Elias
  Hej

  För ett tag sedan blev jag klar med utbildningen på Komvux. Målet var att ha fullständigt gymnasieexamen för att kunna söka till högskoleutbildning.
  Alla kurserna har jag läst på Komvux. I början läste jag allmänna ämnen som behövs i examen samt några fördjupningskurser och språk men totalt 1350p men det saknades fortfarande kurser så jag sökte till yrkesutbildning (el och energi) och läst klart det, vilket omfattar 1500p med gymnasiearbetet.
  Som det ser ut så kommer det bli många kurser över. Kommer de inte räknas med i examen? Är de extra kurser?
  Bland de har jag läst samhäll 1a1, 1a2 och religionskunskap 1. De här kursena är 50p var. Kommer någon av dem räknas bort? För det blir antingen 2350p eller 2450p i slutet.
  Det finns kurser jag har nu som behöver vara med men också andra som är med högre betyg
  Vilken urvalsgrupp tillhör jag vid antagligen till universitetet?

  1 Svar

  Anna SYV på FrågaSYV

  Hej Eili!
  Om alla eller nästan alla kurser som ingår i examen som du tar från komvux är lästa på komvux, då prövas du i BI, direktgruppen. Om fler poäng än en tredje del, är kurser som den studerande fick på gymnasiet, då är hela komvux-examen en "komplettering" och man prövas då i BII, kompletteringsgruppen.
  I examen från komvux ingår 2400poäng, av dem 100p.-gymnasie- eller komvuxarbete. Av de resterande 2300p. får inte betyget i Idrott1 ingå. Det finns ett antal obligatoriska kurser men också många valfria kurser. Från 1 juli 2021 blev det ännu friare vilka kurser som får ingå i examen från komvux, men antal poäng måste vara 2400p. Det kan tyvärr bli så att även om du har för många betygsatta poäng, så skulle du behöva läsa ännu en 50p. eller en 150p.kurs för att kunna i examen ta in exakt 2400poäng.
  Planering mot examensbevis på komvux gör du tillsammans med SYV på komvux. Utan att veta allt kring din studiesituation, så kan jag göra en gissning på att samhällskunskap 1a2 behöver inte ingå i ditt examensbevis, på så sätt "fallet 50p.bort". Sedan, om den högskoleutbildning som du vill söka till kräver samhällskunskap 1b (eller 1a1 + 1a2) då kommer betyget i samhäll.1a2 räknas in i ditt jämförelsetal (vid ansökan till just den högskoleutbildning), men annars - inte.
  Jag vill också påminna om att det finna andra former av eftergymnasiala utbildningar än högskola/universitet, t.ex finns många Yrkeshögskoleutbildningar - för utbud se www.yhguiden.se

  Eftersom du läste till Elektriker, vill jag tipsa dig om påbyggnadsutbildningar inom yrkeshögskola - inom område Teknik; se några exempel, nedan:
  insu-installationsbranschens-utbildnings-och-utvecklingscenter/auktoriserad-elinstallatör
  sky-stiftelsen-yrkeshogskolan-sverige/abonnentingenjör
  hermods-yrkeshogskola/cnc-och-robottekniker

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga