Julia 26 år
  Hej!
  Jag går i tvåan på naturvetenskapsprogrammet och vill sedan läsa sjuksköterskeprogrammet på universitetet.
  Jag vet att den särskilda behörigheten till det är: samhällskunskap 1b alt. 1a1+1a2, historia 1b och naturkunskap 2 alt. bio 1 + ke1 + fy1.
  Min fråga är då om det går att ha F i historia 1b och samhällskunskap 1b (alltså mindre än 250 poäng) och ändå kunna komma in på programmet?

  Sedan har jag några andra frågor:

  - Kan man läsa Naturkunskap 2 utan att ha läst Naturkunskap 1? Måste man göra en prövning för att läsa Na2 ? Kan man läsa Na2 på distans? Om ja, hur? Komvux?
  - Jag vill inte läsa bio2, ke2, fy2 och matte 4c nästa år, gillar inte det och har ändå inget behov av det eftersom det ingår inte i den särskilda behörigheten till sjuksköterskeprogrammet. Vad kan jag göra åt det? Kan jag ta bort de och ersätta de med andra kurser? Fas då är det inte längre ett naturvetenskapsprogrammet => kan man ha ett "program" med bara "handplockade kurser"?
  - Jag vill gärna börja på Komvux, och då antar jag att tidigast är till hösten jag kan ansöka? Är det möjligt att läsa ett ämne i taget, på distans och heltid och ändå få studiemedel från CSN? Jag vet att för att bli beviljad studiemedel från CSN krävs det att man läser 20 poäng per vecka i minst tre veckor. Skulle man då kunna sätta upp en studieplan där det står t ex att först ska jag läsa det här ämnet, och så fort man är klar läsa nästa och så? Har kollat lite runt på nätet och sett att vissa kurser går att läsa klart på 10 dagar eller några veckor.

  Hoppas att du/ni kan hjälpa mig! Är verkligen förvirrad och i behov av mycket hjälp just nu.
  Tack på förhand!!
  //Julia

  2 Svar

  Milla SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Julia,
  för Grundläggande behörighet behöver man gymnasieexamen (och där kan man ha upp till 250 poäng F) men i fall kurserna krävs för SÄRSKILD BEHÖRIGHET som i detta fallet Historia 1b och Samhällskunskap 1b - så blir du OBEHÖRIG i fall du inte har lägst E betyg i de kurser. För att vara behörig måste man uppfylla både Grundläggande och Särskild behörighet.

  Naturkunskap 2 behöver du inte läsa i fall du har godkända betyg i kurserna Fysik 1b, Kemi 1 samt Biologi 1 - i alla de tre kurserna, alltså - de TILLSAMMANS /godkända betyg i dem gör att man inte behöver läsa Naturkunskap 2; det är de så kallade "ersättningskurser"/.

  I fall du vill göra Prövning i Naturkunskap 2, krävs det som regel inte att du skall uppvisa godkänt betyg i Naturkunskap 1b eller i någon annan kurs. Däremot om du vill läsa Naturkunskap 2 t.ex. på komvux, så behöver du bekräfta att du har nödvändiga förkunskaper för att ha förutsättningar att klara av kursen.

  Vilken inriktning läser du på NA? Utifrån din fråga låter det som att du läser "natur-natur". Då är de kurserna som du inte vill läsa - obligatoriska. Frågan är om du kan byta inriktning till "Naturvetenskap och samhälle" där andra kurser är obligatoriska. Se på http://www.gymnasieguiden.se/files/uploads/150122/Programplan_NA.pdf
  längst ner Programstruktur - du måste läsa EN AV INRIKTNINGARnas alla kurser. I Naturvetenskap & samhälle är det Geografi 1, Samhällskunskap 2 + "ett naturvetenskapligt ämne" som du måste läsa för att uppnå krav för gymnasieexamen.
  För att kunna bli antagen till komvux så måste du ha 3 årig gymnasieutbildning bakom dig
  eller
  vara tillräckligt gammal: tidigast från 1 juli det kalenderår du fyller 20 år.
  Vilket år fyller du 20 år?
  Från samma dag (1 juli det kalenderår du fyller 20 år) har du rätt till Studiemedel och det är andra regler än för Studiebidrag (Studiehjälp) som man har på gymnasiet.
  För Studiemedel kan man få halva för halvtidsstudier eller 75% om man läser på minst 75% men på mindre än heltid.

  Ett alternativ för dig kan kanske vara att byta program - till t.ex. Ekonomi eller Samhällsvetenskapsprogrammet. Rektor på det nya programmet kan fatta beslut om Individuellt anpassat program. Det finns vissa regler även där och rektors rätt är begränsat: t.ex. beslut om Individuellt anpassat program måste fattas innan utgången av åk2 på gymnasiet, dvs kan du tyvärr inte byta till åk3 på ett nytt program och få examen med "hopplockade kurser" men du kan gå om åk2 på ett nytt program - eller så byter du nu, innan utgången av åk2. Det är en av möjliga lösningar.

  Fundera på det som jag skriver nu & återkom om du har fler frågor.
  Att gå prata med SYV på skolan är en mycket bra idé. SYV kan reglerna och vet vilka möjligheter som finns i din situation. Dessutom vet hen lokala möjligheter, som finns på just din skola eller i din kommun, t.ex. hur Prövningar är organiserade i just din kommun (det kan skilja sig olika i olika kommuner).
  Bästa hälsningar
  Milla SYV

  • Julia Tack så jätte mycket för det snabba svaret!
  • Julia Kan jag då läsa Na1 och Na2 på Komvux? Jag fyller 20 år i oktober, så som du skrev kan jag redan söka dit den 1 juli. Vet du om man kan läsa de här två ämnena på distans? Nu läser jag natur-natur, men känner att det är inte rätt för mig, men vill ändå inte byta program (igen, har gått på 4 olika program redan och 5 olika skolor ser du). Kan just det där "naturvetenskapliga ämnet" som man måste läsa på Naturvetenskak och samhälle vara naturkunskap? Om man ansöker den 1 juli, när börjar man ? I augusti?
  • Anna Jag kommer att skriva svar på din kommentar nu, kommer inom kort. Anna SYV på Fragasyv.se
  Anna SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Julia,
  KomVux är det varje kommun som ansvarar för och det finns stora variationer på hur det är organiserat i olika kommuner.
  Sök på din kommuns hemsida efter Komvux eller Vuxenutbildningen /det är samma sak men kan heta olika/. Det är den kommun som du är folkbokförd i som du skall söka till.
  T.ex. kan det vara så att ansökningsperiod är t.ex. från 15 mars till 15 april till start i augusti. Vissa kommuner som t.ex. Stockholm och Göteborg har fem starter per år, andra har - två: i augusti och i januari. Det kan också finnas sommarkurser på komvux.
  Jag vill att det skall vara helt klart för dig vad du behöver för behörighet till Sjuksköterskeutbildningen:
  För att kunna bli antagen till en högskoleutbildning, måste du vara behörig. Behörighet består av två delar: och du måste BÅDE ha Grundläggande behörighet och Särskild behörighet. Grundläggande behörighet i ditt fall innebär en fullständig gymnasieexamen. Krav på gymnasieexamen kan du läsa här: http://www.gymnasieguiden.se/informeras/vad-kraevs-foer-att-uppna-gymnasieexamen

  Du kan ta Gymnasieexamen från gymnasieskola eller från Komvux. Kurser som du behöver för Särskild behörighet kan du ha inne i gymnasieexamen eller på ett separat dokument, för behörighet spelar det ingen roll - men du hamnar i en annan urvalsgrupp om du har någon/några kurser på ett separat dokument - och det är ofta högre antagningspoäng i den gruppen som har kompletterat.

  Om det finns distansundervisning på Komvux i din kommun, vet jag inte - för jag vet inte vilken kommun du är folkbokförd i. Ofta finns det kurser att läsa på distans men för att vara säker bör du se på din kommuns hemsida eller ta kontakt med Studievägledare på Komvux/Vuxenutbildningen i just din kommun.

  Jag tror jag har nu svarat på alla frågor som du ställde men i fall jag missade ngt., hör av dig igen.
  Ha det bäst och lycka till!
  ANNA SYV

  Frågor och svar

  • Anna 49 år

   Hur blir man enhetschef?

   Hej! Jag har arbetat inom omsno ca 25 år och är intresserad av att bli enhetschef. Har dock bara 2 årigt gymnasium utan matte. Vad behöver jag läsa? Finns det möjlighet att utbilda sig till enhetschef utan att behöva läsa matte? Mvh Anna

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Elionora 17 år

   Jag behöver hjälp med Börsmäklare, kan ni hjälpa mig?

   Hej! Mitt namn är Elionora och jag går första året på gymnasiet men jag har lite problem då jag inte vet vad jag ska välja för universitet för jag vill bli börsmäklare! Jag går på ekonomiprogrammet och tänker mig civilekonomi men då behöver väl jag lägga till en kurs utanför för att kunna bli...

   Anna SYV: Hej Elinora,det som i folkmun kallas för "börsmäklare" är yrken Aktiemäklare och Mäklare inom finans. Vad gäller utbildning så gäller (i alla... Läs hela svaret
  • vera 24 år

   Fick F i matte 2a, är jag behörig till Grundskollärare programmet?

   Hej, Jag gick matte 2a på komvux för några år sedan och fick betyget F. Nu är jag sugen på att läsa till grundskollärare F-3 och behöver iallafall vara behörig. Så min fråga är: Är jag behörig till utbildningen än fast jag fick F i betyg? Och vart får jag tag på det dokumentet där det betyget...

   Liselotte Johansson: Hej, i programmen som utbildar till F-3 lärare brukar kravet på att ha Godkänt betyg i matte 2 ingå, så man måste bland annat ha godkänt betyg i... Läs hela svaret
  • Sara 25 år

   Icke reglerade yrken?

   Vad menar ni när ni säger att ekonomi utbildningar eller revisor tex är icke reglerade arbeten? Menar ni att de inte krävs en speciell spikad utbildning som tex sjuksköterska utbildning för att bli sjuksköterska, och typ läkarprogrammet för att bli...

   Milla SYV: Ja, på ett ungefär kan man säga så som du förklarar själv i din fråga. Det finns ett mindre antal Reglerade yrken - se framtid.se/yrke/reglerade-yrkenoch den stora mängden är -... Läs hela svaret
  • Sara 25 år

   Betyg från komvux?

   Jag har pluggat på komvux och läst matte 3 engeöska 7 o moderna språk 3 och 4 Men hur kommer skolan veta att jag läst de när jag söker till högskola? Det står bara mina betyg från gymnasiet

   Milla SYV: Hej Sara,om du på din inloggning på www.antagning.se inte kan se dina betyg i matte , engelska 7 och moderna språk 3 och 4, då behöver du ladda upp de betygen själv, så att personal på... Läs hela svaret
  • Sara 25 år

   Mäklarekonom eller fastighetsmäklare?

   Hej jag undrsr skillnaden mellan mäklarekonom och fastighetsmäklare? Läste men förstod inte! Kan du förklara ?

   Milla SYV: Hej Sara,om yrket fastighetsmäklare berättar vi på Framtid.se/yrke/fastighetsmäklare - det är ett av de reglerade yrken där strikta krav ställs på vilken utbildning man... Läs hela svaret
  • Josefine 27 år

   Komvux grundskola, poäng?

   Hej, Jag har två frågor. Jag har precis läst klart tre kurser på grundskolenivå via Komvux som totalt ger 500 poäng, matte 100 poäng, engelska 200 poäng och svenska 200 poäng. Jag har blivit godkänd i matte och svenska ( fick B i...

   Milla SYV: Hej Josefine,hur CSN gör bedömningar är det bäst att fråga CSN om. Det finns tyvärr många olika "punkter" på vilka CSN kan ge avslag om ansökan om studiemedel.... Läs hela svaret
  • Silke 18 år

   Vad motsvarar matematik B(i Danmark) för nivå i matematiken i Sverige?

   Jag vill studera på ett bachelor-program i Danmark som kräver matematik B. Vet ni vad det motsvaras av i Sverige(om det är matematik 2b/3b) eller var jag annars skulle kunna hitta den informationen?

   Milla SYV: Hej,ställ din fråga till Öresund direkt. Mycket info bl.a om att studera i Danmark hittar du på oresunddirekt.se/se/jag-vill-studera-i-danmarkAnnars kan jag ge... Läs hela svaret
  • studerande 24 år

   Betyg från komvux?

   Jag har tagit studenten och tänkte läsa ma3 på komvux. Kommer betyget i ma3 adderas till mitt gymnasiebetyg ? Ex. Jag har A i allt i mina gymnasiebetyg och läser ma3 på komvux och får E, kommer det sänka min merit ? Tänkte söka...

   Mikael SYV: Hej Studerande!Till läkarprogrammet i Sverige behöver du ha godkänt betyg i matematik 4. Och det är just betyget, alltså i matte 4 som kommer räknas in i ditt jämförelsetal. Om du läser... Läs hela svaret
  • PAULINA 22 år

   Komvux och högskola?

   Hej, jag kommer plugga komvux nu i vår från 15?mars till 16 maj, jag kommer söka högskola men då mina kurser går längre än vad den sists ansöknings datumet är för högskola kommer inte jag få med dem poängen då...

   Mikael SYV: Hej Paulina,info om viktiga datum för dig som söker till högskola-universitet i Sverige finns på antagning.se/sv/anmal-dig-och-hall-koll/viktiga-datumom det står där att sista Kompletteringsdag... Läs hela svaret
  • Khaleed 33 år

   Kan jag använda mig av tilläggskomplettering?

   Hej Fråga Syv, Jag tog examen i Naturvetenskaplig linje år 2008, jag saknar 200 poäng för att bli behörig till Uni/högskola. Kurserna som gör mig obehörig är bl.a. Matte D (3C) Fysik B (2) och Kemi B(2). Redan år 2010 så besökte jag Syv i min hemort och berättade att jag gärna hade velat byta...

   Mikael SYV: Hej, om du gick ut gymnasiet i Sverige 2008, så borde du ha fått antingen ett SLUTBETYG eller ett Samlat betygsdokument. Du skriver att du "tog examen" vilket ej kan stämma... Läs hela svaret
  • Emma 19 år

   Vad händer med mitt andrahandsval?

   Hej! Jag planerar på att söka till universitet nu i mars och undrar kring huruvida antagningen fungerar. Om man skulle komma in på sitt förstahandsval som man sökt, har man då möjlighet att tacka nej och därefter välja sitt andrahandsval osv? Eller är det förstahandsvalet som gäller om man blir...

   Milla SYV: Hej Emma,vi ställde din fråga till Antagningshandläggare på Avdelningen för antagning och studentstöd vid Universitets- och högskolerådet (UHR) och nedan kan du läsa hennes... Läs hela svaret
  • Sofia 24 år

   Kan jag tillgodoräkna min juristexamen inom ämneslärarprogrammet?

   Hej, Jag vill bli gymnasielärare och har en juristexamen. Jag har förstått att det går att läsa ämneslärarprogrammet och bli behörig lärare för att sedan ansöka om utökad behörighet för att bli behörig juridiklärare. Jag undrar däremot om det är möjligt att på något sätt tillgodoräkna...

   Anna SYV: Hej Sofia,du måste ställa din fråga till studievägledare på de institutioner där programmen ges som du vill läsa, för att du ber i så fall om... Läs hela svaret
  • Josefine 32 år

   Behörighet till universitetet, Tandteknikerutbildningen?

   Kära SYV! Till hösten vill jag gärna läsa till Tandtekniker på Malmö universitet. Jag har saknar behörighet i Naturvetenskap, då jag bara har läst Naturvetenskap A. Har dock läst Matte B och Sam A. Detta säger universitetets hemsida om...

   Daniel Larsson: Hej Josefin,det svaret du fick från SYV på komvux stämmer. Jag ska förklara hur det ligger till.Se i Tabellen - vilka gamla kurser som motsvarar de nya kurserna. Den gamla kursen... Läs hela svaret
  • hanna 19 år

   Vad kan man bli?

   Hej! Jag undrar med vad man kan jobba med efter man är klar med programmet "Interkulturellt företagande"

   Daniel Larsson: Hej Hanna! jag gissar på att du i din fråga menar den här utbildningen på Södertörns högskola, sh.se/program--kurser/program/grund/interkulturellt-foretagande, stämmer det?Det är en av de... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga