Erik 23 år
  Hej, ska börja 2:a året på teknik ( informations och mediateknik ) och undrar om vilket val som är bäst för mig. Har tänkt välja matematik 4 och det känns som om fysik 2 ger en bredare bas. Hade velat jobba inom programmering eller liknande senare och undrar om programmering 2 är viktigt för vidare studier och arbete.

  1 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Erik,
  om du planerar läsa vidare efter gymnasiet, råder jag dig titta på vilken behörighet den utbildningen kräver, t.ex. Civilingenjör kräver Matematik 4, Fysik 2 och Kemi 2.
  Alla högskoleutbildningar finns på www.studera.nu

  och alla yrkeshögskoleutbildningar - på www.yhguiden.se


  I fall du vill i första hand söka jobb efter gymnasiet, kan Programmering 2 vara ett bättre alternativ.

  Ännu ett alternativ för dig är att ansöka om att läsa en av kurserna som "utökad kurs" dvs utöver heltid och då kan du få betyg i både Fysik 2 och i Programmering 2. I fall du väljer det alternativet (vill ansöka om en utökad kurs), tänk på att innan kursen börjar bör den skrivas in i din Studieplan just som "utökad kurs" och den kommer att bli markerad i ditt Examensbevis just som "utökad". Varför det är viktigt?
  Jo, för att utökade kurser räknas in i Jämförelsetal enbart om de är behörighetsgivande eller om de ger Meritpoäng. I andra fall räknas inte det betyget i.
  Exempel:
  du läser Programmering 2 som en vanlig kurs & Fysik 2 som "utökad kurs" och söker till Civilingenjör, då kommer betyg i Fysik 2 räknas in i Jämförelsetal eftersom den är behörighetsgivande. Varken sig Programmering eller Fysik ger några Meritpoäng.
  Om du däremot söker en annan högskoleutbildning där Fysik 2 inte krävs, kommer då INTE betyg i Fysik påverka ditt Jämförelsetal.

  Jag hoppas att mitt svar blir till hjälp för dig i din studieplanering!
  Återkom om ngt. fortfarande är oklart!
  Anna SYV

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga