Elev

  Typ alla jobb i form av handläggning jag söker står det krav juristexamen. Jag hat inte poäng nog att söka jurist. Finns det någon annan liknande utbildning som ger möjlighet till jobb med liknande utbildning? Rättsvetenskap är för svår så den går inte heller för mig tyvärr. Gärna i närhet till Örebro eller på distans.

  1 Svar

  Milla SYV på FrågaSYV

  Hej,
  inom vissa yrken är juristexamen ett krav men inom väldigt många andra kan arbetsgivare ha ett Önskemål om att man har juristexamen men arbetsgivare kan anställa även utan juristexamen. Till juristexamen läser man - i Sverige - i 4.5 år på universitetet, det är alltså en lång utbildning och det finns inte riktigt någon "motsvarande utbildning" (i alla fall inte som jag känner till). 
  Du får gärna kasta ett öga på "liknande yrken" (alltså yrken som på något sätt "liknar" yrket Jurist): OBS!" yrken kan likna varandra på olika sätt...

  Statsvetare

  Adoptionshandläggare

  Advokatsekreterare

  Beslutsfattare på Migrationsverket

  Bokförlagsyrken

  Civil utredare

  Ekonom

  Familjerättssekreterare

  Företagsmäklare

  Internationell rättsvetare

  IP-konsult

  IP-paralegal

  Jämställdhetssamordnare

  Kronoinspektör

  Licensexpert

  Nämndsekreterare

  Paralegal

  Patentombud

  Rättssociolog

  Rättsvetare

  Sakkunnig / rådgivare / förhandlare

  Samhällsvetare

  Skattekonsult

  Utredare.


  De flesta "handlednings-yrken" är i Sverige icke-reglerade (med några få undantag). Icke-reglerat yrke betyder att arbetsgivare får anställa vem de vill (med vilken utbildning som helst). Hittar inte arbetsgivare någon med juristexamen att anställa kan hen anställa någon utan juristexamen men med vilken utbildning som personen kommer att anställas går inte att redogöra för - för att olika arbetsgivare kan tänka väldigt olika.
  Generellt sett, så ger utbildningar inom yrkeshögskola väldigt bra chanser att få jobb direkt efter examen. Du får därför gärna kika på utbud av utbildningar på www.yhguiden.se
  Se listan på yrkeshögskoleprogram inom Juridik på yhguiden.se/resultat?juridik - nya yrkeshögskoleutbildningar kan "släppas" när som men det stora "utsläppet" sker som regel i januari varje år. 
  Du kan annars söka någon kurs inom juridik på högskolenivå (kanske mest för att testa på läsa juridik på högskolenivå...). Du kan söka till högskola-universitet och till många olika yrkeshögskoleutbildningar samtidigt. 

  Studie- och yrkesvägledare

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga