Elif

  Hej! Jag har lärarexamen från Ukraina som bedömt av UHR och motsvarar magisterexamen ämneslärare i engelska och tyska språk och litteraturvetenskap. Men jag vill arbeta som förskollärare. Måste jag skicka min diploma en gång till till UHR för bedömning mot förskollärare? Jag tänkte söka ULV för att kunna komplettera utbildningen och få legitimation för förskollärare istället. Hur går man tillväga i denna situation, när man vill byta spåret? Eller kanske ska jag söka hos Skolverket direkt om förskollärarlegitimation och sedan komplettera det som behövs?

  1 Svar

  Anna SYV på FrågaSYV

  Hej!
  mitt råd är att du vänder dig till studievägledare på förskollärarprogrammen. Tyvärr kan svaret bli att du måste läsa förskollärarprogrammet i sin helhet, alltså att ingenting kan tillgodoräknas från din tidigare utbildning (detta pga det är mycket möjligt att du läste "annat" än det som ingår i de svenska förskollärarutbildningar).
  Du förlorar inget på att söka till förskollärarprogrammet (på vanligt sätt) och om du kommer in ansök om Tillgodoräknande av tidigare utbildning. Du får då svar om ngt kan tillgodoräknas och du kan i så fall hoppa över vissa delar av förskollärarprogrammet. Som sagt, blir jag inte förvånad att du får svar att du måste läsa hela förskollärarprogrammet.
  Du får givetvis vända dig till Skolverkets avdelning för lärar- och förskollärarlegitimationer. Det Skolverket brukar kräva är förskollärarexamen, vilket jag (om jag förstår dig rätt) inte har.

  Om du inte har jobbat på en förskola i Sverige än, kanske skulle jag rekommendera att du försöker få jobb som "obehörig förskollärare" eller som barnskötare - för att känna på och se om yrket passar dig.

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga