Nina 22 år
  Hej hej!

  Jag har funderat över mitt gymnasieval länge. Nu har jag kunnat ta ner alternativen till två då jag väljer emellan Hotell och turism eller teater på Jenny nyströmsskolan. Jag vet inte vilket jag ska välja. Jag har varit på öppna hus och på ett enskilt studiebesök på båda programmen, men jag känner mig tyvärr ändå inte säker. På studiebesöken så gillade jag teater mest. Jag vet att jag skulle ha roligast där i tre år dels eftersom jag har spelat teater i många år på min fritid och tycker det är riktigt kul. Min magkänsla säger att jag ska gå teater men jag tvivlar ändå. Hotell och turism är ju ett yrkesprogram och då skulle jag kunna jobba som reseledare, guide eller aktivitetsledare efter gymnasiet som jag tror jag skulle tycka var jätteroligt eftersom att möjligheterna till att jobba utomlands då skulle varit stora. Spanska är ett av mina absoluta favoritämnen och det skulle jag då kunna ha användning av efter gymnasiet. Det ända negativa jag ser med teater är alltså att man inte kan börja jobba efter gymnasiet som man kan efter Hotell och turism programmet. Man skulle kanske kunna jobba med något men inte med något så pass kul som när man gått hotell- turism. Även om jag går Hotell och turism så kommer jag att läsa in högskolebehörighet eftersom att jag kanske ångrar mig senare i livet. Om båda vore högskoleförberedande så skulle jag utan tvekan välja teater men den enda nackdelen är då om jag inte orkar läsa vidare. Just nu är jag väldigt studiemotiverad men jag vet ju inte om jag är det efter tre år, då kanske jag hellre vill jobba. Jag kommer nog även ansöka om utökad kurs eftersom att jag vill läsa spanska alla tre åren. Det finns massvis med yrken som jag skulle tycka var roliga att jobba med om jag gått teater, så det är inget måste att det ska vara inom turism, det är bara om jag väljer det andra programmet det får bli något jobb inom turism. Jag skulle bli väldigt tacksam om ni kunde hjälpa mig att välja gymnasieprogram.

  1 Svar

  Peter SYV SYV på GymnasieGuiden
  Hej Nina,
  jag råder dig söka båda alternativen - Estetiska programmet & Hotel/turism - men du måste givetvis prioritera: vad du söker i första hand.
  Ännu finns det tid för dig att fundera över ditt beslut. Omvalsperioden, då man kan ändra sig - löper till maj 2015.
  Vad du söker i första hand är upp till dig och dina föräldrar - då du ännu inte är myndig, måste dina föräldrar stå bakom ditt val.
  Bra att du gillar språk och vet vad du vill - jobba inom turism.
  Du gillar Spanska & vill fortsätta läsa det, om jag förstod dig rätt. Moderna språk får man läsa som progrmafördjupande både på Estetiska och på Hotell/turismprogrammet.
  Om vi jämför ES och HT, så ser vi följande skillnader:
  På ES läser man fyra gånger mer Historia än på HT; dubbelt som mycket Naturkunskap och Samhällskunskap och tre ggr så mycket svenska (men just med svenska - kommer du att läsa Svenska 2 och 3 i fall du går HT, för att få grundläggande behörighet till högskolestudier).
  På HT kommer du att ha 15 veckors praktik & i fall du blir lärling kan du få 1000 kr. mer i månaden från CSN, vilket inte är möjligt om man går ett högskoleförberedande program.
  Angående möjligt att få jobb direkt efter gymnasiet, så är det svårt att sia om - då det är arbetsgivaren som bestämmer. I fall man utbildar sig till undersköterska, finns det väldigt bra chanser att få jobb direkt efter gymnasiet. Även Industritekniska och VVS&Fastighet ger också mycket goda chanser att gå jobb. Angående andra program är det svårt att säga - då konkurrensen om jobben är stor och det inte finns jobbgaranti, som sagt. Man ökar sina chanser att få jobb direkt efter gymnasiet (och det gäller på alla program) om man har bra betyg, söker jobb aktivt, söker sommarjobb & extra jobb redan under gymnasietiden, är flexibel (kan jobba deltid, övertid, på obekväma tider och kan tänka sig att flytta till jobbet).

  Vill tipsa dig om eftergymnasiala utbildningar inom turism&resebranschen: http://www.yhguiden.se/utbildning/yrkesakademin/trac-diplomerad-resekonsult
  http://www.yhguiden.se/utbildning/uddevalla-vuxenutbildning/trac-diplomerad-resekonsult2
  http://www.yhguiden.se/utbildning/tec-travel-educational-center/internationell-reseagent-inkommande-turism
  http://www.yhguiden.se/utbildning/tec-travel-educational-center/management-inom-hotell-och-besoksnaringen
  http://www.yhguiden.se/utbildning/campus-varberg/turism-och-destinationsutvecklare
  http://www.yhguiden.se/utbildning/frans-schartaus-handelsinstitut/projektledning-incoming-tourism-and-event
  http://www.yhguiden.se/utbildning/frans-schartaus-handelsinstitut/trac-diplomerad-resekonsult4
  http://www.yhguiden.se/utbildning/tec-travel-educational-center/internationell-resekonsult-trac-med-iata-uftaa-foundations-course-diploma
  http://www.yhguiden.se/utbildning/scandinavian-college-of-travel-tourism/skandinaviska-halso-och-turismutbildningen
  http://www.yhguiden.se/utbildning/scandinavian-college-of-travel-tourism/skandinaviska-reseproducentutbildningen
  http://www.yhguiden.se/utbildning/goteborgs-stad-utbildning/hospitality-management
  http://www.yhguiden.se/utbildning/akademi-bastad-yrkeshogskola/kvalificerad-koordinator-specialisering-turism-och-service
  http://www.yhguiden.se/utbildning/service-manager/service-manager-for-future-tourism
  http://www.yhguiden.se/utbildning/goteborgs-stad-utbildning/trac-diplomerad-resekonsult1
  http://www.yhguiden.se/utbildning/brobyskolan/garden-management-tradgard-turism-och-ledarskap1
  http://www.yhguiden.se/utbildning/akademi-bastad-yrkeshogskola/affarsutvecklare-hallbar-turism
  http://www.yhguiden.se/utbildning/folkuniversitetet-goteborg/konceptutvecklare-besoksnaring-och-smaskaligt-foretagande
  Jag hoppas att mitt svar blir till hjälp för dig inför gymnasievalet!
  Vänligen
  Peter SYV

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga