Evelina 21 år
  Hej!

  Jag har tänkt söka till Inger Segerstedt's gymnasium, som är en Friskola i Göteborg.

  Det står mellan den gymnasieskolan och en annan skola, som är närmare där jag bor. Den skolan är nog inte lika "eftertraktad" men några av mina vänner tror jag ska söka dit. Men inte på samma linje då.

  Vad ska jag välja som första val? Ska jag gå en skola där jag inte känner någon och som är lite längre ifrån mig där man måste åka tåg till och kan inte sånt så bra, eller ska jag välja en skola som jag känner några från andra linjer som är närmare men som säkert inte är en lika bra skola ?

  Så himla svårt.. Är ganska blyg av mig... Man är ju alltid rädd över det där med att inte hitta några vänner.. Tänk om det skulle hända ??

  Hur är studiemotivationen på inger Segerstedt's gymnasium och hur är eleverna? Det är väl inte dryga människor eller snobbar som man alltid tror?

  Har man många läxor där? Jag vill ha läxor men inte så många så man dör liksom.. Vill ha fritid och umgås också. Hur är det med fritiden? Är det som alla andra gymnasieskolor? Det är väl inte högre press där eller något?

  Vill inte känna att det är betygshets där heller.. Vill bara att det ska vara ett gymnasium med härliga elever, ingen betyghets och lagom med läxor!! Är det de?

  Det är väl inte heller svårare att få bra betyg där än hos andra skolor? Vill verkligen inte det. Har du några erfarenheter ifrån det?

  Hur många meritpoäng måste man ha för att komma in?
  Har hört om sidor när man kan kolla förra årets antagningar, kan du kolla det?

  Mitt slutliga fråga är: Är det ett bra gymnasium? Har du egna erfarenheter ifrån skolan? Berätta! Är så förvirrad. Var ska jag välja liksom!?


  • Liselotte Jag har nu postat ett nytt svar till dig. Liselotte SYV på Fragasyv.se

  2 Svar

  Mikael SYV SYV på FrågaSYV
  Hej, Evelina! Jag förstår att det kan vara svårt att bestämma sig ang. Favorit skola att söka till. Inger Segerstedt är en bra skola och det blir öppet hus där vid några tillfällen under våren, den första 24 jan. Råder dig åka på öppet hus och ta den exakta tiden - hur lång tid det tar dig att ta dig till skolan. Tänk på att du kommer att åka i tre år varje skoldag. För att kunna svara på alla dina frågor behöver jag lite tid på mig att kolla upp några saker. Det blir lättare för mig att svara om du uppger vad den andra skolan heter som du också är intresserad av. Jag återkommer senast imorgon kväll. Med vänlig hälsning, Mikael syv
  Liselotte Johansson SYV på GymnasieGuiden
  Hej Evelina, Jag har kollat upp det med antagningspoäng till Ingrid Segerstedt´s från förra året och det var 183.0 poäng som den eleven hade som kom in sist, dvs alla som hade mer kom in förra året.
  Du måste veta att den siffran kan ändras och bli både högre & lägre. Det är bara en "fingervisning", det var så förra året. Det kan bli annorlunda i år.
  Jag vet inte var du bor (förutom det att du söker i Västra götaland) och jag kan därför inte ge förslag på andra skolor, vet ej om det blir för långt för dig att pendla i så fall. Varför jag pratar om andra skolor? Jo, för att vi rekommenderar alltid att eleverna bör söka FLERA ALTERNATIV - minst tre och helst "många" - dvs till alla de skolor som man kan tänka sig. Det är bättre att komma in på sitt femte val än att stå utan plats när gymnasiestudier börjar för andra och tvingas då välja bland tomma platser (för att det är det som händer i fall man inte får någon egen plats: poängen som du tjänade in på grundskolan spelar då inte längre någon roll, utan är man behörig till ett visst program och det finns lediga platser där - blir man hänvisad just dit; i bästa fall får man välja bland några alternativ där det står tomma platser). Det är ingen trevlig situation och vi rekommenderar att på förhand tänka ut alla de skolor och program som du kan tänka dig att gå och söka alla dem: prioritera i första hand din favoritskola och sedan ta även alla dem andra "i fallande ordning": den som du gillar minst, får komma sist.
  Nu har du tid på dig till 6 februari att välja. Sedan blir det också omvalsperiod, som du vet. under den kan du inte själv ändra utan måste få hjälp av SYV på din skola. Bra att bestämma sig nu ang. flera alternativ och hålla fast vid sitt val och tänka i fortsättningen bara för att få så höga betyg från vårterminen som möjligt.
  Vet, som sagt, inte var du bor och skickar därför bara några "förslag" på andra skolor som i Västra Götaland också erbjuder SA (det programmet som du är intresserad av), se här: http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/birger-sjoberggymnasiet
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/cybergymnasiet-goteborg
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/donnergymnasiet-goteborg
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/drottning-blankas-gymnasieskola-boras
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/drottning-blankas-gymnasieskola
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/folkuniversitetets-gymnasium-i-trollhattan
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/drottning-blankas-gymnasieskola-trollhattan
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/handelsakademin-gymnasium
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/hermods-gymnasium-goteborg
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/international-it-college-of-sweden
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/jensen-gymnasium-goteborg
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/karlbergsgymnasiet
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/kitas-gymnasium-2
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/kunskapsgymnasiet-goteborg
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/lm-engstroms-gymnasium
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/magnus-aberggymnasiet
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/mikael-elias-teoretiska-gymnasium-goteborg
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/nti-gymnasiet-goteborg-sodra-hamngatan
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/nosnasgymnasiet
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/orust-gymnasieskola
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/plusgymnasiet-goteborg
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/plusgymnasiet-uddevalla
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/sjolins-gymnasium-vasastan
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/stromstad-gymnasium
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/uddevalla-gymnasieskola

  Hoppas mitt svar blir till hjälp för dig i ditt gymnasieval! Stort Lycka till!
  Återkom om du har andra frågor & känner du någon som också har frågor, tipsa om oss.
  Liselotte SYV

  Frågor och svar

  • My 23 år

   Kan jag byta universitet vid valet av mitt andra ämne?

   Hej! Jag läser för nuvarande ämneslärarprogrammet 7-9 med geografi som ingångsämne. Jag vill gärna läsa historia som andra ämne men finns tyvärr inte att välja vid universitetet jag läser på. Är det möjligt att byta lärosäte vid ämne 2?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • saga 28 år

   Studera kriminologi under våren?

   Kan jag studera kriminologi med inriktning psykologi eller tvärt om, nu under våren 2021? Hittar endast enstaka kurser Att välja till vårterminen och jag vill gå hela 3års utbildningen med en kandidat examen.

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Sophia 27 år

   Ang svenska 3 som behörigt ämne?

   Hej! Jag har ett slutbetyg från 2012 och har inte svenska 3, jag undrar om jag måste läsa Svenska 3 för att ha behörighet till att söka in på högskolan.. ingår svenska 3 i grundläggande behörighet?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Lisa 20 år

   F Idrott och hälsa 1!?

   Hej! Jag går mitt sista år på gymnasiet. I juni kommer jag inte att få gymnasiexamen eftersom jag har F i engleksa 5,6 och idrott och hälsa 1. För att få examen tänker jag läsa upp engleksa kurser 5,6 på komvux efter gymnasiet. Räknas idrott då bort om jag läser upp dessa betyg på komvux? Eller...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Malin 22 år

   Söka nytt program?

   Hej! Jag läser just nu första terminen på ämneslärarprogrammet, men skulle vilja söka till socionomprogrammet vt 2021 eftersom jag hellre skulle vilja läsa det. Hur går jag tillväga om jag skulle komma in på socionomprogrammet? Ska...

   Anna SYV: Hej Malin, du för söka andra utbildningar och om du kommer in på en ny utbildning, kan du då bestämma dig om vad du vill göra. Jag råder dig söka till socionomprogrammet som ditt... Läs hela svaret
  • Ella 19 år

   Bastermin inkluderande matte 3c i vår?

   Hej! Jag har funderat på att bli arkitekt men eftersom jag har 20,48 i meritpoäng har jag bara en chans att komma in på Umeås arkitektlinje. Där behöver man dock matte 3c vilket jag inte har läst. Jag vill inte läsa det på konvux då jag...

   Julia SYV: Hej Ella,se listan på studera.nu/jamfor-utbildning/?q=&f=9%5Bf*7%5BV21 - det är basterminer med start VT-21. Innehåll i varje bastermin måste du se själv; det kan vara olika. Kan vara... Läs hela svaret
  • Lea 14 år

   Vilken skola ska jag välja?

   Hej! Jag är en tjej som är intresserad av teater och vill jobba med texter för teater i framtiden. Jag vet att det finns humanistiska inriktning språk och estetiska inriktning teater. Båda passar mig för jag är intresserad både av teater och...

   Julia SYV: Hejsan!Fundera på att i första hand söka till inriktning Teater på estetiska programmet och i andra hand till inriktning Språk på HU.Inriktning Teater erbjuds i Sverige på cirka 50 gymnasieskolor. Se listan på gymnasieguiden.se/gymnasium?ES-teater
  • Ella 19 år

   Behörighet matte 3c utan påverkan på betyge?

   Hej! Jag har funderat på att bli arkitekt men eftersom jag har 20,48 i meritpoäng har jag bara en chans att komma in på Umeås arkitektlinje. Där behöver man dock matte 3c vilket jag inte har läst. Jag vill inte läsa det på konvux då jag är rädd att det kan sänka mitt meritvärde. Finns det...

   Anna SYV: Var god läs tråden på https://www.fragasyv.se/fragor/bastermin-inkluderande-matte-3c-i-var
  • X 18 år

   Kan man byta ut betyget i Idrott 1 mot ett annat betyg?

   Hej! Jag undrar om det är möjligt att byta ut betyget i idrott mot något annat. Går mitt tredje ring och har inte ett bra betyg i idrott (E), kan jag läsa en utökad kurs och sätta ett A för att sedan ersätta den med idrotts betyget? Tack på...

   Julia SYV: Hej X!I gymnasieexamen från gymnasiet (dokumentet heter Examensbevis) är betyget i kursen Idrott-och-hälsa 1 obligatoriskt att ha. Och den kursen pga den är obligatorisk kan inte ha... Läs hela svaret
  • Moamel 19 år

   Vad finns det för utbildningar som kräver minst matte kunskap ?

   Hej Jag studerar inom ekonomi och undrar vad som finns för utbdilningar både för de som vill läsa vidare efter gymnasie och för de som vill börja jobba istället efter gymnasiet ,och jag siktar för utbdilningar som kräver minst matte kunskap...

   Julia SYV: Hejsan,det finns uppskattningsvis cirka 8.ooo yrken - så det finns mycket att kika och välja mellan inom utbildningsväsendet.Läser du på ekonomiprogrammet på... Läs hela svaret
  • Melinda 19 år

   kan man byta från biomedecinprogrammet till läkarprogrammet?

   hej jag har funderat på biomedicin programmet men funderar på om man kan byta till läkarprogrammet, och måste man då läsa om hela läkarlinjen eller kan man komplettera några år från biomedicin kandidaten? och hur ansöker man?...

   Julia SYV: Hej Melinda,jag tror inte ngn sådan möjlighet finns som du frågar om. Men fråga gärna studievägledare som jobbar på läkarprogrammen. Jag tror tyvärr... Läs hela svaret
  • Estelle 16 år

   Kan jag byta till estet musik utan att kunna musik?

   Hej, Jag började i gymnasiet för några veckor sedan. I en annan stad, och allting känns helt okej men jag vill på något sätt få ut mycket mer av gymnasietiden då jag känner att jag inte får det här. Alla mina andra vänner...

   Anna SYV: Hej, lära sig spela instrument eller sjunga eller komponera musik kan man även på andra sätt än genom att gå ES/musik på gymnasiet. T.ex kan man gå på... Läs hela svaret
  • Mira 19 år

   Höja mitt meritpoäng?

   Hej, jag har precis gått ut gymnasiet ur vård & omsorg och fått ett examenbevis då jag inte fått F i något ämne. Jag har ganska bra meritpoäng men vill höja det för större chanser att komma in på den utbildningen jag vill,...

   Anna SYV: Hej,om du inte har (i ditt examensbevis från gymnasiet) godkända betyg i eng 7, moderna språk 3 och 4 eller i "högre kurser inom matematik", då har du idag inga merit-/extrapoäng. Vilka som... Läs hela svaret
  • Lily 21 år

   Läsa franska steg 3?

   Hej! Det är så att jag hade valt att läsa spanska som moderna språk på grundskolan, från årskus 6-9. Då skolan jag gick på hade inte franska. Så jag fick välja mellan tyska eller spanska. Men jag ville så gärna...

   Anna SYV: Hej Lily!du kan söka läsa franska på komvux (i den kommunen där du är folkbokförd). Men studier i franska kan även finnas på andra ställen - t.ex inom... Läs hela svaret
  • Victoria 20 år

   Prövningar på komvux?

   Hej! Jag hade pluggat inför högskoleprovet, men nu i och med att det blivit inställt två gånger i rad har jag börjat att kolla upp info om prövningar. Jag skulle vilja komma in på juristprogrammet, jag har 18,39 i poäng från gymnasiet. Min...

   Anna SYV: Hejsan,du skriver inte ngt om Meritpoängen/extrapoängen. du har kanske redan godkända betyg i eng 7 och mod.språk 3,4. Meritp. för matte: eftersom juristprogrammet inte kräver matte för... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga