Fanny 24 år
  Hej! Har nu varit på ett möte eftersom jag har väldigt svårt för matte och fysik på naturvetenskapliga programmet. Och min lärare gav mig alternativen att läsa ett extra år eller att börja om gymnasiet helt och välja ett annat program. Jag undrar om de finns någon möjlighet att läsa mattekurser man inte klarat under sommaren någonannanstans än på min skola för där har dom inte så man kan läsa upp under sommaren ? Hjälp mig med vad de finns för alternativ eller är ända utvägen att läsa ett extra år finns de ingenting jag kan göra under tiden ? Går andra året på naturvetenskapliga programmet. Mvh Fanny

  2 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Fanny!

  Du uppger inte var du bor, men se på www.mattecentrum.se om det finns en Räknestuga i din stad. Annars så finns det på www.matteboken.se alla mattekurser upplagda för självstudier. Där har de också formelsamlingar i fysik och kemi och studier i programmering - och allt är gratis.

  Någon undervisning för gymnasieelever under sommaren känner vi inte till. Om du själv hittar ngt., är vi tacksamma om du tipsar oss om det.

  Du har flera olika alternativ:
  - stanna på din nuvarande gymnasieutbildning och göra ditt bästa;
  - byta till ett annat program - vilket i så fall? och här finns det olika varianter: att gå om åk2 eller att gå om åk1 och 2 (beror mycket på just till vilket program du vill byta).;
  - ännu ett alternativ är att du försöker byta nu innan terminen är slut in till åk2 på ett annat program - och rektor på det nya programmet fattar beslut om individuellt anpassat program - då skulle du ev. kunna gå ut gymnasiet utan att gå om ett år. I detta fallet skulle du kunna prövas mot kunskapsmål i matte b-spår (som läses på de övriga högskoleförberedande program, förutom Teknik och NA).

  Jag råder dig att fundera över och även prata med dina vårdnadshavare /ser att du är under 18 år ännu/ - och få fram svar på följande frågor:
  - kan du tänka dig gå om 1 eller 2 år på gymnasiet?
  - vilket program skulle du velat byta till: läs om programmen på http://www.gymnasieguiden.se/program

  Du kan nu, innan omvalsperioden är slut, lägga in ansökan till åk1 (du behöver inte tacka Ja till den platsen som du får) - men då har du även det alternativet "färdigt", så att säga. Det blir för sent när omvalsperioden är slut (när omvalsperioden slutar, beror på var i landet du bor - se på http://www.antagningskanslier.se välj län/kommun och tryck på SÖK du får fram kontaktuppgifter till just ditt Antagningskansli och även en länk till en sida där man gör val till åk1 - men du har inte inloggningsuppgifterna för att det är bara elever i åk9 som får, därför måste du få hjälp med att lägga in din ansökan - det är SYV som kan hjälpa dig med det).

  Du har väldigt många olika alternativ och jag förstår att det kan bli förvirrande och svårt att bestämma vad som är bäst att göra. Jag tycker du bör börja med att komma överens med dina vårdnadshavare (föräldrar) för att du kan inte besluta utan deras samtycke. Det är först när du blir 18 år, som du beslutar själv.

  Återkom gärna när du har läst om olika program. Om du vill berätta vilken stad du bor i, kan jag hjälpa dig med mer konkret info om vad som finns i just din stad.

  Bästa hälsningar och stort lycka till!
  ANNA
  Hej igen!

  Du kan gå på öppet hus den 25 april på http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/naturbruksgymnasiet-i-osby bara för att "vidga vyer" och se sig om för vad som finns för utbildningar i din kommun.

  Till exempel om man går profil "turism" på Naturbruksprogrammet kan man senare läsa en yrkeshögskoleutbildning och utbilda sig manager inom besöksnäringen. Det är bara ett exempel på hur man kan tänka kring sin framtida karriär.

  Jag skall fundera lite till & även samråda med kollegorna och återkommer.

  Bästa hälsningar
  ANNA
  • Fanny tack för svaret! jag har dock hört talas om att man har en rättighet att som elev bli tilldelad prövningstillfällen och undrar om även jag skulle kunna få det och slippa att gå om och försöka avverka så många kurser som möjligt med prövning och då kanske kunna bli klar med allting till de är dags att ta studenten? läser på ekebacken i Osby kommun. Mvh fanny
  • Mikael Du har rätt att göra prövningar i de kurser som finns inskrivna i din Studieplan. Det är dock ingen skillnad mot att göra de vanliga proven i slutet av kursen. Möjligtvis kan man få extra handledning ett par timmar innan prövningen (om resurser på din skola finns). Du skulle kunna prövas i Matte 2b t.ex. i stället för 2c - men för det krävs det rektors beslut. Jag skriver också ett separat svar till dig - kommer snart.
  • Anna Jag skriver ett utökat svar till dig.
  • Milla Räknestugorna finns i Malmö & Helsingborg (bland annat) men det är ca 10 mil för dig att åka dig enkel väg, kanske för långt. Det är synd att det inte finns någon Räknestuga närmare dig (i alla fall inte någon som Mattecentrum har ordnat). Fråga på biblioteket om det finns läxhjälp med bl a matte och fysik. Fråga även dina lärare i matte och fysik - vad de kan föreslå: var du kan få extra hjälp med de ämnena.
  Läs alla kommentarer
  Mikael SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Fanny!

  Om du har svårt för matte & fysik nu i tvåan, så blir det troligtvis ännu svårare nästa år & du riskerar gå ut gymnasiet med Studiebevis (i stället för Examensbevis) - med F i flera kurser.

  Vad skall du göra sen? Läsa upp betygen på Komvux? Det finns inga garantier att du får plats på Komvux. Det kommer att bero på din kommuns ekonomi just då - om 2 år - och hur många andra söker plats på Komvux. I första hand tas folk in på Komvux som vill läsa för grundskolekompetens.

  Att bara "gå igenom gymnasiet" med betyg som inte kommer ge dig behörighet att läsa vidare och inget yrke - vad är meningen? Hur skall du använda de betygen, undrar jag?

  På ett yrkesprogram lär man sig ett yrke och kan få jobb direkt efter gymnasiet eller läsa på YH www.yhguiden.se - höja sin kompetens inom yrket och bli ännu mer attraktiv på arbetsmarknaden.

  På ett högskoleförberedande program gäller det att bli behörig till vidare studier. Utan examensbeviset kommer du inte ha grundläggande behörighet. Men även om du får grundläggande behörighet men ganska lågt Meritvärde, kommer du inte in på någon högskoleutbildning (bara på den där det står tomma platser och där alla behöriga kommer in - vilket inträffar mycket sällan: har hänt att vissa lärarutbildningar har tomma platser men svårt att säga hur det blir i framtiden).

  Jag försöker förklara för dig att jag tycker det är ingen bra plan att bara "ta sig igenom gymnasiet" på ett högskoleförberedande program. Om man "bara tar sig igenom gymnasiet" på ett yrkesprogram, kan man få jobb efteråt. Men på ett högskoleförberedande program måste man få hyfsade betyg för att kunna komma vidare efter gymnasiet. Upplever du stora svårigheter i matte och fysik, kommer du inte få hyfsade betyg på NA. Det är troligtvis fel program för dig. Dina styrkor liggen någonannanstans.

  För din egen skull skulle jag nu försökt komma på vad det är du bra på, vad dina styrkor är och byta program. Så tänker jag. Jag behöver inte ha rätt och du behöver inte följa mina råd. Men så tänker jag och jag förklarade varför jag tänker så.

  Fundera lite och hör av dig igen.

  Med vänlig hälsning
  Mikael
  • Milla Jag håller med Mikael, Fanny. Om man har svårt med matte & fysik, är det ingen bra idé att fortsätta på NA. Jag tycker också att du bör välja ett program med mindre (lättare) matte och utan fysik. Av de högskoleförberedande program läser man minst matte på Humanistiska och Estetiska programmen. Jag håller också med om att det är mycket bättre att ha hyfsade betyg på ett yrkesprogram än låga betyg på ett högskoleförberedande program. Med höga betyg från yrkesprogrammet har man "dubbel vinst": lär sig ett yrke + har hyfsat meritvärde (har rätt att få högskolebehörighet också) och kan söka till högskola direkt efter ett yrkesprogram och så kan man jobba varje gång det är lov under sin högskoleutbildning (man har ju ett yrke). :)

  Frågor och svar

  • Line 20 år

   Antagningspoäng 2022?

   Hej, med tanke på att årskullen 2002 och 2003 nu haft ganska stora delar av sin gymnasieutbildning på distans, är det stor möjlighet att även antagningspoängsgränserna sjunker? Om jag tex söker till KTH 2022, är det då det föregående årets poäng som blir gränsen?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Mohamed 17 år

   Går det att ersätta Idrott & hälsa?

   Hej, Jag går i 2an på gymnasiet och har hittills väldigt höga betyg. Jag har dock ett betyg i idrott som är lågt och jag är rädd att det ska sänka mitt jämförelsetal. Jag planerar att läsa matte specialisering nästa år som en utökad kurs och undrar om mitt betyg i den kursen kan ersätta mitt...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Dina 23 år

   Vad kan jag komma in på?

   Hej. Jag har grundläggande behörighet från gymnasiet, och har även pluggat upp 3 ämnen, bl. a engelska 6, samhällskunskap 1a2 samt naturkunskap 1a2. Vet ni vad man kan komma in på för utbildning, på universitet med dessa ämnen? Tacksam för svar

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Anonymes 19 år

   Hur ser antagningspoängen ut i höst?

   Hej allihopa, börjar bli ganska nervös inför universitetet nu i höst. Jag har tänkt att söka in till basår nu på Göteborgs universitet, men är rädd att poängen inte räcker till. Förra årets antagningspoäng var ganska låga, så jag hoppas på att det blir så igen. Finns det något sätt att lista ut...

   Mikael SYV: Ingen kan på förhand veta om antagningsgränserna går upp eller ner. Det kan finnas gissningar men ingen kan veta.
  • Desirée 27 år

   Söka internationell och svensk masterutbildning samtidigt?

   Hej! Om man har sökt en internationell master till en svensk skola via universityadmissions.se, och sedan vid senare datum även sökt svensk master via antagning.se, hur prioriteras antagningarna? Vad ligger som första val, den internationella eller svenska? Det vill säga om båda...

   Mikael SYV: Kontakta Antagning.se och ställ din fråga där. Och du kan samtidigt också fråga antagningsgrupperna på de lärosäten dit du söker,
  • Filip 16 år

   vet ej vilken linje som kommer vara bäst för mig?

   Jag vill vill bli läkare men jag känner att jag är mer intresserad av det humanistiska programmet än naturprogrammet. Är det dåligt att satsa på att gå ett naturvetenskapligt basår sedan efter gymnasiet för att gå behörighet till läkarprogrammet om jag går det humanistiska programmet? Jag kanske...

   Mikael SYV: På HU blir du inte behörig till läkarprogrammet- det vet du redan. Dessutom är det inte säkert du blir direktbehörig till naturvetenskapliga basår heller. På HU... Läs hela svaret
  • Elin 15 år

   Vilka yrken kan man ha utan att gå på gymnasiet?

   Fråga i rubriken. Är skoltrött o vill inte gå på en skola som gymnasium som är som en fortsättning på grundskolan. Det kan vara yrken men andra sorts utbildning.

   Anna SYV: Hej Elin,rent formellt, så är man "klar med skolan" (alltså uppfyllt sin skolplikt) om man genomförde studier på grundskolan och fick ut ett slutbetyg i slutet av... Läs hela svaret
  • Elin 15 år

   Jag skrev min fråga i beskrivningen?

   Jag undrar lite jag har en garanterad plats på ett ekonomiföretag. Men vill helst inte gå på gymnasium är dom kunskaperna väldigt viktiga eller kan man gå en kortare utbildning som tex komvux om man ska bli auktoriserad redovisning ekonom?

   Anna SYV: Hej Elin,För att i Sverige bli auktoriserad revisor eller redovisningskonsult krävs en akademisk examen med företagsekonomisk inriktning om minst 180 högskolepoäng = 3 års studier på... Läs hela svaret
  • Johanna 21 år

   Engelskalärare, andra språk, möjligheter?

   Hej! -Om man utbildar sig till engelska lärare, hur stor är chansen att få jobb utomlands om man är svensk? -Och om man jobbat som engelskalärare i ett land och lärt sig det språket bra, finns det möjlighet att lära ut det språket i andra...

   Anna SYV: Hej Johanna,utomlands finns ett mindre antal svenska skolor: grundskolor och gymnasieskolor - inte så många och inte i alla länder, men de finns. Min uppfattning är att det som svensk... Läs hela svaret
  • SYV-besökare 34 år

   För elever med ASD, ADD, ADHD och koncentrationssvårigheter?

   Finns det någon sammanställning av gymnasiala utbildningar för elever med ASD (autism-spektrum-diagnoser), koncentrationssvårigheter, ADD, ADHD och liknande NPFunktionsvariationer? I så fall är jag mycket tacksam om jag kan ta del av den info. Snabbt svar uppskattas extramycket! S. :)

   Liselotte Johansson: Hej!på gymnasieguiden.se/reportage/gymnasiestudier-foer-elever-med-saerskilda-behov finns det en ganska färsk sammanställning, en lista på gymnasieskolorna (kan dock inte lova... Läs hela svaret
  • Lars 53 år

   Vad motsvarar IB Chemistry och Physics Standard Level?

   Hej, jag läser IB programmet utomlands och vill komma in på Civilingenjörsutbildningen. Jag undrar om Chemistry Standard Level räcker för att klara Kemi 1 kravet? Och räcker det att läsa Physics Standard Level för att klara Fysik 2 kravet?

   Anna SYV: Hej Lars,om du läser mot diplom från IB, då kommer du få diplom året 2021 eller senare och i så fall finns aktuell info på... Läs hela svaret
  • Tara 17 år

   Måste jag börja om 1an?

   Hej jag är en 16- årig tjej som har haft mycket problem som jag inte vill nämna men de handlar mycket om min hälsa och min mentalitet. Har alltså inte kunnat komma till skolan alls. Min frånvaro är jätte hög och har knappt betyg, man kan...

   Anna SYV: Hej,om du vill efter gymnasiestudier komma in på läkarprogrammet då behöver du få ut examensbevis från gymnasiet (eller från komvux) eller omdöme om grundläggande behörighet... Läs hela svaret
  • Mary 18 år

   Vad betyder talen man ser i antagningsstatistik?

   Hej! Jag undrar om det är jämförelsetalet som man ser när man kollar antagningspoäng/statistik eller om meritpoängen är inkluderade i dessa tal. Hittade ingen information om det online s tänkte att ni kanske vet. Tänker att det är bra att veta då man kanske tror att man har ungefär tillräckligt...

   Anna SYV: hej Mary, meritpoängen är inkluderade. Det är med MERITVÄRDET (summan av Jämförelsetalet + Meritpoängen) som man konkurrerar, i betygsgrupper, till högskola-universitet i Sverige.
  • bana 20 år

   Hur kommer man in på tandlakarprogrammet genom folkhögskolan?

   Hej, hur är det med att komma in på tandläkarprogrammet genom folkhögskolan? Jag läste att man kan gå in på läkarprogrammet genom folkhögskolan om man har gått in i naturprogrammet i gymnasiet, då kan man läsa ett allmän...

   Anna SYV: Hejsan,du har frågor om att komma in på tandläkarprogrammet.Det är inte alls självklart att komma in på folkhögskolans allmänna kurser. Om du söker och kommer in och har sedan innan... Läs hela svaret
  • Tilda 18 år

   Vilken urvalsgrupp hamnar jag i efter tekniskt basår?

   Jag funderar på att gå ett tekniskt basår efter studenten från ekonomiprogrammet, och sedan söka till någon ingenjörsutbildning. Vilken urvalsgrupp hamnar jag i då? Kan jag komma in med hjälp av mitt resultat på högskoleprovet...

   Anna SYV: Hej Tilda,man måste under alla omständigheter bli BEHÖRIG.Med resultatet av högskoleprovet kommer du prövas i HP-urvalet.i betygsgrupper kommer du prövas så här:... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga