Evis 50 år
  Hej!

  Vi har en son som har ADD och har det kämpigt i skolan. När han slutade åttan hade ett godkänt betyg och då bestämdes att han skulle få studieanpassad skolgång. Och med hårt arbete från honom och fantastiska speciallärares hjälp och stöd, hade han tio godkända ämnen när han slutade nian! Han kom in på elprogrammet och var så taggad och glad. Jag ringde den nya skolan och pratade med dem och försäkrade mig om att överlämningen var gjord och gav dem öven mer information om hans ADD. Han började nu i höstas och han studsade upp på morgonen och gick till skolan med ett leende! Tyvärr så märkte vi efter ca 1 1/2 månad att något inte stod rätt till! Leendet var borta och hans entusiasm var som bortblåst! Till slut bröt han ihop och vi fick då veta att han inte fått någon hjälp alls och han inte förstod vad han skulle göra och att han hade av förklarliga skäl halkat efter. Allt självförtroende som byggdes upp i nian var som bortblåst och han kände sig åter igen misslyckad! Jag tog kontakt med skolan och då visade sig att ingen av hans lärare hade fått information om att han har ADD! Detta TROTS både överlämning och att jag pratat med dem!! Jag krävde snabbt ett möte och det hade vi men det har inte hänt särskilt mycket sedan dess och min sons förtroende för denna skola är borta. Nu vill han inte gå kvar utan vill börja på en annan skola till hösten. Min fråga blur ju då, hur går vi tillväga nu? Vad finns det för möjligheter och alternativ och vem/vilka tar man kontakt med?

  1 Svar

  Liselotte Johansson SYV på GymnasieGuiden
  Hej Evis! Det är djupt beklagligt att er familj hamnade i den här situationen! Det är absolut inte bra & någonting behöver hända nu på en gång för att er son inte skall komma efter i sin studiegång ännu mer.

  Jag undrar vilken stad ni bor i. Om jag får veta det, kan jag undersöka lite mer ang. vilka möjligheter som finns lokalt där ni bor.

  Utan att veta var i landet ni bor, måste jag hänvisa till kurator på skolan eller skolpsykolog alt. specialpedagog/speciallärare som alla måste ha kunskap om vad som finns i kommunen för resurser och hur de är fördelade. Ytterst ansvarig i detta fallet är det gymnasiechef i kommunen. Du kan vända dig till honom/henne också. Hen måste förklara hur det kunde hända att din son inte fick någon hjälp och hänvisa er rätt: vad som ni bör göra nu.

  Att hoppa av skolan - det förstår jag att din son vill göra nu. Han känner ju sig lurad. Han trodde han skulle få hjälp & det skulle fortsätta gå bra för honom.
  Rent allmänt, om man hoppar av skolan som 16-åring så finns det inte så många alternativ. Yrkesintroduktionsanställning under 1 år - en ny satsning från AF då arbetsgivare får kompensation när en mycket ung person utan arbetslivserfarenhet anställs.
  För folkhögskola och komvux är din son för ung ännu.
  Det som finns inom gymnasiet - IM, Individuellt alternativ: det är i första hand för obehöriga men i vissa fall kan även behöriga elever läsa där. Det är anpassade studier i små klasser eller t o m individuell undervisning några timmar i veckan och resten - praktik. På så sätt kan man klara gymnasiet under längre tid än 3 år eller lära sig tillräckligt mycket utan att ta gymnasieexamen, men bli anställningsbar ändå.
  Ännu ett alternativ skulle vara att söka upp en bra friskola, som har rätt program i utbudet (i detta fallet El/energi) och som bevisligen har erfarenhet & stöd för ADD problematiken och byta till den skolan.

  Återigen: jättetråkigt för er son och för er, som förälder, att ni hamnade i denna situation! Vi vill hjälpa allt vi kan! Vilken stad bor ni i?
  Med vänligaste hälsningar & förhoppning om att vi tillsammans kan ordna det!
  Liselotte SYV
  Hej igen,
  den här skolan fick jag upp när jag sökte på ADD & Borås http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/drottning-blankas-gymnasieskola-boras
  men de erbjuder, enligt vad vi vet, inte EE programmet.

  IM finns på den här skolan http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/tullengymnasiet och de har öppet hus den 20 januari. Nu är det snart jul och jag undrar om din son skulle kunna vara sjukskriven i ett par veckor - för att kunna få lite perspektiv på det som hände. Bra om han läser på egen hand även om han inte går i skolan. Det finns mycket bra sida som ger gratis hjälp med matte på Mattecentrum t.ex. finns det en Räknestuga i Borås, se info- på http://www.mattecentrum.se/raknestugor/boras/sven-eriksonsgymnasiet och alla kurser i Matte är upplagda här http://www.matteboken.se
  och det är gratis, tillgängligt för alla.
  En skola i Borås som erbjuder EE är http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/praktiska-boras
  och du kan läsa på deras hemsida om du hittar ngt om ADD hjälp eller ta kontakt med rektor för att ställa en direkt fråga.

  På kommunen har ni Borås - utvecklingsavdelning, se på http://www.boras.se/forvaltningar/utbildningsforvaltningen/utbildningsforvaltningen/forvaltningenspsykologer.4.82f0a312665003f0d800032230.html där 2 psykologer finns och vad jag förstår så är deras uppgifter att bl a stötta elever samt ta kontakter & hänvisa rätt.

  Jag håller nu tummarna för att det ordnar sig snabbt till det bästa för din son!
  Bästa hälsningar
  Liselotte SYV

  Hej igen!
  jo, man får byta skola när som under läsåret - det som krävs är att rektor PÅ DEN MOTTAGANDE SKOLAN tar beslut om att ta in en elev. Det måste finnas plats samt att rektor måste fatta beslut utifrån skolans resurser & möjligheter att erbjuda den hjälpen som eleven behöver.
  Bra att försäkra sig om att den mottagande skolan verkligen kommer att ta emot, innan man meddelar på den nuvarande skolan att man slutar. Sluta på gymnasiet kan man när som - det är INTE en obligatorisk skolform och man behöver över huvudet taget inte gå gymnasiet.
  Men eftersom det inte finns så många alternativ till gymnasieskolan, så blir den i praktiken obligatorisk.

  Jag skulle i ditt fall göra allt samtidigt: ta kontakt med gymnasiechefen, med psykologerna och med rektorer på alla de andra skolor - dit din son kan tänka sig att flytta och nästa gång är det bra att personligen ta kontakt med alla lärare - i alla fall via mail eller telefon för att försäkra sig om att de verkligen fått info-. Det kan hända att "den rätta läraren" får info- men blir sjuk under en längre period och vikarien inte får info- för att det "glöms bort"... eller ngt. liknande situation. Det är bra att påminna folk om saker. Det är i detta fallet bättre att säga en gång för mycket än en gång för lite, tycker jag.

  Önskar dig & din son det bästa! Håller tummarna!
  Liselotte SYV
  • Evis Hej och tack för ditt svar! Vi bor i Borås och han går på Viskastrandsgymnasiet i dagsläget.
  • Liselotte Jag har skrivit ett utökat svar och har precis publicerat det! Återkom om jag kan göra ngt. mer för att hjälpa till! *L* :-)
  • Evis Tusen tack för alla tips och råd! Kan man byta skola mitt i så att han börjar i januari?

  Frågor och svar

  • Mina 19 år

   Kan jag bli civilingenjör?

   Hej! Jag undrar om jag kan läsa byggingenjör och bli högskoleingenjör (alltså bara läsa 3år) och sedan läsa master och bli civilingenjör?

   Julia SYV: Hej Mina,den säkra vägen till yrket Civilingenjör är via civilingenjörsprogrammet, som är en 5-årig utbildning. Vilka masterprogram som kommer erbjudas om 3 år är det ingen idag som... Läs hela svaret
  • Mina 19 år

   Hur blir jag behörig?

   Hej! Jag vill studera till landskapsarkitekt men läste teknik på gymnasiet. Jag läste fysik 1&2 och kemi 1 men saknar biologi 1. Jag behöver biologi 1 för att bli behörig till landskapsarkitekt. Nu undrar jag vad som är bästa alternativet för mig för att bli behörig till landskapsarkitekt?

   Julia SYV: Hej Mina,om behörighet vad gäller naturvetenskapliga ämnen beskrivs så här Naturkunskap 2 eller fysik1a, kemi1 och biologi1, och du har godkända betyg i fysik1a och kemi1, så kan du antingen... Läs hela svaret
  • Benjamin 20 år

   Matematik 5 på komvux?

   Hej, jag har tänkt på att kanske läsa enbart matematik 5 på komvux för att öka mitt meritpoäng så jag kan garantera en plats på en civilingenjörsutbildning. På gymnasiet läste jag Moderna språk 3 och Eng 7 och har därför +1,5 meritpoäng men matte 5 kan ge mig 1 poäng till om jag förstått...

   Julia SYV: Hej Benjamin,antagningsgränserna kan gå upp och ner. Ingen vet exakt hur högt meritvärde kommer krävas för att komma in nästa gång. Sedan är det också bra att kunna mer matte och... Läs hela svaret
  • Nellie 19 år

   Är det lönt att endast läsa en delkurs?

   Hej, Jag har bestämt mig för att hoppa av ett kandidatprogram på universitetet som jag påbörjade nu i slutet av augusti. Jag är på min första delkurs just nu (10hp) och undrar om det finns några fördelar med att läsa den klart?...

   Julia SYV: Hej Nellie,jag råder dig prata med Studievägledare på ditt program. Vad jag vet, så kan inte delkurser tas in i kandidatexamina. Kanske kan det vara en fördel att du i din CV har... Läs hela svaret
  • Mohamed 21 år

   Hjälp komvux betyg?

   Hej jag läste kemi 1 i gymnasiet och fick betyget F för att jag missa den sista inlämningsuppgiften. Nu läser jag kemi 1 på komvux distans och undrar ifall det går att lämna in de delmoment som jag redan fått betyg i och bara göra det som jag har missat i kursen. Jag vill enbart få E i kursen. Mvh

   Julia SYV: Hej Mohamed,frågor om betygssättningen besvaras av lärare i respektive ämne. Studie- och yrkesvägledare har ingen utbildning i betygssättningen. Hur läraren kommer bedöma dina... Läs hela svaret
  • Edith 18 år

   Gått fel gymnasieutbildning i 3 år, vill bli lantbrukare, är det kört?

   Hej, jag är nu inne på mitt sista gymnasieår, jag har bytt från häst, till djurvård till hundinriktning. I ettan var jag verkligen galen i hästar och i tvåan försvann det intresset. därför bytte jag till djurvård, men det passade mig inte heller, så jag bytte till hundinriktning tätt in på. Jag...

   Liselotte Johansson: Hej Edith,T o m det året du fyller 19 år kan du fortfarande söka om till år1 på gymnasiet. Om du fyller 19 år under året 2022, kan du söka... Läs hela svaret
  • Maher 21 år

   Får man söka något annat program igen efter ett studieavbrott?

   Hej! Jag tänker göra ett studieavbrott från det program som jag läser nu i Högskolan. Så det som jag har läst att ifall man har bra eller rimliga skäl till varför man inte kan fortsätta studera så får man ta studieavbrott med...

   Liselotte Johansson: Hej Maher,alla får söka alla utbildningar som de vill gå och om de är behöriga - konkurrera om studieplats. Och detta oavsett vilka utbildningar de läste... Läs hela svaret
  • Ali 22 år

   Hur många poäng behöver jag egentligen?

   Jag är så förvirrad just nu. Jag förstår inte hur många poäng det är jag behöver? Jag har läst mer än 2500 poäng på Gymnasiet, men fick väldigt många F i ämnena. Hur blir det nu? Utbildningen jag vill...

   Liselotte Johansson: Hej Ali,om du vill komma in på en svensk högskoleutbildning behöver du få Grundläggande behörighet + många utbildningar kräver även Särskild behörighet. Jag... Läs hela svaret
  • Alex 21 år

   Går det att välja dessa?

   Hej går det att välja moderna språk 4 och 5 som individuellt val för 200p , läser ekonomi ekonomi. Jag har även läs moderna språk 3 och jag antar det ger 100p för ''Programgemensamma ämnen 350 p''

   Mikael SYV: Hej Alex,den generella programplanen för Ekonomiprogrammet finner du här: gymnasieguiden.se/gymnasieprogram/EK/programplan/Programplan_EK.pdf---- Och du har alldeles rätt: en kurs i ämnet moderna språk... Läs hela svaret
  • Veronica 19 år

   Läsa om modernt språk 1 på gymnasiet?

   Hej, Får man läsa om ett modernt språk steg 1 på gymnasiet, trots att man fått ett godkänt betyg i 9an? Står detta någonstans i skollagen, skolverket eller gymnasieförordningen? //Fröken V

   Mikael SYV: Hej Veronica!Vi har nu ställt frågan till skolverket. Vi har tidigare pratat i telefon med en sakkunnig på skolverket och jag minns att vi fick då svar att även om eleven fick F i moderna... Läs hela svaret
  • Jana 17 år

   Kan man göra prövning i början av kursen?

   Hej, Jag har precis börjat kursen moderna språk steg 4 där jag läser mitt modersmål men mina språk lektioner krockar med mitt schema och undervisningen i skolan. Därför måste jag välja att antingen missa min lektion i skolan eller min språk lektion. Därför undrar jag om man kan göra någon...

   Mikael SYV: Hej Jana,prata om det med SYV-en på din skola. Ytterst blir det ett beslut som rektorn på din skola kommer att fatta. Några regler kring den situationen som du beskriver finns inte.Eleven har... Läs hela svaret
  • Quinn 15 år

   Child Life Specialist motsvarighet i Sverige?

   Hej! Jag vill väldigt gärna bli en s.k "Child Life Specialist", men jag hittar inget yrke som är precis det. Finns det en sådan motsvarighet i Sverige? En CLS förbereder barn inför olika behandlingar/provtagningar och hjälper dem igenom det.

   Mikael SYV: Hej Quinn!Kika gärna på framtid.se/yrke/lekterapeut och kanske även på Framtid.se/yrke/sjukhusclown
  • sket 21 år

   Vad kan man bli med förskollärarexamen?

   Som titeln lyder, vad kan en legitimerad förskollärare arbeta med bortsätt ifrån förskollärare? Kan man jobba på skolbibliotek? adminstratör? eller annat? Tacksam för svar

   Mikael SYV: Hej Sket!yrken som Skolbibliotekarie och Administratör är i Sverige icke-reglerade, alltså får arbetsgivare anställa vem de vill för att jobba inom de yrken. Min gissning är att om... Läs hela svaret
  • SYV-besökare 34 år

   Skiljer sig kraven för studier utomlands från de svenska?

   Hej, många ungdomar säger att de vill läsa efter gymnasiet utomlands. Hur skiljer sig behörighetskraven och antagningsgränser i andra länder, jämfört med de svenska? Var ska man få den information ifrån? Tack för alla tips.

   Peter SYV: Hej,tack för din fråga om högre studier utomlands."Utomlands" är ett väldigt vitt begrepp. Olika villkor kan gälla i olika länder.Generellt gäller... Läs hela svaret
  • Fatima 19 år

   Högskoleingenjör datateknik vs datateknik och mobil IT?

   Hej, jag undrar vad skillnaden mellan högskoleingenjör datateknik OCH högskoleingenjör datateknik och mobil IT. I t.ex malmö universitet finns det endast med mobil IT men inte i andra. Skiljer de sig mycket? Får man exakt samma behörigheter? Är det...

   Anna SYV: Hej Fatima!Det finns väldigt många olika högskoleingenjörsprogram. De kan ha samma namn med olika innehåll eller så kan de ha olika namn med nästan identiskt... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga