Evis 50 år
  Hej!

  Vi har en son som har ADD och har det kämpigt i skolan. När han slutade åttan hade ett godkänt betyg och då bestämdes att han skulle få studieanpassad skolgång. Och med hårt arbete från honom och fantastiska speciallärares hjälp och stöd, hade han tio godkända ämnen när han slutade nian! Han kom in på elprogrammet och var så taggad och glad. Jag ringde den nya skolan och pratade med dem och försäkrade mig om att överlämningen var gjord och gav dem öven mer information om hans ADD. Han började nu i höstas och han studsade upp på morgonen och gick till skolan med ett leende! Tyvärr så märkte vi efter ca 1 1/2 månad att något inte stod rätt till! Leendet var borta och hans entusiasm var som bortblåst! Till slut bröt han ihop och vi fick då veta att han inte fått någon hjälp alls och han inte förstod vad han skulle göra och att han hade av förklarliga skäl halkat efter. Allt självförtroende som byggdes upp i nian var som bortblåst och han kände sig åter igen misslyckad! Jag tog kontakt med skolan och då visade sig att ingen av hans lärare hade fått information om att han har ADD! Detta TROTS både överlämning och att jag pratat med dem!! Jag krävde snabbt ett möte och det hade vi men det har inte hänt särskilt mycket sedan dess och min sons förtroende för denna skola är borta. Nu vill han inte gå kvar utan vill börja på en annan skola till hösten. Min fråga blur ju då, hur går vi tillväga nu? Vad finns det för möjligheter och alternativ och vem/vilka tar man kontakt med?

  1 Svar

  Liselotte Johansson SYV på GymnasieGuiden
  Hej Evis! Det är djupt beklagligt att er familj hamnade i den här situationen! Det är absolut inte bra & någonting behöver hända nu på en gång för att er son inte skall komma efter i sin studiegång ännu mer.

  Jag undrar vilken stad ni bor i. Om jag får veta det, kan jag undersöka lite mer ang. vilka möjligheter som finns lokalt där ni bor.

  Utan att veta var i landet ni bor, måste jag hänvisa till kurator på skolan eller skolpsykolog alt. specialpedagog/speciallärare som alla måste ha kunskap om vad som finns i kommunen för resurser och hur de är fördelade. Ytterst ansvarig i detta fallet är det gymnasiechef i kommunen. Du kan vända dig till honom/henne också. Hen måste förklara hur det kunde hända att din son inte fick någon hjälp och hänvisa er rätt: vad som ni bör göra nu.

  Att hoppa av skolan - det förstår jag att din son vill göra nu. Han känner ju sig lurad. Han trodde han skulle få hjälp & det skulle fortsätta gå bra för honom.
  Rent allmänt, om man hoppar av skolan som 16-åring så finns det inte så många alternativ. Yrkesintroduktionsanställning under 1 år - en ny satsning från AF då arbetsgivare får kompensation när en mycket ung person utan arbetslivserfarenhet anställs.
  För folkhögskola och komvux är din son för ung ännu.
  Det som finns inom gymnasiet - IM, Individuellt alternativ: det är i första hand för obehöriga men i vissa fall kan även behöriga elever läsa där. Det är anpassade studier i små klasser eller t o m individuell undervisning några timmar i veckan och resten - praktik. På så sätt kan man klara gymnasiet under längre tid än 3 år eller lära sig tillräckligt mycket utan att ta gymnasieexamen, men bli anställningsbar ändå.
  Ännu ett alternativ skulle vara att söka upp en bra friskola, som har rätt program i utbudet (i detta fallet El/energi) och som bevisligen har erfarenhet & stöd för ADD problematiken och byta till den skolan.

  Återigen: jättetråkigt för er son och för er, som förälder, att ni hamnade i denna situation! Vi vill hjälpa allt vi kan! Vilken stad bor ni i?
  Med vänligaste hälsningar & förhoppning om att vi tillsammans kan ordna det!
  Liselotte SYV
  Hej igen,
  den här skolan fick jag upp när jag sökte på ADD & Borås http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/drottning-blankas-gymnasieskola-boras
  men de erbjuder, enligt vad vi vet, inte EE programmet.

  IM finns på den här skolan http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/tullengymnasiet och de har öppet hus den 20 januari. Nu är det snart jul och jag undrar om din son skulle kunna vara sjukskriven i ett par veckor - för att kunna få lite perspektiv på det som hände. Bra om han läser på egen hand även om han inte går i skolan. Det finns mycket bra sida som ger gratis hjälp med matte på Mattecentrum t.ex. finns det en Räknestuga i Borås, se info- på http://www.mattecentrum.se/raknestugor/boras/sven-eriksonsgymnasiet och alla kurser i Matte är upplagda här http://www.matteboken.se
  och det är gratis, tillgängligt för alla.
  En skola i Borås som erbjuder EE är http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/praktiska-boras
  och du kan läsa på deras hemsida om du hittar ngt om ADD hjälp eller ta kontakt med rektor för att ställa en direkt fråga.

  På kommunen har ni Borås - utvecklingsavdelning, se på http://www.boras.se/forvaltningar/utbildningsforvaltningen/utbildningsforvaltningen/forvaltningenspsykologer.4.82f0a312665003f0d800032230.html där 2 psykologer finns och vad jag förstår så är deras uppgifter att bl a stötta elever samt ta kontakter & hänvisa rätt.

  Jag håller nu tummarna för att det ordnar sig snabbt till det bästa för din son!
  Bästa hälsningar
  Liselotte SYV

  Hej igen!
  jo, man får byta skola när som under läsåret - det som krävs är att rektor PÅ DEN MOTTAGANDE SKOLAN tar beslut om att ta in en elev. Det måste finnas plats samt att rektor måste fatta beslut utifrån skolans resurser & möjligheter att erbjuda den hjälpen som eleven behöver.
  Bra att försäkra sig om att den mottagande skolan verkligen kommer att ta emot, innan man meddelar på den nuvarande skolan att man slutar. Sluta på gymnasiet kan man när som - det är INTE en obligatorisk skolform och man behöver över huvudet taget inte gå gymnasiet.
  Men eftersom det inte finns så många alternativ till gymnasieskolan, så blir den i praktiken obligatorisk.

  Jag skulle i ditt fall göra allt samtidigt: ta kontakt med gymnasiechefen, med psykologerna och med rektorer på alla de andra skolor - dit din son kan tänka sig att flytta och nästa gång är det bra att personligen ta kontakt med alla lärare - i alla fall via mail eller telefon för att försäkra sig om att de verkligen fått info-. Det kan hända att "den rätta läraren" får info- men blir sjuk under en längre period och vikarien inte får info- för att det "glöms bort"... eller ngt. liknande situation. Det är bra att påminna folk om saker. Det är i detta fallet bättre att säga en gång för mycket än en gång för lite, tycker jag.

  Önskar dig & din son det bästa! Håller tummarna!
  Liselotte SYV
  • Evis Hej och tack för ditt svar! Vi bor i Borås och han går på Viskastrandsgymnasiet i dagsläget.
  • Liselotte Jag har skrivit ett utökat svar och har precis publicerat det! Återkom om jag kan göra ngt. mer för att hjälpa till! *L* :-)
  • Evis Tusen tack för alla tips och råd! Kan man byta skola mitt i så att han börjar i januari?

  Frågor och svar

  • Elin 15 år

   Vilka yrken kan man ha utan att gå på gymnasiet?

   Fråga i rubriken. Är skoltrött o vill inte gå på en skola som gymnasium som är som en fortsättning på grundskolan. Det kan vara yrken men andra sorts utbildning.

   Anna SYV: Hej Elin,rent formellt, så är man "klar med skolan" (alltså uppfyllt sin skolplikt) om man genomförde studier på grundskolan och fick ut ett slutbetyg i slutet av... Läs hela svaret
  • Elin 15 år

   Jag skrev min fråga i beskrivningen?

   Jag undrar lite jag har en garanterad plats på ett ekonomiföretag. Men vill helst inte gå på gymnasium är dom kunskaperna väldigt viktiga eller kan man gå en kortare utbildning som tex komvux om man ska bli auktoriserad redovisning ekonom?

   Anna SYV: Hej Elin,För att i Sverige bli auktoriserad revisor eller redovisningskonsult krävs en akademisk examen med företagsekonomisk inriktning om minst 180 högskolepoäng = 3 års studier på... Läs hela svaret
  • Johanna 21 år

   Engelskalärare, andra språk, möjligheter?

   Hej! -Om man utbildar sig till engelska lärare, hur stor är chansen att få jobb utomlands om man är svensk? -Och om man jobbat som engelskalärare i ett land och lärt sig det språket bra, finns det möjlighet att lära ut det språket i andra...

   Anna SYV: Hej Johanna,utomlands finns ett mindre antal svenska skolor: grundskolor och gymnasieskolor - inte så många och inte i alla länder, men de finns. Min uppfattning är att det som svensk... Läs hela svaret
  • SYV-besökare 34 år

   För elever med ASD, ADD, ADHD och koncentrationssvårigheter?

   Finns det någon sammanställning av gymnasiala utbildningar för elever med ASD (autism-spektrum-diagnoser), koncentrationssvårigheter, ADD, ADHD och liknande NPFunktionsvariationer? I så fall är jag mycket tacksam om jag kan ta del av den info. Snabbt svar uppskattas extramycket! S. :)

   Liselotte Johansson: Hej!på gymnasieguiden.se/reportage/gymnasiestudier-foer-elever-med-saerskilda-behov finns det en ganska färsk sammanställning, en lista på gymnasieskolorna (kan dock inte lova... Läs hela svaret
  • Lars 53 år

   Vad motsvarar IB Chemistry och Physics Standard Level?

   Hej, jag läser IB programmet utomlands och vill komma in på Civilingenjörsutbildningen. Jag undrar om Chemistry Standard Level räcker för att klara Kemi 1 kravet? Och räcker det att läsa Physics Standard Level för att klara Fysik 2 kravet?

   Anna SYV: Hej Lars,om du läser mot diplom från IB, då kommer du få diplom året 2021 eller senare och i så fall finns aktuell info på... Läs hela svaret
  • Tara 17 år

   Måste jag börja om 1an?

   Hej jag är en 16- årig tjej som har haft mycket problem som jag inte vill nämna men de handlar mycket om min hälsa och min mentalitet. Har alltså inte kunnat komma till skolan alls. Min frånvaro är jätte hög och har knappt betyg, man kan...

   Anna SYV: Hej,om du vill efter gymnasiestudier komma in på läkarprogrammet då behöver du få ut examensbevis från gymnasiet (eller från komvux) eller omdöme om grundläggande behörighet... Läs hela svaret
  • Mary 18 år

   Vad betyder talen man ser i antagningsstatistik?

   Hej! Jag undrar om det är jämförelsetalet som man ser när man kollar antagningspoäng/statistik eller om meritpoängen är inkluderade i dessa tal. Hittade ingen information om det online s tänkte att ni kanske vet. Tänker att det är bra att veta då man kanske tror att man har ungefär tillräckligt...

   Anna SYV: hej Mary, meritpoängen är inkluderade. Det är med MERITVÄRDET (summan av Jämförelsetalet + Meritpoängen) som man konkurrerar, i betygsgrupper, till högskola-universitet i Sverige.
  • bana 20 år

   Hur kommer man in på tandlakarprogrammet genom folkhögskolan?

   Hej, hur är det med att komma in på tandläkarprogrammet genom folkhögskolan? Jag läste att man kan gå in på läkarprogrammet genom folkhögskolan om man har gått in i naturprogrammet i gymnasiet, då kan man läsa ett allmän...

   Anna SYV: Hejsan,du har frågor om att komma in på tandläkarprogrammet.Det är inte alls självklart att komma in på folkhögskolans allmänna kurser. Om du söker och kommer in och har sedan innan... Läs hela svaret
  • Tilda 18 år

   Vilken urvalsgrupp hamnar jag i efter tekniskt basår?

   Jag funderar på att gå ett tekniskt basår efter studenten från ekonomiprogrammet, och sedan söka till någon ingenjörsutbildning. Vilken urvalsgrupp hamnar jag i då? Kan jag komma in med hjälp av mitt resultat på högskoleprovet...

   Anna SYV: Hej Tilda,man måste under alla omständigheter bli BEHÖRIG.Med resultatet av högskoleprovet kommer du prövas i HP-urvalet.i betygsgrupper kommer du prövas så här:... Läs hela svaret
  • Marija 38 år

   Yrkeslärrare eller lärare?

   Hej, jag behöver lite hjälp från er. Jag jobbar på bb avdelningen som usk, trivs väldigt bra men vill utveckla mig och plugga vidare. Vill inte plugga till ssk, då jag inte vill jobba med sjuka, så jag vill ändra riktning helt....

   Julia SYV: Hej Marija,när det är lärarbrist, då anställs även "obehöriga lärare" (alltså de som saknar lärarlegitimation eller har legitimation men "fel sort" t.ex... Läs hela svaret
  • Sabina 21 år

   Lärarprogrammet extrakurs?

   Hej jag studerar lärarprogrammet f-3 och är sugen på att studera någon sommarkurs som skulle gynna mig sen när jag söker jobb som en extra merit. Har du tips på någon kurs som skulle vara bra för en blivande lärare?

   Julia SYV: Hej Sabina,På antagning.se ser jag nu cirka 600 sommarkurser som är sökbara fram till 15 mars 2021 på olika svenska högskolor och universitet. ... vi vet inte i vilken del av landet du bor, t.ex till... Läs hela svaret
  • B 24 år

   Bildlärare utbildningar?

   Finns det inga utbildningar till att bli bildlärare i grundskolan? Inte ens med inrikting på bild? Har googlat jättemycket och det enda jag kan hitta är grundlärarprogrammet med inriktning mot arbete i fritidshem. Innebär det att man jobbar på fritids...

   Julia SYV: Håller med dig om att det är ibland rätt svårt att hitta info om vissa lärarutbildningar! Det är mycket info, oklart vad som gäller, varje lärosäte kan endast svara för sina egna... Läs hela svaret
  • Erik 22 år

   Hur påverkas mitt slutgiltiga jämförelsetal av betyg i meritkurs?

   Hej, jag studerar just nu matematik-specialisering på komvux för att få extra 0,5 meritpoäng. Jag vet att jag får ut 0,5 så länge jag får godkänt i kursen men hur påverkar ett lågt betyg jämförelsetalet i slutändan? I och med att jag har höga betyg från gymnasiet, skulle ett E i...

   Julia SYV: Hej Erik,du får som lägst totalhöjning på + 0.1... Om du har jämförelsetal på 20.0 får med pga E-betyget i en 100p.kurs sänkning till 19.6 men... Läs hela svaret
  • amed 21 år

   var kan man jobba efter om man har studerat till molekylärbiologi ?

   hej ! jag vill jobba inom vården på labbet att analysera prover ... jag funderar på att läsa molekylärbiologi och jag undrar om man kan då jobba inom vården som biomedicinsk analytiker ? vad kan man jobba som efter man har utbildat sig till...

   Julia SYV: Hej Amed,enligt vad jag känner till så ligger det till så här:Efter grundutbildningen (kandidatprogrammet) i molekylärbiologi, väljer många studenter... Läs hela svaret
  • B 24 år

   Samhällskunskap 1b?

   Hej! Har tänkt söka in till bildlärare och de står att man måste ha samhällskunskap 1b. Jag har läst samhällskunskap 1a1 + 1a2, är detta samma sak eller måste jag läsa 1b också?

   Julia SYV: Hej B, om du har godkända betyg i samhällskunskap 1a1 och 1a2, då har du samma behörighet som samhällskunskap 1b ger.

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga