Kristian 20 år

  Tjena! För att ha möjligheten att komma in på läkarutbildningen i Lund behöver jag läsa kurser som ger mig de extra 2,5 meritpoängen (jag har bara läst moderna språk 3 och läser just nu matte 5). Min tanke var att läsa engelska 7 på komvux efter studenten då jag ville läsa ensemble nu i trean. Men jag fick ett tips om att skolor ibland kan erbjuda elever prövning i vissa ämnen. Jag har nu pratat med vår rektor som godkänner prövningen och jag har betalat avgiften. Jag har även blivit kontaktad av läraren jag ska ha prövningen med som menar att jag nu måste ta igen allt som de andra eleverna gjort under kursen utöver att göra de kommande uppgifterna och proven. Dessutom menar han att han högst kan sätta ett C på mig då jag inte läst hela kursen från början. Jag förstår att det finns många förmågor jag måste visa för att få ett betyg i kursen, men när jag betalade avgiften trodde jag att man gjorde ett test eller en uppgift per förmåga och att jag skulle ha möjligheten att få ett högre betyg. Jag undrar om det finns belägg för min lärare att få mig att göra ett års uppgifter på någon månad (alltså flera test per förmåga) och om det verkligen är så att jag högst kan få ett C på prövningen? Tack på förhand!

  1 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Kristian,
  att ngn "högsta möjliga betyg på prövningen" skulle finnas, förutom då A-betyget som är högsta möjliga, känner vi på FRåGA SYV inte till. Man ska få det betyget som motsvarar den kunskapsnivå som eleven har den dagen hen gör prövningens sista del. Exakt hur prövningen går till kan vara olika... t.ex på prövningsenheten, efter gymnasiet, där det ej finns ngn som helst undervisning i kurser utan endast (kanske om man har tur möjlighet att ställa en fråga till handledaren på mail... i bästa fall) då går det till så här: man skriver typ "liknande nationellt prov" först, sedan rättar lärarna (läraren och medbedömare) den skrivelsen och utifrån den skriver ihop unika frågor till den muntliga delen, som kommer cirka 2 veckor efter den skriftliga delen. På den muntliga delen ställer lärarna frågor som är unika, skrivna utifrån de svar som lämnades in på den skriftliga delen, och efteråt samråder prövningsläraren och medbedömare och meddelar vilket betyg man får. Sedan tar det 2-3 veckor innan man får betyg i handen... Betyg från prövningen väger lika mycket som betyget som sätts i slutet av en läst kurs. Betyg från prövningen får ingå i examensbevis på gymnasiet (och i examensbevis från komvux).
  Att "högst C" i betyg på prövningen - har vi inte hört talas om... så ring gärna till Skolverket, tel.nr 08-52733200. Tror inte ngn på förhand får sätta en sådan gräns. Så, min gissning är att du borde få både B och A (om du uppvisar kunskaperna som motsvarar den nivån).

  Det här du skriver om i din fråga om att "ta igen" och delta i undervisningen framöver låter som att du ska hoppa in i en pågående kurs, och inte som en prövning. Det är extremt ovanligt att eleven skulle få hoppa in i en kurs som pågår sedan augusti, i slutet av februari! Men det du skriver låter som att du ska hoppa in i en pågående kurs... . Det är mycket fördelaktigt för dig att kunna delta i undervisningen under resten av läsåret (jämför: skulle du anmäla dig till prövning efter gymnasiet är det med stor sannolikhet så att du ska komma och skriva ett skriftligt prov och genomföra ett muntligt prov 2 veckor senare... och så får du ett betyg, som kan vara mellan F och A..). Hur du förbereder dig till prövningen är helt upp till dig.

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga