Linnea 20 år
  Jag vill gå estet musik på gymnasiet, men jag vill läsa utökat program för att få bredare högskolebehörighet, hur fungerar det? Vad läser man i utökat program?

  1 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Linnea,
  utökat program betyder att en elev läser på mer än heltid och dennes Gymnasieexamen innehåller mer än 2500 p.
  De flersta gymnasiekurser är på 100 p. var och utökat program innehåller därför oftast 2600 poäng eller 2700 poäng.
  Utökade kurser är ingen självklarhet att varje elev får läsa. Eleven ansöker om det och skolan kan bevilja eller avslå. Oftast läser elever EN UTÖKAD kurs och orsaken varför de gör det är att just den kursen saknas för behörighet till en eftergymnasial utbildning.
  Det kan vara så att en viss gymnasieskola på förhand erbjuder möjlighet att läsa "ett utökat program" - och förklarar då vilka kurser som skall ingå. Det är dock alltid EN MÖJLIGHET och eleven kan tacka nej till det erbjudandet p g a ingen skall behöva läsa på mer än heltid mot sin vilja.

  Det är omöjligt att bli behörig till alla eftergymnasiala utbildningar. Du bör välja några få utbildningar på högskola (se utbud på www.studera.nu) eller på en yrkeshögskola (se utbud på www.yhguiden.se) - och satsa på att bli behörig till dem. I fall du kommer på andra tankar senare, finns det möjlighet att komplettera på KomVux.

  På alla gymnasieprogram får en elev välja 200 p. kurser inom Individuellt val.
  Inom programfördjupningar väljer elever på Estetiska programmet 500 p. och du kan t.ex. välja läsa Matematik 2b, 100 p. och Matematik 3b, 100 p., Naturkunskap 2, 100 p., Engelska 7, 100 p. och 100 p. Moderna språk.
  Högre kurser i Matematik, Eng 7 & Moderna språk /från steg 3/ ger meritpoäng, som höjer konkurrensvärde av gymnasiebetyg ganska mycket - därför vill många elever läsa dem.

  Så, svar på din fråga att "utökat program" kan innehålla vissa specifika kurser på en viss gymnasieskola (ett erbjudande som skolan kommer med) men oftast ansöker en elev om att få läsa på mer än heltid - en eller ett par kurser som just den eleven behöver för behörighet till en specifik eftergymnasial utbildning.

  Mitt råd är att välja ett par (eller några få) eftergymnasiala utbildningar och planera att bli behörig till just dem samt att i första hand försöka rymma in alla nödvändiga kurser inom 2500 p. för att inte behöva läsa på mer än heltid och satsa på högre betyg i stället. Detta ger oftast bättre resultat: högre Meritvärde på gymnasiebetyg och gladare elever (som inte är stressade över att behöva läsa för många timmar i veckan) - det är viktigt att tänka på hälsa och hinna sova samt ha tid för fritidsaktiviteter.

  Här http://www.gymnasieguiden.se/program/ES/musik kan du läsa om Estetiska programmet, inriktning Musik & här http://www.gymnasieguiden.se/files/program/pdf/programplaner/ES.pdf.

  Mvh
  Anna Syv

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga