Cecilia 27 år
  Om jag vill jobba med barn på exemplevis PRIMA eller BUP och fastställa olika diagnoser såsom ADHD etc, vad bör jag ha för utbildning då?

  Tack!!

  2 Svar

  Mikael SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Cecilia,
  de arbetsuppgifter som du beskriver, är det Psykologer som utför.
  Läs om yrke Psykolog på http://www.framtid.se/profession/psykolog/

  Utbildning till Psykolog är 5 år lång & finns idag på 10 olika svenska högskolor/universitet. Se exempel på: http://www.liu.se/utbildning/program/psykolog?l=sv

  Bästa hälsningar
  Mikael SYV
  • Cecilia Tack!! Kan jag gå socionom linjen och komplettera med något för att komma till det yrket också? Och isåfall, var behöver kompletteras?
  Julia SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Cecilia,
  läs på http://www.framtid.se/profession/socionomyrken/ så ser du att det inte är riktigt samma sak - som socionom är du Socialarbetare.
  Psykolog är mer åt det medicinska hållet, kan man säga. Socionom kan inte ställa en medicinsk diagnos.
  Om det är ett annat yrke än Psykolog som du vill ha exempel på som kan jobba med det, som du beskriver - så är det Psykiatriker i så fall. Läs här http://www.framtid.se/profession/lakare/ - Psykiatri nämns bland de områden där läkare kan verka i.
  I så fall läser man Läkarutbildning först och sedan väljer bli Specialist i Psykiatri. En sådan utbildning: Läkare + AT tjänstgöring + Specialistutbildning = ca 12 år.

  Socionom kan specialisera sig mot t.ex. att arbeta med missbruksproblematiken eller med terapí /t.ex. som familjebehandlare eller äktenskapsrådgivare/, med människor i kris eller med barnfamiljer /t.ex. utredning kring omhändertagande av barn och anskaffning av familjehem; placering i familjehem och uppföljning/utvärdering kring detta/.

  Så som du har beskrivit arbetsuppgifterna, så är det Psykolog eller Psykiatriker som jobbar med detta.

  Bästa hälsningar
  Julia SYV

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga