Johan

  Hej! Min flickvän ska förmodligen plugga i höst till rättsvetenskap och jag är sugen att bli snickare. Men vet inte riktigt hur jag ska tillväga. Det blir förmodligen i Luleå hon och jag flyttar till. Är det någon sorts högskola, komvux, folkhögskola eller ska man ta kontakt med något snickarföretag och höra?

  1 Svar

  Anna SYV på FrågaSYV

  Hej Johan!
  Det finns flera olika Snickar-yrken. När man säger "snickare" kan man ofta mena träsnickare eller Byggnadssnickare, men kan också mena andra yrken som t.ex:

  Inredningssnickare

  Modellsnickare

  Musikinstrumentmakare

  Möbelsnickare

  Skeppstimmerman

  Snickerista

  Sågverksoperatör

  Takmontör

  Timmerman

  Trappmakare

  Träarbetare

  Täljare

  Verkstadssnickare/maskinsnickare.

  Utbildning till Byggnadssnickare ligger på gymnasial nivå och för vuxna ges inom Komvux men kan finnas på privata skolor också (där man betalar själv för sin utbildning och ofta ej har rätt till studiemedel från CSN).
  Du får höra med komvux i den kommunen där du är folkbokförd (i första hand). Att få lov att läsa gymnasial utbildning på komvux i en kommun där man ej är folkbokförd hör till undantagen. Det är den kommunen där du är folkbokförd som får resurser (pengar) för att ge dig utbildning på gymnasial nivå. Men tyvärr finns ingen garanti på att rätt utbildning finns på komvux i just din kommun, och även om den finns, att just du blir antagen.
  På webbplatsen för vuxenutbildningen i Luleå ser det som som om de erbjuder utbildning till bl.a Träarbetare, se lulea.se/utbildning--forskola/vuxenutbildning/kurser-och-utbildningar/yrkesutbildningar 
  Andra sätt att utbilda sig till något av snickar-yrken, t.ex till Byggnadssnickare kan finnas med hjälp av Arbetsförmedlingen (AF kan köpa utbildning till en arbetssökande), även yrkeshögskola kan erbjuda relevanta utbildningar, se några exempel:
  yhguiden.se/utbildning/traeteknikerutbildning-i-hammaroe-ab/tratekniker
  yhguiden.se/utbildning/yrkeshogskolan-hoga-kusten/specialiserad-mobelsnickare-gesall
  yhguiden.se/utbildning/yrkeshogskolan-hoga-kusten/mobelsnickare

  Det är i Sverige inte reglerat vilken utbildning man ska ha om man vill jobba som "snickare". Det är för arbetsgivare inte förbjudet att anställa vem de vill, men vilken utbildning de tycker passar. Men vår erfarenhet är att större byggföretag brukar kräva avslutad och godkänd utbildning till byggnadssnickare från gymnasieskolan eller från komvux, eller att man har en utbildning som Arbetsförmedlingen förmedlade/köpte.

  Du får också gärna kika på "liknande yrken":

  Platschef i skogsindustri

  Murare

  Undertaksmontör
  Virkesmätare

  Bössmakare

  Dekopör

  Duodji

  Hantverkare

  Hemslöjdskonsulent

  Håltagare

  • Johan : Jag kommer självklart att folkbokföra mig på den plats dit vi flyttar. Kan man, om det finns, söka till komvux till byggnadssnickare? Eller kommer det att inte gå?
  • Anna : Läs mitt svar, ovan, och se där ett litet stycke om vad jag hittade på webbplatsen för vux i Luleå. :)
  • Anna : Och du får självklart söka till komvux i Luleå, men jag kan inte garantera att du kommer in och får utbildningsplats. Komvux prioriterar de som har "störst behov" av utbildning. Hur det i olika kommuner tolkas "störst behov" kan vara olika.

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga