Fanny 24 år
  Hej! Har nu varit på ett möte eftersom jag har väldigt svårt för matte och fysik på naturvetenskapliga programmet. Och min lärare gav mig alternativen att läsa ett extra år eller att börja om gymnasiet helt och välja ett annat program. Jag undrar om de finns någon möjlighet att läsa mattekurser man inte klarat under sommaren någonannanstans än på min skola för där har dom inte så man kan läsa upp under sommaren ? Hjälp mig med vad de finns för alternativ eller är ända utvägen att läsa ett extra år finns de ingenting jag kan göra under tiden ? Går andra året på naturvetenskapliga programmet. Mvh Fanny

  2 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Fanny!

  Du uppger inte var du bor, men se på www.mattecentrum.se om det finns en Räknestuga i din stad. Annars så finns det på www.matteboken.se alla mattekurser upplagda för självstudier. Där har de också formelsamlingar i fysik och kemi och studier i programmering - och allt är gratis.

  Någon undervisning för gymnasieelever under sommaren känner vi inte till. Om du själv hittar ngt., är vi tacksamma om du tipsar oss om det.

  Du har flera olika alternativ:
  - stanna på din nuvarande gymnasieutbildning och göra ditt bästa;
  - byta till ett annat program - vilket i så fall? och här finns det olika varianter: att gå om åk2 eller att gå om åk1 och 2 (beror mycket på just till vilket program du vill byta).;
  - ännu ett alternativ är att du försöker byta nu innan terminen är slut in till åk2 på ett annat program - och rektor på det nya programmet fattar beslut om individuellt anpassat program - då skulle du ev. kunna gå ut gymnasiet utan att gå om ett år. I detta fallet skulle du kunna prövas mot kunskapsmål i matte b-spår (som läses på de övriga högskoleförberedande program, förutom Teknik och NA).

  Jag råder dig att fundera över och även prata med dina vårdnadshavare /ser att du är under 18 år ännu/ - och få fram svar på följande frågor:
  - kan du tänka dig gå om 1 eller 2 år på gymnasiet?
  - vilket program skulle du velat byta till: läs om programmen på http://www.gymnasieguiden.se/program

  Du kan nu, innan omvalsperioden är slut, lägga in ansökan till åk1 (du behöver inte tacka Ja till den platsen som du får) - men då har du även det alternativet "färdigt", så att säga. Det blir för sent när omvalsperioden är slut (när omvalsperioden slutar, beror på var i landet du bor - se på http://www.antagningskanslier.se välj län/kommun och tryck på SÖK du får fram kontaktuppgifter till just ditt Antagningskansli och även en länk till en sida där man gör val till åk1 - men du har inte inloggningsuppgifterna för att det är bara elever i åk9 som får, därför måste du få hjälp med att lägga in din ansökan - det är SYV som kan hjälpa dig med det).

  Du har väldigt många olika alternativ och jag förstår att det kan bli förvirrande och svårt att bestämma vad som är bäst att göra. Jag tycker du bör börja med att komma överens med dina vårdnadshavare (föräldrar) för att du kan inte besluta utan deras samtycke. Det är först när du blir 18 år, som du beslutar själv.

  Återkom gärna när du har läst om olika program. Om du vill berätta vilken stad du bor i, kan jag hjälpa dig med mer konkret info om vad som finns i just din stad.

  Bästa hälsningar och stort lycka till!
  ANNA
  Hej igen!

  Du kan gå på öppet hus den 25 april på http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/naturbruksgymnasiet-i-osby bara för att "vidga vyer" och se sig om för vad som finns för utbildningar i din kommun.

  Till exempel om man går profil "turism" på Naturbruksprogrammet kan man senare läsa en yrkeshögskoleutbildning och utbilda sig manager inom besöksnäringen. Det är bara ett exempel på hur man kan tänka kring sin framtida karriär.

  Jag skall fundera lite till & även samråda med kollegorna och återkommer.

  Bästa hälsningar
  ANNA
  • Fanny tack för svaret! jag har dock hört talas om att man har en rättighet att som elev bli tilldelad prövningstillfällen och undrar om även jag skulle kunna få det och slippa att gå om och försöka avverka så många kurser som möjligt med prövning och då kanske kunna bli klar med allting till de är dags att ta studenten? läser på ekebacken i Osby kommun. Mvh fanny
  • Mikael Du har rätt att göra prövningar i de kurser som finns inskrivna i din Studieplan. Det är dock ingen skillnad mot att göra de vanliga proven i slutet av kursen. Möjligtvis kan man få extra handledning ett par timmar innan prövningen (om resurser på din skola finns). Du skulle kunna prövas i Matte 2b t.ex. i stället för 2c - men för det krävs det rektors beslut. Jag skriver också ett separat svar till dig - kommer snart.
  • Anna Jag skriver ett utökat svar till dig.
  • Milla Räknestugorna finns i Malmö & Helsingborg (bland annat) men det är ca 10 mil för dig att åka dig enkel väg, kanske för långt. Det är synd att det inte finns någon Räknestuga närmare dig (i alla fall inte någon som Mattecentrum har ordnat). Fråga på biblioteket om det finns läxhjälp med bl a matte och fysik. Fråga även dina lärare i matte och fysik - vad de kan föreslå: var du kan få extra hjälp med de ämnena.
  Läs alla kommentarer
  Mikael SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Fanny!

  Om du har svårt för matte & fysik nu i tvåan, så blir det troligtvis ännu svårare nästa år & du riskerar gå ut gymnasiet med Studiebevis (i stället för Examensbevis) - med F i flera kurser.

  Vad skall du göra sen? Läsa upp betygen på Komvux? Det finns inga garantier att du får plats på Komvux. Det kommer att bero på din kommuns ekonomi just då - om 2 år - och hur många andra söker plats på Komvux. I första hand tas folk in på Komvux som vill läsa för grundskolekompetens.

  Att bara "gå igenom gymnasiet" med betyg som inte kommer ge dig behörighet att läsa vidare och inget yrke - vad är meningen? Hur skall du använda de betygen, undrar jag?

  På ett yrkesprogram lär man sig ett yrke och kan få jobb direkt efter gymnasiet eller läsa på YH www.yhguiden.se - höja sin kompetens inom yrket och bli ännu mer attraktiv på arbetsmarknaden.

  På ett högskoleförberedande program gäller det att bli behörig till vidare studier. Utan examensbeviset kommer du inte ha grundläggande behörighet. Men även om du får grundläggande behörighet men ganska lågt Meritvärde, kommer du inte in på någon högskoleutbildning (bara på den där det står tomma platser och där alla behöriga kommer in - vilket inträffar mycket sällan: har hänt att vissa lärarutbildningar har tomma platser men svårt att säga hur det blir i framtiden).

  Jag försöker förklara för dig att jag tycker det är ingen bra plan att bara "ta sig igenom gymnasiet" på ett högskoleförberedande program. Om man "bara tar sig igenom gymnasiet" på ett yrkesprogram, kan man få jobb efteråt. Men på ett högskoleförberedande program måste man få hyfsade betyg för att kunna komma vidare efter gymnasiet. Upplever du stora svårigheter i matte och fysik, kommer du inte få hyfsade betyg på NA. Det är troligtvis fel program för dig. Dina styrkor liggen någonannanstans.

  För din egen skull skulle jag nu försökt komma på vad det är du bra på, vad dina styrkor är och byta program. Så tänker jag. Jag behöver inte ha rätt och du behöver inte följa mina råd. Men så tänker jag och jag förklarade varför jag tänker så.

  Fundera lite och hör av dig igen.

  Med vänlig hälsning
  Mikael
  • Milla Jag håller med Mikael, Fanny. Om man har svårt med matte & fysik, är det ingen bra idé att fortsätta på NA. Jag tycker också att du bör välja ett program med mindre (lättare) matte och utan fysik. Av de högskoleförberedande program läser man minst matte på Humanistiska och Estetiska programmen. Jag håller också med om att det är mycket bättre att ha hyfsade betyg på ett yrkesprogram än låga betyg på ett högskoleförberedande program. Med höga betyg från yrkesprogrammet har man "dubbel vinst": lär sig ett yrke + har hyfsat meritvärde (har rätt att få högskolebehörighet också) och kan söka till högskola direkt efter ett yrkesprogram och så kan man jobba varje gång det är lov under sin högskoleutbildning (man har ju ett yrke). :)

  Frågor och svar

  • Ebba 21 år

   Frågor kring att bygga kandidatexamen?

   Hej! Jag vill bygga min egen kandidatexamen, men vet fortfarande inte riktigt vilket huvud- eller biområde jag vill läsa. Jag lutar åt att bygga en kandidat inom HR, och kommer då troligtvis att välja sociologi eller arbetsrätts som huvudämne. Jag...

   Anna SYV: Hej Ebba!Du vinner på att få svar från studievägledare på den institutionen där du vill få ut kandidatexamen. Och detta på grund av att endast "generella ramar"... Läs hela svaret
  • Inès 21 år

   Läsa språk utomlands?

   Hej! Jag skulle vilja läsa italienska eller franska i Italien eller Frankrike. Den enda italienskakursen jag hittade behövde man ha läst italienska 2 för att vara behörig till, och jag har bara lät italienska 1, så det går tyvärr inte. Sen undrar...

   Anna SYV: Hej Inés,jag tror tyvärr inte att vi på FRåGA SYV kan ge ett fullständigt svar på din fråga.Hör med Rotary, är mitt första tips till dig. ROTARYS UNGDOMYTBYTE är en stiftelse... Läs hela svaret
  • Sara 21 år

   Tillgodose kurser från socionomprogrammet till personalvetare?

   Hej! Jag läser just nu min femte termin på socionomprogrammet vid Uppsala Universitet. Jag har efter denna termin 2 terminer kvar och är sugen på att fortsätta studera även efteråt. Jag har tittat lite på personalvetarprogrammet och undrar om det finns kurser som jag kan tillgodoräkna från...

   Anna SYV: Hej Sara!jämför vilka kurser du läser på socionomprogrammet och vilka kurser som ingår i de programmen där du vill tillgodoräkna kurserna inom. Det måste... Läs hela svaret
  • Jonathan 19 år

   Komvux, tid och krav?

   Tjena. Jag tog studenten i år (2021) Jag jobbar som fast anställd men känner att jag även vill plugga vidare därav mitt intresse för Komvux. Min fritid finns men är självfallet inte obregränsad så därför undrar jag lite om hur jag ska göra när jag väljer kurser, min taktik var en kurs i...

   Anna SYV: Hej Jonathan!Om du fick Examensbevis eller Studiebevis (ej Studieintyg) när du tog studenten, då är din ålder (19 år) ej något hinder. I annat fall är det från 1 juli det kalenderåret som... Läs hela svaret
  • Hannah 25 år

   Hur gör jag när jag flyttar?

   Sedan 1 år tillbaka har jag studerat till undersköterska på distans, jag är antagen till alla kurser tills slutet av utbildningen. Är som sagt helt på distans. Nu kommer jag flytta till en annan kommun, kan jag bara fortsätta som jag gjort tills nu eller...

   Julia SYV: Hej Hannah!Enligt vad jag vet, så har du rätt att läsa de kurser där du är Antagen, även om du under studiernas gång flyttar till en annan kommun. Du kan för säkerhets skull... Läs hela svaret
  • Emma 25 år

   Hur kan jag höja min antagningspoäng?

   Kan jag ansöka till kursen matematik 4 som redan finns i min utländska gymnasieexamen, i syfte att höja min antagningspoäng? Om svaret är ja, har jag rätt till att läsa en vanlig kurs i matte 4, eller ska jag göra en prövning? P.S. jag har redan...

   Julia SYV: Hej Emma!Jag kan nu direkt svara på den delen av din fråga som gäller rätten att läsa på komvux. Den andra delen om högre matte4-betyg skulle hjälpa dig får vi avvakta... Läs hela svaret
  • Elif 19 år

   Måste jag ersätta idrott och hälsa 1 i komvux?

   Hej! Jag läser några kurser i komvux för att komplettera mina studier. Jag undrar ifall jag måste lägga till ytterligare en kurs för att ersätta de 100p jag förlorar pga idrott och hälsa 1?

   Julia SYV: Hej Elif,Nej, det behöver du inte göra. För examensbevis från komvux krävs 100p.mindre. Du behöver ha 2400 betygsatta poäng. På gymnasiet är det 2500p.Gör planering mot examensbevis tillsammans med SYV på komvux, är mitt råd.
  • alva 18 år

   Vad ska jag studera vidare till?

   Hej! Jag är osäker på vad jag vill studera till. Något jag vet är att jag vill studera i Sverige, men i framtiden vill jag arbeta och bo i något annat land. Antingen i ett engelskt talande land eller i sydkorea. Vad ska man studera till? Jag funderar på ett yrke inom vård/omsorg (Då jag är...

   Julia SYV: Hej Alva,det kan finnas många fördelar i att skaffa sig högre utbildning i samma land där man senare vill jobba i. Anledningen är att landets utbildningar är anpassade till de regler, lagar och... Läs hela svaret
  • Leonard 20 år

   Matte 3b, höja meritvärde?

   Hejsan! Jag gick ut gymnasiet med 20,5 i meritpoäng och vill nu läsa upp genom att läsa matt 3b på komvux. Har jag förstått rätt att denna kurs ger 0,5 meritvärde. Eller är det beroende på om man får E-A? Kan det alltså...

   Julia SYV: Hej Leonard!Jag tror du menar att du har 20.5 i meritvärde.Max antal meritpoäng man kan ha är 2.5 och inom dem max 1.5 meritp.för mattekurser.Om du har meritvärde på över 20.0 betyder det att du... Läs hela svaret
  • Nicolai 26 år

   Hur blir man psykolog: Master i psykologi <> Psykologprogrammet?

   Hej, Jag är lite osäker på skillnaden (om det är en skillnad) mellan psykologprogrammet och en master i psykologi. Så vitt jag kan förstå är det bara psykologprogrammet som är behörighetsgivande om man vill jobba som psykolog, men vad...

   Anna SYV: Hejsan,eftersom yrket psykolog är i Sverige ett yrke som kräver legitimation (som utfärdas av socialstyrelsen), så måste man ha examen från psykologprogrammet... Läs hela svaret
  • Michelle 26 år

   Hur funkar det med examensbevis, valfria kurser eller meritpoäng?

   Hej! Jag har läst till examensbevis genom komvux på 2400 poäng, sedan har jag läst valfria kurser i efter hand för att få upp till 100% på grund av CSN. Nu till frågan kommer dessa valfria kurser finnas med i min examensbevis när jag söker till högskolan?? Fråga nummer två om jag läser matematik...

   Liselotte Johansson: Hej Michelle!I dokumentet Examensbevis kan ingenting ändras.Om du fick godkända betyg i ännu fler gymnasiala kurser efter det att du fick ut Examensbevis, då kommer endast... Läs hela svaret
  • Amira 20 år

   Studera utan gymnasieexamen?

   Hej, jag har flyttat till Sundsvall och bor nära universitetet här och jag vill jättegärna studera i någon utbildning i Mittuniversitetet men jag har ingen gymnasieexamen och jag har inte så många kurser, och jag har svårt att plugga i komvux eller...

   Mikael SYV: Hej!För att kunna antas till en svensk högskola eller universitet måste man bland annat ha uppnått grundläggande behörighet t.ex ha examen från gymnasiet eller från komvux eller... Läs hela svaret
  • Ramo 20 år

   Byggingenjör till Arkitektur ?

   Hej, Jag läser nu byggingenjör programmet och jag undrar om jag kan läsa till arkitektur och ta några kurser för att komplettera arkitektur programmet efter jag har tagit byggingenjör examen? Eller måste man läsa hela arkitektur programmet?

   Julia SYV: Hej Ramo!Arkitektur på eftergymnasial nivå kan man läsa även inom yrkeshögskola, se exempel på... Läs hela svaret
  • Caroline 22 år

   På hur många procent får jag studera på högskolan?

   Hej jag studerar mitt andra år på högskolan nu på heltid. Jag vill söka några olika kurser att läsa samtidigt som min utbildning pågår. Hur mycket mer är 100 procent får jag studera?

   Julia SYV: Hej Caroline!antagning.se kan anta dig till 45 hp per termin nya kurser och så kan du platsgaranti på ditt nuvarande program, om du läser ett program. På så sätt kan man bli... Läs hela svaret
  • Kristina 52 år

   Gå basår två gånger?

   Hej! Jag frågar åt min 18-åriga dotter som just nu läser naturvetenskapligt basår på Komvux, med målet att senare läsa biologi på universitetet. Utbildningen är svår och hon är orolig att inte klara alla kurserna eller att...

   Julia SYV: Hej Kristina!Att göra högskoleprovet är en mycket bra idé, men högskoleprovet befriar inte från kraven på både grundläggande och särskild behörighet. Grundläggande... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga