fredrik 22 år
  Hej!
  Jag funderar på vilken linje jag ska gå på gymnasium och dom två det står mellan är samhälle och ekonomi, jag har inte mycket planer för vad jag vill jobba med i framtiden men gärna med någon internationell profil eller helt utomlands då jag älskar olika språk och kulturer, har funderat på tex transport ledare elr liknande. Då sa och ek är dom två som intresserar mig mest undrar jag vilken som man har bäst möjligheter att "lyckas" på, jag har över median poäng på dom flesta skolor jag kollat på, har drygt 285p idag. Vad skulle ni rekommendera till mig? :)
  • Liselotte Jag har nu svarat på de frågorna som du ställde i din kommentar! Återkom om ngt fortfarande är oklart! Lycka till! *L* :-) Liselotte SYV

  2 Svar

  Mikael SYV SYV på FrågaSYV
  Hejsan, om du är intresserad av att utbilda dig till transportledare på eftergymnasial nivå, då råder jag dig titta på de här utbildningarna:
  http://www.chalmers.se/en/education/programmes/masters-info/Pages/Supply-Chain-Management.aspx
  den är på 2 år, undervisningsspråk Engelska - och till för att förbereda sig till den, skulle jag rekommendera söka IB programmet (se info- om IB på http://www.gymnasieguiden.se/program/IB);

  Här http://edu.mah.se/sv/Program/SGTRA finns det 3årig högskoleutbildning och behörighet till den är: Grundläggande behörighet + Matematik 2

  den här http://www.hb.se/Vill-studera/Program-och-kurser/Program-HT-2015/Industriell-ekonomi---logistikingenjor/ är också en treårig högskoleutbildning, men krävs mer matte - Matematik 3

  Tvåårig yrkeshögskoleutbildning finns också, se här http://www.yhguiden.se/utbildning/ostsvenska-yrkeshogskolan/internationell-transportlogistik
  http://www.yhguiden.se/utbildning/yrkeshogskola-sodertalje/logistikutbildning
  http://www.yhguiden.se/utbildning/campus-varberg/logistiker2
  den här YHutbildning är på 1 år http://www.yhguiden.se/utbildning/yrkeshogskolan-helsingborg/transportlogistiker

  Bli behörig till alla de eftergymnasiala utbildningar kan du både på Samhällsvetenskapsprogrammet och på Ekonomiprogrammet. I Ekonomi /inriktning Ekonomi/ ingår Matematik 3b som en obligatorisk kurs och det är mycket bra för dig att ha läst den.
  Om valet står mellan SA och EK och med tanke på dina framtida yrkesplaner, då lutar det mer åt EK, tycker jag.

  För att lyckas på gymnasiet måste man ta studier på allvar och lägga så mycket tid på dem, som behövs. Alla vi är olika duktiga på olika områden och om det krävs att lägga ner mer tid & ansträngningar i ett ämne - så bör man göra det. De icke-obligatoriska /valbara kurserna/ väljer man i så fall det, som är lättare och roligare att läsa för just dig.
  Det är inte så stor skillnad mellan EK och SA. Gymnasieexamen från de två programmen kan se NÄSTAN identiska ut /om man väljer samma valbara kurser - inom Programfördjupningen & Individuellt val/.
  Det som skiljer de åt är: på EK läser man Samhällskunskap 2, Företagsekonomi 1, Privatjuridik och 100 p Moderna språk.
  på SA läser man Filosofi 1 och 200 p Moderna språk. Detta oavsett inriktning.
  Men sedan i en av inriktningarna på EK /Juridik/ - ingår det också Filosofi 1 och Moderna språk kan man läsa på båda programmen, inom Programfördjupningar.

  Samhällskunskap 2 ingår som obligatorisk i två av tre inriktningar på SA, men om man läser inriktning "Medier, info- &kommunikation, kan man välja Samhälle 2 som programfördjupande kurs.

  En kurs "Privatjuridik" läses som obligatorisk på EK, men inte på SA och på SA kan man inte läsa den som programfördjupande, men inom Individuellt val kan man läsa den.

  Jag är ganska säker på att det i princip är möjligt att få gymnasieexamen med väldigt liknande kursinnehåll på EK& på SA, om man så önskar. Skillnaden behöver inte vara mer än 10%.

  Varför det då spelar roll vilket av de 2 program man väljer? Jo, för att inom de valbara kurserna är det inte alls säkert att man får välja precis det man vill läsa: skolan kanske inte kan erbjuda den eller så finns det inte plats på kursen eller uppstår schemat-krock.

  Vill man vara säker på att få läsa en viss kurs, bör den finnas som obligatorisk i ditt program.
  Dina framtida planer, som innefattar bli Transportledare, matchar bäst mot IB (i fall du vill läsa utbildning på Chalmers som är på engelska) eller mot EK (inriktning Ekonomi).

  Dock, blir du behörig till många utbildningar även på SA.

  Blir det lättare eller svårare att välja nu? *L*
  Om du skriver var i landet du bor, kan jag skicka tips på skolor som finns nära dig.

  Bästa hälsningar
  Mikael SYV
  • fredrik tack för svaret! bor i södra skåne så någon i malmö elr trelleborg/vellinge skulle passa. har absolut inga problem att jobba hårt nu om det betalar av sig senare. ska jag vara helt ärlig så har jag fundrat på IB men antagligen kommer jag att gå en på svenska och läsa på engelska på ex högskola. jag kollade på supply chain manager och det verkar intressant det är precis sånna jobb som intesserar mig, finns det några fler liknande de? hur kommer efterfrågan efter de jobbet att vara om någrs år?
  • Liselotte Jag kommer att skriva svar på din kommentar nu, kommer inom kort! *L* :-)
  Liselotte Johansson SYV på GymnasieGuiden
  Hejsan, här kommer tips på skolorna som du kan titta på
  Ekonomiprogrammet i Trelleborg http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/soderslattsgymnasiet
  och i Malmö http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/cybergymnasiet-malmo
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/fria-laroverken-i-malmo
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/hermods-gymnasium-malmo
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/jensen-gymnasium-malmo
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/kunskapsgymnasiet-malmo
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/plusgymnasiet-malmo
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/procivitas-privata-gymnasium-malmo
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/thoren-business-school-malmo

  Du frågar också om supply chain management utbildning - om det finns liknande. Alla högskoleutbildningar som finns i Sverige är samlade på den här sidan www.studera.nu

  och på den tiden som du läser på gymnasiet /tre år/ kan hända "saker": nya utbildningar kan tillkomma och de nuvarande kan ändras/modifieras/förlängas mm. Behörighetskraven kan också ändras (oftast läggs det på en extra kurs vid ändringen, t.ex. om det innan räckte med Matte 3, kan det i fortsättningen krävas Matte 4). Det är därför mycket bra att kolla på www.studera.nu lite längre fram när du är inne på t.ex. åk2 på gymnasiet - då kan du planera vad du skall söka efter gymnasiet. En direkt länk där man söker efter högskoleutbildningar i Sverige är http://jamforutbildning.studera.nu
  och här http://jamforutbildning.studera.nu/sok-jamfor/omrade/transportlogistik-182 ser du alla utbildningar på högskola/universitet inom Transportlogistik, som finns idag, 101 stycken - kurser och program, blandade.
  "hp" = högskolepoäng
  och 30 hp motsvarar en termin på heltid på högskola/universitet
  om du ser en "utbildning" på 7,5 hp då är det en liten fristående kurs bara
  Det är utbildningar på minst 120 hp som är "riktiga utbildningar" dvs program där man skaffar sig ett yrke. De små kurserna är komplement eller påbyggnad eller "prova på" kurser.
  Just nu är den här utbildningen http://edu.mah.se/sv/Program/SGTRA på Malmö högskola - närmast till din bostad. Undervisningsspråk på den är svenska. Vi får hoppas att den är kvar om 2 år och det kanske tillkommer någon till intressant utbildning i Malmö eller i Lund (då behöver du inte flytta). Du kan även ta kontakt med en studievägledare på den högskoleutbildningen som intresserar dig mest med frågan om det finns planer på att förändra den utbildningen eller ta bort den eller om det tillkommer liknande utbildningar på samma eller på en annan högskola. Detta är kanske bättre att göra lite längre fram då du börjar närma dig gymnasieexamen. Kan vara en bra idé att ta kontakt innan du skall välja valbara kurser till åk3 på gymnasiet för att svar från vägledaren på en högskoleutbildning kan påverka ditt val av någon kurs inför åk3.
  Hoppas mitt svar blir till hjälp för dig i din framtida studieplanering!
  Ett litet tips: du kan med fördel ställa en ny fråga till oss i stället för att skriva en kommentar, detta pga vi ser de nya frågorna först och prioriterar dem.
  Bästa hälsningar & lycka till!
  Liselotte SYV

  Frågor och svar

  • Ahmed 15 år

   Är det garanterat att gå in i ett gymnasium även det är mer än lägsta?

   Jag kommer vara i nionde klass nästa termin, men jag planerar mycket inför gymnasiet. Det finns ett gymnasium som jag verkligen vill gå till, och nu så har jag 20 mer meritvärde än det lägsta. Men själva gymnasiet har ganska lite elever (200), och jag känner lite oro om jag för en anledning...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Maria 47 år

   Prövning i svenska som skriven utomlands?

   Hej, Jag har några frågor som jag inte riktigt hittar svar på. Min dotter, som är svensk och bor i New York, behöver behörighet i svenska för att söka till lärarlinjen i Sverige. Hon har gått IB Swedish B under två år med bra betyg och har gjort TISUS, men klarar inte det skriftliga delprovet...

   Julia SYV: Hej Maria!det svar vi fick från Skolverket när vi ställde frågan om prövningar var att personen måste vara bosatt i Sverige för att ha rätt att göra prövningar.... Läs hela svaret
  • Ismail 20 år

   Hur vet jag att mina komvux är uppladdade på antagning?

   Min fråga är hur skall jag veta att om dem är uppladdade. Vart ska de stå? Jag har redan 3 st som är under enstaka kurser som jag har inte lagt. Betyder det att dem är redan uppladdade och är redan inräknade inför antagning beskedet?

   Julia SYV: Hej Ismail!Du borde när du är inloggad på www.antagning.se kunna se vilka betyg som är synliga. Om du har fler gymnasiala betyg än betygen som du sista dag för... Läs hela svaret
  • Anonym 19 år

   Vad kan man göra om man inte har gymnasieexamen?

   Hej! Jag har en vän som jag oroar mig för då vi nu tagit studenten från samhällsprogrammet och hon gått ut med F i massor av ämnen och verkar inte ha någon som helst plan för vad hon ska göra nu. Hon fick F i några ämnen i...

   Julia SYV: Hej! Tack för din fråga! Du är en bra kompis som bryr dig mycket!Så här vill jag svara på frågan du ställer:- Det är i Sverige inte obligatoriskt att läsa... Läs hela svaret
  • Anna 46 år

   Kan 9ans betyg jämställas med engelska gcse?

   Hej, vår familj ska flytta till England och min dotter ska då plugga A- levels i England. Nu vill skolan i England veta om 9ans nat prov i Sverige är likvärdiga med GCSEs? Hur ska vi kunna få hjälp med detta? Hon vill gärna slippa läsa year 11 i...

   Mikael SYV: Hej Anna! Enl.vad jag tror är det så här: GCSE-examen brukar som helhet motsvara ett Slutbetyg från den svenska grundskolan. Det engelska skolsystemet skiljer sig dock... Läs hela svaret
  • Kaltrina 17 år

   Rätten och Samhället, obligatorisk kurs?

   Hej! Jag går ekonomi juridik och undrar om kursen "Rätten och samhället" är obligatorisk. Kan man inte byta ut den mot en annan kurs eller måste jag läsa den?

   Julia SYV: Hej,kursen Rätten och samhället är på inriktningen Juridik, på Ekonomiprogrammet, en obligatorisk kurs - därför att den är av de Inriktningskurserna, vilket du kan se i... Läs hela svaret
  • Emil 18 år

   Kursprovet spanska 4?

   Har fått godtagbara och mer än Godtagbara kunskaper på alla prov i spanska 4. Jag missade kursprovet och får därför F i slutbetyg?

   Julia SYV: Hej Emil,kan tyvärr inte säga någonting om vilket betyg du får. SYV-ar sätter inte betyg och har inte kompetens i betygssättningen. Det bästa rådet jag kan ge dig är att du pratar med din... Läs hela svaret
  • Elisabeth 17 år

   Får man gå om en kurs även om man fick godkänt?

   Hej! Jag har A i alla ämnen (med målet 22,5 när jag går ut) och går natur natur. Nu verkar det som att jag får ett B i Kemi 1 (vi har haft slutprov) och jag undrar: även om man inte automatiskt har rätt till det, får man gå om en kurs om lärare & rektor går med på det, eller finns det något i...

   Julia SYV: Hej Elisabeth!Jag vill börja med att påtala att 22.5 i meritvärde garanterar inte plats på läkarprogrammet. Detta pga en situation kan uppstå att platserna är färre... Läs hela svaret
  • Sonia 18 år

   Hur fungerar meritpoäng (gymnasiet)?

   Hej! Jag heter Sonia och jag förstår inte riktigt hur meritpoäng fungerar. Jag förstår inte när de där 2,5 potentiella poängen får användas och inte. När jag kollar på t.ex lärarprogrammen på Stockholms Universitet så ligger alla runt 17 i merit, har de då räknat med meritpoängen? Hur vet man...

   Julia SYV: Hej Sonia!Läs gärna på gymnasieguiden.se/informeras/meritpoaeng - och det är så att du som sökande behöver inte tänka på att "använda" meritpoäng, utan du... Läs hela svaret
  • Sonia 18 år

   Jag går gymnasiet och vill bli lärare, vilka kurser krävs?

   Hej! Jag heter Sonia och går Sam sam och har bestämt mig för att jag vill bli antingen gymnasie eller högstadielärare. Då undrar jag vilka kurser som krävs? När det gäller ämnen vill jag helst lära ut Svenska och Engelska. Om det är på högstadiet så även SO ämnena. Behöver jag lägga till...

   Julia SYV: Hej Sonia,enligt min kunskap så är särskild behörighet för att bli samhällskunskapslärare - godkänt betyg i kursen samhällskunskap 2. Den kursen... Läs hela svaret
  • Louise 27 år

   något jobb som hanterar pengar?

   vill jobba med yrke som hanterar pengar på som arbetsuppgifter, gärna rutiner och struktur, samma uppgifter gång på gång? kort utbildning

   Julia SYV: Hej Louise!Du får gärna kika på många (kanske t o m Alla) yrken inom Administration och Ekonomi - listan ser du på Framtid.se/yrken/administration-ekonomiJag undrar samma sak som Mikael gör (se... Läs hela svaret
  • Lex 17 år

   prövning av engelska 5?

   Går det att pröva kursen engelska 5 efter att man har läst klart eller påbörjat kursen engelska 6?

   Mikael SYV: Om du är gymnasieelev som fick F i en kurs t.ex i eng 5, då har du rätt att göra prövning i den kursen. Om du fick E eller högre, kan du göra prövning efter gymnasiet.
  • Emma 20 år

   Kan man prioritera om utbildningarna i sin ansökan till universitetet?

   Kan man prioritera om bland utbildningarna man sökt mellan första och andra antagningsbeskedet, ifall man insett att man hellre vill komma in på ett universitet man vid ansökan satt som andrahandsval? Säg t.ex. att man kommer in på sitt förstahandsval vid...

   Julia SYV: Hej Emma,läs informationen på... Läs hela svaret
  • Yeliz 43 år

   Specialpedagog? Vad innebär egentligen obehörig?

   Hejsan Jag har en fråga, om man har studerat till specialpedagogik och jobbat samtidig som lärare och som specialpedagog (ibland 100% specialpedagog och ibland 20% resten som lärare grundskolans senare år och gymnasie), men har bara examensarbetet kvar (halvvägs...

   Anna SYV: Hej Yeliz!Så vitt jag vet är inte "specialpedagog" en skyddad titel, och i så fall kan man kalla sig för specialpedagog om man vill, oavsett om man har relevant utbildning,... Läs hela svaret
  • My 24 år

   Vilka gymnasiealternativ finns det i Örnsköldsvik?

   Hej! Vet ni vilka alla de olika gymnasiala alternativ finns det för elever som vill läsa gymnasiet i Örnsköldsvik? Kan ni skicka en fullständig lista? Tackar på förhand. MY :)

   Anna SYV: Hej My!När du frågar om "gymnasiala alternativ" menar du endast gymnasieskolorna?Enligt våra uppgifter finns det följande gymnasieskolor i Örnsköldsviks kommun: se... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga