1 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Therese,
  Gymnasieexamen (Examensbevis) inkluderar en obligatorisk kurs Gymnasiearbete som måste ingå med godkänt betyg (E). I annat fall uppfyller man inte kraven för gymnasieexamen och kan inte få ut Examensbevis.

  Men... behörighet till högskolestudier kan man uppnå även på andra sätt än genom just Examensbevis. T.ex kan man bli behörig genom omdöme från en folkhögskola; eller genom 3-årig arbetslivserfarenhet + ett antal godkända gymnasiala kurser (för konkurrens måste man i så fall ha resultat från Högskoleprovet) och de som har (på sin tid) fått minst ett betyg i det gamla gymnasiesystemet, som fanns innan reformen Gy2011/Vux12 - kan, på undantag, enligt rektors beslut läsa mot ett Slutbetyg (i stället för examensbevis). Nu har möjlighet att få ut ett Slutbetyg förlängts i ännu ett år... till 1 juli 2021 (pga Covid-19 situationen, tidigare deadline var 1 juli 2020). Du har kanske något eller några gymnasiala betyg i det gamla systemet (betygsskala IG-MVG) och i så fall kanske kan rektor fatta beslut att du får läsa mot ett Slutbetyg.
  Det är fördelaktigt att kunna få ut Slutbetyg, för att det är högre/hårdare krav för examensbevis/gymnasieexamen.
  I ett Slutbetyg får ej kursen Gymnasiearbete ingå. Det är färre poäng (2350p) som krävs för ett Slutbetyg. För examensbevis från komvux krävs 2400p.
  I ett Slutbetyg kan både gamla och nya kurser ingå, men du kan inte själv bestämma att du ska ta ut ett Slutbetyg. Du måste fråga på komvux; det är rektors beslut som gäller. Ansvar/beslut kan också av rektorn på komvux vara delegerat till biträdande rektor eller till en SYV. Men fråga om det på komvux i din kommun.

  Annars, om du vill få ut just Examensbevis, då måste du har E i GA, gymnasiearbete.

  Hänvisningar:
  skolverket.se/for-dig-som-ar.../studie--och-yrkesvagledare
  framtid.se/studier/folkhogskola
  antagning.se/sv/Det-har-galler-for-dig-som-gatt/En-annan-väg
   

  • Therese Tack! Men om jag då får ett slutbetyg så krävs det även ett högskoleprov vid konkurrens? Om så är fallet, vad händer om jag får ut ett slutbetyg nu på allt jag läst kan jag välja att på sikt läsa in ett gy- arbete också? Grejen är den att jag till hösten vill kunna studera en friståendekurs på högskolan. Ansökan ligger öppen ännu och jag skulle då kunna söka in med ett slutbetyg men inte med en examen eftersom komvux i min kommun inte kan erbjuda detta under sommaren. Så hur ska jag tänka?
  • Anna Slutbetyget och högskoleprovet har inget med varandra att göra, över huvudet taget. Med ett slutbetyg räknas fram meritvärde på de betygen som ingår i ett slutbetyg och med det meritvärde prövas man i betygsurvalet. ... Om man har resultat från Högskolerprovet, prövas man i HP-urvalet. Om man inte har gjort hp, prövas man då inte i hp-urvalet, utan endast i betygsurvalet.
  • Anna Första fråga: kommer du FÅ ta ut ett slutbetyg? Det är en fråga som du måste ställa till komvux i din kommun, yttest är det Rektors beslut. Om du får ut ett slutbetyg, ska du då helt glömma examensbevis. För att hen som har ett slutbetyg, kan inte få ut examensbevis. Det är typ "samma dokument" fast slutbetyg är den gamla varianten på den; och examensbevis - den nya varianten. Det finns inga förmella fördelar i att ha examensbevis, utan det är fördelaktigare att ha ett Slutbetyg, men det är inte alla som kan få det (utan endast om rektor på komvux beviljar det och hen kan bevilja det Endast om du har minst ett betyg som är satt i det gamla systemet).
  • Anna Du kanske "blandar ihop" Slutbetyg och Studiebevis. Och det är heeeeeelt olika saker. :) Studiebevis är det en lista på kurser med tillhörande betyg, som hen som ej uppnådde kraven för examensbevis, får ut. Studiebevis ger inte grundläggande behörighet till högskolestudier. ... Däremot är ett Slutbetyg - ett "gammalt examensbevis" kan man säga. Innan Examensbevis infördes, läste eleverna på gymnasiet mot ett Slutbetyg. Numera läser de mot Examensbevis.
  • Therese Tack för svar! Jag har ca 1000poäng av mina 2950 som ligger i det gamla systemet. Där även matten. Jag förstår nu att infon jag tidigare fått alltid handlat om ett slutbetyg, men att syven jag träffade häromdagen pratade om examen. Men hon kunde inte för sitt liv förstå att ingen under dessa år upplyst mig om gymasiearbetet. Men inte så konstigt! Som jag förstår det på skolverkets hemsida så kan man omvandla matte A till det nya betygsystemets M1 då...annars är det ändå omöjligt att få ut ett examensbevis utan att läsa om eller validera om kursen om jag förstår rätt?
  • Therese Om jag nu då inte får ett slutbetyg och måste sikta på en examen menar jag
  • Anna Om du har ca 1.ooo poäng i det gamla systemet, så är det rimligt att anta att du kan få ut Slutbetyg. Du behöver då inte göra gymnasiearbete och du gör dig själv en tjänst om du i ditt slutbetyg inkluderar (inom de 2350p) endast de Obligatoriska kurserna + kurser som du behöver för särskild behörighet till just din högskoleutbildning + de kurser som ger dig meritpoäng och de resterande kurser tar in de som du har högst betyg i (och utelämnar alla de övriga 600p.från ett slutbetyg). De 600p. kurser försvinner ju inte, utan du har de i så fall på ett separat "papper" (utdrag från betygskatalogen). Du får gärna visa mitt svar till personal på komvux, om du tror det kan hjälpa dig. Om du hinner få ut ett slutbetyg innan 18 juni 2020 och kompletterar din ansökan till högskola i tid, har du chans att komma in på utb.på högskolenivå till hösten.
  • Therese Tack snälla :) Jag har redan mailat dom infon jag fick i ditt första svar och även länk till Skolverket där det står klart vad som gäller. Jag har alla betyg jag behöver för att vara behörig och komma in, därav min besvikelse när denna syv helt plötsligt började prata om gy arbete som inte kunde genomföras fören till hösten. Men vi får se vad de svarar mig nu och vad rektor eller den denne deligerat ut beslutsfattningen på säger. Kursen jag vill läsa på högskolan är en fristående 7,5p kurs som ligger öppen ändå in i augusti för anmälan :) Men den hade kompletterat min YH utb så bra så håller tummarna att min plan fortfarande är möjlig nu! Tack snälla för all hjälp och förtydliganden
  • Anna vi på Fråga syv är glada om våra svar blir till hjälp! Lycka till!
  • Therese Tack! Ja vi får se hur bra det går :) Verkar nu som om syv menar på att för att få ett slutbetyg måste jag ha läst naturkunskap och samhällskunskap i det gamla systemet. Det har jag givetvis inte gjort då.... suck! Men om jag har läst matte A Eng 5,6 svenska 1,2,3 och resterande omvårdnadskurser och pedagogik, ska detta inte vara möjligt att omvandla till ett slutbetyg? Nu fick jag svar att jag måste ha läst natur och samhällskunskap också. Så då får jag sikta på en examen, men även för att få ut en yrkesexamen måste jag ha läst minst 50p samhällskunskap ink svenska Eng matte. Det är ny info hela tiden och de verkar minst lika förvirrade som mig! Kan man lita på att den informationen man får av sin syv verkligen stämmer och om det i slutändan visar sig att det inte stämmer.... då blir det bara att göra om och göra rätt då eller?
  • Anna

   Det är den tolkning av reglerna som Rektor på komvux gör, som gäller. Du får annars gärna ringa till Skolverkets upplysningstjänst, tel.nr 08-5273200 Alla kan ju göra fel ("mänsklig faktor"). Nu jobbar vi här på FRåGA SYV inte alls med utfärdantet av slutbetyg (eller examensbevis) utan har bred kompetens (inte spets-kompetens) om "alla" yrken och utbildningar. Så, vi vågar inte ha starka åsikter om exakt vilka kurser som måste eller får inte ingå... ibland måste man tolka reglerna, och tolkningsföreträde är det rektor på komvux som har. När det har varit flera turer med dina betyg, verkar det i alla fall som - enl. vad du skriver - be att Rektor på komvux tar intresse i "ditt fall", det är nog det snabbaste sättet att få de rätta svaren på om du nu kan få ett Slutbetyg eller inte och om inte - exakt vad som fattas. Lycka till!

  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • Vilma 18 år

   Utbildning till undersköterska?

   Hej! Går i trean på gymnasiet samhälle beteende. I somras jobbade jag på äldreboende och har verkligen fastnat för det. Älskade verkligen mitt jobb och det ända jag kan tänka mig jobba som just nu är undersköterska. Önskar så att jag inte valde vård och omsorg till gymnasiet men då var det inte...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Anna 18 år

   Söka till högskola med matematik- och fysikprovet?

   Hej! Jag är intresserad av en civilingenjörsutbildning på KTH och ska söka nästa år. Om mina betyg inte räcker till att komma in (BI urvalsgruop) och inte högskoleprovet (HP urvalsgrupp) kan jag då söka med matematik- och fysikprovet och konkurrera om platserna där? Det är totalt 75 p och...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Caroline 32 år

   Lönespecialist eller lönekonsult? Vad är skillnaden?

   Hej. Jag har börjar se mig om efter utbildningar. Har kännt en tid att jag skulle vilja jobba med något ekonomiskt, administrativt. En bekant föreslog "lönespecialist". Tydligen skulle det vara stor efterfrågan och lätt att få jobb senare. Jag har...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • My 23 år

   Kan jag byta universitet vid valet av mitt andra ämne?

   Hej! Jag läser för nuvarande ämneslärarprogrammet 7-9 med geografi som ingångsämne. Jag vill gärna läsa historia som andra ämne men finns tyvärr inte att välja vid universitetet jag läser på. Är det möjligt att byta lärosäte vid ämne 2?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • saga 28 år

   Studera kriminologi under våren?

   Kan jag studera kriminologi med inriktning psykologi eller tvärt om, nu under våren 2021? Hittar endast enstaka kurser Att välja till vårterminen och jag vill gå hela 3års utbildningen med en kandidat examen.

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Sophia 27 år

   Ang svenska 3 som behörigt ämne?

   Hej! Jag har ett slutbetyg från 2012 och har inte svenska 3, jag undrar om jag måste läsa Svenska 3 för att ha behörighet till att söka in på högskolan.. ingår svenska 3 i grundläggande behörighet?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Lisa 20 år

   F Idrott och hälsa 1!?

   Hej! Jag går mitt sista år på gymnasiet. I juni kommer jag inte att få gymnasiexamen eftersom jag har F i engleksa 5,6 och idrott och hälsa 1. För att få examen tänker jag läsa upp engleksa kurser 5,6 på komvux efter gymnasiet. Räknas idrott då bort om jag läser upp dessa betyg på komvux? Eller...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Malin 22 år

   Söka nytt program?

   Hej! Jag läser just nu första terminen på ämneslärarprogrammet, men skulle vilja söka till socionomprogrammet vt 2021 eftersom jag hellre skulle vilja läsa det. Hur går jag tillväga om jag skulle komma in på socionomprogrammet? Ska...

   Anna SYV: Hej Malin, du för söka andra utbildningar och om du kommer in på en ny utbildning, kan du då bestämma dig om vad du vill göra. Jag råder dig söka till socionomprogrammet som ditt... Läs hela svaret
  • Ella 19 år

   Bastermin inkluderande matte 3c i vår?

   Hej! Jag har funderat på att bli arkitekt men eftersom jag har 20,48 i meritpoäng har jag bara en chans att komma in på Umeås arkitektlinje. Där behöver man dock matte 3c vilket jag inte har läst. Jag vill inte läsa det på konvux då jag...

   Julia SYV: Hej Ella,se listan på studera.nu/jamfor-utbildning/?q=&f=9%5Bf*7%5BV21 - det är basterminer med start VT-21. Innehåll i varje bastermin måste du se själv; det kan vara olika. Kan vara... Läs hela svaret
  • Lea 14 år

   Vilken skola ska jag välja?

   Hej! Jag är en tjej som är intresserad av teater och vill jobba med texter för teater i framtiden. Jag vet att det finns humanistiska inriktning språk och estetiska inriktning teater. Båda passar mig för jag är intresserad både av teater och...

   Julia SYV: Hejsan!Fundera på att i första hand söka till inriktning Teater på estetiska programmet och i andra hand till inriktning Språk på HU.Inriktning Teater erbjuds i Sverige på cirka 50 gymnasieskolor. Se listan på gymnasieguiden.se/gymnasium?ES-teater
  • Ella 19 år

   Behörighet matte 3c utan påverkan på betyge?

   Hej! Jag har funderat på att bli arkitekt men eftersom jag har 20,48 i meritpoäng har jag bara en chans att komma in på Umeås arkitektlinje. Där behöver man dock matte 3c vilket jag inte har läst. Jag vill inte läsa det på konvux då jag är rädd att det kan sänka mitt meritvärde. Finns det...

   Anna SYV: Var god läs tråden på https://www.fragasyv.se/fragor/bastermin-inkluderande-matte-3c-i-var
  • X 18 år

   Kan man byta ut betyget i Idrott 1 mot ett annat betyg?

   Hej! Jag undrar om det är möjligt att byta ut betyget i idrott mot något annat. Går mitt tredje ring och har inte ett bra betyg i idrott (E), kan jag läsa en utökad kurs och sätta ett A för att sedan ersätta den med idrotts betyget? Tack på...

   Julia SYV: Hej X!I gymnasieexamen från gymnasiet (dokumentet heter Examensbevis) är betyget i kursen Idrott-och-hälsa 1 obligatoriskt att ha. Och den kursen pga den är obligatorisk kan inte ha... Läs hela svaret
  • Moamel 19 år

   Vad finns det för utbildningar som kräver minst matte kunskap ?

   Hej Jag studerar inom ekonomi och undrar vad som finns för utbdilningar både för de som vill läsa vidare efter gymnasie och för de som vill börja jobba istället efter gymnasiet ,och jag siktar för utbdilningar som kräver minst matte kunskap...

   Julia SYV: Hejsan,det finns uppskattningsvis cirka 8.ooo yrken - så det finns mycket att kika och välja mellan inom utbildningsväsendet.Läser du på ekonomiprogrammet på... Läs hela svaret
  • Melinda 19 år

   kan man byta från biomedecinprogrammet till läkarprogrammet?

   hej jag har funderat på biomedicin programmet men funderar på om man kan byta till läkarprogrammet, och måste man då läsa om hela läkarlinjen eller kan man komplettera några år från biomedicin kandidaten? och hur ansöker man?...

   Julia SYV: Hej Melinda,jag tror inte ngn sådan möjlighet finns som du frågar om. Men fråga gärna studievägledare som jobbar på läkarprogrammen. Jag tror tyvärr... Läs hela svaret
  • Estelle 16 år

   Kan jag byta till estet musik utan att kunna musik?

   Hej, Jag började i gymnasiet för några veckor sedan. I en annan stad, och allting känns helt okej men jag vill på något sätt få ut mycket mer av gymnasietiden då jag känner att jag inte får det här. Alla mina andra vänner...

   Anna SYV: Hej, lära sig spela instrument eller sjunga eller komponera musik kan man även på andra sätt än genom att gå ES/musik på gymnasiet. T.ex kan man gå på... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga