Ddaedy 21 år
  Hej kan ni rabbla upp massor av jobb där man tjänar 29000+ och som inte kräver A i alla ämnen tack har ingen aning vad jag ska göra efter gymnasiet . Samhälls linjen tack och andra jobb som inte kräver matte 3 tack så alla linjer egentligen men som man kan göra även nu när man går Sam linjen

  1 Svar

  Milla SYV SYV på FrågaSYV
  Hejsan!
  Att få arbete direkt efter Samhällsvetenskapsprogrammet är på dagens arbetsmarknaden inte lätt.
  Du kan söka följande jobb direkt efter gymnasiet:
  handläggare på Försäkringskassan
  säljare (per telefon eller i butik)
  administratör
  men att få lön 29 000+ för de jobben utan lång arbetslivserfarenhet blir svårt.

  Tanken är att man, efter att ha gått ett högskoleförberedande program, läser vidare och det är en mängd olika utbildningar som finns på högskola www.studera.nu och på yrkeshögskola www.yhguiden.se som du blir behörig att söka: socionom, journalist, psykolog, polis, copywriter, statsvetare, redaktör, lärare.

  Exempelvis - lärare och med lärarutbildningen kan du senare söka Rektors tjänster. Då tjänar man 29 000+ som Rektor, alltså.
  Med utbildningen Studie- & yrkesvägledare kan man senare också söka jobbet som biträdande rektor eller rektor på en grundskola eller på en gymnasieskola.

  Efter samhällsvetenskapsprogrammet kan du söka studier som leder till att du blir Informatör, Kommunikatör, Jurist, Kulturvetare, Sjuksköterska (för behörighet till Sjuksköterska behöver du läsa Naturkunskap 2).
  T.ex som sjuksköterska kan man läsa påbyggnad och bli specialistsjuksköterska och då kommer du att ha lön 29000+ (ingångslön för sjuksköterska idag ligger på ca 24 000 kr i genomsnitt men det finns exempel när folk får ganska mycket mer eller mindre i ingångslön). Sedan förekommer det exempel att en sjuksköterska kan få två tusen kr per vecka i Bonus för att avstå från semester under sommarmånaderna - och för jour eller nattarbete får man OB-tillägg (OB står för Obekväm-tid). Så en "vanlig sjuksköterska" utan påbyggnadsutbildningar kan få ut 29000+ även under sina första år i yrket. Det finns exempel på det.

  Ang. löner så är det annars jättesvårt att svara - för att det är individuellt lönesättning och varierar mycket i olika delar av landet samt mellan personerna även på en och samma arbetsplats.
  I Stockholm är det högre löner än i övriga landet men det är också dyrare att leva och bo. I Norra Norrland kan man också få högre lön och bonus för att man flyttar dit men vissa utgifter blir större - t.ex. kostnaden för bensin (det är stora avstånd) och så måste man bekosta körkortet själv och utan bil kan det vara i vissa fall omöjligt att komma till arbete då bussar kanske inte går alls dit man ska eller så går en buss en gång om dagen.
  På en liten ort kanske man tjänar 5 000 mindre för samma arbete men då är det ganska mycket billigare att leva och bo där.

  Tips: tänk på möjligheten att starta eget och bli din egen arbetsgivare. För inspiration och tips läs på
  http://www.framtid.se/profession/egen-foretagare/
  http://www.framtid.se/starta-eget-tips-fran-bazaren/
  http://www.framtid.se/vaga-starta-eget-foretag/

  Titta igenom yrkena på http://www.framtid.se/professions/ och se om du "fastnar" för något av dem.
  Upptäcker du att du inte blir behörig till din "drömutbildning" under gymnasiet, kan du söka till Stockholm för att komplettera och söka vidarestudier sedan.

  Hoppas mitt svar blir till hjälp för dig!
  Bästa hälsningar och lycka till!
  Milla SYV
  Läs även på http://www.gymnasieguiden.se/informeras/efter-gymnasiet om vilka möjligheter som finns efter gymnasiet. Kanske finner du något intressant för dig där. Jag håller tummarna för dig!
  Hej igen!
  Vad "poängen" blir till olika utbildningar i framtiden är det ingen som vet.
  Antal platser på utbildningen ställs mot de sökande med deras betyg - som söker just den utbildningen just den terminen och just på den orten. Även bostadssituationen påverkar. T.ex är det mycket svårt att hitta bostad i t.ex Stockholm, Uppsala, Lund och Göteborg. Blir det lättare (om t.ex. fler studentbostäder byggs) då kommer "poängen" gå upp - för att flera personer från andra delar av Sverige kommer att söka.
  Blir det ännu svårare att hitta bostad på de orter, kan "poängen" mycket väl gå ner - då avstår folk från att söka utbildningar då de vet att de ändå inte kan läsa där för de har ingenstans att bo.

  Jag har ett förslag på Socionom, en utbildning som finns på många orter och som är mycket "bred" på så sätt att man kan jobba på väldigt många olika ställen: som kurator på en skola, som socialsekreterare på ett socialkontor (Socialtjänsten i kommunen), i olika projekt och som Behandlare (för personer med olika sortens "problem" - missbruk, kriminalitet, svåra livskriser mm.)
  Det finns en mängd påbyggnadsutbildningar man kan gå efter Socionom och bli t.ex. Terapeut eller Familjebehandlare. Man kan efter några år i yrket söka tjänster som Enhetschef inom Socialtjänsten "på kommunen", som man brukar säga.
  En enhetschef får definitivt lön på över 30 000 kr/månaden.
  Se utbildningarna till Socionom på http://jamforutbildning.studera.nu/sok-jamfor?fritext=socionom&typ=3
  och behörighet är: grundläggande + matte 2 samt samhällskunskap 1b.
  Det krävs, alltså, inte matte 3. Ang. "poängen" - om du är beredd att söka utbildningar över hela Sverige och flytta dit där du får utbildningsplats, så är chansen större att komma in.

  Ett råd: gör högskoleprovet. Om du får "dålig" (låg) resultat på HP, gör det inget. Det förstör inget för att hp-resultat räknas INTE ihop med dina betyg. Men HP kan ge dig en plats på en högskoleutbildning. Kostar 450 kr för varje gång man anmäler sig till högskoleprovet. Har du råd, så tycker jag definitivt du bör anmäla dig till HP. SISTA DAG ÄR IDAG, 15 sept - till högskoleprovet 24 oktober.
  Nästa tillfälle blir till våren: provdag 9 april & sista ansökn.dag 15 februari. Här https://www.hogskoleprov.nu gör du anmälan till högskoleprovet.


  • Ddaedy Hej jag tänkte mer på efter gymnasie utbildningen vilka högskole utbildningar man kan studera till efteråt som man kan oavsett linje med 29k+ lön och utan matte 3+ alltså
  • Ddaedy Om du kunde rabbla några , mäklare såg jag också men det är väl matte 3? Eller det spelar ingen roll om matte 3 är med men isåfall något där poängen är lägre eftersom matten förstör mycket för mig
  • Milla Mäklare - utbildning kräver Matte 3, tyvärr. Och utbildning till Mäklare är mycket populär och "poängen" blir därför högre. Jag skriver också ett utökat svar till dig.
  • Ddaedy När jag säger höga menar jag 19 poäng +
  • Ddaedy Eller 20 kanske
  • Milla Läs mitt utökade svar - ovan! :)
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • sket 20 år

   vilken ordning bör jag göra prövning på?

   Hej! Fråga kring prövning och höjning av betyg.. är det bättre att höja betyg B > A eller t.ex. E > C? Vet inte hur jag ska formulera denna fråga, men ko att tänka på att jag ska göra prövningar men vet dock inte på vilken ordning jag bör satsa på och vad som kan gynna mig typ. Har t.ex C i...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Roza 23 år

   Att bli Anaplastolog / Ansiktsprotetiker?

   Hej! Jag är intresserad av att bli Anaplastolog/ Ansiktsprotetiker. Jag undrar därför vad är kraven för att man ska bli det? Har läst att man borde läsa först till tandtekniker men undrar om det finns en annan väg till att bli det. Finns det möjlighet att en sjuksköterska med tillräcklig...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • abir 23 år

   Är det någon skillnad med läkemedelstekniker ock apotekstekniker?

   Hej! Har massa funderingar. 1. Är det någon skillnad mellan apotekstekniker och läkemedelstekniker? 2.finns det någon liknande socionomutbildning som inte kräver ma2? 3.vill jobba inom vården men är inte godkänd inom ma2? Finns det utbildningar som inte kräver den kursen?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Amira 19 år

   Studera till tandsköterska?

   Hej, jag vill studera till tandsköterska och jag har studerat i gymnasiet i två år i vård och omsorgs programmet, men det gick inte bra, har F i nästan allt och jag har hoppat av gymnasiet, jag skulle vilja studera som tandsköterska utan att behöva gå om gymnasiet, vad är det snabbaste och bästa...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Alva 15 år

   Får man bedöma läxor?

   0 Poäng Alva 15 år 4 minuter sedan Hej! Jag går sista året (9:an) och har spanska. Min lärare ger ofta mycket läxor och ganska svåra. Han använder flera gånger uppgifter på gymnasienivå vilket många såklart tycker är väldigt svårt. Läxorna gör oss väldigt stressade därför att han...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Anderas 18 år

   Merit och Jönköping university?

   Hej, jag har kollat mycket på denna linjen: https://ju.se/studera/valj-utbildning/program/program-pa-grundniva/international-economics.html Om ni kollar på behörigheten står det "Grundläggande behörighet samt Matematik 3b eller 3c, Samhällskunskap 1b eller 1a1 och 1a2. Eller: Engelska 6/B"...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Hilda 20 år

   Vad händer om jag läser till engelska 7?

   Hej! Jag har tagit studenten från det naturvetenskapliga programmet med inriktning samhälle. Jag planerar nästa år att söka till receptarieprogrammet och har därför läst till biologi 2 på komvux förra hösten pga behörigheten. Nu funderar jag på att läsa till engelska 7, som jag inte läste på...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Jesper 34 år

   Meriteranbe kurser för att ge Behörighet i ämnet slöjd?

   Jag har lärar legitimation med behörighet att undervisa i bild o form från gymnasiet och neråt. Jag vill komplicera detta genom att läsa in slöjd. Frågan är kan tex läsa ett halvår på Konstfack eller liknande vad räknas som slöjd utbildningar? Jag vet att umeå och Linköpings uni erbjuder...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Vilma 18 år

   Utbildning till undersköterska?

   Hej! Går i trean på gymnasiet samhälle beteende. I somras jobbade jag på äldreboende och har verkligen fastnat för det. Älskade verkligen mitt jobb och det ända jag kan tänka mig jobba som just nu är undersköterska. Önskar så att jag inte valde vård och omsorg till gymnasiet men då var det inte...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Anna 18 år

   Söka till högskola med matematik- och fysikprovet?

   Hej! Jag är intresserad av en civilingenjörsutbildning på KTH och ska söka nästa år. Om mina betyg inte räcker till att komma in (BI urvalsgruop) och inte högskoleprovet (HP urvalsgrupp) kan jag då söka med matematik- och fysikprovet och konkurrera om platserna där? Det är totalt 75 p och...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Caroline 32 år

   Lönespecialist eller lönekonsult? Vad är skillnaden?

   Hej. Jag har börjar se mig om efter utbildningar. Har kännt en tid att jag skulle vilja jobba med något ekonomiskt, administrativt. En bekant föreslog "lönespecialist". Tydligen skulle det vara stor efterfrågan och lätt att få jobb senare. Jag har...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • My 23 år

   Kan jag byta universitet vid valet av mitt andra ämne?

   Hej! Jag läser för nuvarande ämneslärarprogrammet 7-9 med geografi som ingångsämne. Jag vill gärna läsa historia som andra ämne men finns tyvärr inte att välja vid universitetet jag läser på. Är det möjligt att byta lärosäte vid ämne 2?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • saga 28 år

   Studera kriminologi under våren?

   Kan jag studera kriminologi med inriktning psykologi eller tvärt om, nu under våren 2021? Hittar endast enstaka kurser Att välja till vårterminen och jag vill gå hela 3års utbildningen med en kandidat examen.

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Sophia 27 år

   Ang svenska 3 som behörigt ämne?

   Hej! Jag har ett slutbetyg från 2012 och har inte svenska 3, jag undrar om jag måste läsa Svenska 3 för att ha behörighet till att söka in på högskolan.. ingår svenska 3 i grundläggande behörighet?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Lisa 20 år

   F Idrott och hälsa 1!?

   Hej! Jag går mitt sista år på gymnasiet. I juni kommer jag inte att få gymnasiexamen eftersom jag har F i engleksa 5,6 och idrott och hälsa 1. För att få examen tänker jag läsa upp engleksa kurser 5,6 på komvux efter gymnasiet. Räknas idrott då bort om jag läser upp dessa betyg på komvux? Eller...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga