Ddaedy 22 år
  Hej kan ni rabbla upp massor av jobb där man tjänar 29000+ och som inte kräver A i alla ämnen tack har ingen aning vad jag ska göra efter gymnasiet . Samhälls linjen tack och andra jobb som inte kräver matte 3 tack så alla linjer egentligen men som man kan göra även nu när man går Sam linjen

  1 Svar

  Milla SYV SYV på FrågaSYV
  Hejsan!
  Att få arbete direkt efter Samhällsvetenskapsprogrammet är på dagens arbetsmarknaden inte lätt.
  Du kan söka följande jobb direkt efter gymnasiet:
  handläggare på Försäkringskassan
  säljare (per telefon eller i butik)
  administratör
  men att få lön 29 000+ för de jobben utan lång arbetslivserfarenhet blir svårt.

  Tanken är att man, efter att ha gått ett högskoleförberedande program, läser vidare och det är en mängd olika utbildningar som finns på högskola www.studera.nu och på yrkeshögskola www.yhguiden.se som du blir behörig att söka: socionom, journalist, psykolog, polis, copywriter, statsvetare, redaktör, lärare.

  Exempelvis - lärare och med lärarutbildningen kan du senare söka Rektors tjänster. Då tjänar man 29 000+ som Rektor, alltså.
  Med utbildningen Studie- & yrkesvägledare kan man senare också söka jobbet som biträdande rektor eller rektor på en grundskola eller på en gymnasieskola.

  Efter samhällsvetenskapsprogrammet kan du söka studier som leder till att du blir Informatör, Kommunikatör, Jurist, Kulturvetare, Sjuksköterska (för behörighet till Sjuksköterska behöver du läsa Naturkunskap 2).
  T.ex som sjuksköterska kan man läsa påbyggnad och bli specialistsjuksköterska och då kommer du att ha lön 29000+ (ingångslön för sjuksköterska idag ligger på ca 24 000 kr i genomsnitt men det finns exempel när folk får ganska mycket mer eller mindre i ingångslön). Sedan förekommer det exempel att en sjuksköterska kan få två tusen kr per vecka i Bonus för att avstå från semester under sommarmånaderna - och för jour eller nattarbete får man OB-tillägg (OB står för Obekväm-tid). Så en "vanlig sjuksköterska" utan påbyggnadsutbildningar kan få ut 29000+ även under sina första år i yrket. Det finns exempel på det.

  Ang. löner så är det annars jättesvårt att svara - för att det är individuellt lönesättning och varierar mycket i olika delar av landet samt mellan personerna även på en och samma arbetsplats.
  I Stockholm är det högre löner än i övriga landet men det är också dyrare att leva och bo. I Norra Norrland kan man också få högre lön och bonus för att man flyttar dit men vissa utgifter blir större - t.ex. kostnaden för bensin (det är stora avstånd) och så måste man bekosta körkortet själv och utan bil kan det vara i vissa fall omöjligt att komma till arbete då bussar kanske inte går alls dit man ska eller så går en buss en gång om dagen.
  På en liten ort kanske man tjänar 5 000 mindre för samma arbete men då är det ganska mycket billigare att leva och bo där.

  Tips: tänk på möjligheten att starta eget och bli din egen arbetsgivare. För inspiration och tips läs på
  http://www.framtid.se/profession/egen-foretagare/
  http://www.framtid.se/starta-eget-tips-fran-bazaren/
  http://www.framtid.se/vaga-starta-eget-foretag/

  Titta igenom yrkena på http://www.framtid.se/professions/ och se om du "fastnar" för något av dem.
  Upptäcker du att du inte blir behörig till din "drömutbildning" under gymnasiet, kan du söka till Stockholm för att komplettera och söka vidarestudier sedan.

  Hoppas mitt svar blir till hjälp för dig!
  Bästa hälsningar och lycka till!
  Milla SYV
  Läs även på http://www.gymnasieguiden.se/informeras/efter-gymnasiet om vilka möjligheter som finns efter gymnasiet. Kanske finner du något intressant för dig där. Jag håller tummarna för dig!
  Hej igen!
  Vad "poängen" blir till olika utbildningar i framtiden är det ingen som vet.
  Antal platser på utbildningen ställs mot de sökande med deras betyg - som söker just den utbildningen just den terminen och just på den orten. Även bostadssituationen påverkar. T.ex är det mycket svårt att hitta bostad i t.ex Stockholm, Uppsala, Lund och Göteborg. Blir det lättare (om t.ex. fler studentbostäder byggs) då kommer "poängen" gå upp - för att flera personer från andra delar av Sverige kommer att söka.
  Blir det ännu svårare att hitta bostad på de orter, kan "poängen" mycket väl gå ner - då avstår folk från att söka utbildningar då de vet att de ändå inte kan läsa där för de har ingenstans att bo.

  Jag har ett förslag på Socionom, en utbildning som finns på många orter och som är mycket "bred" på så sätt att man kan jobba på väldigt många olika ställen: som kurator på en skola, som socialsekreterare på ett socialkontor (Socialtjänsten i kommunen), i olika projekt och som Behandlare (för personer med olika sortens "problem" - missbruk, kriminalitet, svåra livskriser mm.)
  Det finns en mängd påbyggnadsutbildningar man kan gå efter Socionom och bli t.ex. Terapeut eller Familjebehandlare. Man kan efter några år i yrket söka tjänster som Enhetschef inom Socialtjänsten "på kommunen", som man brukar säga.
  En enhetschef får definitivt lön på över 30 000 kr/månaden.
  Se utbildningarna till Socionom på http://jamforutbildning.studera.nu/sok-jamfor?fritext=socionom&typ=3
  och behörighet är: grundläggande + matte 2 samt samhällskunskap 1b.
  Det krävs, alltså, inte matte 3. Ang. "poängen" - om du är beredd att söka utbildningar över hela Sverige och flytta dit där du får utbildningsplats, så är chansen större att komma in.

  Ett råd: gör högskoleprovet. Om du får "dålig" (låg) resultat på HP, gör det inget. Det förstör inget för att hp-resultat räknas INTE ihop med dina betyg. Men HP kan ge dig en plats på en högskoleutbildning. Kostar 450 kr för varje gång man anmäler sig till högskoleprovet. Har du råd, så tycker jag definitivt du bör anmäla dig till HP. SISTA DAG ÄR IDAG, 15 sept - till högskoleprovet 24 oktober.
  Nästa tillfälle blir till våren: provdag 9 april & sista ansökn.dag 15 februari. Här https://www.hogskoleprov.nu gör du anmälan till högskoleprovet.


  • Ddaedy Hej jag tänkte mer på efter gymnasie utbildningen vilka högskole utbildningar man kan studera till efteråt som man kan oavsett linje med 29k+ lön och utan matte 3+ alltså
  • Ddaedy Om du kunde rabbla några , mäklare såg jag också men det är väl matte 3? Eller det spelar ingen roll om matte 3 är med men isåfall något där poängen är lägre eftersom matten förstör mycket för mig
  • Milla Mäklare - utbildning kräver Matte 3, tyvärr. Och utbildning till Mäklare är mycket populär och "poängen" blir därför högre. Jag skriver också ett utökat svar till dig.
  • Ddaedy När jag säger höga menar jag 19 poäng +
  • Ddaedy Eller 20 kanske
  • Milla Läs mitt utökade svar - ovan! :)
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • Vishav 19 år

   Vad händer om man får F i komvux?

   Hej, går nu matte 3b i komvux och har slutprov på kursen imorgon som jag vet att jag inte kommer klara. Tänkte därför bara kolla med er, ifall jag får F i Matte 3B komvux denna gång - kan jag söka om komvux efter det i samma kurs?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • X 19 år

   F i kusen idrott och hälsa?

   Hej! Jag går samhäll och kommer få F i kursen idrott och hälsa. Detta sänker mitt snittbetyg och jag undrar om jag kan ersätta kursen idrott och hälsa med en annan kurs på komvux. Jag vet att jag kommer hamna i urvalsgruppen BII vilket är okej eftersom jag ändå tänker ta ett naturvetenskapligt...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Ludvig 26 år

   Antagningsprocess?

   Hej, jag har en fråga. Jag vill helst ta bort mitt första hands val. Jag undrar om jag gör det kommer den som är i 2:a handsval då automatiskt bli räknat som ett förstahandsval och ge mig större chans att bli antagen?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Jakob 19 år

   Omprovstillfällen?

   Hej, Jag går på 3:dje året på gymnasiet och det börjar närma sig student. Jag själv är osäker på om jag kommer kunna ta studenten då jag möjligtvis kan få 350p F. Ett av ämnena jag riskerar att bli underkänd i är Svenska 3, av olika anledningar (distansundervisning bl.a) har det inte gått bra...

   Anna SYV: Hej Jakob!om en gymnasieelev får F i en kurs hen läste har hen rätt att göra prövning innan hen går ut år3 men det är i praktiken de kurser som man fick F i under år1 och 2 som man hinner... Läs hela svaret
  • Erik 17 år

   Måste man gå om årskursen om man misslyckas med matte 1b?

   Hej Erik snart 17 år här. Är lite orolig för att få underkänt i Matte 1b då distansen samt lite personliga saker har gjort så att skolan inte har prioriterats lika mycket. Förutsätt att jag får underkänt i matte, vad kommer...

   Anna SYV: Hej Erik!trots F-betygen får gymnasieelever ändå läsa vidare. Att du skulle få erbjudande/förmånen att gå om en årskurs, blir troligtvis inte aktuellt... Läs hela svaret
  • Erik 17 år

   Mönstring trots underkänt i matte 1b?

   Hej! Erik här. Är orolig för att bli underkänd i matte 1b och min dröm är att bli soldat. Vad kommer hända härnäst? Går i ettan på gymnasiet. Distansen har satt sina avtryck. Mvh Erik

   Anna SYV: Hej Erik,utan godkänt betyg i matematik 1 (1a eller 1b eller 1c) uppfyller man tyvärr inte kraven för examensbevis från gymnasiet (och detta gäller även på komvux). Om du får F... Läs hela svaret
  • Lisen 15 år

   F i orientering?

   Jag kunde inte vara med på det orienterings prov vi har varje år och undrar om jag kommer få F i hela kursen nu?

   Milla SYV: Hej Lisen,läraren sätter betyg på hela kursen. Hur det faktum att du inte var med på orientering påverkar ditt kommande betyg, kan endast din lärare svara på. Kanske kan du göra om det momentet... Läs hela svaret
  • Abcd 23 år

   Vad gäller för att bli utskriven?

   Hej, jag har blivit utskriven från komvux, jag hade inte fått någon varning eller avisering, får dom göra så? Vad är reglerna?

   Anna SYV: Hej! I 20 kapitlet Skollagen §9 står det om rätten att (inom komvux) fullfölja den kursen där man är antagen, men står också om att huvudmannen har rätt att avsluta... Läs hela svaret
  • Marcus 18 år

   Kommer jag in på högskolan?

   Hej! Jag är snart färdig med mitt andra år på gymnasiet. Det har på många sätt varit ett väldigt tufft år för mig vilket har gjort att det gått så jättedåligt i diverse kurser. Just nu ser det ut som att jag kommer få F i Engelska 6, Psykologi 2b och historia 1b. Jag drömmer väldigt mycket om...

   Milla SYV: Hej Marcus,det kommer finnas möjlighet att komplettera efter gymnasiet. Man kan komplettera på olika sätt, t.ex genom studier på komvux, eller på en folkhögskola eller genom prövningar.... Läs hela svaret
  • Karoline 30 år

   Modersmål som ett av dom 5 andra betygen?

   Hej! I behörigheten till ett yrkesprogram till gymnasiet kan man räkna in sitt modersmål i tigrinska som ett betyg om man har godkänt i det? (Alltså ett av dom 5 andra ämnena) 30 § För behörighet till ett yrkesprogram krävs godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk, engelska...

   Milla SYV: hej Karoline,enligt den bedömning jag och mina kollegor här på FRåGA SYV gör, är svaret - Ja, alltså vi bedömer att betyget i modersmål från grundskolans... Läs hela svaret
  • Olof 18 år

   Hoppa av skolan för att sen göra prövningar på komvux?

   Hej, ja går 2an natur natur. Ja vill hoppa av skolan efter att 2an e klar, ta mina betyg ja fått o hoppa av skolan o jobba. Men de resterande kurser ja ej läst (3ans kurser)... Det är väl bara att göra prövningar på varje kurs när ja fyller 20...

   Milla SYV: Hej Olof!Jobba får man i Sverige från det att man fyllt 13 år och när man är 18 år får man själv bestämma om man ska studera, jobba eller göra... Läs hela svaret
  • Van Anh 21 år

   Kan jag ta gymnasiearbetet innan jag läser de obligatorisk/kärna ämne?

   Hej, nu läser jag yrkespaket mot bagare och konditor ( 2år) som ger 1200 poäng på gymnasiet i Göteborg och jag ska sluta på 1/6. Jag kommer att utbilda mig till kock på komvux på hösten. Den kockutbildningen/ yrkespaket tar 45-48 veckor och...

   Milla SYV: Hej! om ditt mål är att ta ut Examensbevis från komvux, måste du göra planering tillsammans med SYV på komvux i den kommunen där du ska ta ut... Läs hela svaret
  • Adi 30 år

   fick betyg efter sista anmälningsdag!???

   Hej! Jag gjorde en intresseanmälan till några program innan sista anmälningsdag och då hade jag inte betyg i engelska 6, jag fick nyss ett slutbetyg i engelska 6 men jag hittar inte det bland mina meriter på mina sidor på antagning.se, min fråga...

   Milla SYV: Hej Adi!Du kan ladda upp betyget själv. det kan annars hända att betyget dyker upp bland dina meriter lite senare, men det är ditt ansvar att se till att antagning.se har uppgifter om dina betyg senast... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga