Hanna 21 år
  Hej! Jag går i åttan och skulle vilja gå gymnasium i Stockholm. Bor i Piteå och har hört att man kan få ett bidrag om man går en linje/inriktning som inte finns där man bor eller närmre, hur funkar det? Går i musikklass och skulle gärna gå något med musik på gymnasiet, men det känns som att det blir en för "smal" linje att bara gå musikestet, plus att det finns här i Piteå. Har kollat på bl.a. Kulturama och tycker att musikalartistutbildningen verkar intressant, får man något bidrag om man skulle gå den? Sen undrar jag vad man läser för ämnen om man går en sån linje, vad är det som skiljer från ex Samhälls? Skulle annars kunna tänka mig att gå Sam/Media eller humanistiskt, men då får jag väl inget bidrag om jag vill gå i Stockholm, eftersom att det finns på närmre håll, eller?

  1 Svar

  Mikael SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Hanna,
  det "bidraget" som du vill veta mer om heter Inackorderingstillägg och det är CSN /Centrala Studie Nämnd/ som bestämmer reglerna kring beviljandet. Här http://www.csn.se/lattlast/studiestod/studiehjalp/inackorderingstillagg-1.4696 finner du all nödvändig information om vem kan få Inackorderingstillägg och hur mycket pengar det är i olika fall.

  Varje elev har rätt att söka Riksrekryterande utbildningar, oavsett var i landet "hen" bor.

  Just i Stockholm hittade jag 7 Riksrekryterande gymnasieskolor, se dem på länken http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium?query=Stockholm&program=&variant=2&sport=

  Nordiska Musikgymnasiet, se info- på http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/nordiska-musikgymnasiet har elevboende.

  Lilla Akademiens Musikgymnasium http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/lilla-akademiens-
  musikgymnasium har inget eget elevboende, men de har möjlighet att hjälpa till att hitta bostad.

  Även http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/sodra-latins-gymnasium
  och http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/globala-gymnasiet erbjuder information som kan vara av stort intresse för dig.

  På länkarna ovan finner du även adresser till skolornas egna hemsidor samt kontaktuppgifter /mailadress till skolan/ och du kan med fördel kontakta alla dem skolor, som du eventuellt kommer att söka till. Du kan ställa frågor om hur du kan höja dina chanser att komma in, om boende och om studieekonomin.
  Jag råder dig - innan du söker till gymnasiet - åka på öppet hus eller göra ett Studiebesök till de skolor som du vill söka i första, andra och tredje hand /detta för att prioritera rätt och söka till den skolan, som du tycker om mest, i första hand/.

  Bästa hälsningar & återkom om du har fler frågor!
  Mikael SYV

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga