Evelina 22 år
  Hej!

  Jag har tänkt söka till Inger Segerstedt's gymnasium, som är en Friskola i Göteborg.

  Det står mellan den gymnasieskolan och en annan skola, som är närmare där jag bor. Den skolan är nog inte lika "eftertraktad" men några av mina vänner tror jag ska söka dit. Men inte på samma linje då.

  Vad ska jag välja som första val? Ska jag gå en skola där jag inte känner någon och som är lite längre ifrån mig där man måste åka tåg till och kan inte sånt så bra, eller ska jag välja en skola som jag känner några från andra linjer som är närmare men som säkert inte är en lika bra skola ?

  Så himla svårt.. Är ganska blyg av mig... Man är ju alltid rädd över det där med att inte hitta några vänner.. Tänk om det skulle hända ??

  Hur är studiemotivationen på inger Segerstedt's gymnasium och hur är eleverna? Det är väl inte dryga människor eller snobbar som man alltid tror?

  Har man många läxor där? Jag vill ha läxor men inte så många så man dör liksom.. Vill ha fritid och umgås också. Hur är det med fritiden? Är det som alla andra gymnasieskolor? Det är väl inte högre press där eller något?

  Vill inte känna att det är betygshets där heller.. Vill bara att det ska vara ett gymnasium med härliga elever, ingen betyghets och lagom med läxor!! Är det de?

  Det är väl inte heller svårare att få bra betyg där än hos andra skolor? Vill verkligen inte det. Har du några erfarenheter ifrån det?

  Hur många meritpoäng måste man ha för att komma in?
  Har hört om sidor när man kan kolla förra årets antagningar, kan du kolla det?

  Mitt slutliga fråga är: Är det ett bra gymnasium? Har du egna erfarenheter ifrån skolan? Berätta! Är så förvirrad. Var ska jag välja liksom!?


  • Liselotte Jag har nu postat ett nytt svar till dig. Liselotte SYV på Fragasyv.se

  2 Svar

  Mikael SYV SYV på FrågaSYV
  Hej, Evelina! Jag förstår att det kan vara svårt att bestämma sig ang. Favorit skola att söka till. Inger Segerstedt är en bra skola och det blir öppet hus där vid några tillfällen under våren, den första 24 jan. Råder dig åka på öppet hus och ta den exakta tiden - hur lång tid det tar dig att ta dig till skolan. Tänk på att du kommer att åka i tre år varje skoldag. För att kunna svara på alla dina frågor behöver jag lite tid på mig att kolla upp några saker. Det blir lättare för mig att svara om du uppger vad den andra skolan heter som du också är intresserad av. Jag återkommer senast imorgon kväll. Med vänlig hälsning, Mikael syv
  Liselotte Johansson SYV på GymnasieGuiden
  Hej Evelina, Jag har kollat upp det med antagningspoäng till Ingrid Segerstedt´s från förra året och det var 183.0 poäng som den eleven hade som kom in sist, dvs alla som hade mer kom in förra året.
  Du måste veta att den siffran kan ändras och bli både högre & lägre. Det är bara en "fingervisning", det var så förra året. Det kan bli annorlunda i år.
  Jag vet inte var du bor (förutom det att du söker i Västra götaland) och jag kan därför inte ge förslag på andra skolor, vet ej om det blir för långt för dig att pendla i så fall. Varför jag pratar om andra skolor? Jo, för att vi rekommenderar alltid att eleverna bör söka FLERA ALTERNATIV - minst tre och helst "många" - dvs till alla de skolor som man kan tänka sig. Det är bättre att komma in på sitt femte val än att stå utan plats när gymnasiestudier börjar för andra och tvingas då välja bland tomma platser (för att det är det som händer i fall man inte får någon egen plats: poängen som du tjänade in på grundskolan spelar då inte längre någon roll, utan är man behörig till ett visst program och det finns lediga platser där - blir man hänvisad just dit; i bästa fall får man välja bland några alternativ där det står tomma platser). Det är ingen trevlig situation och vi rekommenderar att på förhand tänka ut alla de skolor och program som du kan tänka dig att gå och söka alla dem: prioritera i första hand din favoritskola och sedan ta även alla dem andra "i fallande ordning": den som du gillar minst, får komma sist.
  Nu har du tid på dig till 6 februari att välja. Sedan blir det också omvalsperiod, som du vet. under den kan du inte själv ändra utan måste få hjälp av SYV på din skola. Bra att bestämma sig nu ang. flera alternativ och hålla fast vid sitt val och tänka i fortsättningen bara för att få så höga betyg från vårterminen som möjligt.
  Vet, som sagt, inte var du bor och skickar därför bara några "förslag" på andra skolor som i Västra Götaland också erbjuder SA (det programmet som du är intresserad av), se här: http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/birger-sjoberggymnasiet
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/cybergymnasiet-goteborg
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/donnergymnasiet-goteborg
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/drottning-blankas-gymnasieskola-boras
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/drottning-blankas-gymnasieskola
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/folkuniversitetets-gymnasium-i-trollhattan
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/drottning-blankas-gymnasieskola-trollhattan
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/handelsakademin-gymnasium
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/hermods-gymnasium-goteborg
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/international-it-college-of-sweden
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/jensen-gymnasium-goteborg
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/karlbergsgymnasiet
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/kitas-gymnasium-2
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/kunskapsgymnasiet-goteborg
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/lm-engstroms-gymnasium
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/magnus-aberggymnasiet
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/mikael-elias-teoretiska-gymnasium-goteborg
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/nti-gymnasiet-goteborg-sodra-hamngatan
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/nosnasgymnasiet
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/orust-gymnasieskola
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/plusgymnasiet-goteborg
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/plusgymnasiet-uddevalla
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/sjolins-gymnasium-vasastan
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/stromstad-gymnasium
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/uddevalla-gymnasieskola

  Hoppas mitt svar blir till hjälp för dig i ditt gymnasieval! Stort Lycka till!
  Återkom om du har andra frågor & känner du någon som också har frågor, tipsa om oss.
  Liselotte SYV

  Frågor och svar

  • Ribal 19 år

   Läsa särskild behörighetskurser?

   Hejsan, jag heter Ribal, jag går i ekonomiprogrammet tredje året. Jag har nu bestämt mig att bli civilingenjör inom industriell ekonomi, jag vill därför läsa särskild behörighetskurser som är fysik 1-2, kemi1 samt matte 3 och4. Jag undrar om hur det blir med betyg därfefter, liksom ska man byta...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Nour 23 år

   Studier i Turkiet?

   Hej! Jag studerar min sista år på komvux och undrar om vad behöver jag för att kunna studera röntgensjuksköterska programmet i Turkiet ??

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Hampus 19 år

   Har jag stor chans att komma in?

   Jag har sökt en utbildning och kollade antagningsstatistiken för b1 gruppen 2020 som låg på 17.08. Men när jag går ut gymnasiet nu till sommar så kommer jag ha cirka 16,80. Kommer man inte kunna komma in om man ligger under vad antagningsstatistiken visar?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Anonym 19 år

   Valde fel linje, körd?

   Hej, jag är en tjej som precis fyllt 19. Jag går just nu i Handel årkurs 1, gick på IM innan i 2 år. Det är så att jag egentligen inte vill gå handel, vill inte hålla på med något inom det. Ville egentligen gå estet media, inriktning foto och film men tyvärr kom jag inte in. Ville inte gå med...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Malte 21 år

   Utbildningar till djurskyddsinspektör?

   Hej, jag skulle vilja jobba som djurskyddsinspektör i framtiden. Har läst en del på nätet, har tagit reda på att utbildning krävs för yrket men det är lite oklart vad exakt man behöver för något. Har sett att etologi, zoologi är...

   Anna SYV: Hej Malte,Vill man bli djurskyddshandläggare/djursjydsinspektör, behöver man utbildning och erfarenhet som ger kunskap om djurskyddslagstiftningen, om hur man bedömer i fall... Läs hela svaret
  • Zoe 20 år

   Urvalsgrupp om man får grundläggande behörighet från komvux?

   Hej! Jag läste igenom några frågor här om urvalsgrupper men vet fortfarande inte specifikt var jag faller in. Jag har läst alla kurser förutom två på gymnasieskola, och resten på komvux. Jag tolkar det som att jag tillhör BII, men jag har...

   Anna SYV: Hej Zoe,yrkesexamen som har kompletterat för grundläggande behörighet - tillhör enligt informationen på antagning.se/sv/anmal-dig-och-hall-koll/platsfordelning-och-urval till urvalsgruppen BI, direktgruppen.
  • Tim 50 år

   Förtur till utbildning med hänsyn till särskilda skäl?

   Hej! som rubriken lyder undrar jag vad som gäller om man vill söka förtur till utbildning med hänsyn till särskilda skäl (gäller ansökan till en svensk högskoleutbildning). Tusen tack för all hjälp som ni kan bistå med! Tim V.

   Daniel Larsson: Hej Tim!”Förtur till utbildning med hänsyn till särskilda skäl” innebär att en sökande som under sin skolgång har haft försvårande... Läs hela svaret
  • Karoline 30 år

   Tänker jag rätt kring samlat betygsdokument?

   Jag har en elev som läst gymnasiet och gick ut gymnasiet med samlat betygsdokument (2008). Totala poängen är 2450 och icke godkända 600 så godkända är totalt 1850p. Godkänt i Svenska A,B,C och Matte A,B, Engelska A,B Samhällskunskap A, Historia A, Naturkunskap A, Idrott och hälsa A,B. Tänker...

   Peter SYV: Hej Karoline,utgå ifrån informationen på antagning.se/sv/dina-betyg/gymnasieskolan/slutbetyg-fore-2010/grundlaggande-behorighet och där står det bl.a att Samlat betygsdokument... Läs hela svaret
  • Emma 19 år

   vilka betyg söker jag med efter basår?

   Hej, jag går ekonomiprogrammet men vill arbeta inom vården i framtiden. Jag behöver därför gå ett naturvetenskapligt basår på högskola/komvux. Vilka betyg är det jag söker in med efter ett basår på universitetet?

   Peter SYV: Hej Emma,efter ett basår på universitetet söker du till en svensk högskole-/universitetsutbildning med det meritvärde du har från ditt examensbevis från gymnasiet men du... Läs hela svaret
  • Mohammed 38 år

   Engelska 6 = IlETS?

   Hej! Jag har master från mitt hemland och och den är validerat i Sverige samt engelska 6 från Sverige, nu tänker jag läsa vidare till PHD i ett europeisk land. För att kunna göra det, jag måste har ett intyg som visar att jag har bra kunskap på engelska språket, kunskaperna ska motsvarar...

   Peter SYV: Hej Mohammed!testet som du skriver om i din fråga finns i flera varianter. Jag gissar på att det är det högre Academic variant du behöver. Testet kan ge upp till max 9 poäng (från o till 9 poäng).... Läs hela svaret
  • Selma 18 år

   Vad motsvarar IB matematik ämnena i merit?

   Jag vill gå på chalmers bioteknik bachelorprogram, då behöver man matematik 4. Vilken IB matematik behöver jag läsa för att kunna få 1 merit poäng för matematik 5. Jag pluggar just nu Math AA HL, men det är lite för svårt och tänkte byta till Math AA SL men är osäker om det räknas som matematik 5.

   Peter SYV: Hej Selma,på antagning.se/sv/dina-betyg/international-baccalaureate/ib-examen-2021-och-framat/sarskild-behorighet ser du motsvrigheter mellan IB-kurser och "vanliga svenska" gymnasiekurser för... Läs hela svaret
  • Cathrine 55 år

   Utbildning 1989 ?

   Jag läste Barnskötare inom barnomsorg och allmän fritidsverksamhet 40 v år 1989. Utbildningen var sån att man läste in den snabbare. Den ska motsvara Barnskötare inom barnomsorg och allmän fritidsverksamhet gymnasieutbildning. Den informationen fick vi då utbildningen startade. När jag ser...

   Anna SYV: Hej Cathrine,p g a Undersköterska är ett av många icke-reglerade yrken, då är det inte ett krav att ha gymnasieexamen, utan man kan läsa just de yrkesspecifika komvux-kurserna mot yrket eller t o m få... Läs hela svaret
  • Julia 21 år

   Studieuppehåll?

   Hej, jag skulle egentligen åkt iväg för att jobba som au pair i 1-2 år nu till sommaren men pga corona lär det nog inte gå. Därför funderar jag på att börja plugga på universitet istället till hösten men jag undrar hur möjligheterna ser ut ifall jag skulle vilja åka iväg som au pair kanske nästa...

   Anna SYV: Hej Julia,om du påbörjar dina studier på ett program på en svensk högskola eller universitet men behöver ta uppehåll i dina studier kan du ansöka om uppehåll med Platsgaranti, se information... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga