Nora 25 år
  Hej!
  Jag studerar samhällsvetenskapliga programmet första året på gymnasiet och hela höstterminen har gått. NU har jag tagit ett beslut , jag vill studera naturbruksprogrammet med inriktning djurvård istället.
  Det jag undrar över är om jag kommer att få gå om även om något gymasium har lediga platser och om det är möjligt att studera de kurser dem redan har studerat på höst-terminen under vårterminen ( alltså plugga hela första året på bara vårterminen)?
  sen en fråga till ,ifall jag skulle gå kvar på sam programmet skulle jag INTE ha någon möjlighet att studera till veterinär efter gymnasiet ellerhur?

  2 Svar

  Mikael SYV SYV på FrågaSYV
  Hej, till veterinär behöver du godkända betyg i kurserna som läses på natervetenskapsprogramnet, inriktning naturvetenskap, det är mycket svårt att bli behörig till veterinär på Naturbruksprogrammet, men du kan komplettera på KOMVUX' eller på naturvetenskapligt basår. Angående byta program, det är en fråga till rektor på NB; om det finns plats och i så fall om hen gör bedömning att du kan läsa ikapp. Stort lycka till! Med vänlig hälsning, Mikael syv
  • Nora hej igen! OJ men gjorde jag fel i att mejla studievägledaren på skolorna? :/
  • Nora hur gör rektorn en bedömning förresten är det genom att tala med mina andra lärare om hur vida jag studerar eller ej?
  • Liselotte Jag kommer att svara på dina kommentarer nu! Nästa gång - om du vill ha svar snabbare, råder jag dig att skriva en ny fråga till oss. Vi ser de nya frågorna först och prioriterar dem. *L* :-)
  • Nora fick inget svar :/?
  • Liselotte Har precis postat det, tog lite längre tid än väntat... förlåt. *L* :-) Ser du mitt svar nu?
  • Nora ja jag ser ditt svar. jag är jätte osäker vad jag ska göra..naturprogrammet kommer jag inte klara..alldelles för matte och jag har svårt för det. samma sak gäller kemi , fysik. Samhällsprogrammet känner jag inte kommer leda mig någonvart. inte ett dugg intresserad av att jobba inom samhällstjänsten t.ex. och naturbruk känner jag nu inte skulle leda någon vart heller om jag nu måste läsa naturvetenskapligt basår och gå om ett år och t.om riskera att inte kunna plugga till veterinär. Har du några tips till mig? andra program?
  • Nora ska jag tänka på vad jag vill bli ? eller välja efter vad jag kommer tycka är roligast? eller bara plugga vadsomhelst och se vad som händer!
  • Liselotte Vad vill du jobba som? Val av program beror på vad man vill jobba som...
  • Nora jag älskar djur! jag vill ha ett välbetalt jobb. jag tycker om psykologi men vill inte arbeta inom det ,för det känns som ett deppigt jobb.
  • Liselotte Det är kanske en bra idé att du tittar igenom yrkesbeskrivningarna på www.framtid.se i menyn där uppe välj YRKE och titta igenom vad det finns för olika yrken. När man vet vad man vill jobba som, kan man då fundera på hur man kan komma dit. Men om man vet inte vart man vill komma, är det omöjligt att bestämma vägen "dit" för man vet inte vad "dit" är för ngt. eller var det finns någonstans.
  • Nora vad kan man bli efter gymnasieutbildning om man studerar stylist programmet?
  • Liselotte Make-up artist blir man men extremt hårt konkurrens om jobben.
  • Liselotte Det finns många f d elever på frisör och stylist som gick ut gymnasiet med bra betyg men jobbar med någonting helt annat idag. Detta pga det är mycket svårt att få jobb inom de branscherna. Svårt men ej helt omöjligt. Är man mycket duktig och har tur kanske kan man lyckas.
  • Liselotte Jag råder dig boka tid snarast möjligt hos SYV på din skola för ett långt samtal. Säg att du behöver minst en timme. Då kan ni diskutera olika alternativ. Bra om du inför detta samtal tittar igenom yrkesbeskrivningar och har några yrken som ni kan diskutera. Det är det bästa rådet som jag kan ge dig!
  • Nora tack uppskattar din hjälp. förlåt för mycket frågor. men om jag skulle studera naturvetenskapligaprogrammet och gå ut med hyfsat låga betyg kan det leda mig nånstans?? :/ ( E i allt eller D)
  • Liselotte Jag har utökat mitt svar ännu mer nu, har skickat det för 2 min sedan.
  • Liselotte Har du frågor, är det klart du skall ställa dem. *L* :-) Med låga betyg från NA kommer du inte in på Veterinärutb. I så fall bara om du får högt resultat på Högskoleprovet. Du kan ändå inte byta nu (jag tror i alla fall inte det är möjligt när halva läsåret har gått) och har tid på dig till slutet av april att söka till nästa år. Du kan titta på mattekurserna på www.matteboken.se och det är Matematik 4 som du behöver för Veterinär.
  • Liselotte Ett förslag: boka "skugga en elev" på Naturbruksprogrammet - då får du vara elev för en dag där. Då kan du bättre veta om du vill läsa där i tre år. Detsamma gäller NA, du kan provgå en dag där också. Efter NB kan du söka jobb som djurskötare. Efter NA med låga betyg kan du söka i princip samma jobb som efter SA: säljare i butik, personlig assistent, administratör.
  Läs alla kommentarer
  Liselotte Johansson SYV på GymnasieGuiden
  Hejsan, du ställer några olika frågor och jag skall försöka svara på alla dem. Återkom om jag missar ngt. eller om ngt. är oklart även efter detta svar från mig, OK?

  Ang. bedömning som rektor gör vid beviljande av programbyte: 1. ledig plats måste finnas, annars går det inte att byta till en utbildning om det är fullt;
  2. i fall minst en ledig plats finns, då tittar rektorn på olika saker: bland annat hur stor är skillnaden på ditt nuvarande program och det programmet dit du vill byta; om du är en motiverad elev som kan läsa på mer en heltid och på egen hand med handledarhjälp; men det viktigaste är kanske om kapacitet finns på den mottagande skolan att avsätta extra handledartid som du lär behöva även om du är värdigt duktig och extremt motiverad. Om det inte finns lärarkapacitet som behövs för detta extra arbete från lärarnas sida, kommer rektorn att säga NEJ även om det finns plats. Rektorns uppgift är att i första hand se till att de elever som redan går på skolan har en bra studiesituation och bara i andra hand ta hand om nya elever, därför är risken stor att du får ett NEJ - då SA och NB har väldigt olika innehåll och det blir mycket svårt för dig att läsa ikapp även med mycket hjälp från lärarna.

  En annan fråga är - om du vill bli behörig till Veterinär - då är det inte NB utan NA som du i första hand bör söka till och inriktning NATURVETENSKAP på NAprogrammet är den som innehåller alla de nödvändiga kurser: Kemi 2, Fysik 2, Biologi 2 samt Matematik 4.

  Om man inte på gymnasiet uppnår behörighet till en eftergymnasial utbildning, kan man komplettera på komvux eller på högskola: just till Veterinär kan man läsa ett naturvetenskapligt basår. Det blir ett extra år att studera men det blir det också om du bestämmer dig att söka om till NA till nästa år. Med tanke på det, kan du lugnt stanna på SA och läsa Matte 3 b som en av programfördjupande kurser för att bli behörig att söka till Naturvetenskapligt basår på högskolan.
  Om du väljer att stanna på SA, råder jag dig välja inriktning Beteendevetenskap men du blir lika behörig till Naturvetenskapligt basår, oavsett inriktning på SA. Se bara till att få ett godkänt betyg i Matte 3b. Andra kurser som du kan välja läsa som programfördjupande är Naturkunskap 2 och Entreprenörskap, om din skola kan erbjuda dem.

  Du frågar även om du gjorde fel som mailade till SYV angående byta program. Nej, jag tycker inte du gjorde fel. Se vad du får för svar. Förklara "med vändande post" att du vill bli behörig till Veterinär. Du kan få svar från NB att det är möjligt att bli behörig till Veterinär på NB och det är (på sätt och vis) sant. Dock, måste man läsa på mycket mer än heltid under alla tre år på NB, vilket inte känns som ett rimligt upplägg och vi kan inte rekommendera det. Det är ett beslut som hänger på dig och dina föräldrar (du är inte myndig). Om NB erbjuder dig byta och lovar att lägga till alla de nödvändiga kurser som behövs för att bli behörig till Veterinär - får du ta ställning till det. Glöm bara inte att tänka på att det blir att läsa väldigt mycket mer än heltid, vilket är inte bra för hälsan och inte för betygen heller.
  Jag känner inte någon elev som direkt efter Naturbruksprogrammet kom in på Veterinärutbildningen. Jag frågade ett antal kollegor och fick svar från dem att de inte heller känner till någon som gjorde det. Det är en sak att bli BEHÖRIG och en annan sak att verkligen komma in. Eftersom antagningspoängen är så pass höga att det inte räcker med bara A-betyg i alla gymnasiekurser, man måste även ha läst kurser för Meritpoäng, vilket gör att man läser ännu fler kurser eller så måste man träna på högskoleprovet för att få högt på HP och komma in den vägen.
  Läser man på mer än heltid, har man inte tid att träna på HP och göra om HP flera gånger - varje höst och vår.

  De realistiska alternativen för dig som jag ser är följande:
  1. stanna på SA, lägga till Matte 3b och kämpa för allra de högsta betygen; söka sedan ett Naturvetenskapligt basår på högskola/universitet och efter det - till Veterinär;
  2. söka om till åk1 nästa års antagning till NA, inriktning Naturvetenskap;
  3. söka om till åk1 nästa års antagning till NB, lägga till kurser för Grundläggande behörighet samt Matte 2a och 3b och söka Naturvetenskapligt basår efter NB och till Veterinär efter det.
  Alternativ nr. 3 tar ett år längre tid än alternativ 1 och 2 men det kan vara värt det - då du lär dig mycket om djuren och kan verkligen testa i fall yrke Veterinär passar dig.
  Se kort beskrivning och en liten film på http://www.framtid.se/profession/veterinar/

  Bästa hälsningar
  Liselotte SYV
  Hej igen, Nora! Du skriver om att du inte kan tänka dig jobba inom Samhälls-yrkena. Det är mycket möjligt att efter SA jobba med i princip "vad för nåt som helst". Det finns f d SA elever som jobbar som säljare i butik, som personliga assistenter, som administratörer, receptionister, reseledare och med mycket annat
  eller studerar till någonting helt annat än inom SA. På gymnasiet blir du behörig till eftergymnasiala studier och med en liten komplettering kan man bli behörig till väldigt många olika studier. Du kan se på t.ex. www.yhguiden.se vad det finns för olika yrkeshögskoleutbildningar.

  Om du är mycket osäker på vad du vill bli "när du blir stor" eller vad du vill göra efter gymnasiet, är det någon större vits att byta? Om du inte vet vad du vill byta till, menar jag... Det kan vara bättre att "gräva där man står" och med det menar jag att göra det bästa av den situationen där du är nu: genom val av inriktningen och valbara kurser försöka styra i den riktningen som känns bäst för dig och se sen vart det leder.
  Som ordspråket säger: "Man vet vad man har men vet inte vad man får". Det kan, alltså, bli både bättre och, tyvärr, även sämre om du byter program. Det finns exempel då eleverna byter fram och tillbaka - dvs från ett program och sedan efter ett par månader - tillbaka till samma program (då de upptäcker att det var bättre förr). Jag säger inte att det blir så för dig. Jag vet inte hur det blir för dig. Jag menar bara att om man inte riktigt vet vart man vill komma, ser jag inte någon större mening att försöka byta. Mitt råd är att antingen försöka komma fram till vad du verkligen vill jobba med i framtiden
  eller
  att stanna - än så länge i alla fall - där du är och se sen...
  Du kan t.ex. ha som mål att söka om till nästa år och med tanke på OMVALSPERIOD fram till maj - har du gott om tid. Du fortsätter läsa på SA nu och funderar fram till slutet på april till vilket program du vill söka till åk1 nästa års antagning. Du gör din ansökan med hjälp av SYV på din skola (eftersom du inte får kod, som niorna får). Du kan också kontakta Antagningskansliet och be om en kod/inloggning till ansökningssidan och kan då göra ditt gymnasieval själv (som du gjorde förra året).

  Jag kan inte (och vill inte) bestämma åt dig. Jag kan bara säga vad jag tycker, ge förslag och råd.
  Hoppas någonting i mina svar blir till hjälp för dig!
  Bästa hälsningar
  Liselotte SYV

  Frågor och svar

  • S 19 år

   Apotekare men plugga vidare?

   Hej! Jag undrar om man pluggar till apotekare (5 år och en halv år praktik) kan man sedan läsa till master? Finns det ens master för apotekare? Hur många år tar det då och vad kan man sedan jobba med om man har en master inom apotekare? Vad blir...

   Peter SYV: Hej S,utbildning till apotekare, i Sverige, är forskningsförberedande; man läser i fem år på heltid och inom utbildningen brukar även genomgå sammanlagt 6-månaders VFU,... Läs hela svaret
  • Caroline 18 år

   Vilken ska vara min utökad kurs?

   Hej! Jag står i valet och kvalet med vilken kurs jag ska ta utökad i och vilka som ska vara med i min ind. val. Spelar det någon roll om jag tar engelska 7 eller fysik 2 som utökad kurs? I slutändan kommer jag ändå läsa fysik 2, matte 4 och engelska...

   Peter SYV: Hej Caroline,för att bli Advokat, måste man i grunden vara jurist med examen från juristprogrammet som är 4.5 årigt universitetsprogram. Särskild behörighet består av historia 1b... Läs hela svaret
  • Hetem 19 år

   Vad gör man på ett gymnasie arbete (går fordons programmet personbil)?

   Som titeln lyder så undrar jag vad man gör för något när det kommer till gymnasie arbete. För tillfället går jag i 2:an och kommer börja 3:an snart och jag undrar då hur ett gymnasie arebete kan se upp om man går fordonsprogrammet...

   Julia SYV: Hej Hetem,det stämmer att du i kursen gymnasiearbete kan få endast E eller F och E krävs för att uppfylla kraven för examensbevis. Även om eleven har alla... Läs hela svaret
  • Z 18 år

   Vad innebär en utökad kurs?

   Hej! Jag pluggar naturnatur och läser utöver det modersmål (Arabiska) som utökad kurs (100p). (tot 2600p). Jag undrar vad en utökad kurs innebär? Ex om jag får ett A på min utökade kurs men ett lägre betyg på en annan "vanlig...

   Julia SYV: Hej Z!Utökade kursernas betyg räknas in endast i 2 fall: om den U-kursen krävs för särskild behörighet eller om den ger meritpoäng. Kurserna i ämnet modersmål ger inte... Läs hela svaret
  • Ivana 38 år

   Grundläggande behörighet?

   Hej, Jag är legitimerad kemi lärare och vill ta matematik eller fysik, som kurs för att utöka min behörighet. Måste jag bifoga min gymnasieexamen eller bara högskoleexamen som lärare?Jag har utländsk gymnasieutbildning och läste att man...

   Julia SYV: Hej Ivana,om du tidigare läste på högskolenivå i Sverige och inte fick göra det genom ett undantag, utan du kom in på högskoleutbildning "på vanligt sätt" genom att... Läs hela svaret
  • Arielle 20 år

   Går det att plugga en extra ämne medans jag pluggar på universitet?

   Hej! Min fråga då är om det finns möjligheten att jag pluggar matte 2b på komvux eller någon annanstans medans jag pluggar på universitet? Just nu så har inte jag så många val att välja till universitet eftersom jag inte har ett...

   Julia SYV: Hej Arielle!du kan läsa på universitetet och samtidigt läsa på komvux. Tänk dock på att lektionerna kan "krocka" med varandra i tid. Så,... Läs hela svaret
  • Alicia 22 år

   Fråga om att läsa 2 kurser samtidigt?

   Hej, jag går just nu ett program på mittuniversitetet men min dröm har alltid varit att bli kriminolog. Min fråga är dels om man redan är inskriven på en högskola/universitet och vill bygga sitt egna kriminologi program om man har förtur eller...

   Julia SYV: hej Alicia,kurserna på nivå2 brukar bygga på kurserna på nivå1, alltså - som regel - måste man ha godkänt betyg på nivå1 för att ha tillräckliga... Läs hela svaret
  • Filippa 20 år

   Skriva kandidatuppsats på distans?

   Hej! Jag har börjat min andra termin på ekonomie kandidatprogram i Lund och klurar lite på framtiden. Därför undrar jag om det skulle vara möjligt att skriva sin kandidatuppsats (sista halvåret, termin 6) på distans även om själva...

   Julia SYV: Hej Filippa,kan tyvärr inte svara på din fråga. Du måste fråga studievägledare på den institutionen där du läser ditt program. det är en så pass specifik... Läs hela svaret
  • Sara 31 år

   Läsa sommarkurs?

   Hej! Jag läser grundlärarprogrammet med inriktning mot fritidshem vid linneuniversitetet I Kalmar. Jag har funderat på att läsa en sommarkurs och undrar om jag kan läsa en sommarkurs vid ett annat universitet eller om jag måste läsa den vid det universitet...

   Julia SYV: Hej Sara,så vitt jag vet, så kan du läsa sommarkurser och andra kurser vid sidan att ditt högskole-universitetsprogram på vilka lärosäten som helst. 
  • Emil 20 år

   Engelska 7 meritpoäng komvux?

   Hej, jag har 1.5 meritpoäng från gymnasiet (modernt språk 3+4). Genom att läsa/göra en prövning i engelska 7 får jag 1 meritpoäng till som räknas in i jämförelsetalet, stämmer det?

   Julia SYV: Ja, det stämmer men med det högre meritvärde som du får genom en komplettering prövas du i BII, kompletteringsgruppen. Och i BI, direktgruppen, prövas du fortfarande med det meritvärde som du... Läs hela svaret
  • Tobias 24 år

   Lärarlegitimation åk 7-9?

   Hej! Jag har 60hp i historia och ska gå ytterligare 30hp i historia nu under våren. Jag har även 90hp i statsvetenskap sedan innan. Jag undrar därför vad mer som krävs för att jag ska kunna ta ut en lärarlegitimation i SO åk 7-9 i framtiden, om...

   Anna SYV: Hej Tobias,du behöver komma in på KPU, kompletterande pedagogisk utbildning, som är ett program på 90 hp (tre terminer om man läser på heltid). Kontakta studievägledare på de... Läs hela svaret
  • Hanaa 19 år

   Kan man ha 2 yrkestitlar?

   Hej! Jag går sista året på gymnasiet nu och funderar antingen på att studera till dietist eller biomedicinsk analytiker och sedan även vidare till diagnostisk cytologi, men jag vet inte vilken jag vill välja. Så jag undrar kan jag t.ex. plugga till...

   Anna SYV: Hej Hanaa,det är inte förbjudet att - i Sverige - ha flera högre utbildningar och flera olika yrken. Du kan därför göra som du berättar om i din fråga. De svårigheter jag ser är att... Läs hela svaret
  • Wilma 23 år

   Vilka sommarkurser finns det som passar en lärarstudent?

   Hej, jag pluggar till lågstadielärare (F-3) och funderar på att läsa någon fristående kurs under sommaren. Har ni tips på sommarkurser som passar just lågstadielärare? Dvs som kan vara meriterande vid framtida jobbsök eller som bara...

   Anna SYV: Hej Wilma,utbud av sommarkurser som kommer på de svenska lärosätena ges under sommaren 2023 kommer att fastställas till första dagen då Webbanmälan öppnar,... Läs hela svaret
  • Clara 17 år

   Kan jag bli dansare även fast jag tog sambeteende?

   Hej! Jag är 06:a och valde att gå på katte sambeteende och har redan gått 1 termin. Inte för så länge sedan så insåg jag att jag vill arbeta med något mer "estetiskt" som dans/film/skådespeleri. Jag har googlat lite och det står att man behöver göra ett inträdesprov för att komma in på ett...

   Anna SYV: Hej Clara,Dansare är i Sverige ett av de många yrken som är icke-reglerat, alltså kan man (får man) jobba som dansare med vilken utbildning som helst. Som behörighet till... Läs hela svaret
  • Hanna 19 år

   Finns det en chans att jag kommer in på juristprogrammet?

   Min stora dröm är att gå juristprogrammet i Lund, men jag är osäker på om mina betyg räcker till. (20,47). Om jag kollar på tidigare statistik från UHR så verkar det inte så, men samtidigt har jag hört om några som kommer...

   Anna SYV: Hej Hanna,antagningsgränserna kan gå upp och ner och ibland ganska mycket. Teoretiskt sett har alla behöriga sökande till en svensk högskoleutbildning en chans att komma... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga