Evis 50 år
  Hej!

  Vi har en son som har ADD och har det kämpigt i skolan. När han slutade åttan hade ett godkänt betyg och då bestämdes att han skulle få studieanpassad skolgång. Och med hårt arbete från honom och fantastiska speciallärares hjälp och stöd, hade han tio godkända ämnen när han slutade nian! Han kom in på elprogrammet och var så taggad och glad. Jag ringde den nya skolan och pratade med dem och försäkrade mig om att överlämningen var gjord och gav dem öven mer information om hans ADD. Han började nu i höstas och han studsade upp på morgonen och gick till skolan med ett leende! Tyvärr så märkte vi efter ca 1 1/2 månad att något inte stod rätt till! Leendet var borta och hans entusiasm var som bortblåst! Till slut bröt han ihop och vi fick då veta att han inte fått någon hjälp alls och han inte förstod vad han skulle göra och att han hade av förklarliga skäl halkat efter. Allt självförtroende som byggdes upp i nian var som bortblåst och han kände sig åter igen misslyckad! Jag tog kontakt med skolan och då visade sig att ingen av hans lärare hade fått information om att han har ADD! Detta TROTS både överlämning och att jag pratat med dem!! Jag krävde snabbt ett möte och det hade vi men det har inte hänt särskilt mycket sedan dess och min sons förtroende för denna skola är borta. Nu vill han inte gå kvar utan vill börja på en annan skola till hösten. Min fråga blur ju då, hur går vi tillväga nu? Vad finns det för möjligheter och alternativ och vem/vilka tar man kontakt med?

  1 Svar

  Liselotte Johansson SYV på GymnasieGuiden
  Hej Evis! Det är djupt beklagligt att er familj hamnade i den här situationen! Det är absolut inte bra & någonting behöver hända nu på en gång för att er son inte skall komma efter i sin studiegång ännu mer.

  Jag undrar vilken stad ni bor i. Om jag får veta det, kan jag undersöka lite mer ang. vilka möjligheter som finns lokalt där ni bor.

  Utan att veta var i landet ni bor, måste jag hänvisa till kurator på skolan eller skolpsykolog alt. specialpedagog/speciallärare som alla måste ha kunskap om vad som finns i kommunen för resurser och hur de är fördelade. Ytterst ansvarig i detta fallet är det gymnasiechef i kommunen. Du kan vända dig till honom/henne också. Hen måste förklara hur det kunde hända att din son inte fick någon hjälp och hänvisa er rätt: vad som ni bör göra nu.

  Att hoppa av skolan - det förstår jag att din son vill göra nu. Han känner ju sig lurad. Han trodde han skulle få hjälp & det skulle fortsätta gå bra för honom.
  Rent allmänt, om man hoppar av skolan som 16-åring så finns det inte så många alternativ. Yrkesintroduktionsanställning under 1 år - en ny satsning från AF då arbetsgivare får kompensation när en mycket ung person utan arbetslivserfarenhet anställs.
  För folkhögskola och komvux är din son för ung ännu.
  Det som finns inom gymnasiet - IM, Individuellt alternativ: det är i första hand för obehöriga men i vissa fall kan även behöriga elever läsa där. Det är anpassade studier i små klasser eller t o m individuell undervisning några timmar i veckan och resten - praktik. På så sätt kan man klara gymnasiet under längre tid än 3 år eller lära sig tillräckligt mycket utan att ta gymnasieexamen, men bli anställningsbar ändå.
  Ännu ett alternativ skulle vara att söka upp en bra friskola, som har rätt program i utbudet (i detta fallet El/energi) och som bevisligen har erfarenhet & stöd för ADD problematiken och byta till den skolan.

  Återigen: jättetråkigt för er son och för er, som förälder, att ni hamnade i denna situation! Vi vill hjälpa allt vi kan! Vilken stad bor ni i?
  Med vänligaste hälsningar & förhoppning om att vi tillsammans kan ordna det!
  Liselotte SYV
  Hej igen,
  den här skolan fick jag upp när jag sökte på ADD & Borås http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/drottning-blankas-gymnasieskola-boras
  men de erbjuder, enligt vad vi vet, inte EE programmet.

  IM finns på den här skolan http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/tullengymnasiet och de har öppet hus den 20 januari. Nu är det snart jul och jag undrar om din son skulle kunna vara sjukskriven i ett par veckor - för att kunna få lite perspektiv på det som hände. Bra om han läser på egen hand även om han inte går i skolan. Det finns mycket bra sida som ger gratis hjälp med matte på Mattecentrum t.ex. finns det en Räknestuga i Borås, se info- på http://www.mattecentrum.se/raknestugor/boras/sven-eriksonsgymnasiet och alla kurser i Matte är upplagda här http://www.matteboken.se
  och det är gratis, tillgängligt för alla.
  En skola i Borås som erbjuder EE är http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/praktiska-boras
  och du kan läsa på deras hemsida om du hittar ngt om ADD hjälp eller ta kontakt med rektor för att ställa en direkt fråga.

  På kommunen har ni Borås - utvecklingsavdelning, se på http://www.boras.se/forvaltningar/utbildningsforvaltningen/utbildningsforvaltningen/forvaltningenspsykologer.4.82f0a312665003f0d800032230.html där 2 psykologer finns och vad jag förstår så är deras uppgifter att bl a stötta elever samt ta kontakter & hänvisa rätt.

  Jag håller nu tummarna för att det ordnar sig snabbt till det bästa för din son!
  Bästa hälsningar
  Liselotte SYV

  Hej igen!
  jo, man får byta skola när som under läsåret - det som krävs är att rektor PÅ DEN MOTTAGANDE SKOLAN tar beslut om att ta in en elev. Det måste finnas plats samt att rektor måste fatta beslut utifrån skolans resurser & möjligheter att erbjuda den hjälpen som eleven behöver.
  Bra att försäkra sig om att den mottagande skolan verkligen kommer att ta emot, innan man meddelar på den nuvarande skolan att man slutar. Sluta på gymnasiet kan man när som - det är INTE en obligatorisk skolform och man behöver över huvudet taget inte gå gymnasiet.
  Men eftersom det inte finns så många alternativ till gymnasieskolan, så blir den i praktiken obligatorisk.

  Jag skulle i ditt fall göra allt samtidigt: ta kontakt med gymnasiechefen, med psykologerna och med rektorer på alla de andra skolor - dit din son kan tänka sig att flytta och nästa gång är det bra att personligen ta kontakt med alla lärare - i alla fall via mail eller telefon för att försäkra sig om att de verkligen fått info-. Det kan hända att "den rätta läraren" får info- men blir sjuk under en längre period och vikarien inte får info- för att det "glöms bort"... eller ngt. liknande situation. Det är bra att påminna folk om saker. Det är i detta fallet bättre att säga en gång för mycket än en gång för lite, tycker jag.

  Önskar dig & din son det bästa! Håller tummarna!
  Liselotte SYV
  • Evis Hej och tack för ditt svar! Vi bor i Borås och han går på Viskastrandsgymnasiet i dagsläget.
  • Liselotte Jag har skrivit ett utökat svar och har precis publicerat det! Återkom om jag kan göra ngt. mer för att hjälpa till! *L* :-)
  • Evis Tusen tack för alla tips och råd! Kan man byta skola mitt i så att han börjar i januari?

  Frågor och svar

  • Vishav 19 år

   Vad händer om man får F i komvux?

   Hej, går nu matte 3b i komvux och har slutprov på kursen imorgon som jag vet att jag inte kommer klara. Tänkte därför bara kolla med er, ifall jag får F i Matte 3B komvux denna gång - kan jag söka om komvux efter det i samma kurs?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • X 19 år

   F i kusen idrott och hälsa?

   Hej! Jag går samhäll och kommer få F i kursen idrott och hälsa. Detta sänker mitt snittbetyg och jag undrar om jag kan ersätta kursen idrott och hälsa med en annan kurs på komvux. Jag vet att jag kommer hamna i urvalsgruppen BII vilket är okej eftersom jag ändå tänker ta ett naturvetenskapligt...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Ludvig 26 år

   Antagningsprocess?

   Hej, jag har en fråga. Jag vill helst ta bort mitt första hands val. Jag undrar om jag gör det kommer den som är i 2:a handsval då automatiskt bli räknat som ett förstahandsval och ge mig större chans att bli antagen?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Jakob 19 år

   Omprovstillfällen?

   Hej, Jag går på 3:dje året på gymnasiet och det börjar närma sig student. Jag själv är osäker på om jag kommer kunna ta studenten då jag möjligtvis kan få 350p F. Ett av ämnena jag riskerar att bli underkänd i är Svenska 3, av olika anledningar (distansundervisning bl.a) har det inte gått bra...

   Anna SYV: Hej Jakob!om en gymnasieelev får F i en kurs hen läste har hen rätt att göra prövning innan hen går ut år3 men det är i praktiken de kurser som man fick F i under år1 och 2 som man hinner... Läs hela svaret
  • Erik 17 år

   Måste man gå om årskursen om man misslyckas med matte 1b?

   Hej Erik snart 17 år här. Är lite orolig för att få underkänt i Matte 1b då distansen samt lite personliga saker har gjort så att skolan inte har prioriterats lika mycket. Förutsätt att jag får underkänt i matte, vad kommer...

   Anna SYV: Hej Erik!trots F-betygen får gymnasieelever ändå läsa vidare. Att du skulle få erbjudande/förmånen att gå om en årskurs, blir troligtvis inte aktuellt... Läs hela svaret
  • Erik 17 år

   Mönstring trots underkänt i matte 1b?

   Hej! Erik här. Är orolig för att bli underkänd i matte 1b och min dröm är att bli soldat. Vad kommer hända härnäst? Går i ettan på gymnasiet. Distansen har satt sina avtryck. Mvh Erik

   Anna SYV: Hej Erik,utan godkänt betyg i matematik 1 (1a eller 1b eller 1c) uppfyller man tyvärr inte kraven för examensbevis från gymnasiet (och detta gäller även på komvux). Om du får F... Läs hela svaret
  • Lisen 15 år

   F i orientering?

   Jag kunde inte vara med på det orienterings prov vi har varje år och undrar om jag kommer få F i hela kursen nu?

   Milla SYV: Hej Lisen,läraren sätter betyg på hela kursen. Hur det faktum att du inte var med på orientering påverkar ditt kommande betyg, kan endast din lärare svara på. Kanske kan du göra om det momentet... Läs hela svaret
  • Abcd 23 år

   Vad gäller för att bli utskriven?

   Hej, jag har blivit utskriven från komvux, jag hade inte fått någon varning eller avisering, får dom göra så? Vad är reglerna?

   Anna SYV: Hej! I 20 kapitlet Skollagen §9 står det om rätten att (inom komvux) fullfölja den kursen där man är antagen, men står också om att huvudmannen har rätt att avsluta... Läs hela svaret
  • Marcus 18 år

   Kommer jag in på högskolan?

   Hej! Jag är snart färdig med mitt andra år på gymnasiet. Det har på många sätt varit ett väldigt tufft år för mig vilket har gjort att det gått så jättedåligt i diverse kurser. Just nu ser det ut som att jag kommer få F i Engelska 6, Psykologi 2b och historia 1b. Jag drömmer väldigt mycket om...

   Milla SYV: Hej Marcus,det kommer finnas möjlighet att komplettera efter gymnasiet. Man kan komplettera på olika sätt, t.ex genom studier på komvux, eller på en folkhögskola eller genom prövningar.... Läs hela svaret
  • Karoline 30 år

   Modersmål som ett av dom 5 andra betygen?

   Hej! I behörigheten till ett yrkesprogram till gymnasiet kan man räkna in sitt modersmål i tigrinska som ett betyg om man har godkänt i det? (Alltså ett av dom 5 andra ämnena) 30 § För behörighet till ett yrkesprogram krävs godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk, engelska...

   Milla SYV: hej Karoline,enligt den bedömning jag och mina kollegor här på FRåGA SYV gör, är svaret - Ja, alltså vi bedömer att betyget i modersmål från grundskolans... Läs hela svaret
  • Olof 18 år

   Hoppa av skolan för att sen göra prövningar på komvux?

   Hej, ja går 2an natur natur. Ja vill hoppa av skolan efter att 2an e klar, ta mina betyg ja fått o hoppa av skolan o jobba. Men de resterande kurser ja ej läst (3ans kurser)... Det är väl bara att göra prövningar på varje kurs när ja fyller 20...

   Milla SYV: Hej Olof!Jobba får man i Sverige från det att man fyllt 13 år och när man är 18 år får man själv bestämma om man ska studera, jobba eller göra... Läs hela svaret
  • Van Anh 21 år

   Kan jag ta gymnasiearbetet innan jag läser de obligatorisk/kärna ämne?

   Hej, nu läser jag yrkespaket mot bagare och konditor ( 2år) som ger 1200 poäng på gymnasiet i Göteborg och jag ska sluta på 1/6. Jag kommer att utbilda mig till kock på komvux på hösten. Den kockutbildningen/ yrkespaket tar 45-48 veckor och...

   Milla SYV: Hej! om ditt mål är att ta ut Examensbevis från komvux, måste du göra planering tillsammans med SYV på komvux i den kommunen där du ska ta ut... Läs hela svaret
  • Adi 30 år

   fick betyg efter sista anmälningsdag!???

   Hej! Jag gjorde en intresseanmälan till några program innan sista anmälningsdag och då hade jag inte betyg i engelska 6, jag fick nyss ett slutbetyg i engelska 6 men jag hittar inte det bland mina meriter på mina sidor på antagning.se, min fråga...

   Milla SYV: Hej Adi!Du kan ladda upp betyget själv. det kan annars hända att betyget dyker upp bland dina meriter lite senare, men det är ditt ansvar att se till att antagning.se har uppgifter om dina betyg senast... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga