Christelle 17 år

  Hej! Jag är en tjej på 17 år som går första året på med musikinriktning. Jag har trott att det självklara för mig är att satsa på musiken men nu är jag mer osäker.


  Jag har mått dåligt väldigt länge och är orolig inför min framtid då mitt mående gör att jag inte orkar öva och tappar koncentrationen hela tiden. Jag har alltid haft höga betyg och tänkt att jag ska gå en hög utbildning men med alla problem som uppstått har jag tappat lusten för det och jag har plötsligt insett att jag förmodligen istället vill jobba med djur, som är något jag brinner för, och därmed gå Naturbruks. Men jag vill förmodligen gå ett år till på estet för att riktigt känna efter vad det är jag vill göra.


  Jag har hört att man kan söka till gymnasiet tills man är 19 år, men inte äldre än så? Jag funderar på hur det blir om jag nu går ett år till på estet som är ett högskoleförberedande program och byter till yrkesprogrammet naturbruks? Jag har ju läst Ma 1B, historia 1B osv. medan man på yrkesprogram läser Ma 1A osv. Jag har inget emot att gå om 3 år då jag vet att det är svårt att hoppa in på andra eller tredje året, men jag undrar hur det blir när jag läst B-kurser istället för A-kurser? Som sagt, jag går gärna om 3 år om det behövs för att jag ska få gå naturbruks men visst är det så att jag kan hoppa av efter tvåan och börja om ettan på ett annat program, om jag inte är äldre än 19 år? 

  1 Svar

  Daniel Larsson SYV

  Hej Christel,
  det stämmer att man till och med det året hen fyller 19 år får söka och komma in på gymnasiet. Det är först från 1 juli det kalenderåret hen fyller 20 år, som hen hör till komvux.
  Du söker i så fall via gymnasiantagningen - upprepar samma process som du redan har genomgått när du sökte förut; du konkurrerar med dina grundskolebetyg om en ny plats i årskurs1.

  Skulle det bli så att du av någon anledning ej kommer in på NB, då har du ju din plats på ES; elever har rätt att fullfölja påbörjad utbildning, såvida de inte skriver av sig (hoppar av)och inte skolkar för mycket.
  Hälsningar
  D:

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga