Roman
  Hej!

  Jag tänker hoppar av och anmäla mig till en yrkesutbildning men är fortfarande inskrivna på en universitet utbildning. Min fråga är om det finns någon skillnad om jag göra avbrottet på min nuvarande program innan eller efter jag anmäla mig till yrkesutbildning?

  1 Svar

  Julia SYV på FrågaSYV

  Hej Roman,
  du kan söka till många olika yrkeshögskoleutbildningar samtidigt som du går en annan utbildning eller om du jobbar. Att man söker plats på en utbildning betyder tyvärr inte per automatik att man får platsen. Om du får platsen på en ny utbildning, t.ex på en yrkeshögskoleutbildning kan du sedan tacka Ja eller Nej till den platsen.
  När antagning till yrkeshögskoleutbildningen görs så är det bättre om sökande jobbar eller går på en annan utbildning eller går på praktik; att vara arbetslös och "sysslolös" är inte vidare bra meriter när man söker en utbildning där antagning görs på "sammantagen bedömning" (inte bara på betygen eller andra formella meriter som t.ex arbetslivserfarenhet).
  Sedan tänker jag också på "studiemedelsfrågan"... Om du får utbetalningar från CSN (studiemedel, även om du t.ex endast tar bidragsdelen och inte lånar pengar), då måste du göra en ny ansökan om du påbörjar en ny utbildning. Och då tittar CSN på studieresultat från den utbildningen för vilken du tidigare fått studiemedel. Så, för rätten till fortsatt studiemedel är det bra att du försöker få godkända betyg i de kurser som du läser nu (helst i alla, men i alla fall i så många som möjligt).
  Jag tänker också på tiden mellan ansökan och datum "utbildning börjar". Ofta går det flera månader, kan t o m gå 7-8 månader från sista ansökningsdag till första dagen på utbildningen, och vad ska du göra under alla dessa månader om du hoppar av din nuvarande utbildning? Om du har möjlighet att jobba - jättebra! Sök jobb. Men om du inte får ngt.jobb så är det bättre, tycker jag, att studera under tiden och försöka få så många godkända högskolepoäng som möjligt (om inte annat, så ser de bra ut i CV när du sedan, förhoppningsvis efter en yrkeshögskoleutbildning, söker jobb!).

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga