Jacob 31 år
  Hej!
  Jag läser för närvarande på Komvux, och planerar att antingen göra slutbetyg i juni, eller gymnasieexamen under hösten. Dock har jag 1/3 av mina betyg från det äldre betygssystemet G-MVG som ett samlat betygsdokument från dels gymnasieskolan och dels Komvux. Resterande 2/3 av betygen är nya kursplaner med E-A i betygsskala.

  Jag har läst att de gamla betygen inte gäller efter juli, och att man inte längre kan få slutbetyg utfärdat. Då undrar jag om mina 1/3 av de gamla betygen inte kommer gå att transformera till nya? T.ex. har jag Svenska A & B samt Svenska 3. Blir då mina A & B ogiltliga, men att jag har Sv3 blir det ju väldigt märkligt och onödigt att behöva pröva upp de kurserna inom ramen för det nya systemet. Ponera att alla mina äldre betyg finns som motsvarandekurs bland nya enligt skolverkets motsvarandelista.

  Eftersom jag hade tänkt söka till högskolan till VT16, så vore det ju bäst för mig att göra en gymnasieexamen under hösten. Om jag inte får använda mina äldre betyg kan jag alltid stressa fram ett slutbetyg till juni, men det blir ont om tid. Vore därför toppenbra om jag fick klarhet i saken. Har fått lite olika information från olika håll hittills.

  Mycket tacksam för svar! / Jacob

  2 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Jacob!

  Det är rektor på komvux där du läser nu som skriver under ditt Slutbetyg eller Examensbevis och med sin underskrift försäkrar att alla regler följdes och att du får ett riktigt utbildningsdokument, som håller alla mått och ger dig Grundläggande behörighet till högskolestudier.

  Det är Studie & yrkesvägledare på komvux som förbereder dokumentet (Slutbetyg eller Examensbevis) för rektor för underskrift och det är deras bedömning som ligger till grund hur ditt utbildningsdokument kommer att se ut.

  Det lite rörigt med alla regler och alla möjliga undantag. T.ex. finns det en regel som säger att betyg som är äldre än 8 år får inte tas in i ett Slutbetyg men undantag får beviljas i vissa fall. Du är 24 år och jag antar att de betyg som du fick under åk1 på gymnasiet "fyller 8 år" nu under början av juni och då kan de inte tas in i ett Slutbetyg som utfärdas i mitten av juni - för att de blir för gamla. Men undantag kan beviljas om det går att "påvisa" att du "genom senare studier eller arbetslivserfarenhet" höll kunskaperna vid liv. Exempel: i de ämnena där kurserna bygger direkt på varandra som t.ex i Matte, ... om du läste Matte 2 för inte allt för länge sedan och ditt betyg i Matte 1 är mer än 8 år gammal, kan man hävda att du genom senare studier höll kunskaperna vid liv.
  Men i Svenska, t.ex. där kurserna INTE direkt bygger på varandra, har man då ett problem. Så - i fall ditt betyg i Svenska A fyller 8 år snart, kan du inte ta in den pga "höga åldern" in i ett utbildningsdokument, som bör bekräfta att du har Grundläggande behörighet.
  Det är fördelaktigt för dig, enligt min mening i alla fall, att försöka hinna få ut ett Slutbetyg vid månadsskiftet maj/juni - om du kan. Det är 2350 poäng som krävs för ett Slutbetyg. Du får ha upp till 10% icke-godkända poäng i det och ändå ha Grundläggande behörighet.

  Jag råder dig göra planering av ett Slutbetyg tillsammans med Studie- & yrkesvägledare på komvux.
  I fall ni tillsammans kommer fram till att du skall läsa mot Gymnasieexamen - gör ni i så fall planering av Gymnasieexamen. Det finns oftast blanketter på komvux som just heter PLANERING AV SLUTBETYG och PLANERING AV GYMNASIEEXAMEN.
  I fall komvux i din kommun saknar en sådan blankett, kan ni skriva på vanligt papper men det måste undertecknas av dig och SYV, datumstämplas och du bör spara en kopia - så att du vet precis vad som gäller:
  i planeringen skriver man alla kurser som är betygsatta och NÄR de är betygsatta;
  alla kurser som du läser nu
  + alla kurser som du måste läsa framöver för att uppnå kraven.
  Man räknar ihop poängen, kollar tidsramar och fastställer den planeringen.
  Sedan håller man sig till den.
  Du skriver att du kan alltid "stressa fram" ett Slutbetyg. Men det är tyvärr inte ditt beslut. Det är rektor som kan bevilja UNDANTAG. Annars är det sedan 2 år inte möjligt att läsa mot Slutbetyg. Det är enbart i undantagsfall som rektor på komvux får fatta beslut om att låta personen läsa mot ett Slutbetyg men möjligheten att bevilja undantag i detta fallet upphör helt sista juni 2015.
  Om du vill försöka få ett Slutbetyg, vilket jag personligen tror är fördelaktigt för dig - bör du snarast söka upp SYV på komvux för planeringssamtal. Om SYVen gör bedömning att det finns skäl att ansöka om undantag, tar hen detta till sin rektor och vi får då hoppas att rektor håller med och beviljar detta.
  Det är alltså inte någon rättighet längre att få ett Slutbetyg. Komvux reformen skedde år 2012 och det är sedan dess Gymnasieexamen som är standard & mål - under studier på komvux.

  Det blev ett långt svar som går ut på att försöka förklara för dig varför du måste söka upp SYV på komvux för planeringssamtal snarast möjligt.
  Önskar att det löser sig för din del på ett mycket bra sätt!

  Bästa hälsningar & stort lycka till!

  Anna


  • Jacob Tack för mycket utförligt svar!
  • Jacob Jag har aldrig gjort någon planering, utan själv sökt och kollat vilka kurser som är lämpliga respektive vilka jag behöver. Har sedan sökt inför varje period till kurserna, vilka jag då läst. Men jag har också vid sidan av klassrumskurserna, läst totalt ca 700p som prövningar. Man bokar då in ett stort kursprov på allt och fått betyg på hela kursen. Det jag menade med att stressa fram ett slutbetyg. Då räcker det med att jag gör någon prövning extra utöver mina pågående kurser för att hinna till juni. Samtidigt vill jag komma till så bra som möjligt till högskolan, och har sett att nya BLEX-gruppen har betydligt lägre antagningspoäng till attraktiva högskoleprogram.
  • Mikael Rekommenderar att du träffar syv på KOMVUX för genomgång av vad som fattas för slutbetyg respektive gymnasieexamen så det inte blir en överraskning om det skulle visa sig att du inte uppnår grundläggande behörighet. Med vänlig hälsning, Mikael
  Liselotte Johansson SYV på GymnasieGuiden
  Hej!
  Det är mycket striktare regler kring gymnasieexamen än kring slutbetyg. Därför är det mycket enklare att få ihop kurserna till ett slutbetyg. Det är möjligt att du inte får ta in en del av dina kurser in i examen och måste läsa ännu flera nya kurser. För att få klarhet i det, råder vi dig göra planering med syv. L.

  Frågor och svar

  • Malte 21 år

   Utbildningar till djurskyddsinspektör?

   Hej, jag skulle vilja jobba som djurskyddsinspektör i framtiden. Har läst en del på nätet, har tagit reda på att utbildning krävs för yrket men det är lite oklart vad exakt man behöver för något. Har sett att etologi, zoologi är...

   Anna SYV: Hej Malte,Vill man bli djurskyddshandläggare/djursjydsinspektör, behöver man utbildning och erfarenhet som ger kunskap om djurskyddslagstiftningen, om hur man bedömer i fall... Läs hela svaret
  • Zoe 20 år

   Urvalsgrupp om man får grundläggande behörighet från komvux?

   Hej! Jag läste igenom några frågor här om urvalsgrupper men vet fortfarande inte specifikt var jag faller in. Jag har läst alla kurser förutom två på gymnasieskola, och resten på komvux. Jag tolkar det som att jag tillhör BII, men jag har...

   Anna SYV: Hej Zoe,yrkesexamen som har kompletterat för grundläggande behörighet - tillhör enligt informationen på antagning.se/sv/anmal-dig-och-hall-koll/platsfordelning-och-urval till urvalsgruppen BI, direktgruppen.
  • Tim 50 år

   Förtur till utbildning med hänsyn till särskilda skäl?

   Hej! som rubriken lyder undrar jag vad som gäller om man vill söka förtur till utbildning med hänsyn till särskilda skäl (gäller ansökan till en svensk högskoleutbildning). Tusen tack för all hjälp som ni kan bistå med! Tim V.

   Daniel Larsson: Hej Tim!”Förtur till utbildning med hänsyn till särskilda skäl” innebär att en sökande som under sin skolgång har haft försvårande... Läs hela svaret
  • Karoline 30 år

   Tänker jag rätt kring samlat betygsdokument?

   Jag har en elev som läst gymnasiet och gick ut gymnasiet med samlat betygsdokument (2008). Totala poängen är 2450 och icke godkända 600 så godkända är totalt 1850p. Godkänt i Svenska A,B,C och Matte A,B, Engelska A,B Samhällskunskap A, Historia A, Naturkunskap A, Idrott och hälsa A,B. Tänker...

   Peter SYV: Hej Karoline,utgå ifrån informationen på antagning.se/sv/dina-betyg/gymnasieskolan/slutbetyg-fore-2010/grundlaggande-behorighet och där står det bl.a att Samlat betygsdokument... Läs hela svaret
  • Emma 19 år

   vilka betyg söker jag med efter basår?

   Hej, jag går ekonomiprogrammet men vill arbeta inom vården i framtiden. Jag behöver därför gå ett naturvetenskapligt basår på högskola/komvux. Vilka betyg är det jag söker in med efter ett basår på universitetet?

   Peter SYV: Hej Emma,efter ett basår på universitetet söker du till en svensk högskole-/universitetsutbildning med det meritvärde du har från ditt examensbevis från gymnasiet men du... Läs hela svaret
  • Mohammed 38 år

   Engelska 6 = IlETS?

   Hej! Jag har master från mitt hemland och och den är validerat i Sverige samt engelska 6 från Sverige, nu tänker jag läsa vidare till PHD i ett europeisk land. För att kunna göra det, jag måste har ett intyg som visar att jag har bra kunskap på engelska språket, kunskaperna ska motsvarar...

   Peter SYV: Hej Mohammed!testet som du skriver om i din fråga finns i flera varianter. Jag gissar på att det är det högre Academic variant du behöver. Testet kan ge upp till max 9 poäng (från o till 9 poäng).... Läs hela svaret
  • Selma 18 år

   Vad motsvarar IB matematik ämnena i merit?

   Jag vill gå på chalmers bioteknik bachelorprogram, då behöver man matematik 4. Vilken IB matematik behöver jag läsa för att kunna få 1 merit poäng för matematik 5. Jag pluggar just nu Math AA HL, men det är lite för svårt och tänkte byta till Math AA SL men är osäker om det räknas som matematik 5.

   Peter SYV: Hej Selma,på antagning.se/sv/dina-betyg/international-baccalaureate/ib-examen-2021-och-framat/sarskild-behorighet ser du motsvrigheter mellan IB-kurser och "vanliga svenska" gymnasiekurser för... Läs hela svaret
  • Cathrine 55 år

   Utbildning 1989 ?

   Jag läste Barnskötare inom barnomsorg och allmän fritidsverksamhet 40 v år 1989. Utbildningen var sån att man läste in den snabbare. Den ska motsvara Barnskötare inom barnomsorg och allmän fritidsverksamhet gymnasieutbildning. Den informationen fick vi då utbildningen startade. När jag ser...

   Anna SYV: Hej Cathrine,p g a Undersköterska är ett av många icke-reglerade yrken, då är det inte ett krav att ha gymnasieexamen, utan man kan läsa just de yrkesspecifika komvux-kurserna mot yrket eller t o m få... Läs hela svaret
  • Julia 21 år

   Studieuppehåll?

   Hej, jag skulle egentligen åkt iväg för att jobba som au pair i 1-2 år nu till sommaren men pga corona lär det nog inte gå. Därför funderar jag på att börja plugga på universitet istället till hösten men jag undrar hur möjligheterna ser ut ifall jag skulle vilja åka iväg som au pair kanske nästa...

   Anna SYV: Hej Julia,om du påbörjar dina studier på ett program på en svensk högskola eller universitet men behöver ta uppehåll i dina studier kan du ansöka om uppehåll med Platsgaranti, se information... Läs hela svaret
  • Sara 23 år

   Kan jag ta bort ämnen i gymnasieexamen?

   Hej. Jag har räknat mina antagningspoäng och det har kommit upp till omkring 3.100 gymmasie poäng. Jag har gymnasieexamen från frisör utbildning som jag har fått 2.600 plus några extra ämne som jag pluggar nu i komvux(grundläggande behörighet och lite extra) och jag kommer upp till många...

   Anna SYV: Hej Sara,det du kan göra är följande:- gör högskoleprovet- se om du vill söka till folkhögskolans allmänna kurser (där du på ett år kan få ut omdöme... Läs hela svaret
  • Sirina 18 år

   Går estet men vill bli läkare?

   Hej! Jag går nu första året estetprogram men jag vill bli läkare efter gymnasiet. I min skola kan jag lägga till alla kurser som jag behöver (biologi2, matte4, kemi2, fysik2) . Jag tänkte att jag kan fokusera på dessa ämnen som jag behöver...

   Julia SYV: Hej Sirina,om du får mycket högt resultat på högskoleprovet, kan du med lågt meritvärde komma in, i HP-urvalet. Men i Betygsurvalet (BI) konkurrerar du med ditt meritvärde och där... Läs hela svaret
  • Anonym 23 år

   att bli yrkeslärare?

   Hej! Jag har kollat lite runt och undrar hur det fungerar med att bli yrkeslärare? som jag har förstått så räcker det med en lärarutbildning och några års erfarenheter, sedan söka till jobbet?

   Julia SYV: Hej!För att bli behörig yrkeslärare behöver du få ut en Yrkeslärarexamen, på 90 högskolepoäng som motsvarar tre terminers heltidsstudier på högskolenivå men ofta ges... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga