kaviar44

  Hej, undrar om det finns något jag kan göra åt detta, har hamnat i en riktigt jobbig situation där komvux syven räknat fel och att jag saknar 50 poäng för gymnasieexamen. Naiv som jag är tittade inte på detta utan tog syvens ord på att jag var klar. Samtidigt har jag sökt in på universitet då jag trodde att jag var klar med att läsa upp mina betyg. Finns det något alternativ eller är jag körd? Känns ganska hopplöst och tråkigt att det kunde bli så här då jag antar att det är alldeles för sent att plugga upp 50 gymnasiepoäng.

  1 Svar

  Milla SYV på FrågaSYV

  Hej!
  Det är 12 juni idag och sista dag för komplettering är den 20 juni, så det är en vecka kvar bara... suck. En 50p.gymnasiekurs kan man på heltid läsa på 2,5 veckor. Men det kanske ändå finns en "lösning". Du kan nämligen ta in 150 poäng betygsatta med F in i ditt examensbevis från komvux. Om du har några betyg, som är betygsatta med F så kanske du kan ta in "av dem"... Det är så klart mindre bra att ha F-betygen i sitt examensbevis men om det är viktigt för dig att kunna ha en chans att komma in på universitet till hösten, så kanske det ändå är värt det. Om du inte har några kurser "att ta av"... alltså inga betyg alls förutom de 2.350 betygsatta poäng som du redan nu har (och du behöver 2.400 poäng för examen från komvux) så kanske komvux kan snabbt hjälpa dig med en prövning i en 50poängskurs; om SYV-en "erkänner" att det var hans/hennes fel, då kanske kan rektor på komvux ordna en prövning väldigt fort, inom ett par dagar och du kan på den prövningen få F-betyg (om du inte tidigare läst den kursen och nu inte heller har tid att förbereda dig inför prövningen) och i så fall tar du in de 50p.F-betyg in i ditt examensbevis. 
  Ännu en "liten möjlighet" kanske finns att just din universitetsutbildning öppnar för SEN ANMÄLAN (det sker om det blir färre antal behöriga sökande än platser på utbildningen) och du ska i så fall kunna komplettera med examensbeviset senare än 20 juni 2024. Försök därför komma in på ngn 50poängskurs på komvux snarast och läs den på heltid (det tar 2.5 veckor). Efter det tar du ut ditt examensbevis från komvux och kan förhoppningsvis komma in på den utbildning du vill komma in på.

  Studie- och yrkesvägledare
  • kaviar44 : Hej tack för ditt svar, nu vet jag varför hon har räknat fel. Nämligen så att jag har läst samma kurs på komvux och gymnasiet och fått godkänt E på båda. Vad ska jag göra? det är syven som har sagt att jag kunde läsa denna kursen eftersom jag behövde den och det gjorde jag utan att veta jag redan hade läst den. Tack
  • Milla : Läs mitt svar, ovan. Något annat svar än den jag redan gav kan jag inte ge. Det är beklagligt att SYV-en gjorde fel. Du kan prata med rektorn på komvux men hen kan inte trolla fram ett betyg i en 50poängs-kurs men hen kan kanske ordna prövning för dig så att du skulle hinna ta ut examensbevis och hinna komplettera din anmälan på www.antagning.se senast 20 juni. Kontakta rektorn på komvux snarast, maila redan nu, ikväll - är mitt råd. Kontaktuppgifter till personal på komvux borde du kunna hitta på din kommuns hemsida. Lycka till!

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga