Nora 24 år
  Hej!
  Jag studerar samhällsvetenskapliga programmet första året på gymnasiet och hela höstterminen har gått. NU har jag tagit ett beslut , jag vill studera naturbruksprogrammet med inriktning djurvård istället.
  Det jag undrar över är om jag kommer att få gå om även om något gymasium har lediga platser och om det är möjligt att studera de kurser dem redan har studerat på höst-terminen under vårterminen ( alltså plugga hela första året på bara vårterminen)?
  sen en fråga till ,ifall jag skulle gå kvar på sam programmet skulle jag INTE ha någon möjlighet att studera till veterinär efter gymnasiet ellerhur?

  2 Svar

  Mikael SYV SYV på FrågaSYV
  Hej, till veterinär behöver du godkända betyg i kurserna som läses på natervetenskapsprogramnet, inriktning naturvetenskap, det är mycket svårt att bli behörig till veterinär på Naturbruksprogrammet, men du kan komplettera på KOMVUX' eller på naturvetenskapligt basår. Angående byta program, det är en fråga till rektor på NB; om det finns plats och i så fall om hen gör bedömning att du kan läsa ikapp. Stort lycka till! Med vänlig hälsning, Mikael syv
  • Nora hej igen! OJ men gjorde jag fel i att mejla studievägledaren på skolorna? :/
  • Nora hur gör rektorn en bedömning förresten är det genom att tala med mina andra lärare om hur vida jag studerar eller ej?
  • Liselotte Jag kommer att svara på dina kommentarer nu! Nästa gång - om du vill ha svar snabbare, råder jag dig att skriva en ny fråga till oss. Vi ser de nya frågorna först och prioriterar dem. *L* :-)
  • Nora fick inget svar :/?
  • Liselotte Har precis postat det, tog lite längre tid än väntat... förlåt. *L* :-) Ser du mitt svar nu?
  • Nora ja jag ser ditt svar. jag är jätte osäker vad jag ska göra..naturprogrammet kommer jag inte klara..alldelles för matte och jag har svårt för det. samma sak gäller kemi , fysik. Samhällsprogrammet känner jag inte kommer leda mig någonvart. inte ett dugg intresserad av att jobba inom samhällstjänsten t.ex. och naturbruk känner jag nu inte skulle leda någon vart heller om jag nu måste läsa naturvetenskapligt basår och gå om ett år och t.om riskera att inte kunna plugga till veterinär. Har du några tips till mig? andra program?
  • Nora ska jag tänka på vad jag vill bli ? eller välja efter vad jag kommer tycka är roligast? eller bara plugga vadsomhelst och se vad som händer!
  • Liselotte Vad vill du jobba som? Val av program beror på vad man vill jobba som...
  • Nora jag älskar djur! jag vill ha ett välbetalt jobb. jag tycker om psykologi men vill inte arbeta inom det ,för det känns som ett deppigt jobb.
  • Liselotte Det är kanske en bra idé att du tittar igenom yrkesbeskrivningarna på www.framtid.se i menyn där uppe välj YRKE och titta igenom vad det finns för olika yrken. När man vet vad man vill jobba som, kan man då fundera på hur man kan komma dit. Men om man vet inte vart man vill komma, är det omöjligt att bestämma vägen "dit" för man vet inte vad "dit" är för ngt. eller var det finns någonstans.
  • Nora vad kan man bli efter gymnasieutbildning om man studerar stylist programmet?
  • Liselotte Make-up artist blir man men extremt hårt konkurrens om jobben.
  • Liselotte Det finns många f d elever på frisör och stylist som gick ut gymnasiet med bra betyg men jobbar med någonting helt annat idag. Detta pga det är mycket svårt att få jobb inom de branscherna. Svårt men ej helt omöjligt. Är man mycket duktig och har tur kanske kan man lyckas.
  • Liselotte Jag råder dig boka tid snarast möjligt hos SYV på din skola för ett långt samtal. Säg att du behöver minst en timme. Då kan ni diskutera olika alternativ. Bra om du inför detta samtal tittar igenom yrkesbeskrivningar och har några yrken som ni kan diskutera. Det är det bästa rådet som jag kan ge dig!
  • Nora tack uppskattar din hjälp. förlåt för mycket frågor. men om jag skulle studera naturvetenskapligaprogrammet och gå ut med hyfsat låga betyg kan det leda mig nånstans?? :/ ( E i allt eller D)
  • Liselotte Jag har utökat mitt svar ännu mer nu, har skickat det för 2 min sedan.
  • Liselotte Har du frågor, är det klart du skall ställa dem. *L* :-) Med låga betyg från NA kommer du inte in på Veterinärutb. I så fall bara om du får högt resultat på Högskoleprovet. Du kan ändå inte byta nu (jag tror i alla fall inte det är möjligt när halva läsåret har gått) och har tid på dig till slutet av april att söka till nästa år. Du kan titta på mattekurserna på www.matteboken.se och det är Matematik 4 som du behöver för Veterinär.
  • Liselotte Ett förslag: boka "skugga en elev" på Naturbruksprogrammet - då får du vara elev för en dag där. Då kan du bättre veta om du vill läsa där i tre år. Detsamma gäller NA, du kan provgå en dag där också. Efter NB kan du söka jobb som djurskötare. Efter NA med låga betyg kan du söka i princip samma jobb som efter SA: säljare i butik, personlig assistent, administratör.
  Läs alla kommentarer
  Liselotte Johansson SYV på GymnasieGuiden
  Hejsan, du ställer några olika frågor och jag skall försöka svara på alla dem. Återkom om jag missar ngt. eller om ngt. är oklart även efter detta svar från mig, OK?

  Ang. bedömning som rektor gör vid beviljande av programbyte: 1. ledig plats måste finnas, annars går det inte att byta till en utbildning om det är fullt;
  2. i fall minst en ledig plats finns, då tittar rektorn på olika saker: bland annat hur stor är skillnaden på ditt nuvarande program och det programmet dit du vill byta; om du är en motiverad elev som kan läsa på mer en heltid och på egen hand med handledarhjälp; men det viktigaste är kanske om kapacitet finns på den mottagande skolan att avsätta extra handledartid som du lär behöva även om du är värdigt duktig och extremt motiverad. Om det inte finns lärarkapacitet som behövs för detta extra arbete från lärarnas sida, kommer rektorn att säga NEJ även om det finns plats. Rektorns uppgift är att i första hand se till att de elever som redan går på skolan har en bra studiesituation och bara i andra hand ta hand om nya elever, därför är risken stor att du får ett NEJ - då SA och NB har väldigt olika innehåll och det blir mycket svårt för dig att läsa ikapp även med mycket hjälp från lärarna.

  En annan fråga är - om du vill bli behörig till Veterinär - då är det inte NB utan NA som du i första hand bör söka till och inriktning NATURVETENSKAP på NAprogrammet är den som innehåller alla de nödvändiga kurser: Kemi 2, Fysik 2, Biologi 2 samt Matematik 4.

  Om man inte på gymnasiet uppnår behörighet till en eftergymnasial utbildning, kan man komplettera på komvux eller på högskola: just till Veterinär kan man läsa ett naturvetenskapligt basår. Det blir ett extra år att studera men det blir det också om du bestämmer dig att söka om till NA till nästa år. Med tanke på det, kan du lugnt stanna på SA och läsa Matte 3 b som en av programfördjupande kurser för att bli behörig att söka till Naturvetenskapligt basår på högskolan.
  Om du väljer att stanna på SA, råder jag dig välja inriktning Beteendevetenskap men du blir lika behörig till Naturvetenskapligt basår, oavsett inriktning på SA. Se bara till att få ett godkänt betyg i Matte 3b. Andra kurser som du kan välja läsa som programfördjupande är Naturkunskap 2 och Entreprenörskap, om din skola kan erbjuda dem.

  Du frågar även om du gjorde fel som mailade till SYV angående byta program. Nej, jag tycker inte du gjorde fel. Se vad du får för svar. Förklara "med vändande post" att du vill bli behörig till Veterinär. Du kan få svar från NB att det är möjligt att bli behörig till Veterinär på NB och det är (på sätt och vis) sant. Dock, måste man läsa på mycket mer än heltid under alla tre år på NB, vilket inte känns som ett rimligt upplägg och vi kan inte rekommendera det. Det är ett beslut som hänger på dig och dina föräldrar (du är inte myndig). Om NB erbjuder dig byta och lovar att lägga till alla de nödvändiga kurser som behövs för att bli behörig till Veterinär - får du ta ställning till det. Glöm bara inte att tänka på att det blir att läsa väldigt mycket mer än heltid, vilket är inte bra för hälsan och inte för betygen heller.
  Jag känner inte någon elev som direkt efter Naturbruksprogrammet kom in på Veterinärutbildningen. Jag frågade ett antal kollegor och fick svar från dem att de inte heller känner till någon som gjorde det. Det är en sak att bli BEHÖRIG och en annan sak att verkligen komma in. Eftersom antagningspoängen är så pass höga att det inte räcker med bara A-betyg i alla gymnasiekurser, man måste även ha läst kurser för Meritpoäng, vilket gör att man läser ännu fler kurser eller så måste man träna på högskoleprovet för att få högt på HP och komma in den vägen.
  Läser man på mer än heltid, har man inte tid att träna på HP och göra om HP flera gånger - varje höst och vår.

  De realistiska alternativen för dig som jag ser är följande:
  1. stanna på SA, lägga till Matte 3b och kämpa för allra de högsta betygen; söka sedan ett Naturvetenskapligt basår på högskola/universitet och efter det - till Veterinär;
  2. söka om till åk1 nästa års antagning till NA, inriktning Naturvetenskap;
  3. söka om till åk1 nästa års antagning till NB, lägga till kurser för Grundläggande behörighet samt Matte 2a och 3b och söka Naturvetenskapligt basår efter NB och till Veterinär efter det.
  Alternativ nr. 3 tar ett år längre tid än alternativ 1 och 2 men det kan vara värt det - då du lär dig mycket om djuren och kan verkligen testa i fall yrke Veterinär passar dig.
  Se kort beskrivning och en liten film på http://www.framtid.se/profession/veterinar/

  Bästa hälsningar
  Liselotte SYV
  Hej igen, Nora! Du skriver om att du inte kan tänka dig jobba inom Samhälls-yrkena. Det är mycket möjligt att efter SA jobba med i princip "vad för nåt som helst". Det finns f d SA elever som jobbar som säljare i butik, som personliga assistenter, som administratörer, receptionister, reseledare och med mycket annat
  eller studerar till någonting helt annat än inom SA. På gymnasiet blir du behörig till eftergymnasiala studier och med en liten komplettering kan man bli behörig till väldigt många olika studier. Du kan se på t.ex. www.yhguiden.se vad det finns för olika yrkeshögskoleutbildningar.

  Om du är mycket osäker på vad du vill bli "när du blir stor" eller vad du vill göra efter gymnasiet, är det någon större vits att byta? Om du inte vet vad du vill byta till, menar jag... Det kan vara bättre att "gräva där man står" och med det menar jag att göra det bästa av den situationen där du är nu: genom val av inriktningen och valbara kurser försöka styra i den riktningen som känns bäst för dig och se sen vart det leder.
  Som ordspråket säger: "Man vet vad man har men vet inte vad man får". Det kan, alltså, bli både bättre och, tyvärr, även sämre om du byter program. Det finns exempel då eleverna byter fram och tillbaka - dvs från ett program och sedan efter ett par månader - tillbaka till samma program (då de upptäcker att det var bättre förr). Jag säger inte att det blir så för dig. Jag vet inte hur det blir för dig. Jag menar bara att om man inte riktigt vet vart man vill komma, ser jag inte någon större mening att försöka byta. Mitt råd är att antingen försöka komma fram till vad du verkligen vill jobba med i framtiden
  eller
  att stanna - än så länge i alla fall - där du är och se sen...
  Du kan t.ex. ha som mål att söka om till nästa år och med tanke på OMVALSPERIOD fram till maj - har du gott om tid. Du fortsätter läsa på SA nu och funderar fram till slutet på april till vilket program du vill söka till åk1 nästa års antagning. Du gör din ansökan med hjälp av SYV på din skola (eftersom du inte får kod, som niorna får). Du kan också kontakta Antagningskansliet och be om en kod/inloggning till ansökningssidan och kan då göra ditt gymnasieval själv (som du gjorde förra året).

  Jag kan inte (och vill inte) bestämma åt dig. Jag kan bara säga vad jag tycker, ge förslag och råd.
  Hoppas någonting i mina svar blir till hjälp för dig!
  Bästa hälsningar
  Liselotte SYV

  Frågor och svar

  • Anna 20 år

   Skriven på 2 utbildningar samtidigt?

   Hej! Jag går på en 300 hp civilingenjörsprogram på KTH och har omtenta i en kurs nu i oktober. Jag har dock sökt mig till ett nytt 300 hp civilingenjörsprogram på KTH och ska byta. Om jag hoppar av FÖRSRA utbildningen kommer jag väl inte kunna...

   Liselotte Johansson: Hej Anna!du beskrivet en ovanlig situation. Det är inte ofta sådana situationer uppstår, eller i alla fall har inte vi på FRåGA SYV erfarenhet av sådana situationer. Jag tycker du... Läs hela svaret
  • Mana 25 år

   Vad är lägsta meritvärdet jag kan ha?

   Hej, planen är att söka till lärare f-2 våren 2023. Jag undrar vad meritvärdet brukar ligga på (eller minst bör ligga på) för att bli antagen? Jag har ca 13.58 just nu.

   Anna SYV: Hej Mana!Antagningsgränserna förändras (går upp och ner) och utbildningsutbud förändras också. Om du vill söka till högskole-universitetsprogram i Sverige som startar... Läs hela svaret
  • Oleh 29 år

   Krävs matematik 3b och 4 för komvuxarbete naturvtenskap och teknik?

   Hej! Jag studerar på komvux. Planerar välja komvuxarbete naturvetenskap och teknik men först undrar jag om man måste ha med matte 3b och matte 4.?

   Anna SYV: Hej Oleh!I naturvetenskapsprogrammets båda inriktningar på gymnasieskolan ingår matematik 1c, 2c och 3c som obligatoriska kurser. i inriktningen Naturvetenskap ingår... Läs hela svaret
  • T 22 år

   Nästa komvux kurs?

   Hej, Jag ska läsa Anatomi och fysiologi 1 i september och ska också söka till nästa Kurs som bygger på den inför nästa kursstart eftersom sista ansökningsdag är 14 augusti, dock så vet jag att man inte blir godkänd för att läsa kursen om man inte har liksom läst kursen innan, vad behöver jag göra?

   Liselotte Johansson: Hej T, du behöver kontakta SYV-en på komvux och göra studieplanering. Du kan göra ansökan till alla kurser som du vill läsa och det är bra om du gör det "i tid" (inom... Läs hela svaret
  • Sanna 17 år

   Prövning matte1b?

   Hej, Jag ska börja 2an på gymnasiet efter sommarlovets slut. Men innan det ska jag göra matte prövning i matte1b eftersom jag inte klarade nationella provet tidigare. Min fråga är om krav gränsen för godkänt har desamma som det tidigare provet...

   Liselotte Johansson: Hej Sanna!Prövningar brukar bestå av 2 delar - skriftliga och sedan muntliga. Till den muntliga delen skriver läraren och medbedömaren ihop frågorna utifrån elevens svar på den skriftliga delen av... Läs hela svaret
  • Leny 28 år

   Vad ska man studera efter SVA3?

   Hej! Jag började med SFI utav mitt rent intresse och har nästan klarat mina hela Svenska studier (SVA3). Nu undrar jag vad kan jag läsa efter SVA3 för att ytterligare förbättra mitt språk. Det skulle bli kul om det är lite praktiskt. Jag vill inte...

   Liselotte Johansson: Hej Leny,Högre kurser i svenska som andraspråk än SAS 3 finns Inte, inom gymnasial utbildning i Sverige, och det gäller både gymnasiet och komvux, men det finns andra kurser som mer eller mindre... Läs hela svaret
  • Ellen 24 år

   Kan man ersätta ämnen?

   Hej! Jag gick på naturvetenskapliga programmet i gymnasiet och har pluggat upp alla samhällsämnena och fler än som behövs för att ta ut en samhällsvetenskaplig gymnasieexamen. Komvux ger också en examen med endast 2400 poäng. Kan jag då önska att ersätta de naturvetenskapliga ämnena...

   Liselotte Johansson: Hej Ellen,jag vill först svara på den frågan som du ställer sist - om särskild behörighet och hur meritvärde räknas ut i det fallet. Antagning.se räknar fram meritvärde till varje... Läs hela svaret
  • Felicity 22 år

   Vad krävs för obduktionstekniker?

   Hej! jag ska börja plugga nu och har nästan en full undersköterska utbildning. Jag undrar vad det är jag behöver plugga för ämnen för att kunna ansöka till obduktionstekniker?

   Milla SYV: Hej Felicity!Det jag idag ser i en platsannons om jobbet som Obduktionstekniker (idag hittade jag endast 3 st. lediga jobb som Obduktionstekniker i platsbanken på Arbetsförmedlingens webbplats) är... Läs hela svaret
  • Adam 19 år

   Vill bli polis i USA, är det möjligt?

   Hej! Är en kille bosatt samt medborgare i Sverige för tillfället, jag jobbar i nuläget som Väktare och vill utvecklas inom detta område med lagar osv. Men jag har länge kollat på Youtube där man kan se hur poliserna jobbar i USA via bodycams....

   Milla SYV: Hej Adam,att få medborgarskap i USA är svårt och brukar ta lång tid. Det är inte ovanligt att man först efter 10års lagligt vistelse i USA kan få sitt amerikanska... Läs hela svaret
  • Natanael 24 år

   BF-urvalsgruppen?

   Hej! Jag har läst samhällsvetenskapsprogrammet på gymnasiet, och kom ut med fullständiga betyg. Jag kom in på folkhögskola för att läsa naturvetenskapliga ämnena, för att kunna sedan bli behöriga till tandläkarprogrammet. Min...

   Milla SYV: Hej Natanael,du kommer inte kunna konkurrera i BF-urvalet och jag ska förklara varför: för att kunna konkurrera i BF-urvalet ska man ha Omdöme om Grundläggande behörighet från Allmänna kurser... Läs hela svaret
  • Linnéa 20 år

   Får jag meritpoängen?

   Hej! Vill läsa till ingenjör och läste ekonomiprogrammet i gymnasiet. Direkt efter läste jag ett tekniskt basår via högskola för att få behörighet, men jag saknar ännu betygen för att komma in på den linjen som jag önskar. Jag undrar om jag kommer få meritpoängen om jag väljer att läsa upp...

   Milla SYV: Hej Linneá! Reglerna säger att om den högskole-universitetsutbildning som du söker till kräver matte4, då ger godkänt betyg i Kursen "matte5" en (1.0) meritpoäng. För dig med... Läs hela svaret
  • Line 22 år

   Ändras mitt snittbetyg om jag läser andra kurser än de jag failat?

   Hej! Jag tog studenten från gymnasiet år 2019 med ett studiebevis. Jag fick underkänt i 4st kurser: Filosofi 1 (50 poäng) Psykologi 2 (50 poäng) Etnicitet och kulturmöten (100poäng) Sociologi (100poäng) Jag har varit hos olika studie- och...

   Milla SYV: Hej Line,Vi rekommenderar att du gör planering mot examensbevis tillsammans med SYV på komvux, men jag kan redan nu svara att de SYV-ar du pratade med förut har rätt:... Läs hela svaret
  • Jennifer 22 år

   Distans högskola inom journalism?

   Hej! Jag avslutar mina studier på allmän kurs distans (folkhögskola) under våren 2023. Därmed vill jag börja högskola hösten 2023. Problemet är att det inte verkar finnas de jag är intresserad av på distans. Distans är ett måste för mig, annars kommer jag inte klara utbildningen. Jag är...

   Milla SYV: Hej Jennifer!utbildningsutbud av högskole-universitetsutbildningar i Sverige med start hösten 2023 kommer att fastställas till mitten av mars 2023, så ännu kan man inte se alla utbildningar som... Läs hela svaret
  • Josefin 31 år

   Vilken behörighet krävs?

   Hej! Jag har slutbetyg utfärdat 2010 från ett yrkesförberedande program. Jag vill söka in till socionomprogrammet, beteckningen på kurserna har ändrats sedan jag tog examen så därav lite förvirring hos mig. Jag har bland annat läst svenska...

   Milla SYV: Hej Josefin!I särskild behörighet till socionomprogrammet ingår bland annat att ha godkänt betyg i Matematik B, som i dagens kursutbud motsvarar Matematik 2a, eller 2b eller 2c. Vilka gamla kurser motsvarar de... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga