Mohammad
  Hej! Jag skulle vilja studera till ICD tekniker. Jag har utländska betyg och fått dom översatta så jag har grundläggande behörighet, förutom Svenska och Engelska. Utöver det har jag även Historia 1b och Samhällskunskap 1b.

  Vilken utbildning ska jag gå om jag vill bli ICD tekniker och vilka betyg kommer jag behöva läsa upp?

  6 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej,

  det närmsta jag hittils har kommit som svar på din fråga är yrke Pacemakersjuksköterska>>. Titta gärna på det yrke och svara om det kan bli av intresse för dig att läsa till sjuksköterska.

  Ett annat yrke som förhoppningsvis kan bli av intresse för dig är Med.ingenjör>>.

  Du får också gärna titta runt på www.framtid.se där det finns tusentals olika yrken beskrivna.

  Jag ska samråda med kollegorna och vi ska försöka hitta mer information.

  Bästa hälsningar

  ANNA

  Hej, vi fick nu svar. Var god läs nedan:

  Hejsan.

  Jag känner inte till titeln ICD tekniker, men Umeå Universitet ger bland annat en högskoleingenjörsutbildning med inriktning mot medicinsk teknik, https://www.umu.se/utbildning/program/hogskoleingenjorsprogrammet-i-elektronik-och-datorteknik-medicinsk-teknik/

  där man sedan kan arbeta som medicinteknisk ingenjör>> inom sjukvården eller näringsliv.
  Umeå Universitet ger också civilingenjörsutbildning inom teknisk fysik där man kan specialisera sig mot medicinsk teknik, https://www.umu.se/utbildning/program/civilingenjorsprogrammet-i-teknisk-fysik/ ...
  ICD är en av många tekniker som man fördjupar sig inom.

  Mvh
  Docent/Associate. Professor
  Inst. för strålningsvetenskaper/Dep. of radiation sciences
  Umeå Universitet

  • Mohammad Tack för svar! Det är inte sjuksköterska jag vill bli, jag vill jobba med just själva ICD:n. Med produktutveckling osv :)
  • Anna Är det https://www.framtid.se/yrke/medicinsk-ingenjor du vill bli?
  • Mohammad Ja det låter ganska rätt, med någon fördjupning/inriktning till ICD! Om jag har grundläggande behörighet, vad är det jag behöver läsa upp för att bli behörig? Jag är ju 31 år så måste läsa på vuxenkomvux antar jag, finns alla kurser där?
  • Mikael För att bli behörig till Högskoleingernjörsprogrammen, behöver du godkända betyg i matematik 3, kemi 1 och fysik 2. För att bli behörig till Civilingenjörsprogrammet - även i Kemi 2 och i Matematik 4. Alla de kurser bör finnas inom Komvux, Vuxenutbildningen.
  Läs alla kommentarer
  Peter SYV SYV på GymnasieGuiden

  Hejsan, jag fick tips från en kollega om att "medtech program" t.ex på KTH, Kungliga Tekniska högskolan, är ett bra val, men jag har inte hört den termen (ICD-tekniker) förut. Ofta är det så att treåriga program (kandidatprogram eller högskoleingenjör<<) räcker för teknikerrollen, femåriga (civilingenjör<<) är bra om man kanske vill jobba med utveckling och innovation.

  SYV-besökare Syv SYV

  Hej, Du hittar de utbildningar vi har inom vård respektive inom teknik på vår hemsida http://www.mdh.se/utbildning
   
  Med vänliga hälsningar
  Studievägledare
  Studentcentrum
  Mälardalens högskola

   Hej, jag undrar vad du menar med ”tekniker” och om du vill läsa på universitet eller yrkeshögskola?
   
  Universiteten har högskoleingenjör 3 år och civilingenjör 5 år men då blir man ingenjör och inte tekniker.

  (Förklara kan man kanske bättre med det engelska ordet engineer för att "civilingenjör" på engelska betyder enbart väg- och vatteningenjör. Detta skapar ofta förvirring. :)
   
  Uppsala universitet har inga hög- eller civilingenjörer som läser inriktning mot sjukhusingenjör/medicinsk teknik.
   
  Tex så har Lunds tekniska högskola civilingenjörsprogram inriktning medicin och teknik (5 år) http://www.lth.se/utbildning/medicinsk_teknik och KTH har Medicinsk teknik, högskoleingenjör (3 år). Det kan säkert finnas på fler universitet och man kan hitta dem om man söker på www.studera.nu som är högskolornas/universiteternas gemensam hemsida.
   
  Vänliga hälsningar
  Studievägledare
  Enheten för Studentservice
  Uppsala Universitet
  P.S: 
  Yrkeshögskola passar bättre om vill man bli just tekniker så ska man nog söka till en yrkeshögskoleutbildning>>

  Hej
  Jag tror inte det finns några allmänt tillgängliga utbildningar för ICD-tekniker. Däremot kan jag tänka mig att pacemakerfabrikanterna har utbildningar internt för sina ingenjörer och kanske också för sina kunder.
   
  Hälsingar
  _____________________________________________________________________
  KTH Teknik och hälsa (KTH Royal Institute of Technology - Technology and Health)

   Hej! Man kan prova vända sig till ICD tillverkare och höra vad deras ingenjörer har för utbildning. Jag tror att många har elektroteknikingenjörsutbildning.


  Med vänlig hälsning
  Svensk förening för Medicinsk Teknik och Fysik

  • Mohammad Med tekniker menar jag någon som jobbar med ICD, tex utvecklar programvaran eller jobbar med den på andra sätt. Spelar ingen roll om det är universitet/högskola/YH. Tack för svar, ska kolla upp det du länkat :)
  • Mikael Vill du UTVECKLA, då är det i första hand till Civilingenjör du bör läsa. Särskild behörighet är godkända betyg i gymnasiala kurser Matematik 4, fysik 2 och kemi 2.
  • Mikael Det kan dock räcka med kemi 1 - även till Civilingenjör, men matte 4 och fysik 2 är ett "måste" och så kemi 1, alltså! :)
  Mikael SYV SYV på FrågaSYV

  Hejsan, jag tycker att det är Civilingenjör i Medicinsk teknik som du bör sikta på.

  I dagens läge finns det följande utbildningar i Sverige inom det område:

  https://liu.se/utbildning/program/6cmed

  https://www.kth.se/utbildning/civilingenjor/medicinsk-teknik

  http://www.lu.se/lubas/i-uoh-lu-TAMTE/80134

  Du kan med fördel ta kontakt med Studievägledare på de ovan nämnda (se länkarna ovan) utbildningar och ställa specifika frågor om deras utbildningar.

  bästa hälsningar

  Mikael SYV

  Ludmila Rein SYV på FrågaSYV

  Hej, jag fick svar från en sakkunnig som lyder:

  "Hej
  Jag tror inte det finns några allmänt tillgängliga utbildningar för ICD-tekniker. Däremot kan jag tänka mig att pacemakerfabrikanterna har utbildningar internt för sina ingenjörer och kanske också för sina kunder."

  Och ännu ett svar från en annan sakkunnig, som arbetar på KTH, Kungliga Tekniska högskolan:

  Hej!
   
  KTH utbildar medicintekniska ingenjörer och ICD-teknik är förvisso ett av de teknikområden vi tar upp, men vi  utbildar ju inte specialister på just detta. Jag tvivlar på  att det finns någon utbildning som är så direkt inriktad på ett så smalt område.
   
  Mitt råd är att studenten om hen vill bli ingenjör läser antingen Medicinsk teknik eller Elektroteknik (förmodligen passar då Högskoleingenjörsnivå bättre än Civilingenjör), men om hen vill bli ”ren” tekniker läser någon YH-utbildning inriktad på mikroelektronik och försöker få LIA på ett företag som sysslar med denna teknik, ex.vis St Jude Medical.
   
                    Vänliga hälsningar
   

  Daniel Larsson SYV

  Hejsan, nu fick vi ett nytt svar. Var god läs nedan:

    "Tyvärr kunde jag inte hitta direkt träff på hur man blir ICD-tekniker! ett alternativkan vara programmet högskoleingenjörsprogrammet i elektronik och datorteknik/ medicinsk teknik som finns hos oss på Umeå Universitet. Programmet är en blandning mellan elektronik och datorteknik, där studenterna får lära sig ständigt att konstruera små datorsystem för att få elektronikkomponenter att fungera, till exempel fjärrkontroller. Programmet innehåller fördjupnings ämne/kurser inom datavetenskap, signalbehandling och elektronikkonstruktion. Bifogar länken på utbildningen
  https://www.umu.se/utbildning/program/hogskoleingenjorsprogrammet-i-elektronik-och-datorteknik-medicinsk-teknik/

  Lycka till!

  Studievägledning
  Med vänliga hälsningar / Best regards,
  Infocenter Umeå universitet
  +46-90-786 50 00
  www.infocenter.umu.se/ ".

  Frågor och svar

  • Jesus 18 år

   Kan man höja sitt betyg i föregående kurser genom komplettering?

   Hej! Jag går nu i mitt tredje år på gymnasiet. Jag har förmodligen tänkt att söka till psykologprogrammet i Göteborgs universitet och har en nuvarande merit på 20,91, vilket må verka högt, men tyvärr inte riktigt högt så...

   Mikael SYV: Hej! Så länge du är elev på gymnasiet får du göra prövningar endast på din egen gymnasieskola och endast om du läste en kurs och fick F eller... Läs hela svaret
  • Ellio 22 år

   Konstnärliga jobb?

   Hej! jag tänkte fråga om vad man kan jobba med som grafisk designer? och hur sjävla utbildningen är formad? jag är väldigt kreativ som person och skulle tycka det va jättekul att jobba med något kreativt. Dock så har jag förstått att...

   Peter SYV: Hej Ellio!Det vi vet om yrket Grafisk designer berättar vi i presentationen på framtid.se/yrke/grafisk-designer; det yrket är i Sverige icke-reglerat och utbildningar som leder till det yrket samt innehåll i... Läs hela svaret
  • Halima 20 år

   kan man skriva sitt GA med fokus på analyserar två böcker?

   Hej! Undrar om man kan skriva sitt gymnasiet arbetet om en analys på en bok som man har läst och fokuserar sitt ämnet på boken? Tänkte ta metoden litteratur studie så undrar om man får göra så?

   Peter SYV: Hej Halima,du måste få svar från handledare för ditt gymnasiearbete på din gymnasieskola; det är hen som bestämmer om tema, frågeställningar och... Läs hela svaret
  • Kaspar 19 år

   Bör jag satsa på HP eller komplettera?

   Hej, jag är just nu rätt kluven. Tog studenten i våras med ett meritvärde på 21,6 med extra merit och 19.6 utan. Grejen är den att jag inte lästa full merit i gymnasiet utan endast 2 poäng av 2,5. Istället för att läsa språk 4 eller Engelska 7 så läste jag Idrott specialisering samt Matematik...

   Peter SYV: Hej Kaspar,antagningsgränserna är rörliga. Hur högt antagningsgränsen hamnar beror på hur populär utbildningen är, om antal platser på utbildningen ökar eller minskar,... Läs hela svaret
  • Florent 24 år

   Vad kan man arbeta som inom kriminologi?

   Jag hade velat ha en bra bild/förklaring på vad man kan arbeta som efter man tagit kandidat examen inom kriminologi, hade uppskattat det.

   Mikael SYV: Hejsan,Det finns, i Sverige, ett antal yrken/tjänster där arbetsgivare kräver "högskoleutbildning på minst 180 högskolepoäng", oavsett vad det är för... Läs hela svaret
  • Bella 20 år

   Vad behövs för att plugga till socionom?

   Hej! Jag funderar på att plugga vidare till socionom. Jag tog studenten förra året och arbetar nu som undersköterska. Vilka ämnen krävs det att ha betyg i innan jag kan söka till socionom? Mitt mål är att arbeta som chef inom vården tex...

   Mikael SYV: Hej Bella,det finns inga garantier på att kunna få chefsjobb, oavsett vilken utbildning man har. En väg att gå kan vara genom studier på yrkeshögskola - till... Läs hela svaret
  • Ali 18 år

   Hur ska jag få fullt meritvärde?

   Hej! Jag går nu sista året på gymnasiet och saknar 0,5 i merit eftersom jag inte har kunnat läsa moderna språk. Jag har hört att man kan göra prövning i arabiska som moderna språk 3 vilket ge 0,5 i merit men problemet är min skola inte erbjuder prövningar i kurser man inte har läst. Jag är...

   Peter SYV: Hej Ali,Jag vill börja med att påminna om Högskoleprovet! Med resultat från högskoleprovet kommer du prövas i HP-urvalet. Du behöver fortfarande ha både grundläggande och... Läs hela svaret
  • Otto 19 år

   Jag läste +2 merit i gymnasiet och vill nu ta en prövning i mattespet?

   Jag läste teknik i gymnasiet och eftersom jag inte läste spanska så har jag bara +2 extra merit också skulle ni vilja läsa matte spets. Det var en kurs som inte fanns på mitt gymnasium hur ska jag då göra för att kunna läsa upp min extra merit? Får jag gå till en annan gymnasium skola och be om...

   Peter SYV: Hej Otto,om du fortfarande är elev på gymnasiet så kommer inte en annan gymnasieskola ge dig undervisning eller utföra prövningar för dig. Elever på... Läs hela svaret
  • Ella 17 år

   Hur får jag bra betyg i UF företagande?

   Hej! Jag går entreprenörskap som i-val. Hamnade i en grupp med flera jag inte klickar med och känner mig inte nöjd med gruppens prestationer. Hänger allt på affärsplan osv som gruppen skickat in, eller kan jag få högt betyg på ett annat...

   Mikael SYV: Hej Ella,jag vill råda dig prata med din lärare i den kursen där UF-företagande ingår, alltså med den läraren som kommer sätta betyg. Säg till läraren att du... Läs hela svaret
  • Irfan 15 år

   Civ ing eller civil ekonom?

   Jag har funderat på om jag ska söka in till Naturvetenskaps programmet eller Ekonomi programmet i gymnasiet. Jag tycker inte om NO ämnena men har ändå ganska bra betyg i de, samtidigt vill jag ha de flesta kunskaps behörighet för ifall jag ångrar mig efter gymnasiet. Natur har i detta fallet...

   Mikael SYV: Hej Irfan!Det finns möjlighet att komplettera efter gymnasiet. Det är bra att känna till. Ingen vet vad dina planer blir om 3 år. Du kan komma på andra tankar och vill kanske då satsa... Läs hela svaret
  • Niklas 17 år

   Kan man söka en utbildning utan behörigheten som krävs?

   Jag går Teknikprogrammet, inriktning Design- och produktutveckling, och läser därför inte Fysik 2. Jag kan lägga till den kursen om jag vill, men jag har inte bestämt mig vilket högskoleprogram jag vill gå. Om jag kommer vilja gå tex ett...

   Julia SYV: HEJ NIKLAS,svar på din fråga är - nej. Svenska högskole-universitetsutbildningar låter inte obehöriga delta i konkurrensen om utbildningsplats. Om fysik2... Läs hela svaret
  • Leo 20 år

   Kan man göra konkurrenskomplettering prövningen utan att läsa kursen?

   Hej! Jag vill öka mina gymnasiebetyg och förstår att detta görs genom kurser i Komvux. Är det möjligt att göra prövningarna utan att läsa kurserna? Dessutom, kurserna kostar 500kr var, men då man har läst en kurs får man göra prövningen så många gånger man vill utan att betala, stämmer...

   Mikael SYV: Hej Leo,svar på frågan om man får göra prövningar utan att ha läst kurser i vilka man prövar är: Ja, om man inte är en elev inskriven i... Läs hela svaret
  • Isabella 20 år

   Fysik 2 utan nedsänkt merit?

   Hej! Jag har läst ett basår men läste allt förutom fysik 2 som behövs för att komma in på drömutbildningen som har bland annat den grundbehörigheten. Finns det något sätt jag kan läsa fysik 2 utan nedsänkt merit? /En student

   Julia SYV: Hej Isabella,omdöme från en folkhögskola kommer inte påverka ditt meritvärde. Och inte heller betyg satta på högskole-nivå, om du läser fysik2 inom ett basår på... Läs hela svaret
  • Elm 15 år

   Hur fungerar det när man tentar av en gymnasiekurs i grundskolan?

   Min skola har en spetsklass för matematiken, där vi har i förväg läst hela ma1c samt gjort slutprov och fått betyg (A i mitt fall). Vi håller också på med kurserna 2c och 3c som vi hoppas klara av innan jag har slutat 9:an. Jag undrar hur det...

   Julia SYV: Hej Elm,vi har fått liknande frågor förut och har "forskat" i frågan. Det vi fick fram är att grundskolorna saknar rätt att utfärda... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga