Fanny 24 år
  Hej! Har nu varit på ett möte eftersom jag har väldigt svårt för matte och fysik på naturvetenskapliga programmet. Och min lärare gav mig alternativen att läsa ett extra år eller att börja om gymnasiet helt och välja ett annat program. Jag undrar om de finns någon möjlighet att läsa mattekurser man inte klarat under sommaren någonannanstans än på min skola för där har dom inte så man kan läsa upp under sommaren ? Hjälp mig med vad de finns för alternativ eller är ända utvägen att läsa ett extra år finns de ingenting jag kan göra under tiden ? Går andra året på naturvetenskapliga programmet. Mvh Fanny

  2 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Fanny!

  Du uppger inte var du bor, men se på www.mattecentrum.se om det finns en Räknestuga i din stad. Annars så finns det på www.matteboken.se alla mattekurser upplagda för självstudier. Där har de också formelsamlingar i fysik och kemi och studier i programmering - och allt är gratis.

  Någon undervisning för gymnasieelever under sommaren känner vi inte till. Om du själv hittar ngt., är vi tacksamma om du tipsar oss om det.

  Du har flera olika alternativ:
  - stanna på din nuvarande gymnasieutbildning och göra ditt bästa;
  - byta till ett annat program - vilket i så fall? och här finns det olika varianter: att gå om åk2 eller att gå om åk1 och 2 (beror mycket på just till vilket program du vill byta).;
  - ännu ett alternativ är att du försöker byta nu innan terminen är slut in till åk2 på ett annat program - och rektor på det nya programmet fattar beslut om individuellt anpassat program - då skulle du ev. kunna gå ut gymnasiet utan att gå om ett år. I detta fallet skulle du kunna prövas mot kunskapsmål i matte b-spår (som läses på de övriga högskoleförberedande program, förutom Teknik och NA).

  Jag råder dig att fundera över och även prata med dina vårdnadshavare /ser att du är under 18 år ännu/ - och få fram svar på följande frågor:
  - kan du tänka dig gå om 1 eller 2 år på gymnasiet?
  - vilket program skulle du velat byta till: läs om programmen på http://www.gymnasieguiden.se/program

  Du kan nu, innan omvalsperioden är slut, lägga in ansökan till åk1 (du behöver inte tacka Ja till den platsen som du får) - men då har du även det alternativet "färdigt", så att säga. Det blir för sent när omvalsperioden är slut (när omvalsperioden slutar, beror på var i landet du bor - se på http://www.antagningskanslier.se välj län/kommun och tryck på SÖK du får fram kontaktuppgifter till just ditt Antagningskansli och även en länk till en sida där man gör val till åk1 - men du har inte inloggningsuppgifterna för att det är bara elever i åk9 som får, därför måste du få hjälp med att lägga in din ansökan - det är SYV som kan hjälpa dig med det).

  Du har väldigt många olika alternativ och jag förstår att det kan bli förvirrande och svårt att bestämma vad som är bäst att göra. Jag tycker du bör börja med att komma överens med dina vårdnadshavare (föräldrar) för att du kan inte besluta utan deras samtycke. Det är först när du blir 18 år, som du beslutar själv.

  Återkom gärna när du har läst om olika program. Om du vill berätta vilken stad du bor i, kan jag hjälpa dig med mer konkret info om vad som finns i just din stad.

  Bästa hälsningar och stort lycka till!
  ANNA
  Hej igen!

  Du kan gå på öppet hus den 25 april på http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/naturbruksgymnasiet-i-osby bara för att "vidga vyer" och se sig om för vad som finns för utbildningar i din kommun.

  Till exempel om man går profil "turism" på Naturbruksprogrammet kan man senare läsa en yrkeshögskoleutbildning och utbilda sig manager inom besöksnäringen. Det är bara ett exempel på hur man kan tänka kring sin framtida karriär.

  Jag skall fundera lite till & även samråda med kollegorna och återkommer.

  Bästa hälsningar
  ANNA
  • Fanny tack för svaret! jag har dock hört talas om att man har en rättighet att som elev bli tilldelad prövningstillfällen och undrar om även jag skulle kunna få det och slippa att gå om och försöka avverka så många kurser som möjligt med prövning och då kanske kunna bli klar med allting till de är dags att ta studenten? läser på ekebacken i Osby kommun. Mvh fanny
  • Mikael Du har rätt att göra prövningar i de kurser som finns inskrivna i din Studieplan. Det är dock ingen skillnad mot att göra de vanliga proven i slutet av kursen. Möjligtvis kan man få extra handledning ett par timmar innan prövningen (om resurser på din skola finns). Du skulle kunna prövas i Matte 2b t.ex. i stället för 2c - men för det krävs det rektors beslut. Jag skriver också ett separat svar till dig - kommer snart.
  • Anna Jag skriver ett utökat svar till dig.
  • Milla Räknestugorna finns i Malmö & Helsingborg (bland annat) men det är ca 10 mil för dig att åka dig enkel väg, kanske för långt. Det är synd att det inte finns någon Räknestuga närmare dig (i alla fall inte någon som Mattecentrum har ordnat). Fråga på biblioteket om det finns läxhjälp med bl a matte och fysik. Fråga även dina lärare i matte och fysik - vad de kan föreslå: var du kan få extra hjälp med de ämnena.
  Läs alla kommentarer
  Mikael SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Fanny!

  Om du har svårt för matte & fysik nu i tvåan, så blir det troligtvis ännu svårare nästa år & du riskerar gå ut gymnasiet med Studiebevis (i stället för Examensbevis) - med F i flera kurser.

  Vad skall du göra sen? Läsa upp betygen på Komvux? Det finns inga garantier att du får plats på Komvux. Det kommer att bero på din kommuns ekonomi just då - om 2 år - och hur många andra söker plats på Komvux. I första hand tas folk in på Komvux som vill läsa för grundskolekompetens.

  Att bara "gå igenom gymnasiet" med betyg som inte kommer ge dig behörighet att läsa vidare och inget yrke - vad är meningen? Hur skall du använda de betygen, undrar jag?

  På ett yrkesprogram lär man sig ett yrke och kan få jobb direkt efter gymnasiet eller läsa på YH www.yhguiden.se - höja sin kompetens inom yrket och bli ännu mer attraktiv på arbetsmarknaden.

  På ett högskoleförberedande program gäller det att bli behörig till vidare studier. Utan examensbeviset kommer du inte ha grundläggande behörighet. Men även om du får grundläggande behörighet men ganska lågt Meritvärde, kommer du inte in på någon högskoleutbildning (bara på den där det står tomma platser och där alla behöriga kommer in - vilket inträffar mycket sällan: har hänt att vissa lärarutbildningar har tomma platser men svårt att säga hur det blir i framtiden).

  Jag försöker förklara för dig att jag tycker det är ingen bra plan att bara "ta sig igenom gymnasiet" på ett högskoleförberedande program. Om man "bara tar sig igenom gymnasiet" på ett yrkesprogram, kan man få jobb efteråt. Men på ett högskoleförberedande program måste man få hyfsade betyg för att kunna komma vidare efter gymnasiet. Upplever du stora svårigheter i matte och fysik, kommer du inte få hyfsade betyg på NA. Det är troligtvis fel program för dig. Dina styrkor liggen någonannanstans.

  För din egen skull skulle jag nu försökt komma på vad det är du bra på, vad dina styrkor är och byta program. Så tänker jag. Jag behöver inte ha rätt och du behöver inte följa mina råd. Men så tänker jag och jag förklarade varför jag tänker så.

  Fundera lite och hör av dig igen.

  Med vänlig hälsning
  Mikael
  • Milla Jag håller med Mikael, Fanny. Om man har svårt med matte & fysik, är det ingen bra idé att fortsätta på NA. Jag tycker också att du bör välja ett program med mindre (lättare) matte och utan fysik. Av de högskoleförberedande program läser man minst matte på Humanistiska och Estetiska programmen. Jag håller också med om att det är mycket bättre att ha hyfsade betyg på ett yrkesprogram än låga betyg på ett högskoleförberedande program. Med höga betyg från yrkesprogrammet har man "dubbel vinst": lär sig ett yrke + har hyfsat meritvärde (har rätt att få högskolebehörighet också) och kan söka till högskola direkt efter ett yrkesprogram och så kan man jobba varje gång det är lov under sin högskoleutbildning (man har ju ett yrke). :)

  Frågor och svar

  • Karoline 30 år

   Tänker jag rätt kring samlat betygsdokument?

   Jag har en elev som läst gymnasiet och gick ut gymnasiet med samlat betygsdokument (2008). Totala poängen är 2450 och icke godkända 600 så godkända är totalt 1850p. Godkänt i Svenska A,B,C och Matte A,B, Engelska A,B Samhällskunskap A, Historia A, Naturkunskap A, Idrott och hälsa A,B. Tänker...

   Peter SYV: Hej Karoline,utgå ifrån informationen på antagning.se/sv/dina-betyg/gymnasieskolan/slutbetyg-fore-2010/grundlaggande-behorighet och där står det bl.a att Samlat betygsdokument... Läs hela svaret
  • Emma 19 år

   vilka betyg söker jag med efter basår?

   Hej, jag går ekonomiprogrammet men vill arbeta inom vården i framtiden. Jag behöver därför gå ett naturvetenskapligt basår på högskola/komvux. Vilka betyg är det jag söker in med efter ett basår på universitetet?

   Peter SYV: Hej Emma,efter ett basår på universitetet söker du till en svensk högskole-/universitetsutbildning med det meritvärde du har från ditt examensbevis från gymnasiet men du... Läs hela svaret
  • Mohammed 38 år

   Engelska 6 = IlETS?

   Hej! Jag har master från mitt hemland och och den är validerat i Sverige samt engelska 6 från Sverige, nu tänker jag läsa vidare till PHD i ett europeisk land. För att kunna göra det, jag måste har ett intyg som visar att jag har bra kunskap på engelska språket, kunskaperna ska motsvarar...

   Peter SYV: Hej Mohammed!testet som du skriver om i din fråga finns i flera varianter. Jag gissar på att det är det högre Academic variant du behöver. Testet kan ge upp till max 9 poäng (från o till 9 poäng).... Läs hela svaret
  • Selma 18 år

   Vad motsvarar IB matematik ämnena i merit?

   Jag vill gå på chalmers bioteknik bachelorprogram, då behöver man matematik 4. Vilken IB matematik behöver jag läsa för att kunna få 1 merit poäng för matematik 5. Jag pluggar just nu Math AA HL, men det är lite för svårt och tänkte byta till Math AA SL men är osäker om det räknas som matematik 5.

   Peter SYV: Hej Selma,på antagning.se/sv/dina-betyg/international-baccalaureate/ib-examen-2021-och-framat/sarskild-behorighet ser du motsvrigheter mellan IB-kurser och "vanliga svenska" gymnasiekurser för... Läs hela svaret
  • Cathrine 55 år

   Utbildning 1989 ?

   Jag läste Barnskötare inom barnomsorg och allmän fritidsverksamhet 40 v år 1989. Utbildningen var sån att man läste in den snabbare. Den ska motsvara Barnskötare inom barnomsorg och allmän fritidsverksamhet gymnasieutbildning. Den informationen fick vi då utbildningen startade. När jag ser...

   Anna SYV: Hej Cathrine,p g a Undersköterska är ett av många icke-reglerade yrken, då är det inte ett krav att ha gymnasieexamen, utan man kan läsa just de yrkesspecifika komvux-kurserna mot yrket eller t o m få... Läs hela svaret
  • Julia 21 år

   Studieuppehåll?

   Hej, jag skulle egentligen åkt iväg för att jobba som au pair i 1-2 år nu till sommaren men pga corona lär det nog inte gå. Därför funderar jag på att börja plugga på universitet istället till hösten men jag undrar hur möjligheterna ser ut ifall jag skulle vilja åka iväg som au pair kanske nästa...

   Anna SYV: Hej Julia,om du påbörjar dina studier på ett program på en svensk högskola eller universitet men behöver ta uppehåll i dina studier kan du ansöka om uppehåll med Platsgaranti, se information... Läs hela svaret
  • Sara 23 år

   Kan jag ta bort ämnen i gymnasieexamen?

   Hej. Jag har räknat mina antagningspoäng och det har kommit upp till omkring 3.100 gymmasie poäng. Jag har gymnasieexamen från frisör utbildning som jag har fått 2.600 plus några extra ämne som jag pluggar nu i komvux(grundläggande behörighet och lite extra) och jag kommer upp till många...

   Anna SYV: Hej Sara,det du kan göra är följande:- gör högskoleprovet- se om du vill söka till folkhögskolans allmänna kurser (där du på ett år kan få ut omdöme... Läs hela svaret
  • Sirina 18 år

   Går estet men vill bli läkare?

   Hej! Jag går nu första året estetprogram men jag vill bli läkare efter gymnasiet. I min skola kan jag lägga till alla kurser som jag behöver (biologi2, matte4, kemi2, fysik2) . Jag tänkte att jag kan fokusera på dessa ämnen som jag behöver...

   Julia SYV: Hej Sirina,om du får mycket högt resultat på högskoleprovet, kan du med lågt meritvärde komma in, i HP-urvalet. Men i Betygsurvalet (BI) konkurrerar du med ditt meritvärde och där... Läs hela svaret
  • Anonym 23 år

   att bli yrkeslärare?

   Hej! Jag har kollat lite runt och undrar hur det fungerar med att bli yrkeslärare? som jag har förstått så räcker det med en lärarutbildning och några års erfarenheter, sedan söka till jobbet?

   Julia SYV: Hej!För att bli behörig yrkeslärare behöver du få ut en Yrkeslärarexamen, på 90 högskolepoäng som motsvarar tre terminers heltidsstudier på högskolenivå men ofta ges... Läs hela svaret
  • Anonym 23 år

   Förskollärare till lågstadielärare?

   Hej! Jag har lite funderingar kring lågstadielärare. Just nu pluggar jag till förskollärare och älskar det men jag har sätt att det finns kurser som gör att man blir behörig lärare till tex grundlärare mm. Min fråga är då, går det att blir lågstadielärare ifall jag är förskollärare? Finns det...

   Julia SYV: Hejsan, jag förstår hur du tänker, men kan tyvärr inte ge ett annat svar än att du måste prata med studievägledare på din institution. Du kan också ta och... Läs hela svaret
  • Patil 21 år

   BMA / Biomedicin ?

   Hej! Biologin har alltid blivit mitt favorit ämne i skolan. Jag läser på komvux och är klar med biologi 1 och 2 . Kemin är lite krångligare för mig men just nu läser jag kemi 1. För att inte tappa bort tid vill jag bestämma vilket program...

   Anna SYV: Hejsan,Läs om högskoleprovet på https://www.fragasyv.se/info/hogskoleprovet och där finns också länkar till webbplatserna där det finns ännu mer information om HP.Hur man man höja sitt... Läs hela svaret
  • Ida 21 år

   Hälsopromotion - kandidat kostvetenskap eller dietist?

   Hej! Jag har till hösten sökt programmet hälsopromotion, kandidat kostvetenskap på göteborgs universitet. Känns som en otroligt bra utbildning för mig, där man får verktyg för att hjälpa människor allmänt till en bättre hälsa men samtidigt med stort fokus på kost som jag är väldigt...

   Anna SYV: Hej Ida!Dietist är, i Sverige, en skyddad yrkestitel. Det innebär att man måste ha en dietistlegitimation för att få utöva det yrket. Endast personer som har tagit examen... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga