Julia
    Hej!
    Jag går i tvåan på naturvetenskapsprogrammet och vill sedan läsa sjuksköterskeprogrammet på universitetet.
    Jag vet att den särskilda behörigheten till det är: samhällskunskap 1b alt. 1a1+1a2, historia 1b och naturkunskap 2 alt. bio 1 + ke1 + fy1.
    Min fråga är då om det går att ha F i historia 1b och samhällskunskap 1b (alltså mindre än 250 poäng) och ändå kunna komma in på programmet?

    Sedan har jag några andra frågor:

    - Kan man läsa Naturkunskap 2 utan att ha läst Naturkunskap 1? Måste man göra en prövning för att läsa Na2 ? Kan man läsa Na2 på distans? Om ja, hur? Komvux?
    - Jag vill inte läsa bio2, ke2, fy2 och matte 4c nästa år, gillar inte det och har ändå inget behov av det eftersom det ingår inte i den särskilda behörigheten till sjuksköterskeprogrammet. Vad kan jag göra åt det? Kan jag ta bort de och ersätta de med andra kurser? Fas då är det inte längre ett naturvetenskapsprogrammet => kan man ha ett "program" med bara "handplockade kurser"?
    - Jag vill gärna börja på Komvux, och då antar jag att tidigast är till hösten jag kan ansöka? Är det möjligt att läsa ett ämne i taget, på distans och heltid och ändå få studiemedel från CSN? Jag vet att för att bli beviljad studiemedel från CSN krävs det att man läser 20 poäng per vecka i minst tre veckor. Skulle man då kunna sätta upp en studieplan där det står t ex att först ska jag läsa det här ämnet, och så fort man är klar läsa nästa och så? Har kollat lite runt på nätet och sett att vissa kurser går att läsa klart på 10 dagar eller några veckor.

    Hoppas att du/ni kan hjälpa mig! Är verkligen förvirrad och i behov av mycket hjälp just nu.
    Tack på förhand!!
    //Julia

    2 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV
    Hej Julia,
    för Grundläggande behörighet behöver man gymnasieexamen (och där kan man ha upp till 250 poäng F) men i fall kurserna krävs för SÄRSKILD BEHÖRIGHET som i detta fallet Historia 1b och Samhällskunskap 1b - så blir du OBEHÖRIG i fall du inte har lägst E betyg i de kurser. För att vara behörig måste man uppfylla både Grundläggande och Särskild behörighet.

    Naturkunskap 2 behöver du inte läsa i fall du har godkända betyg i kurserna Fysik 1b, Kemi 1 samt Biologi 1 - i alla de tre kurserna, alltså - de TILLSAMMANS /godkända betyg i dem gör att man inte behöver läsa Naturkunskap 2; det är de så kallade "ersättningskurser"/.

    I fall du vill göra Prövning i Naturkunskap 2, krävs det som regel inte att du skall uppvisa godkänt betyg i Naturkunskap 1b eller i någon annan kurs. Däremot om du vill läsa Naturkunskap 2 t.ex. på komvux, så behöver du bekräfta att du har nödvändiga förkunskaper för att ha förutsättningar att klara av kursen.

    Vilken inriktning läser du på NA? Utifrån din fråga låter det som att du läser "natur-natur". Då är de kurserna som du inte vill läsa - obligatoriska. Frågan är om du kan byta inriktning till "Naturvetenskap och samhälle" där andra kurser är obligatoriska. Se på http://www.gymnasieguiden.se/files/uploads/150122/Programplan_NA.pdf
    längst ner Programstruktur - du måste läsa EN AV INRIKTNINGARnas alla kurser. I Naturvetenskap & samhälle är det Geografi 1, Samhällskunskap 2 + "ett naturvetenskapligt ämne" som du måste läsa för att uppnå krav för gymnasieexamen.
    För att kunna bli antagen till komvux så måste du ha 3 årig gymnasieutbildning bakom dig
    eller
    vara tillräckligt gammal: tidigast från 1 juli det kalenderår du fyller 20 år.
    Vilket år fyller du 20 år?
    Från samma dag (1 juli det kalenderår du fyller 20 år) har du rätt till Studiemedel och det är andra regler än för Studiebidrag (Studiehjälp) som man har på gymnasiet.
    För Studiemedel kan man få halva för halvtidsstudier eller 75% om man läser på minst 75% men på mindre än heltid.

    Ett alternativ för dig kan kanske vara att byta program - till t.ex. Ekonomi eller Samhällsvetenskapsprogrammet. Rektor på det nya programmet kan fatta beslut om Individuellt anpassat program. Det finns vissa regler även där och rektors rätt är begränsat: t.ex. beslut om Individuellt anpassat program måste fattas innan utgången av åk2 på gymnasiet, dvs kan du tyvärr inte byta till åk3 på ett nytt program och få examen med "hopplockade kurser" men du kan gå om åk2 på ett nytt program - eller så byter du nu, innan utgången av åk2. Det är en av möjliga lösningar.

    Fundera på det som jag skriver nu & återkom om du har fler frågor.
    Att gå prata med SYV på skolan är en mycket bra idé. SYV kan reglerna och vet vilka möjligheter som finns i din situation. Dessutom vet hen lokala möjligheter, som finns på just din skola eller i din kommun, t.ex. hur Prövningar är organiserade i just din kommun (det kan skilja sig olika i olika kommuner).
    Bästa hälsningar
    Milla SYV

    Studie- och yrkesvägledare
    • : Tack så jätte mycket för det snabba svaret!
    • : Kan jag då läsa Na1 och Na2 på Komvux? Jag fyller 20 år i oktober, så som du skrev kan jag redan söka dit den 1 juli. Vet du om man kan läsa de här två ämnena på distans? Nu läser jag natur-natur, men känner att det är inte rätt för mig, men vill ändå inte byta program (igen, har gått på 4 olika program redan och 5 olika skolor ser du). Kan just det där "naturvetenskapliga ämnet" som man måste läsa på Naturvetenskak och samhälle vara naturkunskap? Om man ansöker den 1 juli, när börjar man ? I augusti?
    • Anna : Jag kommer att skriva svar på din kommentar nu, kommer inom kort. Anna SYV på Fragasyv.se
    Anna SYV på FrågaSYV
    Hej Julia,
    KomVux är det varje kommun som ansvarar för och det finns stora variationer på hur det är organiserat i olika kommuner.
    Sök på din kommuns hemsida efter Komvux eller Vuxenutbildningen /det är samma sak men kan heta olika/. Det är den kommun som du är folkbokförd i som du skall söka till.
    T.ex. kan det vara så att ansökningsperiod är t.ex. från 15 mars till 15 april till start i augusti. Vissa kommuner som t.ex. Stockholm och Göteborg har fem starter per år, andra har - två: i augusti och i januari. Det kan också finnas sommarkurser på komvux.
    Jag vill att det skall vara helt klart för dig vad du behöver för behörighet till Sjuksköterskeutbildningen:
    För att kunna bli antagen till en högskoleutbildning, måste du vara behörig. Behörighet består av två delar: och du måste BÅDE ha Grundläggande behörighet och Särskild behörighet. Grundläggande behörighet i ditt fall innebär en fullständig gymnasieexamen. Krav på gymnasieexamen kan du läsa här: http://www.gymnasieguiden.se/informeras/vad-kraevs-foer-att-uppna-gymnasieexamen

    Du kan ta Gymnasieexamen från gymnasieskola eller från Komvux. Kurser som du behöver för Särskild behörighet kan du ha inne i gymnasieexamen eller på ett separat dokument, för behörighet spelar det ingen roll - men du hamnar i en annan urvalsgrupp om du har någon/några kurser på ett separat dokument - och det är ofta högre antagningspoäng i den gruppen som har kompletterat.

    Om det finns distansundervisning på Komvux i din kommun, vet jag inte - för jag vet inte vilken kommun du är folkbokförd i. Ofta finns det kurser att läsa på distans men för att vara säker bör du se på din kommuns hemsida eller ta kontakt med Studievägledare på Komvux/Vuxenutbildningen i just din kommun.

    Jag tror jag har nu svarat på alla frågor som du ställde men i fall jag missade ngt., hör av dig igen.
    Ha det bäst och lycka till!
    ANNA SYV

    Frågor och svar taggade med 'juridik' (189 st.)

    • Helado

      Att välja program?

      Hej! ' Jag är väldigt investerad i mina betyg och att jag ska ha en "bra" utbildning och stabil framtid. Det är 9 månader kvar tills jag ska göra mitt gymnasieval så jag har mycket tid, men jag kan enkelt bli stressad så vill vara ute i god tid och kolla på de olika programmen, vi har också...

      Milla : : Hej!Du beskriver flera intresseområden och att du är angelägen om att göra ett välgrundat val när det gäller gymnasieprogram. Här är några tips som kan hjälpa dig att... Läs hela svaret
    • Hej123

      Jag ska läsa rättsvetenskap och undrar om jag kan bli jurist?

      Hej! Jag ska läsa rättsvetenskap med internationell och digital inriktning på örebro universitet. Jag undrar hur möjligheterna är för att jobba som jurist inom ett företag eller bank efter. Alltså vill jag inte jobba inom domstolen, utan mer med...

      Milla : : Hej,jag är allmän studievägledare, alltså "expert på alla yrken och alla utbildningar" vilket är ju omöjligt att vara. Utifrån information i... Läs hela svaret
    • Jannat

      Kan man ha med en kurs i sitt examensbevis som är utanför programmet?

      Hej! Det är så att jag har läst en juridisk kurs på 30hp innan jag började Läkarprogrammet och undrar därför om den juridiska kursen kommer finnas med i mitt examen eller inte. Jag har även sedan innan samlat ihop 10hp på olika kurser så totalt sett blir det 40hp + Läkarexamen. Hur brukar...

      Milla : : Hej,min uppfattning är att dina "övriga kurser" á totalt 40 hp INTE kommer finnas med i ditt examensbevis från läkarprogrammet. Dock har du de... Läs hela svaret
    • Emisen4

      Offentlig förvaltning vs Statsvetarprogrammet?

      Hej! Min fråga är vad skillnaden är på kandidatprogrammet i offentlig förvaltning och statsvetarprogrammet? Vad jag har läst så verkar man kunna arbeta med liknande arbetsuppgifter efter examen, stämmer det? Känner att jag är intresserad av...

      Milla : : Hej,yrken Utredare på FK och Utredare på Skatteverket är i Sverige icke-reglerade, vilket betyder att det är helt upp till en arbetsgivare att välja med vilken utbildning de... Läs hela svaret
    • 202940120

      Vad för typ av jobb kan jag söka efter JÖK?

      Läser just nu juridisk översiktskurs på universitet, har ingen annan utbildning förutom grundläggande gymnasiebehörigheter. Finns det nån särskild väg man kan ta när det gäller jobb? Eller är det bara att fortsätta plugga? Har...

      Milla : : Hejsan,du får gärna ställa din fråga till studievägledare på den institutionen där du läser den juridiska kursen. Jag tror du får där svar om att enbart den... Läs hela svaret
    • Maribel

      Ekonomi juridik eller samhäll juridik?

      Hej! Jag undrar vad skillnaden är mellan ekonomi o samhäll juridik i gymnasiet. Är det stora skillnader mellan de? Är det lika mycket plugg på båda? Lär man sig mycket om företag i ekonomi juridik.? Är det något man lär sig mer i de...

      Milla : : Hej,EK/nationell inriktning Juridik inkluderar som obligatoriska bland annat alla de kurser som är inriktningskurser för inriktningen Juridik och det är obligatoriskt på alla gymnasieskolor;i SA... Läs hela svaret
    • My19373

      KAN JAG KOMMA IN UNDER ANDRA URVALET?

      Hej. Jag står som 1206 reserv på juristprogrammet i Stockholm varav 258 är antagna. Finns det någon chans att komma in som reserv? Har sökt lund och Uppsala också, ligger ungefär samma...

      Milla : : Nej, tyvärr, jag ser ingen som helst chans för dig att bli antagen. Du har en reservplats som ligger för långt bort... Beklagar detta.
    • KajsaR

      Jurist eller psykolog?

      Hejsan! Vilket av yrkena e ett lämpligt val om man e intresserad utav båda ämnena men man söker ett yrke som passar om man e introvert, analytisk, osocial men anpassningsbar i mötet med människor rent professionellt, nyfiken o allmänbildad o...

      Milla : : Hej, du ställer en viktig fråga men som också är mycket svår att besvara. Detta för att både Jurister och Psykologer kan jobba på väldigt många olika arbetsplatser och med... Läs hela svaret
    • Anonymuser

      Om man får 16/17 i merit, vad kan man bli?

      Hej! Jag är en gymnasieelev som går i åk 2. Jag läser naturvetenskapsprogrammet med inriktning samhälle men jag vet fortfarande inte vad jag vill bli eller läsa på universitet. Jag har heller inte så höga betyg och jag tror att jag kommer...

      Milla : : Hej; om skolformen universitet/högskola var god läs på studier/universitet-högskolaFör att, i Sverige, bli advokat måste man först ta ut juristexamen och då måste... Läs hela svaret
    • Elev23

      Går det att skriva LSAT i Sverige?

      Hej! Påbörjar snart min kandidatexamen och drömmer om att sedan kunna börja på law school i USA efter jag är klar med studierna i Sverige. För att komma in på de bättre amerikanska skolorna krävs ett högt resultat på just LSAT, ett typ av test likt högskoleprovet som uppskattar ens förmågor...

      Milla : : Hej,kika gärna på informationen som finns på webbplatsen lsac.org - där man bland annat läser följande: " Most test takers can choose whether to test in person or remotely... Läs hela svaret
    • Elev

      Finns någon utbildning likt jurist?

      Typ alla jobb i form av handläggning jag söker står det krav juristexamen. Jag hat inte poäng nog att söka jurist. Finns det någon annan liknande utbildning som ger möjlighet till jobb med liknande utbildning? Rättsvetenskap är för...

      Milla : : Hej,inom vissa yrken är juristexamen ett krav men inom väldigt många andra kan arbetsgivare ha ett Önskemål om att man har juristexamen men arbetsgivare kan anställa även utan... Läs hela svaret
    • kungen03

      Hur blir man Civilpolis?

      Tjena, jag undrar hur man blir en Civilpolis, eller som det kallas i folkmun "Civilare"? Är det genom polisutbildningen eller är det högskolan som gäller? Är te.x en "Civil Utredare" anställd av polismyndigheten en "Civilare"?...

      Milla : : Hej,"civilare" hos Polisen är, enligt min upp uppfattning, ett samlingsnamn för alla anställda på polismyndigheten, som saknar polisutbildningen, alltså examen från polishögskolan. Det... Läs hela svaret
    • mikaelaw

      Kan jag bli jurist med en internationell LLB (inte jurkand) och LLM?

      Jag tar snart examen från min kandidat LLB International and European Law (Nederländerna) och ska i September börja min magister LLM Law and Finance (Amsterdam). Jag undrar om dessa program kommer kunna hjälpa mig till att bli jurist eller om jag bara blir fast med att...

      Milla : : Hej,så vitt jag vet, gäller, i Sverige, följande: vem som helst får kalla sig jurist och även starta en juridisk byrå. Det finns inte heller några... Läs hela svaret
    • Elev

      Hur kan jag komma vidare i mina tankegångar?

      Hej! Är utbildad förskollärare. Undrar vad man kan arbeta som med denna utbildning annat än i förskola? Undrar också hur man kan vidareutvecklas (läsa för annat på universitetet/yh) med denna utbildning som grund. Tänker typ...

      Daniel: : Hej Linda!Det finns ett antal jobb där arbetsgivare kräver "högskoleutbildning på minst 180 högskolepoäng", oavsett vad det är för utbildning.... Läs hela svaret
    • David

      Kan man byta linje från Ekonomi till Juridik, samt skola, sent?

      Jag läser mitt första år av Ekonomi-Ekonomi på Globala Gymnasiet, och i juni slutar min första gymnasietermin. Min grundskolemerit är 272,5. Jag funderar på att byta skola, samt till Ekonomi-Juridik. Under augusti sä läste jag Ekonomi-Juridik,...

      Milla : : Hej David,jag vill ge dig råd att lägga in ansökan via gymnasieantagningen, upprepa, alltså sökprocessen när du sökte till år1 under förra... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga