Hadil 22 år
  Hej! Nu är det så att jag går i 9:an, så snart är det gymnasie val, och det tycker jag är jättesvårt, för Jag har ingen aning om vilken linje jag ska välja. Det är många olika saker och yrken som jag gillar och är intresserad av. Inredning design, grafisk design, projektledare, psykolog/psykiater.

  Jag har hört att om man vill arbeta med design och inredning så ska man gå på estetisk linje - bild och formgivning. Om man vill arbeta med grafisk design ska man gå på det tekniska linjen, osv...

  Men vad händer om man vill byta? Om jag t.ex går på naturvetenskap och förbereder mig inför universitetet där jag ska fortsätta plugga för att bli psykolog, men i mitten av andra året i gymnasiet tänker jag "nej jag vill inte bli en psykolog, jag vill bli en inredningsarkitekt istället." Hur ska jag göra då? Måste jag då byta linje och gå om ettan? Vilken linje kan man välja som har störst "yrke-möjligheter" ?

  1 Svar

  Mikael SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Hadil,
  jag förstår att du står i valet och kvalet inför det stora beslutet som är viktigt men jag vill lugna dig på så sätt att det inte kört om man väljer "fel", man kan ändra sig i efterhand. Det kanske tar lite extra lång tid bara, om du byter program om "förlorar" ett år.
  Ofta går det att anpassa gymnasiestudier så att man inte behöver gå om ett år. Om inte det går, så läser man fyra år på gymnasiet i stället för tre - men fördelar finns här: du blir ett år mognare, vet bättre vad du vill och vad som passar dig, så det kan man inte se som en ren "förlust" heller, det kan nämligen bli en vinst i stället.

  Det går inte säga att du inte kommer att ångra dig, oavsett vilket program du väljer på gymnasiet. Du kan bara göra ditt bästa genom att ta reda på så mycket som möjligt och sedan "chansa" och hålla tummarna och ha i åtanke att så länge du gör ditt bästa, så kan du inte göra mer och måste känna dig nöjd med det.

  Jag råder dig att läsa på så mycket du kan om olika gymnasieprogram, info- finns här http://www.gymnasieguiden.se/program/NA
  http://www.gymnasieguiden.se/program/ES
  http://www.gymnasieguiden.se/program/TE
  http://www.gymnasieguiden.se/program/SA

  Du frågar vilket program som har störst "yrke-möjligheter" och det är jättesvårt att svara på då alla högskoleförberedande program förbereder för en mängd olika eftergymnasiala utbildningar som inte bara finns på högskola/Universitet men även på Folkhögskolor och på en Yrkeshögskola. Se exempel på Yrkeshögskoleutbildningar /som är mindre kända än högskoleutbildningar, vilket är väldigt synd för att det finns många bra utbildningar inom Yrkeshögskola, som leder raka vägen till att få ett spännande jobb/:
  http://www.yhguiden.se/utbildning/medieinstitutet/digital-content-designer
  http://www.yhguiden.se/utbildning/brobygrafiska-utbildning/visuell-grafisk-kommunikator
  http://www.yhguiden.se/utbildning/arvika-naringslivscentrum-anc/teknikillustrator
  http://www.yhguiden.se/utbildning/medieinstitutet/utbildningsproducent-blended-learning

  Jag hoppas att mitt svar hjälper dig på vägen till ditt framtida spännande jobb!
  Mvh
  Mikael SYV

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga