Ikhlosbek 24 år

  Hej Jag vill plugga psykologi på Högskolan och undrar hur en som har inte gått gymnasiet kan bli behörig till programmet. Just nu läser jag en yrkesutbildning Barn-Fritid (nationell yrkespaket) som är 1300 gymnasiet poäng. Studerar distans med Nti-skolan + Särskilda behörighet med Komvux i min hem komun (samhällskunskap 1b och Matematik 2 ) och svenska som andraspråk 1 kommer läsa 2 och 3 också. Är tim anställd men har inte arbetslivserfarenhet. Kommer skriva komvux arbete men räknas det sen som grundläggande behörighet. Kommer det räcka? Eller behöver jag göra HG provet också?

  1 Svar

  Mikael SYV SYV på FrågaSYV

  Hej,
  grundläggande behörighet kan man uppnå på olika sätt. Men om du saknar 3-årig arbetslivserfarenhet på minst halvtid, då behöver du ta ut examen från komvux. I examen från komvux ingår 2400poäng. Du behöver också ha godkända betyg i engelska 5 och engelska 6. Gör planering mot examensbevis med studievägledaren på komvux, är mitt råd.

  Högskoleprovet har ingenting med grundläggande behörighet att göra. HP gör man för att provas i ännu en urvalsgrupp, HP-urvalet. Högskoleprovet befriar inte från kraven på behörighet: grundläggande och särskild behörighet måste man, i vilket fall, ha för att högskola-universitet kan inte ta in obehöriga.

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga