Dion 29 år

  Jag vill bli en databasadministratör/databasspecialist  med kandidatexamen. På framtid.se, det stå att databasadministratörer har ofta en högskoleutbildning med datainriktning eller databas. Vilken högskoleutbildning med datainriktning behöver man?

  1 Svar

  Milla SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Dion,
  databasspecialist/databasadministratör är ett av de många Icke-Reglerade yrken; alltså arbetsgivaren bestämmer fritt vem hen anställer och olika arbetsgivare kan tänka väldigt olika. Det går alltså inte svara på frågan vilken utbildning som behövs. Det finns inget som förbjuder arbetsgivare att anställa någon med endast gymnasial utbildning och även utan någon utbildning, över huvudet taget.
  Vi rekommenderar att kika på utbildningar inom yrkeshögskola - som är mycket inriktade på arbetsmarknadens behov och i mycket stor grad ger jobb i direkt anslutning till yh-utbildning.

  En viktig aspekt här är också att utvecklingen på data-område sker mycket snabbt; utbildningar hinner inte med... på så sätt blir fördelen med en yh-utbilding den att den är kortare och mycket praktik ingår.
  Högskoleprogrammen är längre och mer "stabila" - alltså får man djup/bra/stabil Grundkunskap som inte alla gånger går att snabbt "översätta" till det praktiska arbetet på ett företag eller i en organisation.
  Det finns alltså för- och nackdelar om man jämför korta praktiska utbildningar (YH) och akademiska, längre utbildningar (högskolor/universitet).
  Exakt vilka högskoleprogram som passar bäst just till det yrket som du frågar efter, kan inte vi här på fråga syv svara på; testa fråga studievägledare på lärosätena: högskolor/universitet.
  Vilka yh som finns inom DATA/IT - var god se yhguiden.se/resultat?Category.id=1&Education.

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga