Sejla 23 år
  Hej
  Jag har gått ett år i hotell & turism, jag gick då i IM för jag hade F i matte från grundskolan, jag var tvungen att byta om eftersom att jag inte klarade av linjen, jag bytte då till praktiska handel för att handelsprogrammet älskar jag men det visar sig att jag inte trivs i skolan, klasserna är för små, skolan är långtifrån mitt hem, min fråga är är det värt att gå om igen? Jag har redan gått om ett år. Är det värt att gå om ett år till?
  • Ludmila Jag har nu pratat med rektor på Praktiska i Kristianstad, som gärna träffar dig. De har plats på Handelsprogrammet. Du kan besöka deras monter på gymnasiemässan på Arenan imorgon, t.ex på kväIIstid mellan kl.17 - kl.20. Rekorn heter Lena Bergh och hon kan erbjuda dig studiebesök på skolan, visa runt och så kan ni diskutera om du vill byta till deras skola. :)
  • Ludmila Du kan kika på skolans presentation här http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/praktiska-kristianstad
  • Sejla Jag går redan nu i praktiska gymnasiet, vill egentligen inte gå där för gillar inte skolan och jag är inte van att det är så lite i klassen, det är inte så många som går i praktiska , jag vill helst gå i söderportgymnasiet handelsprogrammet men jag vet inte om jag kan byta dit just nu , det kanske är försent...
  • Liselotte Men har du frågat på den skolan dit du vill byta - om de har plats? :)
  • Julia Vi har nu fått svar från SYV på Södeportsgymnaiset>> om att de eventuellt har plats på HA programmet. SYV råder dig att ta direkt med rektor på HA programmet. Kontaktuppgifter - tel.nr och epostadress finns på skoIans hemsida. Rektor på HA programmet på Söderportsgymnasiet heter Ann-sofi Ericson.
  • Sejla Jag har kontaktat rektorn i handel i söderportgymnasiet, vi bokade ett möte men jag kom försent till det mötet sen bokade vi en annan tid nästa dag och då fick jag studiebesöka skolan i två dagar, jag kontaktade rektorn efter jag hade besökt skolan , och hon sa att jag inte får komma in eftersom jag inte hade kommit i tid till hennes möte, har hon rätt att göra så?
  • Anna Fanns det någon speciell anledning till varför du inte kom i tid? formellt sett, så är det så att rektor inte behöver tillsatta tomma (lediga platser) över huvudet taget. Skola förlorar ekonomiskt på det, för de får ej statsbidrag för elever som inte går på skoIan. Men det är rektors ansvar att se till att skolan fungerar. Att ta in en elev som har missat några veckor av undervisningen är ett stort åtagande. Eleven måste vara motiverad och ordningssam, annars kommer det nog inte att fungera så bra. Rektor får göra så som hon gjort. Men om det finns någon speciell anledning (att det har hänt ngt. speciellt) då tycker jag du kan berätta det för rektorn, och förkIara att det du brukar komma i tid, att det var bara den gången det hände att du inte kunna komma i tid. Att komma i tid är mycket viktigt. Rektor gjorde kanske bedömning att det kommer bli svårt att få det att funka, när du ska behöva läsa ikapp de veckor som du missade, när du inte är så väIdigt motiverad. Om man är mycket motiverad, kommer man t o m för tidigt, och absoIut inte för sent - så tänkte rektorn, tror jag. Jag vet inte, jag gissar... vad som är det mest troIiga. Synd att det bIev så! :(
  • Sejla Bussarna var sena, jag tänkte ta en tidigare buss eftersom jag ville komma i tid men bussarna var riktigt sena , jag vet inte om jag ska söka
  • Sejla söka om nästa är eller gå kvar i den skolan jag går ni nu, jag trivs inte Alls i den skolan jag går i nu, jag känner ingen där, alla mina vänner går i söderportgymnasiet
  • Mikael Vi funderar nu på vad vi kan hjälpa dig med. Vi återkommer så fort vi har något förslag. Fråga: till vilken annan skola skulle du kunna tänka dig byta, om det tyvärr skulle visa sig att Söderport inte kunde ta emot dig?
  • Sejla Söderportgymnasiet eller österränggymnasiet , jag bor 5 min från österänggymnasiet
  • Mikael http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/osteranggymnasiet har inte Handelsprogrammet. Vilket program vill du komma in på Österäng? :)
  • Sejla Restaurang och livsmedel, men de kanske inte finns platser
  • Liselotte Även om det finns plats, kanske de lärde sig redan lite "för mycket" då undervisning har nu pågått i 6 veckor! :( Jag har ännu ett förslag - att du imorgon, 13 okt ringer Eva Brolín 044-135756 eller 0733-13 57 56 - Eva ansvarar i Kristianstad för "kommunens aktivitetsansvar", för ungdomar mellan 16-20 år.
  • Liselotte Jag vill också ställa en direkt fråga till dig - har du fått godkänt betyg i grundskolematte och kom in på det Nationella programmet? Eller går du Programinriktat individuellt val, där du läser matte på grundskolenivå och för övrigt gymnasiala kurser? Det är viktigt att veta om man söker ledig plats på en annan skoIa för dig.
  • Sejla Jag har F i matte grund. Jag går IMYRK i praktiska gymnasiet där jag läser alla kurser som vanligt.
  • Liselotte Ni fick vi tyvärr svar från rektor på Österängsgymnasiet att de inte kan ta in någon på Restaurang- & livsmedelsprogrammet, eftersom det är fullt där. :( Du kan söka till nästa år. Under resten av det här året råder jag dig försöka gå på den skola där du går nu och försöka lära dig så mycket som möjligt och få de betyg du kan få - i så många kurser och så höga betyg, som du kan få. Väldigt tråkigt att det inte finns lediga platser där du vill gå! Beklagar verkligen det, men vet inte vad vi här på Fråga SYV kan göra åt det... Vi håller tummarna för dig och önskar dig Lycka till!
  • Liselotte Det är synd att du inte berättade det från början, att du går IMYrk, för att vi har överallt letat efter en plats på ett Nationellt program åt dig. :( Nu måste man börja om igen, på nytt... för att det är skillnad mellan nationella program och IM, introduktionsprogrammen. Det är olika platser.
  • Sejla Jaha oj, tror du det finns platser fortfarande i nån av skolorna..?
  • Liselotte Du som inte är behörig till gymnasiets nationella program, kan bli inskriven på t.ex Individuellt alternativ - där man kan kombinera studier med Praktik och läsa matte på grundskolenivå + några gymnasiala kurser + samtidigt gå på halvtidspraktik t.ex... Inskrivning på Individuellt alternativ sker oftast via kurator och rektor. Det bästa är om du pratar med kurator på den skola dit du vill komma in i första hand. :)
  • Liselotte Ang. matte - så tänker jag att du KANSKE har någon form av Dyskalkyli (det är som Dyslexi fast med siffror) och i så fall behöver du hjälp av en Speciallärare i matte. Vanlig matteundervisning kanske inte hjälper dig så mycket. Har du gjort dyskalkyli-utredning?
  Läs alla kommentarer

  2 Svar

  Julia SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Sejla,

  att klasserna är för små brukar man nämna som en stor FÖRDEL! Du tycker inte om små klasser, vilket är mycket ovanligt!

  I en liten klass har lärare med tid med varje elev. Det är också tystare och mindre stökigt och lättare att få kompisar, då ni inte är så många och alla är tvungna att samarbeta med alla.

  Jag tänkte på Lärlingsutbildning... då man är på en arbetsplats mycket och läser yrkeskurserna på en arbetsplats - har ni Lärlingsutbildning på den skolan du går på nu? Arbetsplats kanske du kan få nära där du bor och då är du inte i skolan mer än max halva tiden, och resten är du på en arbetsplats.

  Om du skulle byta och gå om - vart vill du byta? till vilken skola elIer till vilket program? och när skulle du byta? Har du pratat med kurator och syv på din skola?

  Vänligen

  Julia SYV

   

  Hejsan!

  Vi har nu fått svar från SYV på Södeportsgymnaiset>> om att de eventuellt har plats på HA programmet. SYV råder dig att ta direkt med rektor på HA programmet. Kontaktuppgifter - tel.nr och epostadress finns på skoIans hemsida.

  Rektor på HA programmet på Söderportsgymnasiet heter Ann-sofi Ericson. 

  Vänligen

  Julia SYV

  • Sejla Ja skolan har en lärlingsutbildning, jag gillar när man är många i en klass , jag älskar att träffa nya människor och jag är han ska social av mig , att vara i en liten klass är något nytt för mig. Jag tänkte byta till söderportskolan handelsprogrammet, där brukar det vara många i klassen, jag trivs i den skolan. Jag vill byta men då måste Jag ansöka till nästa år och jag är inte säker om jag vill göra det för då kommer jag gå i en klass med 01:orna och jag blir den äldsta där. Jag har pratat med mina syskon och vänner, de har gett mig råd , jag har ingen aning vad jag ska göra om
  • Mikael Har du frågat om Söderportsskolan har plats på Handelsprogrammet?
  • Sejla Nej jag behöver hjälp från en studievägledare som kan ringa och fråga om det finns för jag vill verkligen gå i handel i söderportskolan, jag frågade antagningskansliet om de kunde hjälpa mig men de sa att de kunde inte göra något
  • Sejla Jag hörde att en kurator kan hjälpa och fixa att man kommer in i en gymnasieskola även om de inte finns plats,kan kuratorn hjälpa mig?
  • Liselotte Det är definitivt värt att prata med kurator. Om det finns "särskida skäl" (speciella omständigheter) kan kurator "fixa" fram vissa lösningar, som annars inte går att hitta eller uppnå. Prata med kurator!
  Läs alla kommentarer
  Liselotte Johansson SYV på GymnasieGuiden

  Hejsan,

  förutom Söderportsgymnasiet>> finns det Handelsprogrammet även på Plusgymnasiet i Kristianstad>>

  att fråga om det finns plats eller inte - är inte farligt och det spelar ingen roll vem som frågar: du, dina föräldrar/vårdnadshavare eller en SYV, eller "vem som helst".

  Antingen finns det ledig plats, eller så gör det inte det. Det är fakta, "konkreta data", och inte en åsikt.

  Den person på skolan som definitivt vet om plats på ett visst program finns är Rektor på just det programmet (på större skolor är det olika rektorer på olika program; på mindre skolor brukar det bara finnas en rektor för samtliga program).

  Bästa hälsningar & lycka till!

  L. :)

  Vi fick nu hänvisning till Antagningskansliet i Kristianstad:
  Tfn: 044-13 64 12 eller 044- 13 64 09  
  E-post: [email protected]

  Ta kontakt med Antagningskansliet (kontaktuppgifter ovan) och ställ 2 frågor:

  1. var finns lediga platser dit du skulle kunna byta nu?

  2. hur du kan söka till nästa år (vem hjälper dig göra ansökan till åk1 till hösten 2017)?

  Lycka till! Vi håller tummarna!

  Frågor och svar

  • Mohammad Mamoon 16 år

   Hur kommer jag in i gymnasiet ?

   Hej ! Jag heter Mamoon Omar. Jag vill komma in på gymnaiset men jag vet inte riktigt hur jag ska göra. Jag blev tipsat av en vän att kolla er sida. Jag är född 2006 och är 16 år gammal. Jag gick på Sofielundsskolan i Malmö, Jag läste mitt sista läsår i nian i cirka 3 månader och var glad...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Stoffe 20 år

   Läkarprogrammet efter samhäll?

   Hej Jag har tog studenten redan förra året och har bestämt mig att ta en paus från plugg några år. Jag gick samhällsvetenskap programmet inriktning beteende. Jag läste bara matte 1b och 2b för jag var rätt säker på vad jag ville...

   Julia SYV: Hej Stoffe,naturvetenskapliga basår på olika lärosäten i Sverige kan kräva lite olika förkunskaper, t.ex räcker det med matte 2 för särskild behörighet till... Läs hela svaret
  • A 24 år

   Måste man komplettera sin utländska utbildning för erhållande av jobb?

   En vän till mig har bort i Sverige i tre år och studerar grundskolesvenska. Hon kommer från Belarus och studerade på yrkesgymnasiet i tre år samt universitetet i 4 år. Hennes specialitet är kemiskt ingenjörskap. Hon har jobbat som...

   Julia SYV: Hej A!jag undrar om din vän fick sin utländska utbildningen bedömd av UHR, universitets- och högskolerådet? om inte - se information på... Läs hela svaret
  • Alva 20 år

   hur utbildar man sig till polisfotograf?

   Jag undrar hur man bär sig åt för att bli en utbildad polisfotograf. Har läst på flertalet hemsidor att det sker internt men inte hur man skall gå tillväga. Dvs. Var man söker, vad man behöver för att ta sig in, vad man får lära sig under utbildningen m.m.

   Julia SYV: Hej Alva,det vi vet om yrket Polisfotograf berättar vi om i presentationen av yrket: Framtid.se/yrke/polisfotograf och vad gäller bli utbildad, då gäller det först att bli anställd... Läs hela svaret
  • Jennifer 19 år

   Hur blir jag djursskötare?

   Hej! jag gick linjen vård och omsorg i 3 år och är nu färdig utbildad undersköterska, jag är och har alltid varit intresserad av djur men kände att natur linjen va för svår för mig, men nu är jag mer än redo och vill plugga till djurskötare, men jag har absolut ingen aning om hur jag gör, vad...

   Anna SYV: Hej Jennifer!för att kunna svara vilken utbildning du behöver skaffa dig, behöver jag veta exakt vilket yrke du vill utbilda dig till - är det Djurvårdare/djurskötare och i så fall inom... Läs hela svaret
  • Hajir 20 år

   Byta utbildning?

   Hej! Jag ska byta högskola samt utbildning till hösten. Vad måste jag göra?

   Anna SYV: Hej Hajir!Din fråga är kort och innehåller alldeles för lite information. Den lyder: " Jag ska byta högskola samt utbildning till hösten. Vad måste jag göra?". Eftersom du skriver... Läs hela svaret
  • Julia 22 år

   Kan jag få stöd för att komma tillbaka efter ett studieuppehåll?

   Hej! Jag har varit tvungen att ta studieuppehåll då jag inte klarade av en spärrtenta. Under uppehållet fick jag en ADHD diagnos. Jag har försökt komma tillbaka genom att skriva omtenta men har inte lyckats.

   Jag undrar om det finns något stöd...

   Anna SYV: Hej Julia,du har rätt: under sommaren brukar det ta lång tid att få svar från lärosätena pga semestrar. Se om du kan komma i kontakt med kuratorn på ditt... Läs hela svaret
  • Maja 16 år

   Hur stor sannolikhet är det att jag kommer in som reserv?

   Hej! Jag hamnade på reservlistan till mitt förstahandsval i gymnasieantagningen. Jag hade 277.5 i merit och lägsta var 287.5 och jag hamnade på reservplats nummer 6. Linjen har 160 platser, men är stans "trendigaste skola" om man kan säga så. Det är även natur på den mest prestigefyllda skolan...

   Mikael SYV: Hej Maja! Håll hoppet uppe men ställ dig samtidigt in på att du kanske kommer att börja på den skolan där du nu är antagen. Att komma in från reserv kan man... Läs hela svaret
  • Alex 16 år

   Hur ställer jag mig på reservplats?

   Hej! Jag kom inte in på mitt förstahandsval, men jag är helt behörig till det. Hur gör jag för att komma på reservplats innan det är försent? Behöver jag även säga "ja" till den plats som jag inte vill ha?

   Anna SYV: Hej Alex,olika gymnasieantagningskanslier (i olika delar av Sverige) kan göra på lite olika sätt. Oftast ställs behöriga elever automatiskt i reservkön till sina högre prioriterade... Läs hela svaret
  • Leo 16 år

   Kom inte in på förstahandsval och vill inte gå på dem under?

   Så jag var rätt säker på att jag skulle komma in på första valt som var teknikprogrammet, men det gjorde jag inte det blev 272.5 i gräns och jag har 270, så nu kommer jag inte gå på teknikprogrammet men vill ju göra det så undrar om detta går och lösa hade ju kommit in på de flesta andra teknik...

   Anna SYV: Hej Leo,om du är behörig sökande, så borde du få en RESERVplats (köplats på reservlistan), fick du den? Det var ju synd att du inte sökte Teknikprogrammet... Läs hela svaret
  • V 16 år

   Hur stor chans är det att jag kommer in på det programmet jag vill gå?

   Vill så gärna komma in på mitt första hands val, och jag ångrar mig helt och hållet om vilken ordning jag valt dem andra valen då jag egentligen inte ville gå på dem, utan jag la bara till dem ifall. Men är reserv nr 6 till teater...

   SYV-besökare Syv: Hej V!Jag vill "spinna vidare" på Annas förslag (se svar från SYV Anna) om att utöva (syssla med) teater på fritiden. Det kan du göra även... Läs hela svaret
  • I 23 år

   Vilken skola ska jag välja?

   Hej! Jag har nyligen blivit antagen till utbildningen Redovisningsekonom på två olika skolor och vet nu inte vilken av skolorna jag ska välja. Skolorna jag har blivit antagna till är TUC och Stockholm School of Business. Utbildningen via TUC är på 430 yh -...

   Julia SYV: Hej I!Vad jag kan se erbjuder Stockholm School of Business yrkeshögskoleutbildningar till Redovisningskonsult.TUC erbjuder yh-utbildningar till Redovisningsekonom. En yrkeshögskoleutbildning som är 20yh... Läs hela svaret
  • Linn 21 år

   Lärare åk 4-6 eller f-3?

   Hej! Till hösten så har jag sökt till universitet. Efter mycket om och men så valde jag att ha grundlärare åk 4-6 som förstahandsval och grundlärare f-3 som andrahandsval. Jag har princip alltid vetat att jag vill jobba med barn på något...

   Anna SYV: Hej Linn!det finns många olika läraryrken. F-3 lärare jobbar med barn från förskoleklass och t o m år3 i grundskolan (men ibland kan man även få behörighet att undervisa i något... Läs hela svaret
  • Hanna 18 år

   Gymnasiearbete om person?

   Hej! Kan man skriva sitt gymnaisearbete om en känd person och utifrån egna reflektioner skriva om hur den t.ex. förändrade världen?

   Julia SYV: Hej Hanna,ställ den frågan till din handledare för gymnasiearbete. Eleven väljer temat och frågeställningar inom kursen GA, gymnasiearbete, 100poäng, i samråd med sin handledare. Eleven... Läs hela svaret
  • Marie 61 år

   särskild behörighet matematik?

   Hej! Jag tänker söka till en högskoleutbildning som kräver ma3 i den särskilda behörigheten. Just nu är jag elev på TE vid ungdomsgymnasiet. Vad händer om jag får ett godkänt betyg i ma3 men betyget F i ma1 och ma2?

   Julia SYV: Hej Marie,utan godkänt betyg i matematik 1 (1a eller 1b eller 1c) går inte att få ut examensbevis från gymnasiet eller från komvux och då kommer du sakna grundläggande behörighet... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga