Gucci190

  Jag är född 2003 i 22 december jag skulle egentligen föddas i januari 2004 och jag föddes i förtid via kejsarsnitt. I grundskolan har mina föräldrar valt att jag ska gå med 04or. Jag började gymnasiet med 04or på tekniklinjen. Jag valde att hoppade av efter en månad. Sen började jag El och energi med folk födda 2005 och jag kände mig utanför och konstig pågrund av ålderskillnaden. Jag hoppade av el och energi i 2an nu pågrund av ålderskillnaden. Nu har jag ingen gymnasieexamen och har hoppat av. Jag undrar vad jag kunde ha gjort i efterhand för att undvika ålderskillnaden på 2 år och vad jag kunde ha gjort i situationen!

  1 Svar

  Milla SYV på FrågaSYV

  Hejsan!
  Varken du eller jag kan gå tillbaka i tiden och förändra det som redan har inträffat, eller hur? Jag tycker vi ska se framåt och diskutera vad du kan göra i den situationen där du befinner dig nu. Nu "tillhör du Komvux"; du kan också söka läsa på folkhögskolorna. På folkhögskolorna kan man börja läsa när man är 18 år. På komvux kan man börja läsa, oavsett vilken utbildningsbakgrund man har, från 1 juli det året man fyller 20 år. Eftersom ditt födelsedatum ligger inom året 2003, då fyllde du 20 år under året 2023 och du kan därför nu läsa på komvux. Skulle du fyllt 20 år under året 2024, då hade du behövt vänta till 1 juli 2024... Nu slipper du vänta utan kan anmäla dig till studier på komvux så fort som möjligt, typ redan idag. 
  Du kan söka läsa på komvux och på folkhögskolorna (samtidigt) och samtidigt också söka jobb. Se sedan vilka erbjudande du får (om utbildningsplatserna och om anställningar); du kan också samtidigt fundera på om du vill starta eget och bli din egen arbetsgivare. Du får gärna kasta ett öga på framtid.se/entreprenör-egenföretagare
  I din fråga nämnde du bl a att du läst på EE. Vill du bli elektriker? Se i så fall om komvux i den kommunen där du är folkbokförd erbjuder utbildning till Elektriker. Även om komvux i din kommun inte erbjuder utbildning till Elektriker, har du goda chanser att få läsa någon yrkesutbildning på komvux (eftersom du saknar examensbevis från gymnasiet och hör med det till en av de prioriterade målgrupper). Inom examensbevis från komvux kan du ta in yrkes-kurspaket, t.ex utbildning till Elektriker eller ngn annan yrkesutbildning men även de kurser som krävs för behörighet till eftergymnasiala utbildningar och ditt examensbevis kommer med det ge dig behörighet till högre studier: du kan bli behörig till att läsa inom olika skolformer som t.ex yrkeshögskola och högskola/universitet
  Om du är osäker på vilket yrke du vill satsa på, får du gärna titta på många olika yrken. På Framtid.se finns över 2.ooo yrken presenterade. Du kan t.ex börja med att kika på yrken inom område Teknik. Just nu visas det på framtid.se/yrken/tekniskt-arbete 133 tekniska yrken. 
  Några exempel på tekniska yrken är:
  yrke/logistiker
  yrke/montör-löpandeband
  yrke/optotekniker-fibertekniker
  yrke/robotutvecklare
  yrke/teknikinformatör
  yrke/teknisk illustratör
  yrke/värmetekniker

  Studie- och yrkesvägledare

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga