Malik 28 år

  Hej,         (Efter samråd med skolverket & Antagning.se korrigerar innehåll till korrekt info)


  Enligt 19 § 4 kap förordning om vuxenutbildning, får inte yrkesexamen med samma innehåll som den tidigare examen utfärdas. Högskoleförberedande examen får inte utfärdas om en sådan tidigare utfärdats


  Stämmer följande påstående:


  1. För den som tidigare fått ett högskoleförberedande (HSF) examen, får inte ytterligare HSF examen utfärdas. Dock kan utöver det tidigare utfärdade HSF examen, ytterligar utfärdas en yrkesexamen.


  2. För den som tidigare fått ett yrkesexamen, får en sådan examination från samma program inte utfärdas. Dock får yrkesexamen utöver det tidigare, utfärdas om den nya yrkesexamen är från ett annat program.


  (HELT FELAKTIGT: Om det tidigare utfärdats ett yrkesexamen får det därutöver utfärdas en högskoleförberedande examen) = Vare sig det yrkesexamen eller HSF-examen som utfärdats tidigare, får ALDRIG en HFS-examen utfärdas efteråt


  3. Om en elev tidigare fått gymnasieexamen (Yrkesexamen eller HSF-examen) och sedan tar ett ytterliggare gymnasieexamen (ENBART Yrkesexamen) exempelvis från komvux, ser det ut som att båda examinationerna kan hamna i BI placering vid urval, dock kan enbart en examination hamna i BI placering. Under förutsättning att examinationen från komvux omfattar utbildning på minst 2/3, samt att den är fördelaktigt för eleven kan komvux examination hamna i BI-urvalet. Om Komvux examination omfattar mindre än 2/3 utbilning, dvs att mer än 2/3 kommer från Gymnasiet, kommer systemet att välja att examinationen från Gymnasiet hamna i BI urval medans examinationen hamnar istället på BIL urval.


  (Ibland blir jag fundersam på om lagstiftaren verkligen tänkt igenom varenda minsta detalj)


  Jag är medlem i förening HVS-for alla där vi kortfattad försöker hjälpa personer som av olika anledningar hamnat mellan stolarna inför arbets eller studieliv. Därav ställd fråga. Att förstå lagens gränser kan hjälpa i många fall.


  Tack i förväg


  Hälsningar Malik Dain

  • Julia Du får gärna förklara vad "förening HVS-for alla" är för någonting. Skicka gärna länk till er hemsida, om ni har någon. :)
  • Malik

   Hej,

   Namnet HVS för alla (Hem för vård och service för alla)

   Vi är ett liten sammanhållen grupp som finns i Göteborg, stadsdelen Hisingen. Det startades

   2017 huvudsakligen till personer inom ekonomisk bistånd som inte kunde få kontrat till boende eller boende med anpassat stöd. Vi hjälpte då den sökande att ta vara på sina intressen baserad på Socialtjänst lag, Lag om stöd och service till vissa funktionsnedsatta. Sedan dess har vi haft med Arbetsförmedlingen, kommunalvuxenutbildning, högskola att göra med avseende personer som inte får rätt stöd och förutsättningar för att kunna stå till arbetsmarknadens förfogande men även för dem som av någon anledning inte prioriteras i gymnasial och eftergymnasial utbildning samt de som antagits till utbildning med där utbildningsstandard inte uppfyller regler enligt skollag mm.

   Vi har tyvärr ingen hemsida men vi tänker göra ett. Vi erbjuder hjälp och stöd till dem som bor i vår stadsdel främst men kan även hjälpa de som vistas här för tillfälligt här.

   Jag tackar er för er engagemang i fråga syv.se Jag brukar själv kommentera när jag känner att jag har svar att ge men er givna information brukar hjälpa mycket

   Med vänlig Hälsning

   Malik Dain

  • Milla Gogglade på HVS och fick massvis med olika länkar, men ingen av dem verkar leda till info om er förening. :(
  • Malik Ifall ni vill komma i kontakt med oss, så kan ni mejla till [email protected]. Mejla in ert fall så kan vi besvara utifrån bästa möjliga förmåga. Telefonnummer få ni i återkoppling per mejl då varje ärende tilldelas till specifik medlem
  • Vägledare tack för förklaringen! Vilka yrkeskategorier jobbar i föreningen och jobbar de på heltid? Söker man jobb i ert förening genom annonser om lediga jobb på socialtjänstens hemsida?
  Läs alla kommentarer

  1 Svar

  Julia SYV SYV på FrågaSYV

  HEJSAN!
  Enligt vad jag vet, så stämmer det du skriver i punkt 1 i din fråga.

  I punkt 2 skriver du flera olika saker. Min uppfattning är sådan att om man har yrkesexamen från gymnasiet, så får man ta ut ännu flera andra Yrkesexamenina (inom andra yrken) men ej högskoleförberedande (förklaring: det är onödigt att ha högskoleförberedande examen men man får söka till högskola med yrkesexamen ... man kan komplettera med svenska 2,3 och eng 6 + med kurser som krävs för särskild behörighet, så blir man behörig sökande till högskoleutb.).

  Det du skriver i punkt 3... FRåGA SYV gör inte antagning till högskola-universitet. Du bör egentligen ställa den frågan till www.antagning.se som är en av universitets- och högskolerådets hemsidor. Min uppfattning är sådan att i fall man har flera giltiga examensbevis, då räknar antagning.se på det sättet som är fördelaktig för den sökande. Antagning.se har tidigare svarat till oss att de alltid räknar till sökandes fördel i alla de fallen där det är möjligt att räkna på olika sätt. 
  Vid antagning till högskola-universitet är det Antagning.se och antagningsgrupper på lärosätena som har tolkningsföreträde. Alltså, som de tolkar reglerna - det är det som gäller. 
  Att få "förhandsbesked" är i vissa fall mycket svårt. Man får ofta svar: personen får söka och se till att alla meriter hen har finns tillgängliga att se på "Mina sidor" på Antagning.se - så får vi göra bedömning och svarar vad som gäller för just den sökande. 
  Vi på FRåGA SYV är noga med att inte svara ngt som vi bara Tror eller där det kan finnas olika tolkningar... vi vill inte att sökande blir lidande av de svar som vi tror är rätt, men som sedan kan visa sig kunna innebära olika tolkningar och det är inte vi på FRåGA SYV som har tolkningsföreträde. 
  Egentligen är det så: - om komvux kommer utfärda ett nytt examensbevis när personen redan har ett examensbevis, är en fråga till rektor på komvux. 
  Hur meritvärde räknas ut - är en fråga till www.antagning.se (men i vissa fall kan Antagningsgruppen på det aktuella lärosäte bevilja undantag; ofta vad gäller särskild behörighet... alltså att man i formell mening inte är behörig, men antagningsgruppen fattar beslut att bedöma honom/henne som behörig).

  Reglerna är många ggr krångliga och ibland kan tolkas på olika sätt. Det gäller att få fram vem som har tolkningsföreträde just i "det här fallet" och kämpa för att få svar från rätt "instans". För att vad alla andra säger, tänker och tycker, kommer inte spela någon roll.
  Hoppas mitt svar blir till hjälp!
  Julia SYV

   

  Frågor och svar

  • Elias 24 år

   Söka utan att tillfälligt uppfylla förkunskapskrav?

   Hej! Jag vill söka en utbildning som börjar på hösten men har sista ansökningsdag i april men saknar ett förkunskapskrav som jag kommer komplettera under sommaren. Kan jag fortfarande söka utbildningen nu i april?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Josef 19 år

   Läsa fysik 2 utan fysik 1?

   hej! Jag läser sista terminen på gymnasiet och förväntas ta examen. Har väldigt hög meritpoäng men kände i 2an att jag vill läsa på en byggteknisk linje. Riktade om min matte från 2b till 3C då det var teoretiskt möjligt, utökade kurs i kemi och gjorde prövning och blev behörig där. Nu har jag...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Anderas 19 år

   Hur ska jag gå tillväga?

   Hejsan! Jag vill studera civilekonom på Jönköping University och antagnigspoängen för att komma in ligger på 18.05 och jag har inte tillräckligt med merit för att kunna komma in. Jag går sista året på gymnasiet och jag har räknat ut att jag kommer inte kunna komma upp till 18.05 i mitt...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • kim 20 år

   Är ett norskt masterexamen "starkare" än ett svenskt?

   Hej! Jag studerar på KTH just nu men jag skulle verkligen vilja plugga i Norge på NTNU för att jag har fått höra av släktningar att ett norskt masterexamen ger större möjligheter än ett svenskt masterexamen. Jag pluggar till civilingenjör i maskinteknik och tycker att det är viktigt att ha en...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Ylva 21 år

   Kan högskolekurs i språk motsvara moderna språk från gymnasiet?

   Om man läser en grundkurs och fortsättningskurs i ett språk på högskola, kan detta då på något sätt räknas om till att motsvara de moderna språk som normalt läses på gymnasiet? och kan man på något sätt få meritpoäng för det som man kan använda för att söka till vidare utbildningar på högskole...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Patricia 21 år

   Om jag studerar barn o fritid på komvux kan jag läsa vidare till uni?

   Hej! Har en fråga om hur komvux kurspaketet fungerar? Jag gick inte till gymnasiet så saknar jag poäng som ger mig grundläggande behörighet. Nu läser jag Svenska 3, Engelska 6 och Matematik 1b (har 300p från tidigare ämnen- sv 1,2 och engelska 5). Jag skulle vilja läsa...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Mirabell 20 år

   Kan jag söka till byggnadsingenjör?

   Hej! Jag tog studenten förra året från vård och omsorgsprogrammet, jag funderar på att kanske bli byggnadsingenjör och tänker ansöka i Halmstad. Jag har läst om att jag först måste gå teknisk basårför att bli behörig. Vad måste jag ha för att bli antagen till basår? Jag undrar även om hur många...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Emma 16 år

   Söka vanlig linje utöver Idrottsgymnasium, i andra orter?

   Hej jag har sökt längdskidgymnasium på några olika ställen i Sverige och jag förstår inte hur jag ska söka en vanlig linje alltså ska jag få någon kod eller hur ska jag ta mig till väga? Måste jag söka vanlig linje...

   Mikael SYV: Hej Emma,olika gymnasieantagningskanslierna gör lite olika. Redovisa för alla de olika gymnasieantagningar (alla de olika sätten) kan jag inte i ett svar här på forumet. Det... Läs hela svaret
  • Emelie 33 år

   Forensiker, IT-forensik?

   Hej, jag skulle vilja sätta ihop egna kurser på distans som skulle motsvara det man behöver för att kunna arbeta som forensiker inom Polismyndigheten. Jag har inte möjlighet att bli polis utan försöker komma in på annat håll. Alla uppgifter inom...

   Mikael SYV: Hej! för att NFC ska kunna anställa en IT-forensiker måste hen ha omfattande kunskaper inom DATA och helst även inom kriminologi. Högskoleutbildning inom Data / IT krävs, t ex Kandidatexamen från... Läs hela svaret
  • Vendela 16 år

   Vilken linje måste jag gå?

   Hej, jag är 15 år och går nu sista året i grundskolan, jag behöver hjälp med mitt gymnasieval. Mitt mål är att bli helst kirurg men läkare skulle också funka bra. Jag är skoltrött och i själva verket verkligen inte skulle...

   Mikael SYV: Hej, för att på sikt bli läkare, kommer du behöva läsa en hel del fysik, kemi, biologi och matte på gymnasienivå. Att på VO bli behörig till läkarprogrammet går inte, utan... Läs hela svaret
  • Marija 38 år

   Personalvetare ?

   Hej. Min fråga är vägen till personalvetare? Fristående kurser. Är inte intresserad av programmet då det inte finns nära Helsingborg eller på distans. Så EXACT vilka kurser man ska läsa och vilken ordning? Mvh

   Mikael SYV: Hejsan, eftersom Personalvetare är ett av de icke-reglerade yrken, då finns det inte några strikta krav på vilken utbildning man ska ha. Det blir upp till varje arbetsgivare att anställa med vilken utbildning hen... Läs hela svaret
  • Elsa 20 år

   Ekonom vilken inriktning om man vill jobba som miljöekonom?

   Hej! Jag är intresserad av att studera ekonomprogrammet för att sedan jobba som miljöekonom. Dock så har jag märkt att det finns flera inriktningar. Exempelvis om jag ska plugga vid Uppsala finns ekonomisk historia, företagsekonomi, handelsrätt, nationalekonomi och statistik. Är det någon av...

   Mikael SYV: Hej, de flesta ekonomiyrken är i Sverige, icke reglerade. Detta gäller även yrket Miljöekonom vilket betyder att det inte finns några strikta krav på vilken... Läs hela svaret
  • Evelina 25 år

   Studera distans dietist/nutritionist?

   Hej! Jag har nu bestämt mig för att plugga till Dietist alternativt Nutritionist. Utbildningarna för detta finns bla i Stockholm, Göteborg, Kalmar & Umeå. Jag bor i Malmö, är sambo här så kan inte flytta till annan ort. Finns det någon...

   Mikael SYV: Hej! Utbud av svenska högskoleutbildningar med start höstterminen fastställs till mitten på mars, men ta gärna kontakt med studievägledare på de institutioner där du ser att... Läs hela svaret
  • Elias 16 år

   Civilingenjör i Datateknik, Vilket gymnasieprogram?

   Jag vill plugga Civilingenjör i Datateknik, men jag vet inte vilket gymnasieprogram jag ska söka till. Natur eller Teknik? Är det någon speciell behörighet man måste ha?

   Anna SYV: Hej Ellias, jag rekommenderar TE/teknikvetenskap i första hand och NA/naturvetenskap - i andra hand. I båda utbildningar ingår kurserna som du kommer behöva för behörighet... Läs hela svaret
  • Lotta 18 år

   Jobba som arkitekt?

   Jag har kommit in lite på arkitekt spåret, går natur natur och undrar om det är någon kurs som man behöver lägga till och vilka kurser som behövs för behörighet?

   Anna SYV: Hej Lotta,om du siktar på yrke/arkitekt - då krävs det för särskild behörighet till utbildningar som leder till det yrket: matematik 3, samhällskunskap 1b och naturkunskap 2. Du läser NA/natur och... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga