Elev

  Hej. Jag fick nyligen veta att jag kommer få F i idrott och hälsa 1. Jag har sedan tidigare tänkt att jag ska försöka få ett bra högskoleprovsresultat och ansöka till vidare utbildningar med det. Men nu undrar jag hur det funkar. Kommer man ha samma behörighet till högskola med sitt högskoleprovsresultat även om man har ett F? Säg att man får 1.4 på högskoleprovet och har godkänt i alla kurser vs att ha ett underkänt betyg? Jag förstår ifall de skulle vara en utbildning som kräver ett godkänt betyg i den specifika kursen man är underkänt att man blir okvalificerad och inte kan söka in med de betygen, men om utbildningen man söker inte kräver den specifika kursen (i mitt fall idrott och hälsa 1)? Sammanfattat så undrar jag hur ett underkänt betyg i kursen idrott och hälsa kommer påverka min möjlighet att komma in på högskola med hjälp av högskoleprovet?

  1 Svar

  Milla SYV på FrågaSYV

  Hej,
  högskoleprovet befriar inte från kraven på behörighet: grundläggande och, om utbildningen så kräver, särskild. 
  Grundläggande behörighet krävs till alla svenska högskole- och universitetsutbildningar, kurser och program. I ditt examensbevis från gymnasiet kan du ha F i kursen idrott-och-hälsa 1 (det är en 100poängs-kurs) men max antal F-poäng i examensbeviset från gymnasiet är 250poäng. Så du har "råd" att ha ännu max 150 poäng F men inte i vilka kurser som helst, t.ex matematik1, svenska eller svenska som andraspråk 1, engelska 5 och gymnasiearbete är kurser som man tvunget måste ha godkända betyg i; vissa kurser får ej ingå i examensbevis med F-betygen, utan måste ingå med Godkända betyg (lägst E). 
  Så, om du uppfyller kraven för examensbevis från gymnasiet och har godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk 2 och 3 samt i engelska 6, då kommer du ha grundläggande behörighet till svenska högskolestudier (kursen Idrott1 kan i ditt examensbevis ingå med F-betyget). 
  Har du eller kommer du att få resultat från högskoleprovet och är behörig till den högskole-universitetsutbildning på de svenska lärosäten som du söker till, kommer du med högskoleprovsresultatet prövas i HP-urvalet där sökande konkurrerar med resultat från högskoleprovet. 
  Du kommer samtidigt även prövas i betygsurvalet med meritvärdet som räknas ut på dina gymnasiala betyg. Sökande väljer inte i vilka urvalsgrupper de vill prövas utan det är Antagning.se som placerar i alla de urvalsgrupper i vilka man kan prövas; i varje urvalsgrupp får man "en ny chans" att komma in.
  Det är fördelaktigt att ha så höga betyg som möjligt och hur högt meritvärde man har kan, förutom betygsurvalet, även hjälpa till att komma in i HP-urvalsgruppen; Exempel: vi säger att det finns 20 studieplatser på en viss utbildning reserverade för de som söker med resultat från högskoleprovet (alltså i HP-urvalet); först kommer in de som har 2.0 på högskoleprovet (högsta möjligt) och sedan i fallande grad, så länge platserna räcker; vi säger också att du och ännu en sökande båda har samma resultat från högskoleprovet, t.ex 1.5 och innan ni två blir aktuella för antagning så har 19 personer kommit in på 20 platser; det finns alltså en sista plats kvar och ni två konkurrerar om samma plats; ni har samma resultat från högskoleprovet, vem av er ska antas och vem ska få svar: Du är RESERV nr.1? I så fall kan antagning.se titta på vem av er som har högre meritvärde och hen med högre meritvärde kommer att antas och den andra får bli RESERV dom kanske sedan också kommer in eller inte (beror på om ngn av de antagna tackar nej till sin plats eller inte); om ingen av de antagna tackar nej kan ingen från reserv antas. 
  Skulle det slumpa sig så att ni två som konkurrerar om sista plats i HP-urvalet råkar ha samma (lika högt) meritvärde, då kommer utlottningen äga rum. När man anmäler sig på www.antagning.se får varje sökande ett slumpmässigt "nummer". Om lottningen tas i bruk, antas hen med lägre nummer och hen med högre nummer får stå i RESERV.
  Så, hur högt meritvärde man har kan spela roll även i HP-urvalet. Det är alltså bra att ha så höga betyg som möjligt och få så högt meritvärde som möjligt.
  Men du kan absolut både uppfylla kraven för examensbevis från gymnasiet och med det bli behörig + komma in på den önskade högskole-univetsitetsutbildningen med resultatet från högskoleprovet.
  Om kraven för examensbevis från gymnasiet var god se gymnasieGuiden.se/examen

  Studie- och yrkesvägledare

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga