Julia 26 år
  Hej!
  Jag går i tvåan på naturvetenskapsprogrammet och vill sedan läsa sjuksköterskeprogrammet på universitetet.
  Jag vet att den särskilda behörigheten till det är: samhällskunskap 1b alt. 1a1+1a2, historia 1b och naturkunskap 2 alt. bio 1 + ke1 + fy1.
  Min fråga är då om det går att ha F i historia 1b och samhällskunskap 1b (alltså mindre än 250 poäng) och ändå kunna komma in på programmet?

  Sedan har jag några andra frågor:

  - Kan man läsa Naturkunskap 2 utan att ha läst Naturkunskap 1? Måste man göra en prövning för att läsa Na2 ? Kan man läsa Na2 på distans? Om ja, hur? Komvux?
  - Jag vill inte läsa bio2, ke2, fy2 och matte 4c nästa år, gillar inte det och har ändå inget behov av det eftersom det ingår inte i den särskilda behörigheten till sjuksköterskeprogrammet. Vad kan jag göra åt det? Kan jag ta bort de och ersätta de med andra kurser? Fas då är det inte längre ett naturvetenskapsprogrammet => kan man ha ett "program" med bara "handplockade kurser"?
  - Jag vill gärna börja på Komvux, och då antar jag att tidigast är till hösten jag kan ansöka? Är det möjligt att läsa ett ämne i taget, på distans och heltid och ändå få studiemedel från CSN? Jag vet att för att bli beviljad studiemedel från CSN krävs det att man läser 20 poäng per vecka i minst tre veckor. Skulle man då kunna sätta upp en studieplan där det står t ex att först ska jag läsa det här ämnet, och så fort man är klar läsa nästa och så? Har kollat lite runt på nätet och sett att vissa kurser går att läsa klart på 10 dagar eller några veckor.

  Hoppas att du/ni kan hjälpa mig! Är verkligen förvirrad och i behov av mycket hjälp just nu.
  Tack på förhand!!
  //Julia

  2 Svar

  Milla SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Julia,
  för Grundläggande behörighet behöver man gymnasieexamen (och där kan man ha upp till 250 poäng F) men i fall kurserna krävs för SÄRSKILD BEHÖRIGHET som i detta fallet Historia 1b och Samhällskunskap 1b - så blir du OBEHÖRIG i fall du inte har lägst E betyg i de kurser. För att vara behörig måste man uppfylla både Grundläggande och Särskild behörighet.

  Naturkunskap 2 behöver du inte läsa i fall du har godkända betyg i kurserna Fysik 1b, Kemi 1 samt Biologi 1 - i alla de tre kurserna, alltså - de TILLSAMMANS /godkända betyg i dem gör att man inte behöver läsa Naturkunskap 2; det är de så kallade "ersättningskurser"/.

  I fall du vill göra Prövning i Naturkunskap 2, krävs det som regel inte att du skall uppvisa godkänt betyg i Naturkunskap 1b eller i någon annan kurs. Däremot om du vill läsa Naturkunskap 2 t.ex. på komvux, så behöver du bekräfta att du har nödvändiga förkunskaper för att ha förutsättningar att klara av kursen.

  Vilken inriktning läser du på NA? Utifrån din fråga låter det som att du läser "natur-natur". Då är de kurserna som du inte vill läsa - obligatoriska. Frågan är om du kan byta inriktning till "Naturvetenskap och samhälle" där andra kurser är obligatoriska. Se på http://www.gymnasieguiden.se/files/uploads/150122/Programplan_NA.pdf
  längst ner Programstruktur - du måste läsa EN AV INRIKTNINGARnas alla kurser. I Naturvetenskap & samhälle är det Geografi 1, Samhällskunskap 2 + "ett naturvetenskapligt ämne" som du måste läsa för att uppnå krav för gymnasieexamen.
  För att kunna bli antagen till komvux så måste du ha 3 årig gymnasieutbildning bakom dig
  eller
  vara tillräckligt gammal: tidigast från 1 juli det kalenderår du fyller 20 år.
  Vilket år fyller du 20 år?
  Från samma dag (1 juli det kalenderår du fyller 20 år) har du rätt till Studiemedel och det är andra regler än för Studiebidrag (Studiehjälp) som man har på gymnasiet.
  För Studiemedel kan man få halva för halvtidsstudier eller 75% om man läser på minst 75% men på mindre än heltid.

  Ett alternativ för dig kan kanske vara att byta program - till t.ex. Ekonomi eller Samhällsvetenskapsprogrammet. Rektor på det nya programmet kan fatta beslut om Individuellt anpassat program. Det finns vissa regler även där och rektors rätt är begränsat: t.ex. beslut om Individuellt anpassat program måste fattas innan utgången av åk2 på gymnasiet, dvs kan du tyvärr inte byta till åk3 på ett nytt program och få examen med "hopplockade kurser" men du kan gå om åk2 på ett nytt program - eller så byter du nu, innan utgången av åk2. Det är en av möjliga lösningar.

  Fundera på det som jag skriver nu & återkom om du har fler frågor.
  Att gå prata med SYV på skolan är en mycket bra idé. SYV kan reglerna och vet vilka möjligheter som finns i din situation. Dessutom vet hen lokala möjligheter, som finns på just din skola eller i din kommun, t.ex. hur Prövningar är organiserade i just din kommun (det kan skilja sig olika i olika kommuner).
  Bästa hälsningar
  Milla SYV

  • Julia Tack så jätte mycket för det snabba svaret!
  • Julia Kan jag då läsa Na1 och Na2 på Komvux? Jag fyller 20 år i oktober, så som du skrev kan jag redan söka dit den 1 juli. Vet du om man kan läsa de här två ämnena på distans? Nu läser jag natur-natur, men känner att det är inte rätt för mig, men vill ändå inte byta program (igen, har gått på 4 olika program redan och 5 olika skolor ser du). Kan just det där "naturvetenskapliga ämnet" som man måste läsa på Naturvetenskak och samhälle vara naturkunskap? Om man ansöker den 1 juli, när börjar man ? I augusti?
  • Anna Jag kommer att skriva svar på din kommentar nu, kommer inom kort. Anna SYV på Fragasyv.se
  Anna SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Julia,
  KomVux är det varje kommun som ansvarar för och det finns stora variationer på hur det är organiserat i olika kommuner.
  Sök på din kommuns hemsida efter Komvux eller Vuxenutbildningen /det är samma sak men kan heta olika/. Det är den kommun som du är folkbokförd i som du skall söka till.
  T.ex. kan det vara så att ansökningsperiod är t.ex. från 15 mars till 15 april till start i augusti. Vissa kommuner som t.ex. Stockholm och Göteborg har fem starter per år, andra har - två: i augusti och i januari. Det kan också finnas sommarkurser på komvux.
  Jag vill att det skall vara helt klart för dig vad du behöver för behörighet till Sjuksköterskeutbildningen:
  För att kunna bli antagen till en högskoleutbildning, måste du vara behörig. Behörighet består av två delar: och du måste BÅDE ha Grundläggande behörighet och Särskild behörighet. Grundläggande behörighet i ditt fall innebär en fullständig gymnasieexamen. Krav på gymnasieexamen kan du läsa här: http://www.gymnasieguiden.se/informeras/vad-kraevs-foer-att-uppna-gymnasieexamen

  Du kan ta Gymnasieexamen från gymnasieskola eller från Komvux. Kurser som du behöver för Särskild behörighet kan du ha inne i gymnasieexamen eller på ett separat dokument, för behörighet spelar det ingen roll - men du hamnar i en annan urvalsgrupp om du har någon/några kurser på ett separat dokument - och det är ofta högre antagningspoäng i den gruppen som har kompletterat.

  Om det finns distansundervisning på Komvux i din kommun, vet jag inte - för jag vet inte vilken kommun du är folkbokförd i. Ofta finns det kurser att läsa på distans men för att vara säker bör du se på din kommuns hemsida eller ta kontakt med Studievägledare på Komvux/Vuxenutbildningen i just din kommun.

  Jag tror jag har nu svarat på alla frågor som du ställde men i fall jag missade ngt., hör av dig igen.
  Ha det bäst och lycka till!
  ANNA SYV

  Frågor och svar

  • Nour 23 år

   Studier i Turkiet?

   Hej! Jag studerar min sista år på komvux och undrar om vad behöver jag för att kunna studera röntgensjuksköterska programmet i Turkiet ??

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Hampus 19 år

   Har jag stor chans att komma in?

   Jag har sökt en utbildning och kollade antagningsstatistiken för b1 gruppen 2020 som låg på 17.08. Men när jag går ut gymnasiet nu till sommar så kommer jag ha cirka 16,80. Kommer man inte kunna komma in om man ligger under vad antagningsstatistiken visar?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Anonym 19 år

   Valde fel linje, körd?

   Hej, jag är en tjej som precis fyllt 19. Jag går just nu i Handel årkurs 1, gick på IM innan i 2 år. Det är så att jag egentligen inte vill gå handel, vill inte hålla på med något inom det. Ville egentligen gå estet media, inriktning foto och film men tyvärr kom jag inte in. Ville inte gå med...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Malte 21 år

   Utbildningar till djurskyddsinspektör?

   Hej, jag skulle vilja jobba som djurskyddsinspektör i framtiden. Har läst en del på nätet, har tagit reda på att utbildning krävs för yrket men det är lite oklart vad exakt man behöver för något. Har sett att etologi, zoologi är...

   Anna SYV: Hej Malte,Vill man bli djurskyddshandläggare/djursjydsinspektör, behöver man utbildning och erfarenhet som ger kunskap om djurskyddslagstiftningen, om hur man bedömer i fall... Läs hela svaret
  • Zoe 20 år

   Urvalsgrupp om man får grundläggande behörighet från komvux?

   Hej! Jag läste igenom några frågor här om urvalsgrupper men vet fortfarande inte specifikt var jag faller in. Jag har läst alla kurser förutom två på gymnasieskola, och resten på komvux. Jag tolkar det som att jag tillhör BII, men jag har...

   Anna SYV: Hej Zoe,yrkesexamen som har kompletterat för grundläggande behörighet - tillhör enligt informationen på antagning.se/sv/anmal-dig-och-hall-koll/platsfordelning-och-urval till urvalsgruppen BI, direktgruppen.
  • Tim 50 år

   Förtur till utbildning med hänsyn till särskilda skäl?

   Hej! som rubriken lyder undrar jag vad som gäller om man vill söka förtur till utbildning med hänsyn till särskilda skäl (gäller ansökan till en svensk högskoleutbildning). Tusen tack för all hjälp som ni kan bistå med! Tim V.

   Daniel Larsson: Hej Tim!”Förtur till utbildning med hänsyn till särskilda skäl” innebär att en sökande som under sin skolgång har haft försvårande... Läs hela svaret
  • Karoline 30 år

   Tänker jag rätt kring samlat betygsdokument?

   Jag har en elev som läst gymnasiet och gick ut gymnasiet med samlat betygsdokument (2008). Totala poängen är 2450 och icke godkända 600 så godkända är totalt 1850p. Godkänt i Svenska A,B,C och Matte A,B, Engelska A,B Samhällskunskap A, Historia A, Naturkunskap A, Idrott och hälsa A,B. Tänker...

   Peter SYV: Hej Karoline,utgå ifrån informationen på antagning.se/sv/dina-betyg/gymnasieskolan/slutbetyg-fore-2010/grundlaggande-behorighet och där står det bl.a att Samlat betygsdokument... Läs hela svaret
  • Emma 19 år

   vilka betyg söker jag med efter basår?

   Hej, jag går ekonomiprogrammet men vill arbeta inom vården i framtiden. Jag behöver därför gå ett naturvetenskapligt basår på högskola/komvux. Vilka betyg är det jag söker in med efter ett basår på universitetet?

   Peter SYV: Hej Emma,efter ett basår på universitetet söker du till en svensk högskole-/universitetsutbildning med det meritvärde du har från ditt examensbevis från gymnasiet men du... Läs hela svaret
  • Mohammed 38 år

   Engelska 6 = IlETS?

   Hej! Jag har master från mitt hemland och och den är validerat i Sverige samt engelska 6 från Sverige, nu tänker jag läsa vidare till PHD i ett europeisk land. För att kunna göra det, jag måste har ett intyg som visar att jag har bra kunskap på engelska språket, kunskaperna ska motsvarar...

   Peter SYV: Hej Mohammed!testet som du skriver om i din fråga finns i flera varianter. Jag gissar på att det är det högre Academic variant du behöver. Testet kan ge upp till max 9 poäng (från o till 9 poäng).... Läs hela svaret
  • Selma 18 år

   Vad motsvarar IB matematik ämnena i merit?

   Jag vill gå på chalmers bioteknik bachelorprogram, då behöver man matematik 4. Vilken IB matematik behöver jag läsa för att kunna få 1 merit poäng för matematik 5. Jag pluggar just nu Math AA HL, men det är lite för svårt och tänkte byta till Math AA SL men är osäker om det räknas som matematik 5.

   Peter SYV: Hej Selma,på antagning.se/sv/dina-betyg/international-baccalaureate/ib-examen-2021-och-framat/sarskild-behorighet ser du motsvrigheter mellan IB-kurser och "vanliga svenska" gymnasiekurser för... Läs hela svaret
  • Cathrine 55 år

   Utbildning 1989 ?

   Jag läste Barnskötare inom barnomsorg och allmän fritidsverksamhet 40 v år 1989. Utbildningen var sån att man läste in den snabbare. Den ska motsvara Barnskötare inom barnomsorg och allmän fritidsverksamhet gymnasieutbildning. Den informationen fick vi då utbildningen startade. När jag ser...

   Anna SYV: Hej Cathrine,p g a Undersköterska är ett av många icke-reglerade yrken, då är det inte ett krav att ha gymnasieexamen, utan man kan läsa just de yrkesspecifika komvux-kurserna mot yrket eller t o m få... Läs hela svaret
  • Julia 21 år

   Studieuppehåll?

   Hej, jag skulle egentligen åkt iväg för att jobba som au pair i 1-2 år nu till sommaren men pga corona lär det nog inte gå. Därför funderar jag på att börja plugga på universitet istället till hösten men jag undrar hur möjligheterna ser ut ifall jag skulle vilja åka iväg som au pair kanske nästa...

   Anna SYV: Hej Julia,om du påbörjar dina studier på ett program på en svensk högskola eller universitet men behöver ta uppehåll i dina studier kan du ansöka om uppehåll med Platsgaranti, se information... Läs hela svaret
  • Sara 23 år

   Kan jag ta bort ämnen i gymnasieexamen?

   Hej. Jag har räknat mina antagningspoäng och det har kommit upp till omkring 3.100 gymmasie poäng. Jag har gymnasieexamen från frisör utbildning som jag har fått 2.600 plus några extra ämne som jag pluggar nu i komvux(grundläggande behörighet och lite extra) och jag kommer upp till många...

   Anna SYV: Hej Sara,det du kan göra är följande:- gör högskoleprovet- se om du vill söka till folkhögskolans allmänna kurser (där du på ett år kan få ut omdöme... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga