Elev
  Hej jag går andra året i gymnasiet och har en liten fundering. Jag satsar på att studera till polis i universiteten. Men polisens ansöknings sätt är ganska komplicerad tror ni att skolan skulle kunna hjälpa mig med det? eller behöver jag göra det själv? hur gör man egentligen när man ska söka till universitet. Det kanske är för tidigt att jag redan har planerat vad jag vill, men jag tycker att det är bra att jag har satt upp ett mål jag vill senare uppnå.

  1 Svar

  Peter SYV på GymnasieGuiden

  Hej! Det är bra att du satt upp ett mål och jobbar mot det målet!
  Om hur man ansöker till polisutbildningen finns informationen på polisen.se/om-polisen/bli-polis/ansök
  Gymnasieskolorna brukar tyvärr inte hjälpa till med att söka till eftergymnasiala utbildningar. Sistaårs-gymnasieelever brukar söka till många olika utbildningar och samtidigt också söker jobb (många gör det i alla fall). En och samma elev kan söka till ett stort antal olika utbildningar + söka många jobb, samtidigt och det skulle krävas flera heltidsanställda på varje skola för att bistå med hjälp vid alla de ansökningar (och de resurser finns ju inte: lärarna måste ju undervisa, SYV som i princip skulle kunna hjälpa till med ansökningar, kommer inte hinna göra det pga det finns stor överbelastning redan nu, när hen inte hjälper till med att göra ansökningar).
  Att eleverna "tvingas" att själva göra ansökningar till jobben och till eftergymnasiala utbildningar kan man också se som en lärandeprocess. Man kommer i sitt framtida yrkes- och privata livet göra många olika ansökningar och det är bra att lära sig så tidigt som möjligt hur man tar fram information, bearbetar den och genomför hela ansökningsprocessen.

  Angående ditt val av yrke. Du är intresserad av yrket Polis. Men du kan också titta på många fler yrken. Du kan t.ex börja med att titta på "liknande yrken" som på olika sätt liknar Polis:

  Ballistiker

  Bombtekniker

  Brandteknisk utredare

  Brottsförebyggande samordnare

  Brottsplatsundersökare

  Deltidsbrandman

  Domare

  Fallskärmsjägare

  Fingeravtrycksanalytiker

  Flygplatskontrollant

  Forensiker

  Frivårdsinspektör

  Godsspanare

  IT-forensiker

  Konstdetektiv

  Kriminaltekniker

  Kriminalvårdare

  Kriminalvårdsinspektör

  Kustbevakningstjänsteman

  Livvakt

  Militärpolis

  Mordutredare

  Ordningsvakt

  Parkeringsvakt

  Provskjutare

  Sakkunnig krisstöd

  Skyddsvakt

  Soldat

  Störningsjourspersonal

  Terrorexpert

  Trygghetskonsulent

  Tulltjänsteman

  Värdetransportör

   

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga