fredrik 20 år
  Hej!
  Jag funderar på vilken linje jag ska gå på gymnasium och dom två det står mellan är samhälle och ekonomi, jag har inte mycket planer för vad jag vill jobba med i framtiden men gärna med någon internationell profil eller helt utomlands då jag älskar olika språk och kulturer, har funderat på tex transport ledare elr liknande. Då sa och ek är dom två som intresserar mig mest undrar jag vilken som man har bäst möjligheter att "lyckas" på, jag har över median poäng på dom flesta skolor jag kollat på, har drygt 285p idag. Vad skulle ni rekommendera till mig? :)
  • Liselotte Jag har nu svarat på de frågorna som du ställde i din kommentar! Återkom om ngt fortfarande är oklart! Lycka till! *L* :-) Liselotte SYV

  2 Svar

  Mikael SYV SYV på FrågaSYV
  Hejsan, om du är intresserad av att utbilda dig till transportledare på eftergymnasial nivå, då råder jag dig titta på de här utbildningarna:
  http://www.chalmers.se/en/education/programmes/masters-info/Pages/Supply-Chain-Management.aspx
  den är på 2 år, undervisningsspråk Engelska - och till för att förbereda sig till den, skulle jag rekommendera söka IB programmet (se info- om IB på http://www.gymnasieguiden.se/program/IB);

  Här http://edu.mah.se/sv/Program/SGTRA finns det 3årig högskoleutbildning och behörighet till den är: Grundläggande behörighet + Matematik 2

  den här http://www.hb.se/Vill-studera/Program-och-kurser/Program-HT-2015/Industriell-ekonomi---logistikingenjor/ är också en treårig högskoleutbildning, men krävs mer matte - Matematik 3

  Tvåårig yrkeshögskoleutbildning finns också, se här http://www.yhguiden.se/utbildning/ostsvenska-yrkeshogskolan/internationell-transportlogistik
  http://www.yhguiden.se/utbildning/yrkeshogskola-sodertalje/logistikutbildning
  http://www.yhguiden.se/utbildning/campus-varberg/logistiker2
  den här YHutbildning är på 1 år http://www.yhguiden.se/utbildning/yrkeshogskolan-helsingborg/transportlogistiker

  Bli behörig till alla de eftergymnasiala utbildningar kan du både på Samhällsvetenskapsprogrammet och på Ekonomiprogrammet. I Ekonomi /inriktning Ekonomi/ ingår Matematik 3b som en obligatorisk kurs och det är mycket bra för dig att ha läst den.
  Om valet står mellan SA och EK och med tanke på dina framtida yrkesplaner, då lutar det mer åt EK, tycker jag.

  För att lyckas på gymnasiet måste man ta studier på allvar och lägga så mycket tid på dem, som behövs. Alla vi är olika duktiga på olika områden och om det krävs att lägga ner mer tid & ansträngningar i ett ämne - så bör man göra det. De icke-obligatoriska /valbara kurserna/ väljer man i så fall det, som är lättare och roligare att läsa för just dig.
  Det är inte så stor skillnad mellan EK och SA. Gymnasieexamen från de två programmen kan se NÄSTAN identiska ut /om man väljer samma valbara kurser - inom Programfördjupningen & Individuellt val/.
  Det som skiljer de åt är: på EK läser man Samhällskunskap 2, Företagsekonomi 1, Privatjuridik och 100 p Moderna språk.
  på SA läser man Filosofi 1 och 200 p Moderna språk. Detta oavsett inriktning.
  Men sedan i en av inriktningarna på EK /Juridik/ - ingår det också Filosofi 1 och Moderna språk kan man läsa på båda programmen, inom Programfördjupningar.

  Samhällskunskap 2 ingår som obligatorisk i två av tre inriktningar på SA, men om man läser inriktning "Medier, info- &kommunikation, kan man välja Samhälle 2 som programfördjupande kurs.

  En kurs "Privatjuridik" läses som obligatorisk på EK, men inte på SA och på SA kan man inte läsa den som programfördjupande, men inom Individuellt val kan man läsa den.

  Jag är ganska säker på att det i princip är möjligt att få gymnasieexamen med väldigt liknande kursinnehåll på EK& på SA, om man så önskar. Skillnaden behöver inte vara mer än 10%.

  Varför det då spelar roll vilket av de 2 program man väljer? Jo, för att inom de valbara kurserna är det inte alls säkert att man får välja precis det man vill läsa: skolan kanske inte kan erbjuda den eller så finns det inte plats på kursen eller uppstår schemat-krock.

  Vill man vara säker på att få läsa en viss kurs, bör den finnas som obligatorisk i ditt program.
  Dina framtida planer, som innefattar bli Transportledare, matchar bäst mot IB (i fall du vill läsa utbildning på Chalmers som är på engelska) eller mot EK (inriktning Ekonomi).

  Dock, blir du behörig till många utbildningar även på SA.

  Blir det lättare eller svårare att välja nu? *L*
  Om du skriver var i landet du bor, kan jag skicka tips på skolor som finns nära dig.

  Bästa hälsningar
  Mikael SYV
  • fredrik tack för svaret! bor i södra skåne så någon i malmö elr trelleborg/vellinge skulle passa. har absolut inga problem att jobba hårt nu om det betalar av sig senare. ska jag vara helt ärlig så har jag fundrat på IB men antagligen kommer jag att gå en på svenska och läsa på engelska på ex högskola. jag kollade på supply chain manager och det verkar intressant det är precis sånna jobb som intesserar mig, finns det några fler liknande de? hur kommer efterfrågan efter de jobbet att vara om någrs år?
  • Liselotte Jag kommer att skriva svar på din kommentar nu, kommer inom kort! *L* :-)
  Liselotte Johansson SYV på GymnasieGuiden
  Hejsan, här kommer tips på skolorna som du kan titta på
  Ekonomiprogrammet i Trelleborg http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/soderslattsgymnasiet
  och i Malmö http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/cybergymnasiet-malmo
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/fria-laroverken-i-malmo
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/hermods-gymnasium-malmo
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/jensen-gymnasium-malmo
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/kunskapsgymnasiet-malmo
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/plusgymnasiet-malmo
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/procivitas-privata-gymnasium-malmo
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/thoren-business-school-malmo

  Du frågar också om supply chain management utbildning - om det finns liknande. Alla högskoleutbildningar som finns i Sverige är samlade på den här sidan www.studera.nu

  och på den tiden som du läser på gymnasiet /tre år/ kan hända "saker": nya utbildningar kan tillkomma och de nuvarande kan ändras/modifieras/förlängas mm. Behörighetskraven kan också ändras (oftast läggs det på en extra kurs vid ändringen, t.ex. om det innan räckte med Matte 3, kan det i fortsättningen krävas Matte 4). Det är därför mycket bra att kolla på www.studera.nu lite längre fram när du är inne på t.ex. åk2 på gymnasiet - då kan du planera vad du skall söka efter gymnasiet. En direkt länk där man söker efter högskoleutbildningar i Sverige är http://jamforutbildning.studera.nu
  och här http://jamforutbildning.studera.nu/sok-jamfor/omrade/transportlogistik-182 ser du alla utbildningar på högskola/universitet inom Transportlogistik, som finns idag, 101 stycken - kurser och program, blandade.
  "hp" = högskolepoäng
  och 30 hp motsvarar en termin på heltid på högskola/universitet
  om du ser en "utbildning" på 7,5 hp då är det en liten fristående kurs bara
  Det är utbildningar på minst 120 hp som är "riktiga utbildningar" dvs program där man skaffar sig ett yrke. De små kurserna är komplement eller påbyggnad eller "prova på" kurser.
  Just nu är den här utbildningen http://edu.mah.se/sv/Program/SGTRA på Malmö högskola - närmast till din bostad. Undervisningsspråk på den är svenska. Vi får hoppas att den är kvar om 2 år och det kanske tillkommer någon till intressant utbildning i Malmö eller i Lund (då behöver du inte flytta). Du kan även ta kontakt med en studievägledare på den högskoleutbildningen som intresserar dig mest med frågan om det finns planer på att förändra den utbildningen eller ta bort den eller om det tillkommer liknande utbildningar på samma eller på en annan högskola. Detta är kanske bättre att göra lite längre fram då du börjar närma dig gymnasieexamen. Kan vara en bra idé att ta kontakt innan du skall välja valbara kurser till åk3 på gymnasiet för att svar från vägledaren på en högskoleutbildning kan påverka ditt val av någon kurs inför åk3.
  Hoppas mitt svar blir till hjälp för dig i din framtida studieplanering!
  Ett litet tips: du kan med fördel ställa en ny fråga till oss i stället för att skriva en kommentar, detta pga vi ser de nya frågorna först och prioriterar dem.
  Bästa hälsningar & lycka till!
  Liselotte SYV

  Frågor och svar

  • Sara 16 år

   Undantag när det kommer till skolbyte?

   Hej, om man har blivit utsatt för grova saker i ens nuvarande skola, och behöver byta, Har skolan skyldighet att göra ett undantag för att ta in eleven före alla andra i kön som är i kö baserade på nians betyg? (Detta gäller gymnasium åk1)

   Milla SYV: Tips! Prata med kuratorn. Om undantag i detta fallet kan göras, då är det i första hand om kuratorn kontaktar rektorn... Annars, så tänker jag att i fall en elev behöver komma... Läs hela svaret
  • Sara 16 år

   Byta skola till en annan?

   Hej! Jag vill byta skola, men skolan jag vill söka till har ett kösystem baserat på nians betyg, och ber därför deras föräldrar att skicka in elevens betyg, men varför det? Har de inte ett system på nått sätt där de kan se elevens betyg om de knappar in personummret? Om inte, är det ju väldigt...

   Milla SYV: En svår fråga för oss på fråga syv att svara på. Vi vet inte om den skolan du vill komma in på har ett enkelt tillgång till betygen från åk 9. Du kan fråga på den... Läs hela svaret
  • Jeanette 52 år

   Nationella prov? kan en lärare sänka ens betyg?

   kan man bli sänkt i ex matte om man gör ett dåligt prov på nationella. Får en lärare sänka betygen. Fast man har haft c i genomsnitt hela året. Men misslyckas på NP?

   Milla SYV: Ja. Läraren sätter det betyget som hen anser är rätt betyg. NP resultat är viktigt för att det Provet mäter Hela kursen och för att alla elever gör samma eller... Läs hela svaret
  • aleksander 22 år

   Gymnasieexamen?

   jag har nu läst kursen Matematik 3b hos er, jag fick F i den kursen, nu undrar jag om jag kan sätta in den i mitt betygskatalog, så det står att jag läst kursen, eftersom att jag fick - i gymnasiet så räknades den inte in i antalet lästa kurser och jag kunde därav inte ta examen, eftersom jag...

   Milla SYV: Vänd dig till komvux i den kommunen där du är folkbokförd- det är där frågan om examensbevis kan lösas.
  • R:M 16 år

   Spelar det någon roll vilken individuell kurs jag väljer?

   Hej Jag går i Gymnasiet (NaturNatur) och vill komma in i läkareprogrammet. Jag undrar om det spelar någon roll vilken individuell kurs jag väljer? Jag vill helst inte läsa Matte 5 och istället läsa Engelska 7 och Moderna Språk 4. (Alla tre ger ju en meritpoäng) Kommer detta påverka urvalet...

   Milla SYV:  Vid en ”vanlig antagning” konkurrerar man med Meritvärde som är en siffra. Men om man söker i Alternativt urval som ibland kan finnas t.ex brukar finnas på... Läs hela svaret
  • Nara 18 år

   Jämförelsetal och merit?

   Hej igen, vad är skillnaden mellan jämförelsetal och meritpoäng? Är jämförelsetalet poängen innan meritpoäng?

   Milla SYV: Läs gärna på http://Gymnasieguiden.se/meritg
  • Nara 18 år

   Vilket betyg kan man få i dessa ämnen?

   Hej, jag går i årskurs 3 på samhällslinjen och undrar vilka betyg man kan få i Humanistisk och samhällsvetenskaplig specialisering, entreprenörskap och gymnasiearbetet? Jag vet att man bara kan få max E på gymnasiearbetet, gäller detta för humanistisk och samhällsvetenskaplig specialisering...

   Milla SYV: Nej, det är endast GA, gymn.arbete som har betygsskalan E och F. Andra gymnasiala kurser har skalan: E till A.
  • Lily 23 år

   Vem vänder jag mig till för att söka universitetsstudier utomlands?

   Jag har försökt på egen hand, men har svårigheter att förstå dokumenten jag ska fylla i. Jag har kontaktat min SYV på den folkhögskola jag går på, men hon kunde inte hjälpa mig. Utbildningen i fråga är en BA i...

   Julia SYV: Hej Lily;kort svar på din fråga är - tyvärr, så kan inte vi heller hjälpa dig. Förklaring: att sätta sig in i alla detaljer kring studier... Läs hela svaret
  • Eva 20 år

   Hoppa av distans kurs?

   Hej! Jag studerar just nu programmering på nti skolan och har kommit mer än halvvägs genom hela kursen och tycker helt enkelt att kursen är för komplex för mig, min fråga är då om det är möjligt för mig att hoppa kursen? Kommer...

   Julia SYV: Hej Eva,att kursen går på distans eller inte på distans, spelar för studiemedels-frågan ingen roll. CSN tittar på studieomfattning (om du vid varje given vecka läser på heltid, på 75%... Läs hela svaret
  • Anna 21 år

   Kan du hjälpa mig hitta en utbildning/jobb?

   Hej! Jag är 21 år och vet inte vad jag ska studera efter gymnasiet. Är väldigt intresserad av miljön och psykisk ohälsa. Vill gärna göra mer än att bara tjäna pengar, göra någon skillnad, men då jag inte har ett dröm...

   Liselotte Johansson: Hej Anna,du får gärna kika på många yrken på www.framtid.sedu kan t.ex börja med att kika på Psykiatrisjuksköterska och Miljövetaremen kika även på... Läs hela svaret
  • Cecilia 17 år

   Byta individuellt val sent in i kursen?

   Hej! Det är så att jag har valt Formgivning 1 som individuellt val. Problemet är att min lärare inte tycker om mig alls (av någon anledning jag inte förstår) och hela tiden anklagar mig för saker som jag inte har gjort. Jag anser att det finns en risk att hon kommer att ge mig ett orättvist...

   Anna SYV: Hej Cecilia,så tråkigt att du upplever dig orättvist behandlat!Dessvärre kan inte vi här på fråga SYV lova dig att du ska få byta en kurs mitt i läsåret. Att du... Läs hela svaret
  • Thea 15 år

   Studera igen på komvux?

   Hej. jag går nu i 9an och tänkte efter sommaren börja på korrespondensgymnasiet. Jag vill antagligen gå hum eller ekonomi. Efter studenten vill jag plugga på universitet, datavetenskap. Om jag inte har läst de kurser man måste ha läst för...

   Anna SYV: Hej Thea, som det är nu, så krävs det inte matte 5 till ngn utbildning i Sverige;till civilingenjörsprogrammen krävs det matematik 4.Om du på gymnasiet inte blir behörig kan du söka både... Läs hela svaret
  • Wassem 21 år

   Obligatoriska ämnen för en naturvetenskaplig examen på komvux?

   Hej, Jag siktar på att få en naturvetenskaplig gymnasieexamen och jag studerar på komvux. Jag undrar om det är obligatoriskt att läsa (religion 1, samhällskunskap 1b, och Historia 1b) om man studerar på komvux. Stämmer det? Eller kan man läsa...

   Anna SYV: Hej,som vi på Fråga SYV tolkar reglerna kring examensbevis från KOMVUX, så måste du ha betyg i Religionkunskap 1, i samhällskunskap 1b och i minst en kurs... Läs hela svaret
  • federica 25 år

   söker en Engelsk kurs i social media?

   Hej! Jag är intresserad att studera sociala medier, och marketing osv. Finns det möjlighet en kurs inom det som sker på universitetet, annars vart? och skulle jätte gärna vilja ha den på engelska. mvh

   Daniel Larsson: Hej Federica,om man på de svenska lärosätenas gemensam sida söker på "sociala medier" får man fram en lista på nästan 3.ooo utbildningar (kurser och program):... Läs hela svaret
  • Anna 20 år

   Läsa till lärare via VAL?

   Hej! Jag läser och läser massvis information om vidareutbildning för lärare (VAL) men blir lika förvirrad varje gång då jag inte riktigt förstår jag kraven för att bli antagen är. När jag läst: 1. Matematik 1 för...

   Daniel Larsson: Hej Anna,Om dina meriter bedöms vara tillräckliga och du blir antagen till VAL följer du sedan en individuell studieplan för att nå önskad examen.Om en sökande till VAL inte är, enligt den... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga