fredrik 21 år
  Hej!
  Jag funderar på vilken linje jag ska gå på gymnasium och dom två det står mellan är samhälle och ekonomi, jag har inte mycket planer för vad jag vill jobba med i framtiden men gärna med någon internationell profil eller helt utomlands då jag älskar olika språk och kulturer, har funderat på tex transport ledare elr liknande. Då sa och ek är dom två som intresserar mig mest undrar jag vilken som man har bäst möjligheter att "lyckas" på, jag har över median poäng på dom flesta skolor jag kollat på, har drygt 285p idag. Vad skulle ni rekommendera till mig? :)
  • Liselotte Jag har nu svarat på de frågorna som du ställde i din kommentar! Återkom om ngt fortfarande är oklart! Lycka till! *L* :-) Liselotte SYV

  2 Svar

  Mikael SYV SYV på FrågaSYV
  Hejsan, om du är intresserad av att utbilda dig till transportledare på eftergymnasial nivå, då råder jag dig titta på de här utbildningarna:
  http://www.chalmers.se/en/education/programmes/masters-info/Pages/Supply-Chain-Management.aspx
  den är på 2 år, undervisningsspråk Engelska - och till för att förbereda sig till den, skulle jag rekommendera söka IB programmet (se info- om IB på http://www.gymnasieguiden.se/program/IB);

  Här http://edu.mah.se/sv/Program/SGTRA finns det 3årig högskoleutbildning och behörighet till den är: Grundläggande behörighet + Matematik 2

  den här http://www.hb.se/Vill-studera/Program-och-kurser/Program-HT-2015/Industriell-ekonomi---logistikingenjor/ är också en treårig högskoleutbildning, men krävs mer matte - Matematik 3

  Tvåårig yrkeshögskoleutbildning finns också, se här http://www.yhguiden.se/utbildning/ostsvenska-yrkeshogskolan/internationell-transportlogistik
  http://www.yhguiden.se/utbildning/yrkeshogskola-sodertalje/logistikutbildning
  http://www.yhguiden.se/utbildning/campus-varberg/logistiker2
  den här YHutbildning är på 1 år http://www.yhguiden.se/utbildning/yrkeshogskolan-helsingborg/transportlogistiker

  Bli behörig till alla de eftergymnasiala utbildningar kan du både på Samhällsvetenskapsprogrammet och på Ekonomiprogrammet. I Ekonomi /inriktning Ekonomi/ ingår Matematik 3b som en obligatorisk kurs och det är mycket bra för dig att ha läst den.
  Om valet står mellan SA och EK och med tanke på dina framtida yrkesplaner, då lutar det mer åt EK, tycker jag.

  För att lyckas på gymnasiet måste man ta studier på allvar och lägga så mycket tid på dem, som behövs. Alla vi är olika duktiga på olika områden och om det krävs att lägga ner mer tid & ansträngningar i ett ämne - så bör man göra det. De icke-obligatoriska /valbara kurserna/ väljer man i så fall det, som är lättare och roligare att läsa för just dig.
  Det är inte så stor skillnad mellan EK och SA. Gymnasieexamen från de två programmen kan se NÄSTAN identiska ut /om man väljer samma valbara kurser - inom Programfördjupningen & Individuellt val/.
  Det som skiljer de åt är: på EK läser man Samhällskunskap 2, Företagsekonomi 1, Privatjuridik och 100 p Moderna språk.
  på SA läser man Filosofi 1 och 200 p Moderna språk. Detta oavsett inriktning.
  Men sedan i en av inriktningarna på EK /Juridik/ - ingår det också Filosofi 1 och Moderna språk kan man läsa på båda programmen, inom Programfördjupningar.

  Samhällskunskap 2 ingår som obligatorisk i två av tre inriktningar på SA, men om man läser inriktning "Medier, info- &kommunikation, kan man välja Samhälle 2 som programfördjupande kurs.

  En kurs "Privatjuridik" läses som obligatorisk på EK, men inte på SA och på SA kan man inte läsa den som programfördjupande, men inom Individuellt val kan man läsa den.

  Jag är ganska säker på att det i princip är möjligt att få gymnasieexamen med väldigt liknande kursinnehåll på EK& på SA, om man så önskar. Skillnaden behöver inte vara mer än 10%.

  Varför det då spelar roll vilket av de 2 program man väljer? Jo, för att inom de valbara kurserna är det inte alls säkert att man får välja precis det man vill läsa: skolan kanske inte kan erbjuda den eller så finns det inte plats på kursen eller uppstår schemat-krock.

  Vill man vara säker på att få läsa en viss kurs, bör den finnas som obligatorisk i ditt program.
  Dina framtida planer, som innefattar bli Transportledare, matchar bäst mot IB (i fall du vill läsa utbildning på Chalmers som är på engelska) eller mot EK (inriktning Ekonomi).

  Dock, blir du behörig till många utbildningar även på SA.

  Blir det lättare eller svårare att välja nu? *L*
  Om du skriver var i landet du bor, kan jag skicka tips på skolor som finns nära dig.

  Bästa hälsningar
  Mikael SYV
  • fredrik tack för svaret! bor i södra skåne så någon i malmö elr trelleborg/vellinge skulle passa. har absolut inga problem att jobba hårt nu om det betalar av sig senare. ska jag vara helt ärlig så har jag fundrat på IB men antagligen kommer jag att gå en på svenska och läsa på engelska på ex högskola. jag kollade på supply chain manager och det verkar intressant det är precis sånna jobb som intesserar mig, finns det några fler liknande de? hur kommer efterfrågan efter de jobbet att vara om någrs år?
  • Liselotte Jag kommer att skriva svar på din kommentar nu, kommer inom kort! *L* :-)
  Liselotte Johansson SYV på GymnasieGuiden
  Hejsan, här kommer tips på skolorna som du kan titta på
  Ekonomiprogrammet i Trelleborg http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/soderslattsgymnasiet
  och i Malmö http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/cybergymnasiet-malmo
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/fria-laroverken-i-malmo
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/hermods-gymnasium-malmo
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/jensen-gymnasium-malmo
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/kunskapsgymnasiet-malmo
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/plusgymnasiet-malmo
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/procivitas-privata-gymnasium-malmo
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/thoren-business-school-malmo

  Du frågar också om supply chain management utbildning - om det finns liknande. Alla högskoleutbildningar som finns i Sverige är samlade på den här sidan www.studera.nu

  och på den tiden som du läser på gymnasiet /tre år/ kan hända "saker": nya utbildningar kan tillkomma och de nuvarande kan ändras/modifieras/förlängas mm. Behörighetskraven kan också ändras (oftast läggs det på en extra kurs vid ändringen, t.ex. om det innan räckte med Matte 3, kan det i fortsättningen krävas Matte 4). Det är därför mycket bra att kolla på www.studera.nu lite längre fram när du är inne på t.ex. åk2 på gymnasiet - då kan du planera vad du skall söka efter gymnasiet. En direkt länk där man söker efter högskoleutbildningar i Sverige är http://jamforutbildning.studera.nu
  och här http://jamforutbildning.studera.nu/sok-jamfor/omrade/transportlogistik-182 ser du alla utbildningar på högskola/universitet inom Transportlogistik, som finns idag, 101 stycken - kurser och program, blandade.
  "hp" = högskolepoäng
  och 30 hp motsvarar en termin på heltid på högskola/universitet
  om du ser en "utbildning" på 7,5 hp då är det en liten fristående kurs bara
  Det är utbildningar på minst 120 hp som är "riktiga utbildningar" dvs program där man skaffar sig ett yrke. De små kurserna är komplement eller påbyggnad eller "prova på" kurser.
  Just nu är den här utbildningen http://edu.mah.se/sv/Program/SGTRA på Malmö högskola - närmast till din bostad. Undervisningsspråk på den är svenska. Vi får hoppas att den är kvar om 2 år och det kanske tillkommer någon till intressant utbildning i Malmö eller i Lund (då behöver du inte flytta). Du kan även ta kontakt med en studievägledare på den högskoleutbildningen som intresserar dig mest med frågan om det finns planer på att förändra den utbildningen eller ta bort den eller om det tillkommer liknande utbildningar på samma eller på en annan högskola. Detta är kanske bättre att göra lite längre fram då du börjar närma dig gymnasieexamen. Kan vara en bra idé att ta kontakt innan du skall välja valbara kurser till åk3 på gymnasiet för att svar från vägledaren på en högskoleutbildning kan påverka ditt val av någon kurs inför åk3.
  Hoppas mitt svar blir till hjälp för dig i din framtida studieplanering!
  Ett litet tips: du kan med fördel ställa en ny fråga till oss i stället för att skriva en kommentar, detta pga vi ser de nya frågorna först och prioriterar dem.
  Bästa hälsningar & lycka till!
  Liselotte SYV

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga