Emelie
  Hejsan! Jag har precis tagit studenten och har nog aldrig varit så förvirrad över vad jag vill göra i framtiden och vad jag vill plugga vidare som.

  Jag är otroligt passionerad över samhällsfrågor, mänskliga rättigheter och lagar och hur samhällen är uppbyggda, jag vill jobba med något där man kan jobba internationellt och inte blir för bunden till ett land. Jag vill kunna göra skillnad och jobba i stora organisationer, som EU, FN etc där man kan bolla idéer och hjälpa till att forma en hållbar politik och lagar som skulle hjälpa alla globalt. Jag har varit inne på att plugga till Jurist, men jag skulle vilja plugga det utomlands men problemet som uppstår med det är att jag troligen inte kommer kunna jobba i Sverige. Så jag undrar om det finns något liknande utbildning som innefattar rättstänk, samhällsanalyser, samhällsfrågor, mänskliga rättigheter, lagar etc där man skulle kunna influera riktig politik globalt och möjligtvis även kunna plugga den utbildningen utomlands? :)

  1 Svar

  Anna SYV på FrågaSYV

  Hej Emelie!
  Jag föreslår att du kikar på följande yrkespresentationer:
  Internationell rättsvetare
  FN-jobb
  EU-jobb
  Europavetare
  och på några exempel på högskoleutbildningar på de svenska lärosätena (snabblänkar nedan):
  uu.se/utbildning/utbildningar/selma
  lu.se/lubas/i-uoh-lu-SGFKO/80432
  su.se/sok-kurser-och-program/hppek-1.411913
  umu.se/utbildning/program/kandidatprogram-i-filosofi-och-samhallsanalys
  gu.se/program/program_detalj?programId=S1GLS
  ju.se/internationellt-arbete---inriktning-globala-studier
  lnu.se/program/internationella-samhallsvetarprogrammet-inriktning-globala-studier
  lnu.se/program/internationella-samhallsstudier-inriktning-politik-och-samhallsanalys
  hv.se/utbildning/program/internationella-programmet-for-politik-och-ekonomi
  mah.se/sv/Program/SGINE
  lnu.se/program/integrations-och-mangfaldsstudier
  mah.se/human-rights
  miun.se/förvaltningsjuridiska-programmet
  sh.se/program--kurser/program/grund/filosofi-politik-och-ekonomi
  lnu.se/program/europastudier
  sh.se/program--kurser/program/grund/europaprogrammet

  Angående studier utomlands kan vi på FRåGA SYV ge endast mycket allmän information och några tips - t.ex att du pratar med studievägledare på de programmen på de svenska lärosätena där utbildningar ges som du "vill läsa utomlands"; att du söker information på alla sätt du kan inklusive kontakta ambassaden av de länder där du vill studera (fråga om du skulle behöva visum eller ngt annat "tillstånd" för att få lov att resa till det landet för att studera där och om de har ngn "utbildnigns-sakkunnig").
  Inom många program på de svenska lärosätena ingår valfri termin som man bl a kan (om man har tur) läsa utomlands. För info om det var god kontakta Internationell koordinator på det lärosäte där du vill läsa det svenska programmet. Tyvärr är det långt ifrån alla som vill, som också får läsa utomlands inom sitt svenska program; tuff konkurrens uppstår och man måste både vara duktig i sina svenska studier och även ha tur och bli "utvald" (diverse kriterier kan bli urvalskriterier, bl a språkkunskaper, utbildningsbakgrund + hur man formulerar sin ansökan och motiverar varför man vill läsa utomlands).

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga