Nora 23 år
  Hej!
  Jag studerar samhällsvetenskapliga programmet första året på gymnasiet och hela höstterminen har gått. NU har jag tagit ett beslut , jag vill studera naturbruksprogrammet med inriktning djurvård istället.
  Det jag undrar över är om jag kommer att få gå om även om något gymasium har lediga platser och om det är möjligt att studera de kurser dem redan har studerat på höst-terminen under vårterminen ( alltså plugga hela första året på bara vårterminen)?
  sen en fråga till ,ifall jag skulle gå kvar på sam programmet skulle jag INTE ha någon möjlighet att studera till veterinär efter gymnasiet ellerhur?

  2 Svar

  Mikael SYV SYV på FrågaSYV
  Hej, till veterinär behöver du godkända betyg i kurserna som läses på natervetenskapsprogramnet, inriktning naturvetenskap, det är mycket svårt att bli behörig till veterinär på Naturbruksprogrammet, men du kan komplettera på KOMVUX' eller på naturvetenskapligt basår. Angående byta program, det är en fråga till rektor på NB; om det finns plats och i så fall om hen gör bedömning att du kan läsa ikapp. Stort lycka till! Med vänlig hälsning, Mikael syv
  • Nora hej igen! OJ men gjorde jag fel i att mejla studievägledaren på skolorna? :/
  • Nora hur gör rektorn en bedömning förresten är det genom att tala med mina andra lärare om hur vida jag studerar eller ej?
  • Liselotte Jag kommer att svara på dina kommentarer nu! Nästa gång - om du vill ha svar snabbare, råder jag dig att skriva en ny fråga till oss. Vi ser de nya frågorna först och prioriterar dem. *L* :-)
  • Nora fick inget svar :/?
  • Liselotte Har precis postat det, tog lite längre tid än väntat... förlåt. *L* :-) Ser du mitt svar nu?
  • Nora ja jag ser ditt svar. jag är jätte osäker vad jag ska göra..naturprogrammet kommer jag inte klara..alldelles för matte och jag har svårt för det. samma sak gäller kemi , fysik. Samhällsprogrammet känner jag inte kommer leda mig någonvart. inte ett dugg intresserad av att jobba inom samhällstjänsten t.ex. och naturbruk känner jag nu inte skulle leda någon vart heller om jag nu måste läsa naturvetenskapligt basår och gå om ett år och t.om riskera att inte kunna plugga till veterinär. Har du några tips till mig? andra program?
  • Nora ska jag tänka på vad jag vill bli ? eller välja efter vad jag kommer tycka är roligast? eller bara plugga vadsomhelst och se vad som händer!
  • Liselotte Vad vill du jobba som? Val av program beror på vad man vill jobba som...
  • Nora jag älskar djur! jag vill ha ett välbetalt jobb. jag tycker om psykologi men vill inte arbeta inom det ,för det känns som ett deppigt jobb.
  • Liselotte Det är kanske en bra idé att du tittar igenom yrkesbeskrivningarna på www.framtid.se i menyn där uppe välj YRKE och titta igenom vad det finns för olika yrken. När man vet vad man vill jobba som, kan man då fundera på hur man kan komma dit. Men om man vet inte vart man vill komma, är det omöjligt att bestämma vägen "dit" för man vet inte vad "dit" är för ngt. eller var det finns någonstans.
  • Nora vad kan man bli efter gymnasieutbildning om man studerar stylist programmet?
  • Liselotte Make-up artist blir man men extremt hårt konkurrens om jobben.
  • Liselotte Det finns många f d elever på frisör och stylist som gick ut gymnasiet med bra betyg men jobbar med någonting helt annat idag. Detta pga det är mycket svårt att få jobb inom de branscherna. Svårt men ej helt omöjligt. Är man mycket duktig och har tur kanske kan man lyckas.
  • Liselotte Jag råder dig boka tid snarast möjligt hos SYV på din skola för ett långt samtal. Säg att du behöver minst en timme. Då kan ni diskutera olika alternativ. Bra om du inför detta samtal tittar igenom yrkesbeskrivningar och har några yrken som ni kan diskutera. Det är det bästa rådet som jag kan ge dig!
  • Nora tack uppskattar din hjälp. förlåt för mycket frågor. men om jag skulle studera naturvetenskapligaprogrammet och gå ut med hyfsat låga betyg kan det leda mig nånstans?? :/ ( E i allt eller D)
  • Liselotte Jag har utökat mitt svar ännu mer nu, har skickat det för 2 min sedan.
  • Liselotte Har du frågor, är det klart du skall ställa dem. *L* :-) Med låga betyg från NA kommer du inte in på Veterinärutb. I så fall bara om du får högt resultat på Högskoleprovet. Du kan ändå inte byta nu (jag tror i alla fall inte det är möjligt när halva läsåret har gått) och har tid på dig till slutet av april att söka till nästa år. Du kan titta på mattekurserna på www.matteboken.se och det är Matematik 4 som du behöver för Veterinär.
  • Liselotte Ett förslag: boka "skugga en elev" på Naturbruksprogrammet - då får du vara elev för en dag där. Då kan du bättre veta om du vill läsa där i tre år. Detsamma gäller NA, du kan provgå en dag där också. Efter NB kan du söka jobb som djurskötare. Efter NA med låga betyg kan du söka i princip samma jobb som efter SA: säljare i butik, personlig assistent, administratör.
  Läs alla kommentarer
  Liselotte Johansson SYV på GymnasieGuiden
  Hejsan, du ställer några olika frågor och jag skall försöka svara på alla dem. Återkom om jag missar ngt. eller om ngt. är oklart även efter detta svar från mig, OK?

  Ang. bedömning som rektor gör vid beviljande av programbyte: 1. ledig plats måste finnas, annars går det inte att byta till en utbildning om det är fullt;
  2. i fall minst en ledig plats finns, då tittar rektorn på olika saker: bland annat hur stor är skillnaden på ditt nuvarande program och det programmet dit du vill byta; om du är en motiverad elev som kan läsa på mer en heltid och på egen hand med handledarhjälp; men det viktigaste är kanske om kapacitet finns på den mottagande skolan att avsätta extra handledartid som du lär behöva även om du är värdigt duktig och extremt motiverad. Om det inte finns lärarkapacitet som behövs för detta extra arbete från lärarnas sida, kommer rektorn att säga NEJ även om det finns plats. Rektorns uppgift är att i första hand se till att de elever som redan går på skolan har en bra studiesituation och bara i andra hand ta hand om nya elever, därför är risken stor att du får ett NEJ - då SA och NB har väldigt olika innehåll och det blir mycket svårt för dig att läsa ikapp även med mycket hjälp från lärarna.

  En annan fråga är - om du vill bli behörig till Veterinär - då är det inte NB utan NA som du i första hand bör söka till och inriktning NATURVETENSKAP på NAprogrammet är den som innehåller alla de nödvändiga kurser: Kemi 2, Fysik 2, Biologi 2 samt Matematik 4.

  Om man inte på gymnasiet uppnår behörighet till en eftergymnasial utbildning, kan man komplettera på komvux eller på högskola: just till Veterinär kan man läsa ett naturvetenskapligt basår. Det blir ett extra år att studera men det blir det också om du bestämmer dig att söka om till NA till nästa år. Med tanke på det, kan du lugnt stanna på SA och läsa Matte 3 b som en av programfördjupande kurser för att bli behörig att söka till Naturvetenskapligt basår på högskolan.
  Om du väljer att stanna på SA, råder jag dig välja inriktning Beteendevetenskap men du blir lika behörig till Naturvetenskapligt basår, oavsett inriktning på SA. Se bara till att få ett godkänt betyg i Matte 3b. Andra kurser som du kan välja läsa som programfördjupande är Naturkunskap 2 och Entreprenörskap, om din skola kan erbjuda dem.

  Du frågar även om du gjorde fel som mailade till SYV angående byta program. Nej, jag tycker inte du gjorde fel. Se vad du får för svar. Förklara "med vändande post" att du vill bli behörig till Veterinär. Du kan få svar från NB att det är möjligt att bli behörig till Veterinär på NB och det är (på sätt och vis) sant. Dock, måste man läsa på mycket mer än heltid under alla tre år på NB, vilket inte känns som ett rimligt upplägg och vi kan inte rekommendera det. Det är ett beslut som hänger på dig och dina föräldrar (du är inte myndig). Om NB erbjuder dig byta och lovar att lägga till alla de nödvändiga kurser som behövs för att bli behörig till Veterinär - får du ta ställning till det. Glöm bara inte att tänka på att det blir att läsa väldigt mycket mer än heltid, vilket är inte bra för hälsan och inte för betygen heller.
  Jag känner inte någon elev som direkt efter Naturbruksprogrammet kom in på Veterinärutbildningen. Jag frågade ett antal kollegor och fick svar från dem att de inte heller känner till någon som gjorde det. Det är en sak att bli BEHÖRIG och en annan sak att verkligen komma in. Eftersom antagningspoängen är så pass höga att det inte räcker med bara A-betyg i alla gymnasiekurser, man måste även ha läst kurser för Meritpoäng, vilket gör att man läser ännu fler kurser eller så måste man träna på högskoleprovet för att få högt på HP och komma in den vägen.
  Läser man på mer än heltid, har man inte tid att träna på HP och göra om HP flera gånger - varje höst och vår.

  De realistiska alternativen för dig som jag ser är följande:
  1. stanna på SA, lägga till Matte 3b och kämpa för allra de högsta betygen; söka sedan ett Naturvetenskapligt basår på högskola/universitet och efter det - till Veterinär;
  2. söka om till åk1 nästa års antagning till NA, inriktning Naturvetenskap;
  3. söka om till åk1 nästa års antagning till NB, lägga till kurser för Grundläggande behörighet samt Matte 2a och 3b och söka Naturvetenskapligt basår efter NB och till Veterinär efter det.
  Alternativ nr. 3 tar ett år längre tid än alternativ 1 och 2 men det kan vara värt det - då du lär dig mycket om djuren och kan verkligen testa i fall yrke Veterinär passar dig.
  Se kort beskrivning och en liten film på http://www.framtid.se/profession/veterinar/

  Bästa hälsningar
  Liselotte SYV
  Hej igen, Nora! Du skriver om att du inte kan tänka dig jobba inom Samhälls-yrkena. Det är mycket möjligt att efter SA jobba med i princip "vad för nåt som helst". Det finns f d SA elever som jobbar som säljare i butik, som personliga assistenter, som administratörer, receptionister, reseledare och med mycket annat
  eller studerar till någonting helt annat än inom SA. På gymnasiet blir du behörig till eftergymnasiala studier och med en liten komplettering kan man bli behörig till väldigt många olika studier. Du kan se på t.ex. www.yhguiden.se vad det finns för olika yrkeshögskoleutbildningar.

  Om du är mycket osäker på vad du vill bli "när du blir stor" eller vad du vill göra efter gymnasiet, är det någon större vits att byta? Om du inte vet vad du vill byta till, menar jag... Det kan vara bättre att "gräva där man står" och med det menar jag att göra det bästa av den situationen där du är nu: genom val av inriktningen och valbara kurser försöka styra i den riktningen som känns bäst för dig och se sen vart det leder.
  Som ordspråket säger: "Man vet vad man har men vet inte vad man får". Det kan, alltså, bli både bättre och, tyvärr, även sämre om du byter program. Det finns exempel då eleverna byter fram och tillbaka - dvs från ett program och sedan efter ett par månader - tillbaka till samma program (då de upptäcker att det var bättre förr). Jag säger inte att det blir så för dig. Jag vet inte hur det blir för dig. Jag menar bara att om man inte riktigt vet vart man vill komma, ser jag inte någon större mening att försöka byta. Mitt råd är att antingen försöka komma fram till vad du verkligen vill jobba med i framtiden
  eller
  att stanna - än så länge i alla fall - där du är och se sen...
  Du kan t.ex. ha som mål att söka om till nästa år och med tanke på OMVALSPERIOD fram till maj - har du gott om tid. Du fortsätter läsa på SA nu och funderar fram till slutet på april till vilket program du vill söka till åk1 nästa års antagning. Du gör din ansökan med hjälp av SYV på din skola (eftersom du inte får kod, som niorna får). Du kan också kontakta Antagningskansliet och be om en kod/inloggning till ansökningssidan och kan då göra ditt gymnasieval själv (som du gjorde förra året).

  Jag kan inte (och vill inte) bestämma åt dig. Jag kan bara säga vad jag tycker, ge förslag och råd.
  Hoppas någonting i mina svar blir till hjälp för dig!
  Bästa hälsningar
  Liselotte SYV

  Frågor och svar

  • Sara 25 år

   Icke reglerade yrken?

   Vad menar ni när ni säger att ekonomi utbildningar eller revisor tex är icke reglerade arbeten? Menar ni att de inte krävs en speciell spikad utbildning som tex sjuksköterska utbildning för att bli sjuksköterska, och typ läkarprogrammet för att bli...

   Milla SYV: Ja, på ett ungefär kan man säga så som du förklarar själv i din fråga. Det finns ett mindre antal Reglerade yrken - se framtid.se/yrke/reglerade-yrkenoch den stora mängden är -... Läs hela svaret
  • Sara 25 år

   Betyg från komvux?

   Jag har pluggat på komvux och läst matte 3 engeöska 7 o moderna språk 3 och 4 Men hur kommer skolan veta att jag läst de när jag söker till högskola? Det står bara mina betyg från gymnasiet

   Milla SYV: Hej Sara,om du på din inloggning på www.antagning.se inte kan se dina betyg i matte , engelska 7 och moderna språk 3 och 4, då behöver du ladda upp de betygen själv, så att personal på... Läs hela svaret
  • Sara 25 år

   Mäklarekonom eller fastighetsmäklare?

   Hej jag undrsr skillnaden mellan mäklarekonom och fastighetsmäklare? Läste men förstod inte! Kan du förklara ?

   Milla SYV: Hej Sara,om yrket fastighetsmäklare berättar vi på Framtid.se/yrke/fastighetsmäklare - det är ett av de reglerade yrken där strikta krav ställs på vilken utbildning man... Läs hela svaret
  • Josefine 27 år

   Komvux grundskola, poäng?

   Hej, Jag har två frågor. Jag har precis läst klart tre kurser på grundskolenivå via Komvux som totalt ger 500 poäng, matte 100 poäng, engelska 200 poäng och svenska 200 poäng. Jag har blivit godkänd i matte och svenska ( fick B i...

   Milla SYV: Hej Josefine,hur CSN gör bedömningar är det bäst att fråga CSN om. Det finns tyvärr många olika "punkter" på vilka CSN kan ge avslag om ansökan om studiemedel.... Läs hela svaret
  • Silke 18 år

   Vad motsvarar matematik B(i Danmark) för nivå i matematiken i Sverige?

   Jag vill studera på ett bachelor-program i Danmark som kräver matematik B. Vet ni vad det motsvaras av i Sverige(om det är matematik 2b/3b) eller var jag annars skulle kunna hitta den informationen?

   Milla SYV: Hej,ställ din fråga till Öresund direkt. Mycket info bl.a om att studera i Danmark hittar du på oresunddirekt.se/se/jag-vill-studera-i-danmarkAnnars kan jag ge... Läs hela svaret
  • studerande 24 år

   Betyg från komvux?

   Jag har tagit studenten och tänkte läsa ma3 på komvux. Kommer betyget i ma3 adderas till mitt gymnasiebetyg ? Ex. Jag har A i allt i mina gymnasiebetyg och läser ma3 på komvux och får E, kommer det sänka min merit ? Tänkte söka...

   Mikael SYV: Hej Studerande!Till läkarprogrammet i Sverige behöver du ha godkänt betyg i matematik 4. Och det är just betyget, alltså i matte 4 som kommer räknas in i ditt jämförelsetal. Om du läser... Läs hela svaret
  • PAULINA 22 år

   Komvux och högskola?

   Hej, jag kommer plugga komvux nu i vår från 15?mars till 16 maj, jag kommer söka högskola men då mina kurser går längre än vad den sists ansöknings datumet är för högskola kommer inte jag få med dem poängen då...

   Mikael SYV: Hej Paulina,info om viktiga datum för dig som söker till högskola-universitet i Sverige finns på antagning.se/sv/anmal-dig-och-hall-koll/viktiga-datumom det står där att sista Kompletteringsdag... Läs hela svaret
  • Khaleed 33 år

   Kan jag använda mig av tilläggskomplettering?

   Hej Fråga Syv, Jag tog examen i Naturvetenskaplig linje år 2008, jag saknar 200 poäng för att bli behörig till Uni/högskola. Kurserna som gör mig obehörig är bl.a. Matte D (3C) Fysik B (2) och Kemi B(2). Redan år 2010 så besökte jag Syv i min hemort och berättade att jag gärna hade velat byta...

   Mikael SYV: Hej, om du gick ut gymnasiet i Sverige 2008, så borde du ha fått antingen ett SLUTBETYG eller ett Samlat betygsdokument. Du skriver att du "tog examen" vilket ej kan stämma... Läs hela svaret
  • Emma 19 år

   Vad händer med mitt andrahandsval?

   Hej! Jag planerar på att söka till universitet nu i mars och undrar kring huruvida antagningen fungerar. Om man skulle komma in på sitt förstahandsval som man sökt, har man då möjlighet att tacka nej och därefter välja sitt andrahandsval osv? Eller är det förstahandsvalet som gäller om man blir...

   Milla SYV: Hej Emma,vi ställde din fråga till Antagningshandläggare på Avdelningen för antagning och studentstöd vid Universitets- och högskolerådet (UHR) och nedan kan du läsa hennes... Läs hela svaret
  • Sofia 24 år

   Kan jag tillgodoräkna min juristexamen inom ämneslärarprogrammet?

   Hej, Jag vill bli gymnasielärare och har en juristexamen. Jag har förstått att det går att läsa ämneslärarprogrammet och bli behörig lärare för att sedan ansöka om utökad behörighet för att bli behörig juridiklärare. Jag undrar däremot om det är möjligt att på något sätt tillgodoräkna...

   Anna SYV: Hej Sofia,du måste ställa din fråga till studievägledare på de institutioner där programmen ges som du vill läsa, för att du ber i så fall om... Läs hela svaret
  • Josefine 32 år

   Behörighet till universitetet, Tandteknikerutbildningen?

   Kära SYV! Till hösten vill jag gärna läsa till Tandtekniker på Malmö universitet. Jag har saknar behörighet i Naturvetenskap, då jag bara har läst Naturvetenskap A. Har dock läst Matte B och Sam A. Detta säger universitetets hemsida om...

   Daniel Larsson: Hej Josefin,det svaret du fick från SYV på komvux stämmer. Jag ska förklara hur det ligger till.Se i Tabellen - vilka gamla kurser som motsvarar de nya kurserna. Den gamla kursen... Läs hela svaret
  • hanna 19 år

   Vad kan man bli?

   Hej! Jag undrar med vad man kan jobba med efter man är klar med programmet "Interkulturellt företagande"

   Daniel Larsson: Hej Hanna! jag gissar på att du i din fråga menar den här utbildningen på Södertörns högskola, sh.se/program--kurser/program/grund/interkulturellt-foretagande, stämmer det?Det är en av de... Läs hela svaret
  • Linn 20 år

   Vilket program ska jag välja för att bli kriminolog?

   Hej! Mitt drömjobb är kriminolog och helst skulle jag i framtiden vilja jobba som civilutredare eller utredare grova brott. Men jag har lite svårt att se hur jag ska kunna ta mig dit på ett bra sätt som samtidigt garanterar mig jobb. Bor även i en ganska liten...

   Anna SYV: Hej Linn,någon jobbgaranti kan man inte få om man vill bli kriminolog. Jobbgaranti finns annars inte heller för ngt annat yrke. Det kan finnas "goda förutsättningar"... Läs hela svaret
  • Jess 29 år

   Hoppa över SAS 1 till SAS 2?

   Hej, Jag har slutbetyg "B" i SAS Grund 4, kan jag hoppa över GymSAS 1 och gå till SAS 2 istället eller finns det ett sätt som jag kunde göra SAS 1,2,3 kurser snabbare? Tack

   Anna SYV: Hej!Svar på din fråga beror i mångt och mycket på Varför du behöver eller vill läsa SAS-kurserna.SAS 1, 2 och 3 är tre stycken gymnasiala kurser som går på 100poäng per... Läs hela svaret
  • Sabina 30 år

   Förskollärare komplettera till lärare?

   Hej! Jag har precis tagit förskollärarexamen och förstår att det var så fel. Jag vill egentligen jobba som lärare! Tyvärr har jag slut på csn och att utbilda mig till grundskolelärare i 4 år till går verkligen inte. Finns det något sätt för mig att komplettera till lärarexamen? Jag har kontaktat...

   Anna SYV: Hej Sabina, det är skolverket som utfärdar lärarlegitimationer. Kontakta deras avdelning för lärarlegitimationer, alltså skolverkets avdelning.Du kan prova söka jobb som... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga