1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV

    Hej,
    studier på högre nivå än grundskola är i Sverige frivilligt att genomföra. Men om du vill uppnå kraven för examensbevis och samtidigt behålla studiehjälp/studiebidrag från CSN under din tid som gymnasieelev, råder jag dig innan du hoppar av ngn kurs att gå prata med SYV-en på din skola. Om du idag läser på "endast" heltid, alltså ej läser någon U-kurs (utökat program) då kommer du genom att hoppa av en kurs gå ner till att läsa på deltid och med det förlorar rätten till studiehjälp/studiebidrag från CSN (endast studier på heltid ger gymnasieelever rätt till studiehjälp/studiebidrag från CSN).
    Ett annat problem blir att du ej kommer uppfylla kraven för examensbevis. Examensbevis från gymnasiet kräver att du får betyg i 2500 poäng (av dem 100p. i kursen gymnasiearbete). Om du hoppar av en 50p.kurs och inte läser en annan 50p.kurs kommer du ha för få poäng. Och i din utbildning SA/beteende ingår kursen psykologi 2 som en obligatorisk kurs (du kan ej utan ett betyg i den kursen få ut examensbevis från din utbildning) - men du kan få ut examensbevis med F i den kursen; F är också ett betyg (ett icke-godkänt betyg).
    Studiebevis ger inte grundläggande behörighet till högskolestudier.
    Det händer att eleverna ej uppfyller kraven för examensbevis och går ut gymnasiet med studiebevis. Många av de kompletterar senare, på komvux - mot examensbevis från komvux. Det kan också (förhoppningsvis) gå att få jobb även utan gymnasieexamen. Du läser ju inte mot ngt yrke på gymnasiet (eftersom du går på ett högskoleförberedande program), så dina chanser att, utan vidarestudier, få - direkt efter gymnasiet - jobb kommer kanske inte direkt påverkas i fall du får studiebevis i stället för examensbevis. 
    Hur som helst, så råder jag dig prata med SYV-en på din gymnasieskola och kanske också med kuratorn, det kan i alla fall inte skada att du diskuterar frågan med skolpersonal.

    Studie- och yrkesvägledare

    Frågor och svar

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga