Evelina 22 år
  Hej!

  Jag har tänkt söka till Inger Segerstedt's gymnasium, som är en Friskola i Göteborg.

  Det står mellan den gymnasieskolan och en annan skola, som är närmare där jag bor. Den skolan är nog inte lika "eftertraktad" men några av mina vänner tror jag ska söka dit. Men inte på samma linje då.

  Vad ska jag välja som första val? Ska jag gå en skola där jag inte känner någon och som är lite längre ifrån mig där man måste åka tåg till och kan inte sånt så bra, eller ska jag välja en skola som jag känner några från andra linjer som är närmare men som säkert inte är en lika bra skola ?

  Så himla svårt.. Är ganska blyg av mig... Man är ju alltid rädd över det där med att inte hitta några vänner.. Tänk om det skulle hända ??

  Hur är studiemotivationen på inger Segerstedt's gymnasium och hur är eleverna? Det är väl inte dryga människor eller snobbar som man alltid tror?

  Har man många läxor där? Jag vill ha läxor men inte så många så man dör liksom.. Vill ha fritid och umgås också. Hur är det med fritiden? Är det som alla andra gymnasieskolor? Det är väl inte högre press där eller något?

  Vill inte känna att det är betygshets där heller.. Vill bara att det ska vara ett gymnasium med härliga elever, ingen betyghets och lagom med läxor!! Är det de?

  Det är väl inte heller svårare att få bra betyg där än hos andra skolor? Vill verkligen inte det. Har du några erfarenheter ifrån det?

  Hur många meritpoäng måste man ha för att komma in?
  Har hört om sidor när man kan kolla förra årets antagningar, kan du kolla det?

  Mitt slutliga fråga är: Är det ett bra gymnasium? Har du egna erfarenheter ifrån skolan? Berätta! Är så förvirrad. Var ska jag välja liksom!?


  • Liselotte Jag har nu postat ett nytt svar till dig. Liselotte SYV på Fragasyv.se

  2 Svar

  Mikael SYV SYV på FrågaSYV
  Hej, Evelina! Jag förstår att det kan vara svårt att bestämma sig ang. Favorit skola att söka till. Inger Segerstedt är en bra skola och det blir öppet hus där vid några tillfällen under våren, den första 24 jan. Råder dig åka på öppet hus och ta den exakta tiden - hur lång tid det tar dig att ta dig till skolan. Tänk på att du kommer att åka i tre år varje skoldag. För att kunna svara på alla dina frågor behöver jag lite tid på mig att kolla upp några saker. Det blir lättare för mig att svara om du uppger vad den andra skolan heter som du också är intresserad av. Jag återkommer senast imorgon kväll. Med vänlig hälsning, Mikael syv
  Liselotte Johansson SYV på GymnasieGuiden
  Hej Evelina, Jag har kollat upp det med antagningspoäng till Ingrid Segerstedt´s från förra året och det var 183.0 poäng som den eleven hade som kom in sist, dvs alla som hade mer kom in förra året.
  Du måste veta att den siffran kan ändras och bli både högre & lägre. Det är bara en "fingervisning", det var så förra året. Det kan bli annorlunda i år.
  Jag vet inte var du bor (förutom det att du söker i Västra götaland) och jag kan därför inte ge förslag på andra skolor, vet ej om det blir för långt för dig att pendla i så fall. Varför jag pratar om andra skolor? Jo, för att vi rekommenderar alltid att eleverna bör söka FLERA ALTERNATIV - minst tre och helst "många" - dvs till alla de skolor som man kan tänka sig. Det är bättre att komma in på sitt femte val än att stå utan plats när gymnasiestudier börjar för andra och tvingas då välja bland tomma platser (för att det är det som händer i fall man inte får någon egen plats: poängen som du tjänade in på grundskolan spelar då inte längre någon roll, utan är man behörig till ett visst program och det finns lediga platser där - blir man hänvisad just dit; i bästa fall får man välja bland några alternativ där det står tomma platser). Det är ingen trevlig situation och vi rekommenderar att på förhand tänka ut alla de skolor och program som du kan tänka dig att gå och söka alla dem: prioritera i första hand din favoritskola och sedan ta även alla dem andra "i fallande ordning": den som du gillar minst, får komma sist.
  Nu har du tid på dig till 6 februari att välja. Sedan blir det också omvalsperiod, som du vet. under den kan du inte själv ändra utan måste få hjälp av SYV på din skola. Bra att bestämma sig nu ang. flera alternativ och hålla fast vid sitt val och tänka i fortsättningen bara för att få så höga betyg från vårterminen som möjligt.
  Vet, som sagt, inte var du bor och skickar därför bara några "förslag" på andra skolor som i Västra Götaland också erbjuder SA (det programmet som du är intresserad av), se här: http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/birger-sjoberggymnasiet
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/cybergymnasiet-goteborg
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/donnergymnasiet-goteborg
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/drottning-blankas-gymnasieskola-boras
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/drottning-blankas-gymnasieskola
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/folkuniversitetets-gymnasium-i-trollhattan
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/drottning-blankas-gymnasieskola-trollhattan
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/handelsakademin-gymnasium
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/hermods-gymnasium-goteborg
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/international-it-college-of-sweden
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/jensen-gymnasium-goteborg
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/karlbergsgymnasiet
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/kitas-gymnasium-2
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/kunskapsgymnasiet-goteborg
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/lm-engstroms-gymnasium
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/magnus-aberggymnasiet
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/mikael-elias-teoretiska-gymnasium-goteborg
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/nti-gymnasiet-goteborg-sodra-hamngatan
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/nosnasgymnasiet
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/orust-gymnasieskola
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/plusgymnasiet-goteborg
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/plusgymnasiet-uddevalla
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/sjolins-gymnasium-vasastan
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/stromstad-gymnasium
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/uddevalla-gymnasieskola

  Hoppas mitt svar blir till hjälp för dig i ditt gymnasieval! Stort Lycka till!
  Återkom om du har andra frågor & känner du någon som också har frågor, tipsa om oss.
  Liselotte SYV

  Frågor och svar

  • Sabina 21 år

   Lärarprogrammet extrakurs?

   Hej jag studerar lärarprogrammet f-3 och är sugen på att studera någon sommarkurs som skulle gynna mig sen när jag söker jobb som en extra merit. Har du tips på någon kurs som skulle vara bra för en blivande lärare?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • B 24 år

   Bildlärare utbildningar?

   Finns det inga utbildningar till att bli bildlärare i grundskolan? Inte ens med inrikting på bild? Har googlat jättemycket och det enda jag kan hitta är grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i fritidshem. Innebär det att man jobbar på fritids enbart då? Hittar också...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Erik 22 år

   Hur påverkas mitt slutgiltiga jämförelsetal av betyg i meritkurs?

   Hej, jag studerar just nu matematik-specialisering på komvux för att få extra 0,5 meritpoäng. Jag vet att jag får ut 0,5 så länge jag får godkänt i kursen men hur påverkar ett lågt betyg jämförelsetalet i slutändan? I och med att jag har höga betyg från gymnasiet, skulle ett E i...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • amed 21 år

   var kan man jobba efter om man har studerat till molekylärbiologi ?

   hej ! jag vill jobba inom vården på labbet att analysera prover ... jag funderar på att läsa molekylärbiologi och jag undrar om man kan då jobba inom vården som biomedicinsk analytiker ? vad kan man jobba som efter man har utbildat sig till molekylärbiolog ?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • B 24 år

   Samhällskunskap 1b?

   Hej! Har tänkt söka in till bildlärare och de står att man måste ha samhällskunskap 1b. Jag har läst samhällskunskap 1a1 + 1a2, är detta samma sak eller måste jag läsa 1b också?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Johanna 21 år

   Språk? Språkyrken? möjligheter till jobb?

   Hej! Jag är väldigt kluven över vad jag ska studera på universitetet men något som jag fått höra av väldigt många nu är att det är viktigt att jag väljer något som jag är intresserad av. Dock är det är främst språk och konst som jag är intresserad av. Men jag undrar då vilka yrken inom språk som...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Gerda 20 år

   Engelska 7, extra poäng?

   Hej jag vet att man brukar få nån extra poäng då man läser engelska 7 på gymnasium, men hur mycket får man? Har läst att det är max 1,0 meritpoäng, men vad menar de med "max" kan man få mindre?hur avgörs det?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • anonym 20 år

   Måste jag betala tillbaka mitt studiebidrag om jag får F i en kurs?

   Hej! Jag är en elev som läser matematik 2b på komvux på deltid (50%). Jag började precis kursen den 15 februari och den slutar den 25 april. Alltså läser jag en 100 poängs kurs på 10 veckor. Jag ansökte om studiemedel och de sa att...

   Anna SYV: Hej, frågor om studiemedel besvaras bäst av CSN, därför att det är där beslut tas och utbetalningarna kommer ifrån. Det finns mycket information att... Läs hela svaret
  • Hannah 16 år

   Angående Nationella prov?

   Hej om man får D och C på alla prov i åk 8/9 men A i åk 7. Men sedan får man A på nationella prov kan man höja sig till ett B i slutbetyg?

   Anna SYV: Hej,betygssättningen är Lärarens kompetens.Studie-och yrkesvägledare sätter inte några betyg, och har ej kompetens inom detta område. Därför kan vi inte svara på din fråga.
  • Sofia 36 år

   Na B + Bi A, Ke A och Fy A i slutbetyg?

   Hej, Jag vill ta ut ett slutbetyg via Komvux och undrar om Naturkunskap B får ingå tillsammans med Biologi , Kemi A och Fysik A ? Mvh Sofia

   Anna SYV: Hej Sofia,kurserna du nämner överlappar (i alla fall till stor del) varandra, så mitt svar är - troligtvis Nej. Men det slutgiltiga bedömningen ligger hos Rektorn på den skolan som utfärdar utbildningsdokument, i ditt fall ett Slutbetyg. 
  • Jesper 23 år

   Kurs man ej har behörighet till och vill komplettera Hur funkar de?

   Hej! Vill läsa civilekonom programmet till hösten i Borås. Har dock inte läst matematik 3b som krävs. Har därför tänkt läsa det nu under våren. Kursen slutar 2021-05-28. Min fråga är då funkar det att läsa den kursen...

   Anna SYV: Hej Jesper,info om viktiga datum för dig som söker till högskola-universitet i Sverige finns på antagning.se/sv/anmal-dig-och-hall-koll/viktiga-datumom det står... Läs hela svaret
  • Ida 19 år

   Bli fysioterapeuft efter idrottsvetenskap eller hälsovetenskap?

   Hej! Jag funderar på att läsa på idrottsvetenskap eller hälsovetenskap programmet men är osäker på om det är fysioterapeft jag vill bli istället. Om jag ångrar mig, hur kan jag då läsa till fysioterapeuft och ha nytta av min...

   Liselotte Johansson: Hej Ida,Fysioterapeut är i Sverige ett av de cirka 22 st. legitimationsyrken där socialstyrelsen utfärdar legitimation. I grunden måste man ha examen från... Läs hela svaret
  • Linn 19 år

   Hur ska jag göra för att gå min drömutbildning?

   Jag vill gå en utbildning i entrepenörskap och projektledning som kräver 20,67 poäng, jag når antagligen bara 18,88. Hur ska jag göra för att kunna gå min utbildning? Förutom de alternativ att skriva högskoleprovet

   Liselotte Johansson: Hej Linn,du kan undersöka om din drömutbildning kommer ha AU, alternativt urval. Vad det är - var god läs på https://www.fragasyv.se/info/alternativ-antagning-hogskola -- det är... Läs hela svaret
  • Tim 50 år

   Öppet hus i coronatider?

   Hej, undrar hur det är med öppna hus i coronatider, närmare bestämt öppna hus på yrkeshögskoleutbildningar inom spel (dataspel)? Tack för ett snabbt svar! Tim

   Liselotte Johansson: Hej Tim!i coronatider sker öppet hus oftast on-line, alltså i digitalt format. Och inom dataspel kommer följande öppna hus ske inom mycket kort (en av dem redan imorgon, den 25 febr 2021), se gärna... Läs hela svaret
  • Jennie 18 år

   Vilka utbildningar finns inom kulissmålning?

   Min vän är väldigt konstnärlig av sig och tycker om att rita och måla samtidigt som hon tycker om teater och scen. Hon skulle därför vilja föra ihop intressena och jobba med att måla kulisser till olika uppsättningar inom teater och musikaler. Finns det några speciella utbildningar i landet som...

   SYV-besökare Syv: Hej! en svår fråga att svara på för att det är troligtvis så att det inte finns någon egen utbildning för just kulissmålning. Titta gärna på... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga