linn 23 år

  Hej alla er fantastiska människor som besvarar alla dessa frågor på denna sida. Jag måste gå klart gymnasiet, är 22 år gammal, har nu valt Hermods och jag tror det kan vara ett misstag. Jag måste gå 3 hela år om jag förstått rätt eftersom 1 året ej blev fullständigt. Nu fick jag mejl från Hermods ang skolstarten, distans. Där stod det att VARJE kurs har ett muntligt avslut och man ska göra nationella prov. Det känns som att jag verkligen kommer gå gymnasiet igen, jag har sociala svårigheter och hatar muntliga krav, särskilt om fler människor är inblandade. Jag trodde att komvux skiljde sig från det "normala" gymnasiet? Att jag ska göra nationella prov. Känner mig förvirrad. Förväntade mig väl annat. Har ADHD och behöver en individuell anpassning samt dyskalkyli. Vet inte vad min fråga ens är. Hjälp någon? haha.

  • Julia Anna SYV har svarat (var god se nedan) men jag vill komplettera med ett Tips! Vänd dig till Arbetsförmedlingen. Pga det är mycket svårt få jobb utan gymnasiekompetens, borde AF kunna bistå dig med hjälp att skaffa gymn.kompetens - kanske kan AF köpa anpassad utbildning för dig? eller i alla fall göra en ordentlig utredning av dina möjligheter till studier eller dina möjligheter att få jobb utan gymnasiekompetens. Det kan i alla fall inte skada fråga på AF vad de kan hjälpa dig med. Lycka till!
  • Ludmila

   Om man är folkbokförd i Västerås, t.ex och behöver, som vuxen (över 20 år) anpassningar inom gymnasieundervisning - boka tid med studievägledare på vasteras.onlinebooq.se Med vänlig hälsning L.

  • Ludmila

   Och angående folkhögskolor, allmänna kurser där - så kika gärna på Fellingsbro.fhsk.se/kurser/allmaen-kurs - just Fellingsbro folkhögskola har anpassade utbildningar och till vårterminen på den skolan kan man söka fram till 1 dec 2020, så gör gärna ansökan. Det är ofarligt att göra ansökan för att även om man blir antagen, kan man tacka Nej till erbjuden utbildningsplats om man sen hittar ngt som passar bättre (eller får jobb).

  • Bertil

   Hej Linn! Vi på Fellingsbro Folkhögskola har Allmän kurs Distans för de som av olika orsaker inte kan studera i "vanligt" klassrum. Allmän kurs har ett omfattningskrav (tidskrav) på 3 år som gymnasiet, däremot kan man eventuellt räkna av år som man studerat tidigare på gymnasiet eller annan Fhsk. Vår Allmän kurs Distans är i huvudsak på distans men med regelbundna träffar med resp. lärare. Studierna är anpassade efter dina behov och förmågor. Vi har aldrig prov och du kommer överens med resp. lärare om hur ni ska arbeta bäst. Här är en länk så kan du läsa mer om det är något för dig?

   http://www.fellingsbro.fhsk.se/kurser/allmaen-kurs-paa-distans/

   M v h Bertil Eliasson, SYV Fellingsbro Fhsk

  Läs alla kommentarer

  2 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Linn,
  Det är samma kurser som på gymnasial nivå läses på komvux, som på gymnasiet (med samma kursinnehåll och krav på att ta till sig kunskap och redovisa för läraren så att läraren har möjlighet att sätta betyg). Att man läser på distans eller i "bunden form" gör inte kursinnehåll annorlunda. Exakt hur redovisning sker kan vara olika; mycket beror på vad läraren tycker och vilka tekniska möjligheter som finns, t.ex att ordna undervisning och redovisningar via Skype, t.ex. Distans finns också "med obligatoriska träffar" och även om distans är utan träffar så har skolan rätt att kalla eleven till skolan - vid behov (t.ex vid misstankar om fusk eller om redovisning eller laborationer inte kan ske på distans).
  Jag förstår av din fråga att du behöver extraanpassningar. Vill därför råda dig be om att träffa kurator och/eller speciallärare. Komvux i din kommun bör kunna ordna så att du får kontakt med kurator och/eller med speciallärare. Ytterst på komvux är det Rektorn som är ansvarig. Ställ fråga till komvux i din kommun om hur du kan komma i kontakt med kurator och speciallärare; får du inget svar eller svar att det inte går - kontakta sedan rektor på komvux.

  Andra sätt att skaffa sig gymnasiekompetens: allmänna kurser på folkhögskolorna. På en allmän kurs på en folkhögskola kan man läsa mot grundläggande behörighet. Inom utbildningen kan man också (ofta) ha estetiska kurser eller läsa extra språk, hantverk eller mycket om natur/miljö... olika på olika folkhögskolor. Känner du till studieform Folkhögskola? Folkhögskolorna utanför stora städer brukar ha möjlighet att erbjuda bo på eller nära skolan (Internat eller Studerandeboende). Du får söka till alla de olika folkhögskolorna, oavsett vilken kommun du är skriven i.

  Hej igen,
  vi fick svar från Birka folkhögskola; var god läs - nedan:

  ,,,,

  Hej. 

  Alla folkhögskolor har anpassningar och passar väldigt bra för människor som har svårigheter med skolan. På allmän linje kan man läsa i liten grupp, får tid på sig, mycket handlar om att förstå och sätta i sammanhang, mycket stöd, mycket muntligt och både distans och inte. 

  Man kan flytta till folkhögskola och bo på internat eller söka till en man har nära. 

  Man har omfattningskrav att tre år är gymnasiet utifrån de kurser och poäng man fått ihop. 

  Man gör nog ganska olika med ämnen men här på Birka läser man de ämnen man behöver. Det finns kriterier och nivåer man måste klara och ofta får man god tid på sig. Kursplanen är samma som gymnasiet och man måste göra prov, diskussioner, närvaro, utflykter, sociala bitar, redovisningar, inlämningar och andra saker för att visa sin ökade kunskap. Man får inga betyg i folkhögskola men man får ett omdöme man söker till högskolan på. 1-4 där 4 är att man har mycket god studieförmåga och är redo för högskola, universitet. Kunskapsutveckling, analysförmåga, social förmåga och organisera sina studier bedöms under hela studietiden.

  Läs på olika folkhögskolors sidor och bilda dig en uppfattning och sen söker du. Det kommer inte bli lätt men du kan få vänner för livet och du kommer få ökade kunskaper om ämnen och dig själv. 

  Lycka till.

  birka.fhsk.se

  Julia SYV SYV på FrågaSYV

  Hej, vi fick nu svar från folkhögskolornas informationstjänst. Var god läs nedan:
       

  "Här är en sökning från Folkhögskola.nu filtrerat på Allmän kurs + gymnasienivå + dyskalkyli + neuropsykiatrisk funktionsnedsättning: https://www.folkhogskola.nu/sok-kurser/?disability=417%2C424&type=allman&csn=0%2C3%2C4

  Här finns 20 st träffar som förhoppningsvis skulle kunna passa. Gå in och kolla runt på dessa kurser för att se om det finns något som skulle kunna passa och ta kontakt med den specifika skolan för att få svar på vilka typer av anpassningar som skolan kan göra."

  Frågor och svar

  • Paulina 47 år

   Komplettera kemi 2 efter folkhögskola, hur gör jag?

   Jag har läst samhällsvetenskapsprogrammet på gymnasiet. Efter det har jag läst ett naturvetenskapligt basår på folkhögskola. Tyvärr klarade jag inte Kemi 2. Jag behöver verkligen den kursen. Hur gör jag bäst för att komplettera detta UTAN att det påverkar mitt gymnasiebetyg?

   Milla SYV: Hejsan,för att betyget i kemi 2 ej ska påverka ditt jämförelsetal, behöver du läsa den kursen på högskola-universitet (inom naturvetenskapligt basår eller... Läs hela svaret
  • Tilda 23 år

   Glömt tacka ja till Komvux-kurser, har jag chans att få plugga iaf??

   Hej jag har panik, sista "tacka ja" dagen var igår för mina komvux-kurser och hade missat detta totalt. Deras kontor har stängt så kan inte ringa och fråga, är det helt kört för mig att få läsa dessa kurser i sommar (är alltså antagen) eller kan dom göra ett undantag??

   Milla SYV: Hej Tilda!komvux kan göra undantag, men frågan är om de kommer att göra det. Det kan tyvärr vara så att din f d plats gick till någon från RESERV... Läs hela svaret
  • Maryam 19 år

   Kommer jag in med 12,35?

   Hej. Jag ska gå ut gymnasiet och jag tror min merit kommer ligga på 12,35. Jag vill komma in i ämneslärare inrk svenska 7-9/eller gymnasiet i Gävle. Jag såg att meriten där var 13,20 och jag undrar om jag har någon chans att komma in?

   Milla SYV: Hejsan,ingen kan på förhand veta hur högt meritvärde (eller hur högt resultat från högskoleprovet) som kommer ge plats på en viss utbildning. Rådet jag kan ge är att du söker... Läs hela svaret
  • Anderas 19 år

   Efter tekniskt basår?

   Hej! Jag har två frågor. När man gått klart ett tekniskt basår på ett lärosäte, söker man efter i B1 gruppen eller B2? Den sista frågan är att hur många utökade kurser får man lov att ha i sitt betyg. Lättare sagt, finns det någon gräns på hur många kurser som får lov att vara utökade? Då...

   Milla SYV: Hej Anderas!Om den högskoleutbildning du söker till efter basåret kräver (för särskild behörighet) de kurser som ingick i basåret, då har du Kompletterat för behörighet och utan... Läs hela svaret
  • KaK 26 år

   Vill lära mig tyska Hur och var kan man söka kurser i tyska?

   Hej! Jag är en apotekare och vill lära mig tyska för att kunna öka jobbmöjligheter i Tyskland. Tänker att jobba där ett tag (inte nödvändigtvis som apotekare). Hur och var kan man söka till tyska-kurser? Jag kan bara lite grundläggande tyska via mobilappar osv, men vill jättegärna läsa...

   Milla SYV: Hej!det finns olika möjligheter att läsa språk, bl.a läsa tyska - i Sverige.Inom Komvux - se vad komvux i den kommunen där du är folkbokförd kan erbjuda. det... Läs hela svaret
  • Maria 25 år

   Missade den muntliga examinationen, lärare satte F på hela kursen?

   Hej, jag vet inte vem jag ska vända mig till. Jag har läst Psykologi 2a på Hermods i Västerås. Jag har legat mellan B och A i hela kursen med alla inlämnade uppgifter. Nu i fredags skulle jag ha en muntlig examination som inte var möjlig eftersom jag hade läkartid, vilket jag informerade läraren...

   Milla SYV: Hej Maria!min gissning är att det är Komvux som "placerade" dig på Hermods, alltså köpte plats på den skolan för dig. Om så är... Läs hela svaret
  • Nina 20 år

   är det plagiat att använda samma text?

   hej jag undrar om det är plagiat ifall jag använder samma uppsats som jag har skrivit själv med mina egna ord och som inte hamnat i urkund förut? jag har nämligen fått exakt samma uppgift som jag har gjort innan där jag hade skickat in den här uppsatsen och fick till och med A i betyg för. jag...

   Milla SYV: Hej Nina!SYV är inte lärare och inte jurist. SYV sätter inte betygen och jobbar inte med den typen av frågor. Alltså kan vi på FRåGA SYV, egentligen, inte ge dig svar på den... Läs hela svaret
  • Edvard 16 år

   Byta inriktning?

   Hej! Jag ska snart sluta nian och har valt teknikprogrammet med inriktning teknikvetenskap. Är det för sent att byta till informations- och medieteknik eller är det något man gör i slutet av ettan/ början av tvåan?

   Milla SYV: Hej Edvard,inriktning på teknikprogrammet brukar läsas från år2. Om den gymnasieskola som du kommer in på erbjuder båda inriktningar, borde du kunna välja inriktning inför år2.
  • Tatyana 30 år

   Två examen 1 utbildning?

   Hej jag satt och kollade på journalist utbildningen på Södertörns högskola och Där kan man ju läsa journalistik med tex sociologi så man läser 60 HP i sociologi. Om man läser färdigt hela den utbildningen på 180 HP och då sen läser till 30 hp sociologi alltså c kursen räknas det då som att man...

   Milla SYV: Hej Tatyana! Frågor om kandidatexamen måste vi hänvisa till lärosätena - alltså du måste få svar från den högskola eller det universitetet där du vill ta ut kandidatexamen.... Läs hela svaret
  • Janie 45 år

   Kan man plugga franska i gymnasium utan att ha studerat det innan?

   Hej! 1) Min dotter har alltid pratat bara franska med sin pappa så de pratar franska dagligen. Hon har inte gjort franska som modersmål eller i skolan för det finns inte på hennes skola. Hon har gjort spanska. Hon går i 8:an nu och önskar plugga franska i gymnasium. Går det? 2) Kan man få...

   Milla SYV: Hej Janie!Det är inte på alla gymnasieprogram som moderna språk ingår. Om moderna språk ingår som obligatoriskt ämne (alltså om eleven kommer in... Läs hela svaret
  • Ribal 19 år

   Läsa särskild behörighetskurser via hermods?

   Hejsan! Jag behöver läsa särskild behörighetskurser för att komma in i civilingenjörs utbildning. Min fråga är att om jag redan har 2400 pöäng, kommer fysik 2, kemi 1 och matte 4 att räknas i mitt jämforesle tal om jag läser dem via hermods?

   Milla SYV: Hej!betyg i gymnasiala kurser som krävs för särskild behörighet räknas in i sökandes jämförelsetal, oavsett vilken skola hen läste på eller om hen fick betyg genom prövning.
  • Mira 18 år

   Gå direkt på moderna språk steg 2?

   Hej! Är det möjligt att läsa moderna språk steg 2, utan att ha ett betyg i moderna språk steg 1? Jag började läsa moderna språk i högstadiet och läste då två av tre år, men hoppade sedan av. Det innebär att jag saknar kunskaper för att kunna hoppa på moderna språk steg 3, vilket de flesta...

   Milla SYV: Hej Mira,gäller din fråga språkstudier på en gymnasieskola eller på komvux?Komvux brukar vilja se godkänt betyg i underliggande kurser för att anta till överliggande/högre... Läs hela svaret
  • Sofia 28 år

   Byta lärosäte sista terminen?

   Hej! Jag studerar just nu till personalvetare och läser min 4 termin på ett universitet jag verkligen inte trivs på. HT 21 kommer förmodligen bli på distans vilken jag är glad över. Men VT 22 som är min sista termin gissar jag på inte kommer bli det och då måste jag åka till universitetet...

   Milla SYV: hej Sofia,du måste få svar från den institutionen där du vill få ut din examen. Det är väldigt mycket som lärosätet (högskola eller universitetet) får bestämma lokalt, på sin egen skola.
  • Mohamad 21 år

   Heltidstjänst med SVE/SVA?

   Hej Jag studerar nu ämneslärarprogrammet med inr. svenska och svenska som andraspråk. Under hela min studietid har jag fått höra att kombinationen sve och sva är attraktiv på arbetsmarknaden. Utöver att få höra detta är det så...

   Milla SYV: Hej Mohamad!När det är lärarbrist, kan man få undervisa även utan att ha rätt legitimation, eller lärarexamen, eller ha läst på högskolenivå, över huvudet taget... Läs hela svaret
  • Jonathan 23 år

   Jag vill söka till en Träarbetare/Snickar utbildning på VUX Hjälp !?

   Hej ! Jag vill söka till en Träarbetare/Snickar utbildning på VUX. Problemet är att min kommun är nekat mig flera gånger då jag sökt vux utbildningar trots att jag staterat legitima skäl för studierna. Då man enligt lag (https://lagen.nu/ds/2015:60#sid5-img ) ska få rätt till utbildning om...

   Milla SYV: Hej Jonathan,från 1 juli 2021 ändras prioriteringsgrunderna på komvux och det blir i stället för de som har kortast tidigare utbildning, De som hat Störst... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga