/ni kan hjälpa mig! Är verkligen förvirrad och i behov av mycket hjälp just nu.
  Tack på förhand!!
  //Julia

  2 Svar

  Milla SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Julia,
  för Grundläggande behörighet behöver man gymnasieexamen (och där kan man ha upp till 250 poäng F) men i fall kurserna krävs för SÄRSKILD BEHÖRIGHET som i detta fallet Historia 1b och Samhällskunskap 1b - så blir du OBEHÖRIG i fall du inte har lägst E betyg i de kurser. För att vara behörig måste man uppfylla både Grundläggande och Särskild behörighet.

  Naturkunskap 2 behöver du inte läsa i fall du har godkända betyg i kurserna Fysik 1b, Kemi 1 samt Biologi 1 - i alla de tre kurserna, alltså - de TILLSAMMANS /godkända betyg i dem gör att man inte behöver läsa Naturkunskap 2; det är de så kallade "ersättningskurser"/.

  I fall du vill göra Prövning i Naturkunskap 2, krävs det som regel inte att du skall uppvisa godkänt betyg i Naturkunskap 1b eller i någon annan kurs. Däremot om du vill läsa Naturkunskap 2 t.ex. på komvux, så behöver du bekräfta att du har nödvändiga förkunskaper för att ha förutsättningar att klara av kursen.

  Vilken inriktning läser du på NA? Utifrån din fråga låter det som att du läser "natur-natur". Då är de kurserna som du inte vill läsa - obligatoriska. Frågan är om du kan byta inriktning till "Naturvetenskap och samhälle" där andra kurser är obligatoriska. Se på http://www.gymnasieguiden.se/files/uploads/150122/Programplan_NA.pdf
  längst ner Programstruktur - du måste läsa EN AV INRIKTNINGARnas alla kurser. I Naturvetenskap & samhälle är det Geografi 1, Samhällskunskap 2 + "ett naturvetenskapligt ämne" som du måste läsa för att uppnå krav för gymnasieexamen.
  För att kunna bli antagen till komvux så måste du ha 3 årig gymnasieutbildning bakom dig
  eller
  vara tillräckligt gammal: tidigast från 1 juli det kalenderår du fyller 20 år.
  Vilket år fyller du 20 år?
  Från samma dag (1 juli det kalenderår du fyller 20 år) har du rätt till Studiemedel och det är andra regler än för Studiebidrag (Studiehjälp) som man har på gymnasiet.
  För Studiemedel kan man få halva för halvtidsstudier eller 75% om man läser på minst 75% men på mindre än heltid.

  Ett alternativ för dig kan kanske vara att byta program - till t.ex. Ekonomi eller Samhällsvetenskapsprogrammet. Rektor på det nya programmet kan fatta beslut om Individuellt anpassat program. Det finns vissa regler även där och rektors rätt är begränsat: t.ex. beslut om Individuellt anpassat program måste fattas innan utgången av åk2 på gymnasiet, dvs kan du tyvärr inte byta till åk3 på ett nytt program och få examen med "hopplockade kurser" men du kan gå om åk2 på ett nytt program - eller så byter du nu, innan utgången av åk2. Det är en av möjliga lösningar.

  Fundera på det som jag skriver nu & återkom om du har fler frågor.
  Att gå prata med SYV på skolan är en mycket bra idé. SYV kan reglerna och vet vilka möjligheter som finns i din situation. Dessutom vet hen lokala möjligheter, som finns på just din skola eller i din kommun, t.ex. hur Prövningar är organiserade i just din kommun (det kan skilja sig olika i olika kommuner).
  Bästa hälsningar
  Milla SYV

  • Julia Tack så jätte mycket för det snabba svaret!
  • Julia Kan jag då läsa Na1 och Na2 på Komvux? Jag fyller 20 år i oktober, så som du skrev kan jag redan söka dit den 1 juli. Vet du om man kan läsa de här två ämnena på distans? Nu läser jag natur-natur, men känner att det är inte rätt för mig, men vill ändå inte byta program (igen, har gått på 4 olika program redan och 5 olika skolor ser du). Kan just det där "naturvetenskapliga ämnet" som man måste läsa på Naturvetenskak och samhälle vara naturkunskap? Om man ansöker den 1 juli, när börjar man ? I augusti?
  • Anna Jag kommer att skriva svar på din kommentar nu, kommer inom kort. Anna SYV på Fragasyv.se
  Anna SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Julia,
  KomVux är det varje kommun som ansvarar för och det finns stora variationer på hur det är organiserat i olika kommuner.
  Sök på din kommuns hemsida efter Komvux eller Vuxenutbildningen /det är samma sak men kan heta olika/. Det är den kommun som du är folkbokförd i som du skall söka till.
  T.ex. kan det vara så att ansökningsperiod är t.ex. från 15 mars till 15 april till start i augusti. Vissa kommuner som t.ex. Stockholm och Göteborg har fem starter per år, andra har - två: i augusti och i januari. Det kan också finnas sommarkurser på komvux.
  Jag vill att det skall vara helt klart för dig vad du behöver för behörighet till Sjuksköterskeutbildningen:
  För att kunna bli antagen till en högskoleutbildning, måste du vara behörig. Behörighet består av två delar: och du måste BÅDE ha Grundläggande behörighet och Särskild behörighet. Grundläggande behörighet i ditt fall innebär en fullständig gymnasieexamen. Krav på gymnasieexamen kan du läsa här: http://www.gymnasieguiden.se/informeras/vad-kraevs-foer-att-uppna-gymnasieexamen

  Du kan ta Gymnasieexamen från gymnasieskola eller från Komvux. Kurser som du behöver för Särskild behörighet kan du ha inne i gymnasieexamen eller på ett separat dokument, för behörighet spelar det ingen roll - men du hamnar i en annan urvalsgrupp om du har någon/några kurser på ett separat dokument - och det är ofta högre antagningspoäng i den gruppen som har kompletterat.

  Om det finns distansundervisning på Komvux i din kommun, vet jag inte - för jag vet inte vilken kommun du är folkbokförd i. Ofta finns det kurser att läsa på distans men för att vara säker bör du se på din kommuns hemsida eller ta kontakt med Studievägledare på Komvux/Vuxenutbildningen i just din kommun.

  Jag tror jag har nu svarat på alla frågor som du ställde men i fall jag missade ngt., hör av dig igen.
  Ha det bäst och lycka till!
  ANNA SYV

  Frågor och svar

  • Mana 25 år

   Vad är lägsta meritvärdet jag kan ha?

   Hej, planen är att söka till lärare f-2 våren 2023. Jag undrar vad meritvärdet brukar ligga på (eller minst bör ligga på) för att bli antagen? Jag har ca 13.58 just nu.

   Anna SYV: Hej Mana!Antagningsgränserna förändras (går upp och ner) och utbildningsutbud förändras också. Om du vill söka till högskole-universitetsprogram i Sverige som startar... Läs hela svaret
  • Oleh 29 år

   Krävs matematik 3b och 4 för komvuxarbete naturvtenskap och teknik?

   Hej! Jag studerar på komvux. Planerar välja komvuxarbete naturvetenskap och teknik men först undrar jag om man måste ha med matte 3b och matte 4.?

   Anna SYV: Hej Oleh!I naturvetenskapsprogrammets båda inriktningar på gymnasieskolan ingår matematik 1c, 2c och 3c som obligatoriska kurser. i inriktningen Naturvetenskap ingår... Läs hela svaret
  • T 22 år

   Nästa komvux kurs?

   Hej, Jag ska läsa Anatomi och fysiologi 1 i september och ska också söka till nästa Kurs som bygger på den inför nästa kursstart eftersom sista ansökningsdag är 14 augusti, dock så vet jag att man inte blir godkänd för att läsa kursen om man inte har liksom läst kursen innan, vad behöver jag göra?

   Liselotte Johansson: Hej T, du behöver kontakta SYV-en på komvux och göra studieplanering. Du kan göra ansökan till alla kurser som du vill läsa och det är bra om du gör det "i tid" (inom... Läs hela svaret
  • Sanna 17 år

   Prövning matte1b?

   Hej, Jag ska börja 2an på gymnasiet efter sommarlovets slut. Men innan det ska jag göra matte prövning i matte1b eftersom jag inte klarade nationella provet tidigare. Min fråga är om krav gränsen för godkänt har desamma som det tidigare provet...

   Liselotte Johansson: Hej Sanna!Prövningar brukar bestå av 2 delar - skriftliga och sedan muntliga. Till den muntliga delen skriver läraren och medbedömaren ihop frågorna utifrån elevens svar på den skriftliga delen av... Läs hela svaret
  • Leny 28 år

   Vad ska man studera efter SVA3?

   Hej! Jag började med SFI utav mitt rent intresse och har nästan klarat mina hela Svenska studier (SVA3). Nu undrar jag vad kan jag läsa efter SVA3 för att ytterligare förbättra mitt språk. Det skulle bli kul om det är lite praktiskt. Jag vill inte...

   Liselotte Johansson: Hej Leny,Högre kurser i svenska som andraspråk än SAS 3 finns Inte, inom gymnasial utbildning i Sverige, och det gäller både gymnasiet och komvux, men det finns andra kurser som mer eller mindre... Läs hela svaret
  • Ellen 24 år

   Kan man ersätta ämnen?

   Hej! Jag gick på naturvetenskapliga programmet i gymnasiet och har pluggat upp alla samhällsämnena och fler än som behövs för att ta ut en samhällsvetenskaplig gymnasieexamen. Komvux ger också en examen med endast 2400 poäng. Kan jag då önska att ersätta de naturvetenskapliga ämnena...

   Liselotte Johansson: Hej Ellen,jag vill först svara på den frågan som du ställer sist - om särskild behörighet och hur meritvärde räknas ut i det fallet. Antagning.se räknar fram meritvärde till varje... Läs hela svaret
  • Felicity 22 år

   Vad krävs för obduktionstekniker?

   Hej! jag ska börja plugga nu och har nästan en full undersköterska utbildning. Jag undrar vad det är jag behöver plugga för ämnen för att kunna ansöka till obduktionstekniker?

   Milla SYV: Hej Felicity!Det jag idag ser i en platsannons om jobbet som Obduktionstekniker (idag hittade jag endast 3 st. lediga jobb som Obduktionstekniker i platsbanken på Arbetsförmedlingens webbplats) är... Läs hela svaret
  • Adam 19 år

   Vill bli polis i USA, är det möjligt?

   Hej! Är en kille bosatt samt medborgare i Sverige för tillfället, jag jobbar i nuläget som Väktare och vill utvecklas inom detta område med lagar osv. Men jag har länge kollat på Youtube där man kan se hur poliserna jobbar i USA via bodycams....

   Milla SYV: Hej Adam,att få medborgarskap i USA är svårt och brukar ta lång tid. Det är inte ovanligt att man först efter 10års lagligt vistelse i USA kan få sitt amerikanska... Läs hela svaret
  • Natanael 24 år

   BF-urvalsgruppen?

   Hej! Jag har läst samhällsvetenskapsprogrammet på gymnasiet, och kom ut med fullständiga betyg. Jag kom in på folkhögskola för att läsa naturvetenskapliga ämnena, för att kunna sedan bli behöriga till tandläkarprogrammet. Min...

   Milla SYV: Hej Natanael,du kommer inte kunna konkurrera i BF-urvalet och jag ska förklara varför: för att kunna konkurrera i BF-urvalet ska man ha Omdöme om Grundläggande behörighet från Allmänna kurser... Läs hela svaret
  • Linnéa 20 år

   Får jag meritpoängen?

   Hej! Vill läsa till ingenjör och läste ekonomiprogrammet i gymnasiet. Direkt efter läste jag ett tekniskt basår via högskola för att få behörighet, men jag saknar ännu betygen för att komma in på den linjen som jag önskar. Jag undrar om jag kommer få meritpoängen om jag väljer att läsa upp...

   Milla SYV: Hej Linneá! Reglerna säger att om den högskole-universitetsutbildning som du söker till kräver matte4, då ger godkänt betyg i Kursen "matte5" en (1.0) meritpoäng. För dig med... Läs hela svaret
  • Line 22 år

   Ändras mitt snittbetyg om jag läser andra kurser än de jag failat?

   Hej! Jag tog studenten från gymnasiet år 2019 med ett studiebevis. Jag fick underkänt i 4st kurser: Filosofi 1 (50 poäng) Psykologi 2 (50 poäng) Etnicitet och kulturmöten (100poäng) Sociologi (100poäng) Jag har varit hos olika studie- och...

   Milla SYV: Hej Line,Vi rekommenderar att du gör planering mot examensbevis tillsammans med SYV på komvux, men jag kan redan nu svara att de SYV-ar du pratade med förut har rätt:... Läs hela svaret
  • Jennifer 22 år

   Distans högskola inom journalism?

   Hej! Jag avslutar mina studier på allmän kurs distans (folkhögskola) under våren 2023. Därmed vill jag börja högskola hösten 2023. Problemet är att det inte verkar finnas de jag är intresserad av på distans. Distans är ett måste för mig, annars kommer jag inte klara utbildningen. Jag är...

   Milla SYV: Hej Jennifer!utbildningsutbud av högskole-universitetsutbildningar i Sverige med start hösten 2023 kommer att fastställas till mitten av mars 2023, så ännu kan man inte se alla utbildningar som... Läs hela svaret
  • Josefin 31 år

   Vilken behörighet krävs?

   Hej! Jag har slutbetyg utfärdat 2010 från ett yrkesförberedande program. Jag vill söka in till socionomprogrammet, beteckningen på kurserna har ändrats sedan jag tog examen så därav lite förvirring hos mig. Jag har bland annat läst svenska...

   Milla SYV: Hej Josefin!I särskild behörighet till socionomprogrammet ingår bland annat att ha godkänt betyg i Matematik B, som i dagens kursutbud motsvarar Matematik 2a, eller 2b eller 2c. Vilka gamla kurser motsvarar de... Läs hela svaret
  • Aliyah 21 år

   Byta från mälardalensuni till kth?

   Hej! Jag har nyligen kommit in i programmet civilingenjör produkt och produktdesign i Mälardalensuniversitet och undrar om det är möjligt att byta till samma utbildning i kth, har man gått några terminer in i programmet?

   Milla SYV: Hej Aliyah!Du ställer en fråga som inte går att ge ett generellt förhands-svar på. Svar på din fråga beror på om det uppstår lediga platser på programmet... Läs hela svaret
  • Bayan 18 år

   Vilka kurser ska jag ha som "utökade kurser"?

   Hej! Jag har läst Moderna språk Arabiska 1,2,3 & 4 och fick A i alla samt moderna språk Franska 1 & 2 där jag fick A och B. Jag kommer därmed ha franskan som "utökade kurser" men jag undrar hur jag ska göra med mina arabiska kurser. Är det bäst att: 1. Ha arabiska 1 & 2 i min studieplan och...

   Milla SYV: Hej Bayan,skolverkets rekommendation är att gymnasieskolorna utfärdar examensbevis enligt den individuella studieplanen. I din individuella studieplan bör det på förhand, innan en kurs... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga