Tomas 17 år

  Hej! Jag har i princip hela mitt liv varit präglad av elever som åtminstone haft någorlunda respekt mot varann, som bryr sig om alla. Detta gör att jag aldrig tidigare haft något emot att gå till skolan tidigare, till och med i vissa tillfällen gillat att spendera tid där med motiverade lärare och glada elever. Men såklart så som livet går så började jag gymnasiet nu i augusti 2020. Jag valde vad jag alltid varit intresserad av, alltså teknik (systemutveckling). Jag gjorde ansökan i tro om att hamna med elever lika eller åtminstone någorlunda intresserad av ämnet. Men nej. Den första veckan i skolan var ganska lugn då dom flesta inte kände varandra sedan tidigare. Men desto fler veckor som gick åt började killarna utveckla mer av ett "toxic" beteende. Då min teknikklass är fylld av främst killar (4 tjejer i klassen, 18-19 killar) blir ju stämningen i klassen också påverkad av det. Dom få tjejerna som finns i klassen brukar mest vara för sig själva även om specifikt dom är trevliga. På något vänster blev jag del av en av killarnas sällskap som jag nu försöker sakta slingra mig ur. Dom har olikt andra klasser jag sett väldigt jobbig attityd mot andra och varann, samt mot lärare. Några lärare startar uppgifter utan att förklara att dom ens startat en uppgift. Killarna kastar runt och förstör varandras mat under lunchen. Nödstoppar hissen i skolan alldeles för ofta och har inget som helst fokus under lektionstid. Jag känner att desto längre jag gått i gymnasiet desto mer tappar jag min motivation och livsglädje. Jag har för det mesta alltid varit en relativt glad personlighet som under dessa få veckor blivit allt mer deprimerad där även självmordstankar sedan innan börjat återvända, denna gången allt mer djupare. Gråter mig till sömns. Jag har för första gången börjat hata att gå till skolan, och känner nästan för att sjukanmäla mig ofta bara för att få slippa vara där. Jag kommer verkligen inte orka gå med denna klass i 3 år med min mentala hälsa i skick. Jag hatar verkligen mitt liv i stunden och vet inte riktigt var jag ska ta vägen. Hade gått på ett annat gymnasium till jag efter första veckan bytte till den jag är på just nu. Känns orimligt att byta såhär långt in i terminen. Behöver verkligen hjälp, vet inte hur länge till jag orkar stå ut. Vill inte hoppa av gymnasiet, men vill inte fortsätta här heller. Smärtsam limbo.

  • Julia Mitt råd är att du berättar hur du upplever din nuvarande situation både för dina vårdnadshavare och för kurator på din skola. Jag tycker Rektorn på skolan bör uppmärksammas på "killarnas beteende" t.ex att de kastar mat på varandra på lunchen och är otrevliga mot elever och lärare (alltså om rektorn kanske inte känner till omfattningen av problematiken).
  • Ene

   Hej, välkomen till mitt gäng. Först å främst är det värt att påpeka att jag inte är nån syv utan såg din fråga när jag ville fråga nåt själv å jag ville bara dela med mig av mina erfarenheter.

   Kände mig exakt så förra året när jag började ettan. Jag vet exakt vad går genom, tro mig jag känner din depression. Alltså sättet du skrev din situation är ganska lik min. I början kände ingen varan så alla var lugna och det var först tills slutet av september som eleverna började prata extremt mycket. Min klass var typ en warzone när läraren gick ut ur klassen osv.. Jag ville bara springa ut aldrig komma tillbaks igen. När jag försökte plugga i klassen så gick det knappt för det var kaos i klassen. 90% av eleverna brydde sig inte om lektionerna och de spelade spel vid genomgången å sånt.. Jag kan på rak arm inte säga att allt kommer bli bättre för det kommer det inte att bli. Jag försökte själv byta men tror nog att syven frpn den här sidan eller nånannanstans förklarade till mig att jag inte kan vara säker på att jag hamnar på ett bättre skola. De bra skolorna är ju populära och därför helt fulla men att byta till en annan skit skola är inget alternativ för mig. Jag försökte men bestämde mig för att stanna kvar och det ångrar jag ibland. Om du hatar klassen och har inte fått några vänner än, då försök iaf att byta men om du väljer att stanna kvar som mig. Försök att få några vänner att hänga med även de inte är de bästa. Var vänlig och rolig, bli inte den surra gubben som vill vara varsomhelst men där för det kommer påverka ditt betyg också. Nu i tvåan har det blivit mycket lugnare men dock inte tillräckligt lugnt lmao hahah men man vänjer sig. Försök skapa relation med lärarna och gör ditt bästa när du kan. Jag lovar om du väljer att fokusera på det bästa så kommer allt vara bra.

  • Anna Tack Ene för din berättelse och dina tips!

  1 Svar

  Julia SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Tomas!
  Det är väldigt tråkigt och oroväckande, det du berättar om.
  Kort svar på din fråga är att du tyvärr inte kan ändra på andra personer, men du kan ändra på hur du "ser på situationen" och du kan också söka dig ifrån de situationer som du inte kan/vill stå ut med.

  Lösningar som jag ser är följande:
  Teknikprogrammet finns tyvärr inte att läsa på distans Korr-on-line. Men om du är beredd att läsa ett annat program, så överväg söka till Korr-online. Jag kan inte lova att du kan byta till distansstudier på Korr nu, direkt. Du kan definitivt söka till den skolan, Korrespondensgymnasiet, till nästa läsår.
  Utbildningsförvaltningen i din kommun kan (i princip) köpa plats för en elev på diverse olika ställen som t.ex folkhögskola, komvux eller distans-gymnasiet men det är dyrt och ofta tar mycket kämpande att få igenom. Det finns tyvärr många elever som av olika anledningar behöver få till stånd "kreativa lösningar" och det är både dyrt och kräver mycket tid och energi från de inblandade i att få fram lösningar.
  Skulle du hoppa av gymnasiet (vilket jag hoppas att det går att undvika) - så bedriv i så fall självstudier. Inom matte finns en bra sida - www.matteboken.se Inom andra ämnen kan du låna böcker på biblioteket eller hitta info på internet ... Även om man "bara" läser böcker på svenska och engelska, så är det väldigt lärorikt och du skaffar dig på så sätt bra kunskapsgrund inför framtiden.
  Angående byta skola - det finns exempel på att elever byter många ggr (fler än 5 ggr i alla fall känner jag några exempel på...). Det är inte förbjudet att byta men det måste finnas plats på den mottagande skolan och rektorn måste vara villigt att ta in en ny elev mitt i läsåret, vilket inte alltid är fallet.
  Alternativet: läsa in gymnasiekompetens på en folkhögskola? Från 18 år kan folkhögskolorna ta in (t.o m från den terminen under vilken du fyller 18 år). Är man yngre, vill folkhögskola i så fall att din kommun köper plats för dig (för folkhögskola får inte statsbidrag för personer som är under 18 år). Det finns 155 folkhögskolor i Sverige och det är på de Allmänna kurser som man läser mot Omdöme om grundläggande behörighet till högskolestudier.

  Jag har redan skrivit i kommentaren till din fråga om att jag tycker du bör prata med dina vårdnadshavare och med kurator på din skola och det snarast.

  Frågor och svar

  • Elin 18 år

   Hur bli man forensiker/kriminaltekniker?

   Hej! Jag vill utbilda mig till Forensiker/kriminaltekniker Vad krävs att bli det? Hur går man till väga? Jag vet att man kan först bli polis, men tänkte om det fanns andra möjligheter och vägar! Mvh Blivande kriminaltekniker

   Mikael SYV: Hej! Kika gärna på https://www.framtid.se/yrke/kriminaltekniker  och https://www.framtid.se/yrke/forensiker Man kan t.ex utbilda sig till kemist och hoppas på att kunna bli forensiker sen. 
  • Filip 15 år

   Kan man öppna en butik efter samhällsprogrammet?

   Hej! Jag undrar ifall om jag går samhälle på gymnasiet. Kan jag då efter gymnasiet gå en linje på högskola som gör att jag får kunskaper så jag kan öppna en butik eller är det bara ekonomi programmet som har den...

   Milla SYV: Hej Filip!på Ekonomiprogrammets inrikt.Ekonomi får eleverna ofta (dock inte alltid) möjlighet att testa på driva eget företag: UF-företagande; ofta under årskurs 2. Det... Läs hela svaret
  • Damla 22 år

   Hur ska man gå tillväga om man vill fixa sina gymnasiebetyg?

   Hej! Jag skriver för min pappa som är sugen på att studera vidare. Han gick i gymnasiet i Turkiet och har inte fullbordat alla sina betyg. Han har inte heller gått hela gymnasiet. Han är född 1973. Jag undrar om det finns möjlighet för honom att...

   Mikael SYV: Din pappa får ta kontakt med komvux i den kommunen där han är folkbokförd och göra planering mot Examensbevis tillsammans med SYV på komvux.
  • Maria 17 år

   Går det att byta gymnasieskola och linje till trean?

   Hej! Jag heter Maria och 17 år. Jag går samhällsvetenskapliga linjen med inriktning på internationella relationer på Rosendalsgymnasiet i Uppsala. Jag har gått hela ettan och nu påbörjat andra året. Här kommer frågan: Jag...

   Milla SYV: Hej Maria, det realistiska alternativet är för dig att söka läsa ES/Musik till ngn gymnasieskola - till år1 till nästa höst. Det finns i hela Sverige cirka 120... Läs hela svaret
  • Frida 20 år

   Hur ska jag höja mitt merit?

   Hej. Jag har tagit studenten från naturvetenskapsprogrammet och tog ett års sabbatsår. Nu vill jag plugga igen, men har 17 i merit. Vill söka till tandläkareprogrammet. Vad är bästa och snabbaste sättet? Att satsa på högskoleprovet eller höja upp alla betyg? Hur lång tid kommer det ta ungefär?

   Mikael SYV: Snabbaste sättet är via högskoleprovet. Hur lång tid skulle det ta att reellt höja meritvärde eller om det ens är möjligt att höja så mycket som det behövs - går tyvärr inte att svara på.
  • Sofia 24 år

   Poäng eller gymnasieexamen?

   Hej! Jag har förhoppningsvis läst sammanlagt 2250 poäng innan 1a december det vill säga sista kompletteringsdag och varit glad över detta. Nåddes om information från en elev, alltså inte SYV att det måste tillkomma ett examensbevis för att...

   Milla SYV: Hej!om du vill komma in på en svensk högskoleutbildning, krävs det att du både har Grundläggande och ofta även Särskild behörighet.Grundläggande behörighet krävs alltid... Läs hela svaret
  • M 26 år

   Jobb utan matematik?

   Hej, Jag har läst i några svar här på frågasyv men tyckte inte att jag fick ett riktigt svar. Så här är frågan : Jag har dyskalkyli och undrar vilka jobb som inte innehåller matematik. Tex ingenjör utbildning använder matematik...

   Milla SYV: Hej M!vi på FRåGA SYV kan tyvärr inte skriva ner en fullständig lista på alla jobb som "inte inkluderar matematik". Det finns uppskattningsvis cirka 8.ooo yrken och det förändras också - vilka... Läs hela svaret
  • Jelena 50 år

   Vilka är det som de facto påverkar vem som anställs?

   Hejsan, jag vill utbilda mig till ngt. som kommer ge mig möjlighet att verkligen påverka om vem som anställs på olika företag och i organisationer. Vilka utbildningar rekommenderar ni? mvh J.

   Daniel Larsson: Hej Jelena!vilken intressant fråga du ställer. Och lite ovanlig fråga - också, måste jag erkänna. Men jag ska försöka att ge ett så bra svar jag kan.Det... Läs hela svaret
  • SYV-besökare 33 år

   HR och sociala utbildningar inom yrkeshögskola i Göteborg?

   Hej jag har en deltagare i projektet (i Göteborg) som nu fick besked om uppsägning pga arbetsbrist. Hen vill utbilda sig inom HR eller ngt inom "socialt arbete"; familjesituationen tillåter inte att flytta från Gbg, därför söker vi utbildningar på distans eller inom pendlingsavstånd från Gbg.

   Anna SYV: Hej!jag rekommenderar att kika på yrkeshögskoleutbildningar inom branscherna Pedagogiskt arbete, Ekonomi/admin och Socialt arbete.OBS! distansutbildningar inom yrkeshögskola... Läs hela svaret
  • Ida 21 år

   Hur ska jag tänka när jag vill höja min merit?

   Hej! Jag har en gymnasieexamen med relativt god merit men inte tillräckligt för att komma in på psykologprogrammet. Jag har därför tänkt gå komvux och försöka höja mig. Om jag har läst matte 1b och 2b i gymnasiet, kan jag läsa matte 3b på komvux och få merit för den kursen? Eller måste jag läsa...

   Milla SYV: hejsan, på heltid läser man på komvux 20p/vecka, alltså en kurs á 100p., som t.ex matte 3b, läser man på fem veckor.Man kan annars läsa fyra st. 100p.kurser under... Läs hela svaret
  • Johanna 25 år

   Paralegal på högskola/universitet?

   Hej! Jag förstår att ’Paralegal’ är en relativt ny yrkesroll samt utbildning i Sverige. Det finns ett antal Yrkeshögskolor som har en utbildning till just det. Jag undrar om man kan utbilda sig till ’Paralegal’ på annat sätt, till...

   Milla SYV: Hej Johanna!Förutom Paralegal finns också en "liknande yrke" IP-paralegal och det fanns förut yrkeshögskoleutbildningar till IP-paralegal. Nu kan jag inte se att det kommer starta ngn sådan... Läs hela svaret
  • Nkimba 20 år

   Naturvetenskap eller teknik program på KOMVUX ?

   Jag kom till Sverige för sex månader sedan och jag har väldigt många frågor angående Sveriges utbildningsystem. Jag är medveten om att jag ska studera gymnasiet igen, särskilt på KOMMVUX. Jag har läst att man kan bara läsa 20p per...

   Milla SYV: Hej!det finns olika sätt att få gymnasial utbildning på, till exempel på folkhögskolornas Allmänna kurser - det kan vara det snabbaste sättet (för att man kan få... Läs hela svaret
  • Andi 16 år

   Tenta av modersmål Danska och Högskola efter gymnasiet?

   Hej! Jag går på Universitetsholmens gymnasie i Malmö och pluggar el och energi. Alltså en yrkeslinje. Det är så att jag har danska i modersmål, nu när min skola ska lägga om mitt schema efter lovet blir skoldagarna väldigt långa. Detta innebär att jag går från 08-15 och sen från 16:30-18:00...

   Milla SYV: Hej Andi,jag råder dig prata med SYV på din skola för att få svar på om du läser modersmål (danska) inom ditt program eller utanför programmet, alltså... Läs hela svaret
  • Kasra 23 år

   Är Historia 1 och religion 1 ett krav för grundläggande behörighet?

   Hej! Jag undrade ang. när det gäller Historia 1 och religion 1 och behörighet. Min flickvän tog studenten från ett yrkesgymnasium år 2018. Hon gick ut med F i historia 1 och religion 1. Vi kollade upp lite ang. behörighet för att läsa på...

   Mikael SYV: Hej!fick din flickvän Examensbevis? eller fick endast Studiebevis?Studiebevis ger inte grundläggande behörighet till högskolestudier.Examensbevis ger... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga