Gent 27 år
  Hej

  Jag är 20 år gammal och tog studenten 2013. Gick ut med 1900 poäng alltså inget slutbetyg. Nu gick jag till en studievägledare på komvux i september och oktober. Det blev bara massa massa frågetecken för mig. Hon nämnde något om gymnasieexamen från och med 2015 juni. Hon tog bort en massa poäng från mig som jag hade G i? Jag trodde man gick till komvux för att fixa betygen och inte få sämre? Hon tog typ bort 700 G poäng från mig? Hon sa något om att dessa ämnen finns inte? Gör hon så pga gymnaiseexamen? Trodde jag bara skulle behöva gå komvux i 1 termin och sen klart, så jag är ju självklart inte sugen på 3 terminer när jag har G i massa ämnen som hon tar bort? Hinner jag inte ta slutbetyg? eller hade hon tagit bort alla ämnen ändå? kan tillägga att jag har anmält mig till 5 kurser men kommer nog hoppa av om jag verkligen behöver ta så många poäng som hon sa att jag behövde. Gå om halva gymnasiet bara för några poäng är inte direkt kul.

  2 Svar

  Milla SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Gent,
  jag undrar vad vill du läsa för att uppnå?
  Är det någon eftergymnasial utbildning du vill komma in på? Vilken i så fall?
  Att bara få gymnasieexamen kan vara bra men det i sig inte ger så mycket om man inte har ngt. yrke och inte blir behörig att söka vidare.
  Med gymnasiereformen år 2011 ändrades utbildningarnas upplägg men under övergångsperioden - fram till 30 juni 2015 är det fortfarande möjligt att få Slutbetyg. Sedan är det enbart Gymnasieexamen som gäller.
  Skillnaden är att i gymnasieexamen ingår det fler obligatoriska kurser. Det är därför fördelaktigt för dig att försöka hinna få Slutbetyg innan 30 juni i år. Det är Rektors beslut som krävs för att du skulle kunna läsa mot ett Slutbetyg /eftersom det är ett undantag/.
  Varför SYV på Komvux tog bort många kurser från ditt Samlat Betygsdokument, vet inte jag. Jag gissar på att SYV tog bort de kurser som inte läses på komvux, t.ex. Idrott och hälsaA. Du skriver inte vilket gymnasieprogram du läste.

  Jag råder dig besöka komvux igen, ta med dig ditt Samlade Betygsdokument och säga att du vill göra Planering av ett Slutbetyg - be att SYV ber rektor att se om undantag kan beviljas och du kan få läsa mot ett Slutbetyg. Det är 2350 poäng som krävs för ett Slutbetyg och av dem kan du ha 200 poäng IG och fortfarande ha grundläggande behörighet till högskolestudier. Om du inte kan ta med dig Idrottsbetyg, har du då 1800 godkända poäng och du behöver då 350 godkända poäng till. Det kan du hinna läsa in under den kommande terminen. Det måste dock vara de rätta kurserna - så att alla obligatoriska kurser är med.
  Om du inte fått en förklaring från SYV på Komvux som du kunde förstå, be henne /eller honom/ att skriva ner förklaringen - då kan du läsa om hemma några ggr men om du fortfarande inte förstår varför dina godkända poäng inte kan tas med i ett Slutbetyg, skriv hennes förklaring till oss - då skall vi försöka förstå och förklara för dig.
  Finns det bara en vägledare på komvux i din kommun? En annan vägledare kan kanske förklara på ett bättre sätt eller se saken på ett annat sätt. Det är komplicerade regler som ibland kan tolkas på olika sätt. Bra med "second opinion", alltså. Du kan även be att få träffa rektor på komvux. Säg i så fall att du ber om undantag - att få läsa mot ett slutbetyg. Du kan alltid skicka epost till rektor på komvux i din kommun. Möjlighet att få ett Slutbetyg kommer snart att upphöra och det är bråttom.

  Men om du inte har planer på att söka en eftergymnasial utbildning, kanske vinner du mer på att läsa ett yrkesutbildning på komvux i stället, alltså, lägga tid och energi på det. Exempel på yrkesutbildningar som kan finnas på komvux är - elektriker, undersköterska, svetsare, bussförare. Om du uppger i vilken kommun du är folkbokförd, kan jag på kommunens hemsida försöka se vilka utbildningar finns för dig att söka.

  Mvh
  Milla SYV

  Hej igen,
  av vad som framgår på https://www.antagning.se/sv/Det-har-galler-for-dig-som-gatt/Gymnasial-vuxenutbildning/Slutbetyg-2010-och-framat/
  så bör man i Slutbetyget från komvux ha minst 2250 godkända poäng och följande godkända betyg bör finnas med: Svenska A och B, Engelska A och Matematik A.

  Jag råder dig kontakta Antagning.se som gör antagning till högskolor/universitet och är experter just på meriter inför högskolestudier. På https://www.antagning.se/sv/Vanliga-fragor/Mina-meriter/ finns det frågor/svar men även en blå knapp till höger FRÅGA OSS? och genom att klicka på den kommer du fram till kontaktformuläret. Ställ din fråga där. Du kommer då att få svar från experter på just det aktuella vägledningsområde.
  Möjlighet att få ut Slutbetyg upphörde 2013 men genom UNDANTAG som Rektor kan bevilja - kan man fram till sista juni 2015 fortfarande få ut ett Slutbetyg. Varför SYV på komvux i din kommun gjorde bedömning att ditt fall inte kan omfattas av Övergångsreglerna*** - kan inte jag svara på.

  Övergångsbestämmelserna finns att läsa på http://www.skolverket.se/regelverk/forordningar/overgangsbestammelser-vuxenutbildningen

  *** Enligt särskilda övergångsregler får slutbetyg utfärdas senast den 1 juli 2015 om du har påbörjat dina gymnasiestudier enligt tidigare kursplaner. Både kursplaner från det tidigare betygssystemet och från det nya kan då ingå i ett slutbetyg.

  Av info- på http://www.skolverket.se/regelverk/skolfs/skolfs?_xurl_=http%3A%2F%2Fwww5.skolverket.se%2Fwtpub%2Fws%2Fskolfs%2Fwpubext%2Ffs%2FRecord%3Fk%3D2516 framgår det att Idrott och Hälsa A och Estetisk verksamhet får bara ingå i ett Slutbetyg från gymnasieskola (men inte i ett Slutbetyg från vuxenutbildningen).

  Det är komvux i din hemkommun (folkbokföringskommun) som ansvarar för att du får korrekt information vad det gäller gymnasiestudier för vuxna. I fall du inte är nöjd med info- som du fick från SYV på komvux, vänd dig till Rektor på komvux/vuxenutbildningen. Det är rektor som är ytterst ansvarig.

  Be om ett skriftligt svar angående vilka kurser som inte får tas in i ett slutbetyg just i ditt fall och en skriftlig förklaring till varför.

  Det är mina råd till dig! Det är ännu inte för sent för dig att försöka få ut ett slutbetyg.

  Men även i annat fall - så finns det flera möjligheter - t.ex. är det generösa antagningsregler till Yrkeshögskoleutbildningar (se hela utbudet på www.yhguiden.se ) och till högskola kan du söka på Reell kompetens /betyg i kombination med arbetslivserfarenhet/.

  Önskar dig stort lycka till!
  Milla SYV

  • Gent Hej, tack för ett riktigt bra svar !
  • Gent Jag har läst samhällsvetenskapsproggramet med inriktning idrott och skulle gärna plugga vidare till högskola ja. Men som sagt man blir inte så sugen när alla betyg försvinner. Dom betygen hon strök över var idrott och hälsa, estetisk verksamhet,datorkunskap,träningslära A , Träningslära B ,staden och framtiden , näringslära , specialidrott A och specialidrott B. Alla dessa har jag G i men hon strök dom? Är de för att jag inte hinner få ett slutbetyg eller hade dom inte gillts ändå ? Jag vill gärna ta ett slutbetyg men antar att det inte är möjligt. Man blir ju bara förvånad när hälften av betygen stryks. Tack igen för det fina svaret innan !
  • Milla Jag skrivet ett utökat svar till dig nu.
  • Anna Läs även mitt svar där jag har ett förslag. Min förhoppning är att din situation går att lösa. Mvh Anna SYV på Fragasyv.se
  Läs alla kommentarer
  Anna SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Anton, jag undrar en sak: vill du kontakta rektor på din gamla gymnasieskola och be om svar på följande fråga - i fall du under våren kompletterar med kurser på komvux eller skaffar dig några godkända betyg genom prövningar - kan du i så fall få ut ett Slutbetyg från din gamla gymnasieskola?
  Det kan vara en lösning i din situation. Du har dock ingen rätt att kräva detta men du kan be snällt.
  Det vanliga är att gymnasieskolorna under ETT ÅR efter det att eleven har slutat tar ansvar för eleven och ger möjlighet att läsa upp kurser och ta ut nya utbildningsdokument från sin "gamla" gymnasieskola.
  Du kommer att be om undantag. Det är inte säkert det går men jag råder dig att fråga.
  I fall du får behålla alla dina godkända betyg från gymnasiet, fattas det - om jag förstod det hela rätt - 350 godkända poäng för att du kan ha upp till 10% icke-godkända poäng i ditt Slutbetyg och ändå få grundläggande behörighet till högskolestudier.
  350 poäng läser man på heltid 17.5 veckor. Det är alltså möjligt att åstadkomma under våren.
  Önskar dig allt väl & stort LYCKA TILL!
  ANNA SYV

  Frågor och svar

  • X 19 år

   F i kusen idrott och hälsa?

   Hej! Jag går samhäll och kommer få F i kursen idrott och hälsa. Detta sänker mitt snittbetyg och jag undrar om jag kan ersätta kursen idrott och hälsa med en annan kurs på komvux. Jag vet att jag kommer hamna i urvalsgruppen BII vilket är okej eftersom jag ändå tänker ta ett naturvetenskapligt...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Ludvig 26 år

   Antagningsprocess?

   Hej, jag har en fråga. Jag vill helst ta bort mitt första hands val. Jag undrar om jag gör det kommer den som är i 2:a handsval då automatiskt bli räknat som ett förstahandsval och ge mig större chans att bli antagen?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Jakob 19 år

   Omprovstillfällen?

   Hej, Jag går på 3:dje året på gymnasiet och det börjar närma sig student. Jag själv är osäker på om jag kommer kunna ta studenten då jag möjligtvis kan få 350p F. Ett av ämnena jag riskerar att bli underkänd i är Svenska 3, av olika anledningar (distansundervisning bl.a) har det inte gått bra...

   Anna SYV: Hej Jakob!om en gymnasieelev får F i en kurs hen läste har hen rätt att göra prövning innan hen går ut år3 men det är i praktiken de kurser som man fick F i under år1 och 2 som man hinner... Läs hela svaret
  • Erik 17 år

   Måste man gå om årskursen om man misslyckas med matte 1b?

   Hej Erik snart 17 år här. Är lite orolig för att få underkänt i Matte 1b då distansen samt lite personliga saker har gjort så att skolan inte har prioriterats lika mycket. Förutsätt att jag får underkänt i matte, vad kommer...

   Anna SYV: Hej Erik!trots F-betygen får gymnasieelever ändå läsa vidare. Att du skulle få erbjudande/förmånen att gå om en årskurs, blir troligtvis inte aktuellt... Läs hela svaret
  • Erik 17 år

   Mönstring trots underkänt i matte 1b?

   Hej! Erik här. Är orolig för att bli underkänd i matte 1b och min dröm är att bli soldat. Vad kommer hända härnäst? Går i ettan på gymnasiet. Distansen har satt sina avtryck. Mvh Erik

   Anna SYV: Hej Erik,utan godkänt betyg i matematik 1 (1a eller 1b eller 1c) uppfyller man tyvärr inte kraven för examensbevis från gymnasiet (och detta gäller även på komvux). Om du får F... Läs hela svaret
  • Lisen 15 år

   F i orientering?

   Jag kunde inte vara med på det orienterings prov vi har varje år och undrar om jag kommer få F i hela kursen nu?

   Milla SYV: Hej Lisen,läraren sätter betyg på hela kursen. Hur det faktum att du inte var med på orientering påverkar ditt kommande betyg, kan endast din lärare svara på. Kanske kan du göra om det momentet... Läs hela svaret
  • Abcd 23 år

   Vad gäller för att bli utskriven?

   Hej, jag har blivit utskriven från komvux, jag hade inte fått någon varning eller avisering, får dom göra så? Vad är reglerna?

   Anna SYV: Hej! I 20 kapitlet Skollagen §9 står det om rätten att (inom komvux) fullfölja den kursen där man är antagen, men står också om att huvudmannen har rätt att avsluta... Läs hela svaret
  • Marcus 18 år

   Kommer jag in på högskolan?

   Hej! Jag är snart färdig med mitt andra år på gymnasiet. Det har på många sätt varit ett väldigt tufft år för mig vilket har gjort att det gått så jättedåligt i diverse kurser. Just nu ser det ut som att jag kommer få F i Engelska 6, Psykologi 2b och historia 1b. Jag drömmer väldigt mycket om...

   Milla SYV: Hej Marcus,det kommer finnas möjlighet att komplettera efter gymnasiet. Man kan komplettera på olika sätt, t.ex genom studier på komvux, eller på en folkhögskola eller genom prövningar.... Läs hela svaret
  • Karoline 30 år

   Modersmål som ett av dom 5 andra betygen?

   Hej! I behörigheten till ett yrkesprogram till gymnasiet kan man räkna in sitt modersmål i tigrinska som ett betyg om man har godkänt i det? (Alltså ett av dom 5 andra ämnena) 30 § För behörighet till ett yrkesprogram krävs godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk, engelska...

   Milla SYV: hej Karoline,enligt den bedömning jag och mina kollegor här på FRåGA SYV gör, är svaret - Ja, alltså vi bedömer att betyget i modersmål från grundskolans... Läs hela svaret
  • Olof 18 år

   Hoppa av skolan för att sen göra prövningar på komvux?

   Hej, ja går 2an natur natur. Ja vill hoppa av skolan efter att 2an e klar, ta mina betyg ja fått o hoppa av skolan o jobba. Men de resterande kurser ja ej läst (3ans kurser)... Det är väl bara att göra prövningar på varje kurs när ja fyller 20...

   Milla SYV: Hej Olof!Jobba får man i Sverige från det att man fyllt 13 år och när man är 18 år får man själv bestämma om man ska studera, jobba eller göra... Läs hela svaret
  • Van Anh 21 år

   Kan jag ta gymnasiearbetet innan jag läser de obligatorisk/kärna ämne?

   Hej, nu läser jag yrkespaket mot bagare och konditor ( 2år) som ger 1200 poäng på gymnasiet i Göteborg och jag ska sluta på 1/6. Jag kommer att utbilda mig till kock på komvux på hösten. Den kockutbildningen/ yrkespaket tar 45-48 veckor och...

   Milla SYV: Hej! om ditt mål är att ta ut Examensbevis från komvux, måste du göra planering tillsammans med SYV på komvux i den kommunen där du ska ta ut... Läs hela svaret
  • Adi 30 år

   fick betyg efter sista anmälningsdag!???

   Hej! Jag gjorde en intresseanmälan till några program innan sista anmälningsdag och då hade jag inte betyg i engelska 6, jag fick nyss ett slutbetyg i engelska 6 men jag hittar inte det bland mina meriter på mina sidor på antagning.se, min fråga...

   Milla SYV: Hej Adi!Du kan ladda upp betyget själv. det kan annars hända att betyget dyker upp bland dina meriter lite senare, men det är ditt ansvar att se till att antagning.se har uppgifter om dina betyg senast... Läs hela svaret
  • Paulina 47 år

   Komplettera kemi 2 efter folkhögskola, hur gör jag?

   Jag har läst samhällsvetenskapsprogrammet på gymnasiet. Efter det har jag läst ett naturvetenskapligt basår på folkhögskola. Tyvärr klarade jag inte Kemi 2. Jag behöver verkligen den kursen. Hur gör jag bäst för att komplettera...

   Milla SYV: Hejsan,för att betyget i kemi 2 ej ska påverka ditt jämförelsetal, behöver du läsa den kursen på högskola-universitet (inom naturvetenskapligt basår eller... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga