Sandra
    Hej! Mina betyg (15.5) räcker inte till för att söka till Tandläkarprogrammet nu i Januari och mitt HP (0.55) gick uselt senaste gången. Jag planerar på att plugga och göra det nu i Oktober men om jag inte kommer in så skulle jag vilja fråga: Kan man läsa bastermin på de ställen som erbjuder Tandläkarprogrammet som t.ex Uppsala, Göteborg, Umeå eller gäller det endast Ingenjörslinjer?

    Om detta inte går, finns det något liknande till Apotekarprogrammet där man kan lätt kan komma in på Receptarieprogrammet och sedan lägga till två år så att det blir en Apotekarexam?

    Om dessa saker inte går, vad tar jag mig till? Att plugga upp ämnen via komvux går inte för mig eftersom jag är en lång väg ifrån 20/22 meritpoäng och måste söka nu i Januari.

    MVH!

    1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV
    Hej Sandra!
    Tandläkare och Apotekare är mycket populära utbildningar, som många med höga betyg söker till och då blir det hög antagningsgräns.
    Att göra om högskoleprovet är en mycket bra idé. Resultat brukar bli högre när man gör HP flera ggr.

    Att höja gymnasiala betyg från 15.5 till 20.0 är mycket svårt.
    20.0 innebär alla A-betyg i alla gymnasiala kurser.
    Du måste då göra prövningar eller läsa om alla de kurser där du har lägre än A-betyg och få just A.

    Läs på http://www.fragasyv.se/info/apotekare-receptarie-utbildningar-umea ang.Apotekare och Receptarie.
    Sök många olika alternativ - du får söka upp till 20 alternativ till högskola. Titta även på följande högskoleutbildningar: tandtekniker, fysioterapeut, sjuksköterska.

    Se även om det finns ngt. intressant inom Yrkeshögskola, t.ex:
    http://www.yhguiden.se/utbildning/frans-schartaus-handelsinstitut/medicinsk-sekreterare3
    http://www.yhguiden.se/utbildning/vardyrkeshogskolan/tandskoterska18
    http://www.yhguiden.se/utbildning/tuc-yrkeshogskola/tandskoterska-distans
    http://www.yhguiden.se/utbildning/yrgo-hogre-yrkesutbildning-goteborg/vardadministrator2
    http://www.yhguiden.se/utbildning/lernia-yrkeshogskola/vardadministrator3
    http://www.yhguiden.se/utbildning/lernia-yrkeshogskola/vardadministratoer-inriktning-verksamhetsutveckling-och-informatik
    http://www.yhguiden.se/utbildning/consensum-yrkeshogskola/stoedpedagog-inom-lss-verksamhet
    http://www.yhguiden.se/utbildning/consensum-yrkeshogskola/stoedpedagog-inom-lss-verksamhet-2

    Jag hoppas mitt svar blir till hjälp för dig!
    Bästa hälsningar & lycka till!
    Milla SYV

    Studie- och yrkesvägledare
    • : Sidofråga: Hur stor ökning blir det när man gör HP utan att plugga och sedan att ha pluggat? (Gamla prov, HPguiden, läsa tidningar etc)? Vet att det inte är en fråga man kan besvara exakt och det skiljer sig från person till person men finns det någon statistik någonstans?
    • Milla : Den statistik som vi på Fråga SYV känner till säger att av de som gjorde HP många ggr, får "de flesta" NÅGON höjning i resultatet för varje nästa gång de gör HP fram till fjärde eller femte gången och sedan ligger resultatet på konstant nivå. Detta tolkar man som att det kan ta upp till 2.5 att uppnå sin "personliga kapacitet" just vad det gäller att göra HP. Det finns flera "problem" med att ta skapa den sortens statistik som du efterfrågar: 1. man måste FRÅGA folk och få svar och vem ska göra det? och hur vet man att de svarar ärligt eller svarar över huvudet taget? 2. en och samma person kan inte både träna och inte träna - och olika personers förutsättningar skiljer sig åt. Det är i så fall studie på enäggstvillingar som behöver göras: en av de tränas och den andra - inte och så måste man ha flera hundra sådana par för att få fram resultat. Det är forskningsprojekt som, mig veterligen, ingen ännu har genomfört. :)
    • : Tack!
    • Milla : Det är oftast bättre att ställa EN NY FRÅGA (en egen fråga och inte ställa en ny fråga i en kommentar) för man får svar snabbare. Vi ser de nya frågorna först och prioriterar dem. :)
    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med 'yrkeshögskoleutbildningar' (1 st.)

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga