fredrik 22 år
  Hej!
  Jag funderar på vilken linje jag ska gå på gymnasium och dom två det står mellan är samhälle och ekonomi, jag har inte mycket planer för vad jag vill jobba med i framtiden men gärna med någon internationell profil eller helt utomlands då jag älskar olika språk och kulturer, har funderat på tex transport ledare elr liknande. Då sa och ek är dom två som intresserar mig mest undrar jag vilken som man har bäst möjligheter att "lyckas" på, jag har över median poäng på dom flesta skolor jag kollat på, har drygt 285p idag. Vad skulle ni rekommendera till mig? :)
  • Liselotte Jag har nu svarat på de frågorna som du ställde i din kommentar! Återkom om ngt fortfarande är oklart! Lycka till! *L* :-) Liselotte SYV

  2 Svar

  Mikael SYV SYV på FrågaSYV
  Hejsan, om du är intresserad av att utbilda dig till transportledare på eftergymnasial nivå, då råder jag dig titta på de här utbildningarna:
  http://www.chalmers.se/en/education/programmes/masters-info/Pages/Supply-Chain-Management.aspx
  den är på 2 år, undervisningsspråk Engelska - och till för att förbereda sig till den, skulle jag rekommendera söka IB programmet (se info- om IB på http://www.gymnasieguiden.se/program/IB);

  Här http://edu.mah.se/sv/Program/SGTRA finns det 3årig högskoleutbildning och behörighet till den är: Grundläggande behörighet + Matematik 2

  den här http://www.hb.se/Vill-studera/Program-och-kurser/Program-HT-2015/Industriell-ekonomi---logistikingenjor/ är också en treårig högskoleutbildning, men krävs mer matte - Matematik 3

  Tvåårig yrkeshögskoleutbildning finns också, se här http://www.yhguiden.se/utbildning/ostsvenska-yrkeshogskolan/internationell-transportlogistik
  http://www.yhguiden.se/utbildning/yrkeshogskola-sodertalje/logistikutbildning
  http://www.yhguiden.se/utbildning/campus-varberg/logistiker2
  den här YHutbildning är på 1 år http://www.yhguiden.se/utbildning/yrkeshogskolan-helsingborg/transportlogistiker

  Bli behörig till alla de eftergymnasiala utbildningar kan du både på Samhällsvetenskapsprogrammet och på Ekonomiprogrammet. I Ekonomi /inriktning Ekonomi/ ingår Matematik 3b som en obligatorisk kurs och det är mycket bra för dig att ha läst den.
  Om valet står mellan SA och EK och med tanke på dina framtida yrkesplaner, då lutar det mer åt EK, tycker jag.

  För att lyckas på gymnasiet måste man ta studier på allvar och lägga så mycket tid på dem, som behövs. Alla vi är olika duktiga på olika områden och om det krävs att lägga ner mer tid & ansträngningar i ett ämne - så bör man göra det. De icke-obligatoriska /valbara kurserna/ väljer man i så fall det, som är lättare och roligare att läsa för just dig.
  Det är inte så stor skillnad mellan EK och SA. Gymnasieexamen från de två programmen kan se NÄSTAN identiska ut /om man väljer samma valbara kurser - inom Programfördjupningen & Individuellt val/.
  Det som skiljer de åt är: på EK läser man Samhällskunskap 2, Företagsekonomi 1, Privatjuridik och 100 p Moderna språk.
  på SA läser man Filosofi 1 och 200 p Moderna språk. Detta oavsett inriktning.
  Men sedan i en av inriktningarna på EK /Juridik/ - ingår det också Filosofi 1 och Moderna språk kan man läsa på båda programmen, inom Programfördjupningar.

  Samhällskunskap 2 ingår som obligatorisk i två av tre inriktningar på SA, men om man läser inriktning "Medier, info- &kommunikation, kan man välja Samhälle 2 som programfördjupande kurs.

  En kurs "Privatjuridik" läses som obligatorisk på EK, men inte på SA och på SA kan man inte läsa den som programfördjupande, men inom Individuellt val kan man läsa den.

  Jag är ganska säker på att det i princip är möjligt att få gymnasieexamen med väldigt liknande kursinnehåll på EK& på SA, om man så önskar. Skillnaden behöver inte vara mer än 10%.

  Varför det då spelar roll vilket av de 2 program man väljer? Jo, för att inom de valbara kurserna är det inte alls säkert att man får välja precis det man vill läsa: skolan kanske inte kan erbjuda den eller så finns det inte plats på kursen eller uppstår schemat-krock.

  Vill man vara säker på att få läsa en viss kurs, bör den finnas som obligatorisk i ditt program.
  Dina framtida planer, som innefattar bli Transportledare, matchar bäst mot IB (i fall du vill läsa utbildning på Chalmers som är på engelska) eller mot EK (inriktning Ekonomi).

  Dock, blir du behörig till många utbildningar även på SA.

  Blir det lättare eller svårare att välja nu? *L*
  Om du skriver var i landet du bor, kan jag skicka tips på skolor som finns nära dig.

  Bästa hälsningar
  Mikael SYV
  • fredrik tack för svaret! bor i södra skåne så någon i malmö elr trelleborg/vellinge skulle passa. har absolut inga problem att jobba hårt nu om det betalar av sig senare. ska jag vara helt ärlig så har jag fundrat på IB men antagligen kommer jag att gå en på svenska och läsa på engelska på ex högskola. jag kollade på supply chain manager och det verkar intressant det är precis sånna jobb som intesserar mig, finns det några fler liknande de? hur kommer efterfrågan efter de jobbet att vara om någrs år?
  • Liselotte Jag kommer att skriva svar på din kommentar nu, kommer inom kort! *L* :-)
  Liselotte Johansson SYV på GymnasieGuiden
  Hejsan, här kommer tips på skolorna som du kan titta på
  Ekonomiprogrammet i Trelleborg http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/soderslattsgymnasiet
  och i Malmö http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/cybergymnasiet-malmo
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/fria-laroverken-i-malmo
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/hermods-gymnasium-malmo
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/jensen-gymnasium-malmo
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/kunskapsgymnasiet-malmo
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/plusgymnasiet-malmo
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/procivitas-privata-gymnasium-malmo
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/thoren-business-school-malmo

  Du frågar också om supply chain management utbildning - om det finns liknande. Alla högskoleutbildningar som finns i Sverige är samlade på den här sidan www.studera.nu

  och på den tiden som du läser på gymnasiet /tre år/ kan hända "saker": nya utbildningar kan tillkomma och de nuvarande kan ändras/modifieras/förlängas mm. Behörighetskraven kan också ändras (oftast läggs det på en extra kurs vid ändringen, t.ex. om det innan räckte med Matte 3, kan det i fortsättningen krävas Matte 4). Det är därför mycket bra att kolla på www.studera.nu lite längre fram när du är inne på t.ex. åk2 på gymnasiet - då kan du planera vad du skall söka efter gymnasiet. En direkt länk där man söker efter högskoleutbildningar i Sverige är http://jamforutbildning.studera.nu
  och här http://jamforutbildning.studera.nu/sok-jamfor/omrade/transportlogistik-182 ser du alla utbildningar på högskola/universitet inom Transportlogistik, som finns idag, 101 stycken - kurser och program, blandade.
  "hp" = högskolepoäng
  och 30 hp motsvarar en termin på heltid på högskola/universitet
  om du ser en "utbildning" på 7,5 hp då är det en liten fristående kurs bara
  Det är utbildningar på minst 120 hp som är "riktiga utbildningar" dvs program där man skaffar sig ett yrke. De små kurserna är komplement eller påbyggnad eller "prova på" kurser.
  Just nu är den här utbildningen http://edu.mah.se/sv/Program/SGTRA på Malmö högskola - närmast till din bostad. Undervisningsspråk på den är svenska. Vi får hoppas att den är kvar om 2 år och det kanske tillkommer någon till intressant utbildning i Malmö eller i Lund (då behöver du inte flytta). Du kan även ta kontakt med en studievägledare på den högskoleutbildningen som intresserar dig mest med frågan om det finns planer på att förändra den utbildningen eller ta bort den eller om det tillkommer liknande utbildningar på samma eller på en annan högskola. Detta är kanske bättre att göra lite längre fram då du börjar närma dig gymnasieexamen. Kan vara en bra idé att ta kontakt innan du skall välja valbara kurser till åk3 på gymnasiet för att svar från vägledaren på en högskoleutbildning kan påverka ditt val av någon kurs inför åk3.
  Hoppas mitt svar blir till hjälp för dig i din framtida studieplanering!
  Ett litet tips: du kan med fördel ställa en ny fråga till oss i stället för att skriva en kommentar, detta pga vi ser de nya frågorna först och prioriterar dem.
  Bästa hälsningar & lycka till!
  Liselotte SYV

  Frågor och svar

  • Elin 18 år

   Antagning till psykologprogrammet?

   Hej bästa SYV! Min största dröm är att komma in på psykologprogrammet, men mina gymnasiebetyg är inte tillräckliga. Jag vet om att man kan gå till Komvux och plugga upp betygen, men för psykologprogrammet behöver man få A på allting, vilket därför inte heller kommer att funka. Jag vet att man...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • susanne 21 år

   kan jag läsa historia 2a direkt efter hirstoria 1a1?

   hej! jag har läst in historia 1a1 på komvux och undrar nu om jag skulle kunna hoppa över historia 1a2 och gå direkt till historia 2a på gymsanie nivå komux.

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • lau 20 år

   Avbrott i en prövning?

   Hej jag höll på med en prövning på distans via NTI som hade slutdatum den 5 mars. Men eftersom jag varit sjuk och sängliggandes kom jag överens med läraren om att uppgifterna skulle lämnas in nästa vecka då jag blivit frisk igen. Men...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Gerda 20 år

   Lokförarutbildning??

   Hej jag undrar vilka skolor är det som har lokförarutbildning, jag har hittat tre stycken är det bara tre? Samt undrar jag om jag söker både till lokförare och tex socionom. Kan jag komma in på båda? För att som jag fatta högskolan/universitet och yrkeshögskolor är två olika saker och man kan ...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Alm 20 år

   Masterprogram efter 3årigt program?

   Hej! Jag har en generell fråga om hur antagningen på masterprogram fungerar. Jag har förstått att olika masters ställer olika krav och att man konkurrerar om plats mrd sina högskolebetyg. Det jag undrar är vad som händer om jag t.ex. läser ett...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Emelie 25 år

   Vad menas med Ma3b alternativt Ma3c?

   Hej. Kikar på möjligheten att kanske söka in till landskapsarkitekt. På deras hemsida står följande under behörighet: Förutom grundläggande behörighet för högskolestudier, krävs särskild behörighet enligt områdesbehörighet 3: • Matematik C • Naturkunskap B (alternativt Fy A, Ke A, Bi...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Mariam 25 år

   gymnasiearbete?

   jag har läst barn och fritids programet på gymnasiet och det behövs gymnasiearbete för slutbetyg eller gymnasie examen och det finns inte gymnasiearbete på barn och fritid vilken gymnasiearbete passar till barn och fritids? jag tänkte på samhällsvetenskap gymnasiearbete om jag läser den kommer...

   Anna SYV: Hej Mariami ett Slutbetyg får inte kursen gymnasiearbete ingå.I Examensbeviset är det däremot en Obligatorisk kurs som måste ingå med godkänt betyg. Så jag gissar på att det är... Läs hela svaret
  • Wilma 21 år

   Skillnader förskollärare och grundskollärare F-3?

   Hej! Jag ska plugga till hösten och velar mellan om jag vill bli förskollärare eller grundskollärare F-3. Vad skulle ni rent spontant säga att jag ska tänka på vid valet? Jag förstår att det är svårt för er att svara på, men...

   Anna SYV: hej Wilma, du har rätt i att det är mycket svårt att ge råd när du står i valet och kvalet mellan de 2 rätt så "liknande" yrken: Förskollärare... Läs hela svaret
  • bella 20 år

   Höja merit efter gymnasiet?

   Jag har redan tagit studenten och gick ut med 18.2 ungefär men hade behövt ha 19.2 för att komma in på den utbildningen jag vill, är det värt att plugga upp betygen nu i efterhan eller satsa på högskolaprovet? Och har D i några ämnen...

   Anna SYV: Hej Bella!Man kan både göra högskoleprovet och samtidigt försöka få upp sitt meritvärde. Det behöver inte vara det ena Eller det andra, utan du kan göra Både och, samtidigt.... Läs hela svaret
  • Anderas 19 år

   Ekonomutbildning och redovisningsekonom?

   Hej! Jag är rätt så intresserad vad redovisning och revison är och vill gå det på universitet/högskola. Men vad är skillnaden att gå redovisningsekonom på en yrkeshögskola och ekonomprogrammet med inriktning redovisning? Exempel...

   Mikael SYV: Hej!en yrkeshögsoleutbildning som du länkar till är på 2 år och leder till yrkeshögskoleexamen, som är kvalificerad utbildning på Eftergymnasial nivå men inte en... Läs hela svaret
  • Alexander 22 år

   Vad krävs för att bli elektriker lärling?

   Hej. Har nyss pluggat färdigt till elektriker på en vuxenutbildning med godkänt i alla ämnen som vi hade. Har dock inte godkänt i matte 1a. Kommer det blir problem på grund av det? Är just nu elektriker praktikant. Kommer jag kunna få ett...

   Anna SYV: hejsan, jag tycker man bör utgå från information på ecy.com/bli-elektriker/utbildning/utbildning-till-elektriker-inom-vux men exakt svar på frågan om det är helt... Läs hela svaret
  • Elin 50 år

   Hur många utbildningar finns det?

   Hej, jag har på olika håll hört att bäst chans att få jobb är efter en yrkeshögskoleutbildning, stämmer det? och undrar också hur många utbildningar finns inom yrkeshögskola? Var finns alla de att hitta på en och samma sida/sajt? Tack på förhand!

   Julia SYV: Hej Elin,att yrkeshögskola uppvisar mycket bra resultat vad gäller att leda direkt till jobb, stämmer! Läs t.ex på yhguiden.se/reportage/vill-du-ha-basta-chansAngående antal YH:::man kan inte... Läs hela svaret
  • Anna 49 år

   Hur blir man enhetschef?

   Hej! Jag har arbetat inom omsno ca 25 år och är intresserad av att bli enhetschef. Har dock bara 2 årigt gymnasium utan matte. Vad behöver jag läsa? Finns det möjlighet att utbilda sig till enhetschef utan att behöva läsa matte? Mvh Anna

   Liselotte Johansson: Hej Anna,enhetschef är i Sverige ett av de många icke-reglerade yrken, alltså finns inga strikta krav på vilken utbildning man ska ha. Det är den bedömning som de som anställer gör, som... Läs hela svaret
  • Elionora 17 år

   Jag behöver hjälp med Börsmäklare, kan ni hjälpa mig?

   Hej! Mitt namn är Elionora och jag går första året på gymnasiet men jag har lite problem då jag inte vet vad jag ska välja för universitet för jag vill bli börsmäklare! Jag går på ekonomiprogrammet och tänker mig civilekonomi men då behöver väl jag lägga till en kurs utanför för att kunna bli...

   Anna SYV: Hej Elinora,det som i folkmun kallas för "börsmäklare" är yrken Aktiemäklare och Mäklare inom finans. Vad gäller utbildning så gäller (i alla... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga