Victoria 21 år
  Hej, jag går i 9:an och ska snart välja vilket gymnasium och vilken gymnasielinje jag vill läsa. Jag har tänk en del på ekonomi då jag tycker det verkar kul med marknadsföring, psykologi, kriminologi och företagsekonomi. Jag vet inte vad jag vill jobba med i framtiden men jag kan tänka mig att jobba som mäklare, egenföretagare, kanske inom polis eller liknande. Det känns därför som ett bra val att välja ekonomi. Nu har jag också blivit lite intresserad av sjukgymnastik. Kan jag gå ekonomi och få högskolebehörighet till att utbilda mig till sjukgymnast? Annars är ett annat alternativ natur/sam då jag tycker NO är kul, men matten är mindre rolig och jag vet att den är svår. Jag tycker att det känns bra att välja ekonomi då jag är intresserad av många kurser där men samtidigt så kanske jag inte kan bli t.ex sjukgymnast om jag väljer den linjen. Jag vet heller inte om jag är villig att plugga så mycket som det krävs på natur.

  1 Svar

  Julia SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Victoria,
  yrke Sjukgymnast har bytt namn och heter sedan några månader - Fysioterapeut. Behörighet till den utbildningen som är en 3årig högskoleutbildnng: Grundläggande behörighet + Idrott och hälsa 1, Matematik 2, Naturkunskap 2, Samhällskunskap 1b.
  Grundläggande behörighet får du på alla högskoleförberedande program utan att behöva lägga till några kurser. De övriga kurserna /för särskild behörighet/ ingår alla, utom Naturkunskap 2, som obligatoriska på ekonomiprogrammet. Naturkurnskap 2 får läsas som programfördjupande på EK.
  Välj en skola som kommer att erbjuda Naturkunskap 2 att läsa inom Programfördjupningen på EK, och du blir behörig att söka Fysioterapeut utbildning på högskola efter gymnasiet.

  Här kan du se exempel på gymnasieskolor i Västra Götaland som erbjuder ekonomiprogrammet, inriktning Juridik: http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/cybergymnasiet-goteborg
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/birger-sjoberggymnasiet
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/donnergymnasiet-goteborg
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/drottning-blankas-gymnasieskola-trollhattan
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/drottning-blankas-gymnasieskola
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/folkuniversitetets-gymnasium-i-trollhattan
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/hermods-gymnasium-goteborg
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/jensen-gymnasium-goteborg
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/karlbergsgymnasiet
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/kitas-gymnasium
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/kunskapsgymnasiet-goteborg
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/lm-engstroms-gymnasium
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/magnus-aberggymnasiet
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/mikael-elias-teoretiska-gymnasium-goteborg
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/nosnasgymnasiet
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/sjolins-gymnasium-vasastan
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/uddevalla-gymnasieskola

  Vill också råda dig titta in på www.yhguiden.se - utbud av yrkeshögskoleutbildningar, som är något mindre kända än högskoleutbildningar, vilket är mycket synd för att de är mycket arbetsmarknadsorienderade och ger därför väldigt bra chans att snabbt få ett spännande jobb.

  Bästa hälsningar
  Julia SYV

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga