Amanda
  Hej!
  Jag vill på något sätt arbeta inom psykologi och terapi. Har sökt psykolog-programmet men tror inte att jag kommer komma in på utbildningen.

  Har däremot läst att man kan vidareutbilda sig till psykoterapeut om tagit en socionom-examen eller motsvarande examen. Räknas en beteendevetarexamen som en motsvarande utbildning i detta fall? Har nämligen chans att komma in på den utbildningen i höst.

  Överväger annars att studera en motsvarande kandidatexamen utomlands, och sedan vidareutbilda mig till psykoterapeut i Sverige? GÅR DET och vad är viktigt att tänka på isåfall?

  Tack på förhand

  1 Svar

  Anna SYV på FrågaSYV

  Hej Amanda,

  Psykoterapeut>> är i Sverige ett legitimationsyrke. Det är Socialstyrelsen som bestämmer vilka krav som måste uppfyllas för att få legitimation. Vi kan inte garantera vilka krav Socialstyrelsen kommer att ställa om några år. 
  Som det är idag - Legitimationsgrundande utbildning till psykoterapeut finns på psykoterapeutprogrammet inom högskola/universitet. Utbildningen omfattar tre år på halvtid och finns vid flera av landets högskolor och universitet samt hos ett antal fristående (privata) utbildningsanordnare. Vilka förkunskapskrav de ställer idag kan man få reda på, men vi vet inte vilka krav de kommer att ställa om några år. 

   

  Jag förstår att du vill planera och få ett svar som kan hjälpa till att lägga upp en plan. Dock kan inte vi här på Fråga SYV veta hur kraven kan förändras i framtiden. 

  Om du vill "mer garanterat" kunna nå ditt mål, skulle jag satsa på Socionomprogrammet, för att den utbildning brukar godkännas för vidarestudier mot psykoterapeut. 
  Hur olika utländska utbildningar kommer att värderas, har vi ingen aning om. 

  Ang. beteendevetare - så tror inte jag det är en framkomlig väg. Beteendevetare>> är ett "suddigt" begrepp som kan omfatta många olika sorters studier (till skillnad från socionomprogrammet som är en Standard-utbildning). 

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga