Annika
    Jag har läst två år på naturbrukslinjen med inrikting häst. Jag har nu valt att byta skola och linje av flera olika anledningar. Men på min linje har jag läst alla A-kurser, som matte 1 & 2a, samhällskunskap 1a1 och historia 1a1. Därför undrar jag om man kan läsa upp dessa A-kurser så att de blir B, eller måste jag läsa om hela kurserna? Undrar även om ni tror att det är möjligt för mig att göra detta byte, utan att gå om något år. Jag själv är en kämpe och klarar av att ha mycket att plugga på, jag tror att om jag får hjälp av någon skola som lägger upp en individuell plan för mig, så klarar jag det, tror ni det? Jag är absolut villig att plugga upp kurser under sommarlovet om det är möjligt. Tacksam för svar!

    2 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Annika,

    att byta skola, program eller inriktning är inte en rättighet (på så sätt att det ej kan garanteras att det går).

    För det första, så måste Ledig plats finnas på den utbildningen dit du vill komma in på.

    För det andra, så kan rektor på den "mottagande skolan" ändå säga Nej (även om ledig plats finns). Detta för att det kanske inte finns resurser för att hjälpa eleven att läsa ikapp.

    Individuellt anpassat program ... ja, det är en bra lösning många ggr men ett av villkor är att beslut om Individuellt anpassat program måste rektor fatta innan utgången av åk2. Om du är klar med åk2 och vill in i åk3 - är det för sent för Individuellt anpassat program.

    Ang. läsa upp kurser från a till b... så är det så här: Samhällskunskap 1a1 + 1a2 = 1b och detsamma gäller Historia: 1a1 + 1a2 = 1b. Men i matte är ett "en annan femma">>:) - här är det olika spår men om du har godkänt betyg i matte 2a, är du behörig att läsa 3b.

    Om att läsa under sommarlovet så är det mest självstudier som gäller. Sommarskola kan erbjudas av vissa kommuner och vissa skolor. Man får se lokalt vad som erbjuds. Oftast är det endast "egna elever" och bara de som fick F betyg i svenska, engelska och matte som erbjuds plats i sommarskola. Dessutom behöver man ofta anmäla sig till sommarskola i god tid. Ibland är det lärare som anmäler eleverna... olika i olika kommuner och på olika skolor.

    Hör med de utbildningar dit du vill komma in - om ledig plats finns. Nästa fråga blir i så fall om rektor tycker att möjlighet finns på skolan att avsätta resurser för att ge dig stöd, hjälp och handledning. Det jag tror mer på är att du kanske får byta in i åk2, dvs gå om åk2 på det nya programmet. Det är mycket mer troligt än andra alternativ.

    Bästa hälsningar och lycka till!

    ANNA

    Vilka mattekurser som läses på olika gymnasieprogram, kan du se här>>

     

    Bild på matteböckerna ovan är menad att illustrera att a-spår slutar med matte 2a men man kan efter den kursen läsa vidare till matte 3b. Både matte 2b och 2a ger möjlighet att gå vidare till nästa (högre kurs) matte 3b.

    Vad det gäller Examensbevis, då får man fritt byta ut mattekurser på nivå 1, dvs du kan i examensbeviset från ett högskoleförberedande program ha betyg i matematik 1a i stället för 1b.

    Men på nivå 2 - krävs det rektors beslut. Dvs det är inte OK att ta in betyg i matte 2a i stället för betyg i matte 2b i examen från ett högskoleförberedande program. Vidare blir konsekvensen den att utan rektors beslut om Individuellt anpassat program går det inte att byta sig in i åk3 på ett högskoleförberedande program (för att det är för sent för Individuellt anpassat program). Dock är det så att Humanistiska och Estetiska programmet innehåller bara matte 1b och man behöver inte läsa 2b på de programmen. Därför kan man ta in matte 1a i stället för 1b. Däremot med andra högskoleförberedande program blir det "problem".

    • : Hej, tusen tack för snabbt svar! Jag har en vecka kvar på årskurs 2. Tror ni det finns möjlighet att ordna ett individuellt program på den tiden?
    • Peter : Vilket program vill du byta till? Och i vilken del av Sverige?
    • : Jag bor i Göteborg. Program för mig spelar inte så stor roll men gärna något brett eftersom att jag inte vet vad jag vill jobba med. Är villig att läsa nästan vad som helst, bara jag får en gymnasieutbildning i samma årgång som mina vänner.
    • Julia : Jag skriver nu ett nytt svar till dig. :)
    Läs alla kommentarer
    Julia SYV på FrågaSYV

    hej Annika!

    du skriver att det är viktigt för dig att få en gymnasieutbildning i samma "årgång" som dina vänner. Och i så fall är mitt råd att du stannar kvar på din nuvarande utbildning alternativt byter skola men inte program eller inriktning - utan försöker hitta samma utbildning /samma program och inriktning/ på en annan gymnasieskola.

    Du har rätt att läsa kurser för Grundläggande behörighet till högskola. Och på just Naturbruksprogrammet>>  gäller följande: de tre kurser: svenska 2, 3 och eng6 har du rätt att även läsa som Utökade kurser, dvs läsa andra kurser som "vanliga kurser" och ha 2800 poäng i ditt examensbevis.

    Uppnår man Grundläggande behörighet - har du möjlighet att söka många olika utbildningar på högskola/universitet. Angående "Särskild behörighet" så är extremt Olika vad man behöver. T.ex ska man bli lärare i språk>> eller tolk>> - så är det just det aktuella språket som man måste ha betyg i och vill man bli Polis>> så krävs det bland annat att man har B-körkort. Många eftergymnasiala utbildningar kräver godkända betyg i matematik 2 (och vissa även matematik 3). Du vinner därför mycket på att läsa så mycket matte du kan under din återståend tid på gymnasiet - i alla fall lägst matte 2a.

    Att du skulle få byta dig in i åk3 på ett annat program, tror inte jag är möjligt. Det är rektor på den "mottagande skolan" som bestämmer, men jag har extremt svårt att tro att någon rektor skulle svara Ja till det. Detta pga det skulle krävas enorma resurser från skolans sida att avsätta till individuell undervisning och handledning + att du skulle behöva plugga så mycket att du kan riskera att bli sjuk (och det är ingen som vill det).

    Du får givetvis göra förfrågningar på alla de gymnasieskolor som du vill byta till. I Göteborg finns det idag ca 50 gymnasieskolor>>

    De realistiska alternativ som finns är

    1. att du söker om till gymnasiet och går om alla 3 år på ett nytt program

    2. att du försöker byta dig in i åk2 på ett annat program (vilket kan bli rätt så svårt då inget program liknar Naturbruksprogrammet så pass mycket att man kan "hoppa över" åk1) - möjligtvis Vård- och omsorgsprogrammet, men jag är tveksam till det med... tyvärr :(

    3. stanna på samma program men byta skola

    4. stanna på samma program och samma skola och åberopa rätten att läsa kurser för Grundläggande behöriget (sv 2,3 och eng6) samt försöka även läsa matte 2 (och helst också 3).

    Jag hoppas mitt svar blir till hjälp för dig. Och "missförstå mig rätt" nu: det är rektor på den mottagande skola som bestämmer i frågan om byten. Vi på fråga SYV vet inte vad varje enskild rektor kan tänka och tycka... men vår erfarenhet visar att byta så som du vill är i princip omöjligt (vi känner inte till ngt fall där eleven fick byta så som du vill). Du får gärna motbevisa detta!

    Julia Syv

    P.S: hör gärna av dig längre fram och berätta hur det går! Lycka till! Vi på Fråga SYV lovar att hålla tummarna för dig!

    Frågor och svar

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga