Gustaf 23 år
  Hej SYV!

  Jag går andra året i gymnasiet och jag är intresserad av språk. Jag skulle vilja fortsätta studera spanska efter gymnasiet och sedan fortsätta med andra språk, t.ex. franska och italienska.

  Utlandsstudier: Jag vill studera spanska vid ett svenskt universitet fast utomlands eller på distans. Jag har läst om Internationella skolorna i Barcelona och möjligheten att läsa Spanska I där via Stockholms Universitet.
  Finns det några fler svenska universitet som erbjuder språkstudier i spanska, franska, italienska och engelska utomlands? Är dessa kurser CSN berättigade?

  Distansstudier:
  Jag skulle också kunna tänka mig att bo utomlands och då läsa ett språk på distans via ett svenskt universitet. Är det möjligt? Isåfall, vilka svenska universitet kan idag erbjuda sådana kurser (i framförallt spanska, franska, italienska och engelska) och är dessa kurser CSN berättigade? Finns det några begränsingar i var man får bo och studera på distans, t.ex. kan jag läsa spanska på distans och bo i Buenos Aires, Argentina?

  Lärarprogrammet:
  Jag tror att läraryrket skulle passa mig och då yrket som ämneslärare med inriktning i gymnasieskolan. De ämnen jag skulle vilja undervisa i är språk. Jag kan antingen läsa lärarprogrammet i sin helhet i Sverige med till exempel ämneskombinationen Svenska och Spanska. Men jag har också förstått att man kan läsa en kompletterande pedagogisk utbildning och på så sätt ha behörighet att undervisa i de ämnen man pluggat länge. Hur många poäng krävs det att man har läst i ämnet (vilka kurser läser man då för att få ihop den poäng som krävs i ämnet?) för att kunna gå en kompletterande pedagogisk utbildning? Om det skulle vara så att jag har läst lärarprogrammet Svenska/spanska som inriktning och sedan vill undervisa i engelska också. Kan jag då läsa det de antal poäng som krävs i ämnet på universitetet och få en utökad behörighet så att jag kan undervisa i Svenska/engelska och spanska på gymnasiet? Likaså med Svenska som andraspråk?

  2 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Gustaf

  Jätteroligt att du är intresserad av språk och vill bli lärare.

  Lärarutbildningen har genomgått stora förändringar för några år sedan och idag kan man, precis som du skriver, bli behörig lärare genom att antingen läsa på Lärarprogrammet eller genom att läsa "tillräckligt antal" högskolepoäng först och sedan KPU, kompletterande pedagogisk utbildning.

  Vad är "tillräckligt" antal högskolepoäng? För att bli gymnasielärare i språk, behöver man 120 högskopoäng i varje språk (4 terminer på heltid). Du kan, alltså, börja läsa spanska på högskolenivå och behöver "ta" 120 hp = heltidsstudier på fyra terminer, två år och kan sedan under tiden du läser spanska, fundera på vilket andra ämne du vill bli lärare i.

  Grundskolelärare är oftast behörig i tre ämnen och skulle du satsa på att bli behörig lärare i spanska på grundskolan, räcker det med 90 hp = tre terminers studier.

  Ang. vilka utbildningar som ska gå att söka till - som startar på hösten 2017, blir utbildningsutbud fastställd till 15 april 2017. Innan dess kan man inte med säkerhet svara på vilka universitet som kommer att erbjuda språkstudier på distans utan obligatoriska träffar (och det är den studieformen som tillåter den studerande bo var hen vill - för att man läser via internet och det inga träffar, så kan man bo precis var som helst - både i Sverige och utomlands).

  www.studera.nu är högskolornas gemensam hemsida och alla aktuella högskoleutbildningar som bedrivs i Sverige eller via svenska högskolor/universitet borde gå att hitta på den hemsidan. 

  Ang. CSN (Studiemedel) - är du svensk medborgare eller har premanent uppehållstillstånd och läser på svensk universitet, har du rätt till Studiemedel>>, men du måste läsa på minst halvtid och har då rätt till halva Studiemedel. Mer om studiemedel, kan du läsa på www.csn.se och i vissa fall har man rätt till Studiemedel även om man läser utomlands, om det kan du läsa på den här sidan: http://www.csn.se/utomlands

  Jag ska samråda med kollegorna imorgon och i fall vi kommer på att vi kan tillföra ngt. mer, hör vi av oss igen!

  Bästa hälsningar och lycka till med din studieplanering!

  ANNA

  Milla SYV SYV på FrågaSYV

  Hejsan,

  jag har nu pratat med en sakkunnig på Universitets- och högskolerådet och fick det bekräftat att det tyvärr inte finns någon sammanställt info som svar på din fråga. De tips jag fick är att ge dig några länkar till sidor som kan ha relevant information och det är

  Internationella möjligheter på UHR>>

  Erasmus +, utbyten inom Europa>>

  och att råda dig ta kontakt med Studievägledare på de institutioner där man kan få examen som språklärare, höra med dem vad de kan ge för tips och råd. Om vi förutsätter att du vill bli behörig Gymnasielärare (då blir du automatiskt också behörig att undervisa i samma ämnen på grundskola) i språk och i framförallt spanska, då är det följande lärosäten som i dagens läge har rättigheter att utfärda lärarexamen:

  Göteborgs universitet, Högskolan Dalarna, Karlstads universitet, Linköpings universitet, Linnéuniversitetet, Lunds universitet, Stockholms universitet, Umeå universitet, Uppsala universitet.

  Mitt råd är därför att du tar kontakt med Studievägledare på alla de ovan nämnda lärosäten. Du kan t.ex skicka mail med dina frågor och sedan jämföra deras svar. Du kan få lite olika svar och detta beror på den så kallade "akademiska friheten", dvs att varje högskola/universitet har (inom vissa ramar) ganska mycket frihet att bestämma över sina egna utbildningar.

  Det kan, alltså, vara så att det inte är exakt samma krav på alla de olika lärosäten för att uppnå kraven för lärarexamen (antal poäng som krävs i olika ämnen kan variera något, t.ex). Möjligheter till utbyte och studier utomlands varierar definitivt ganska mycket mellan olika högskolor/universitet.

  Som sagt, tyvärr, finns det inte ett färdigt svar på dina frågor men vi hoppas att våra svar och våra tips hjälper dig något. Se det som träning i "reseach" - att du själv behöver "gräva fram" information om möjlighet till att ordna studier på det sättet som du önskar. Det är värdefull erfarenhet att kunna få fram inforamtion. Det är i detta fallet en process, därför att det inte finns ett färdigt svar att hitta. Det kan finnas ett antal olika svar som alla är "rätt". Information kan också ändras över tid, då nya utbildningar och nya möjligheter uppstår, medans andra försvinner.

  Ansökningsperiod till studier på hösten 2017 blir troligtvis från 15 mars till 15 april 2017 (det brukar vara den tiden varje år) och om du hade mycket tid under den månaden att ägna dig åt reseach, skulle det va väldigt bra. Jag förstår att du går i skola och inte har hur mycket tid som helst att ägna åt "reseach" under en månad. Därför är det bra om du gör "förberedande reseach" nu men lämnar det sista till ansökningsmånaden (eftersom utbildningsutbud kan man var helt säker på från första dagen i ansökningsperioden, och inte tidigare, tyvärr).

  Hoppas mitt svar blir till hjälp för dig!

  Hittar du intressant info på egen hand, var god tipsa oss!

  Lycka till!

  Milla SYV

   

  Du kan kanske välja Tema för gymnasiearbete utifrån ditt intresse av att studera språk utomlands. Du kan i alla fall föreslå det till din handledare i Gymnasiearbete (som är en obligatorisk kurs á 100 poäng i åk3) att du väljer tema som ligger i linje med studier utomlands på eller via svenska högskolor/universitet.

  Du kan utgå ifrån att Lärare>> är ett mycket viktigt yrke>> och det är mycket viktigt att vi har duktiga behöriga lärare, att det finns fördelar (när man vill bli duktig på språk) i att bo i det "aktuella" landet där "språkbärare" finns, men att det är svårt att ordna det praktiska kring det (t.ex redan på första stadiet - hitta information om vilka möjligheter finns, stöter man redan på vissa svårigheter... ).

  Du kanske kommer fram till att en ny variant på lärarutbildningen skulle behövas - då man läser till språklärare i de "aktuella länder", som t.ex läser spanska i ett spanskttalande land och franska - i Frankrike. Du kan göra ett färigt förslag på hur en sådan lärarutbildning skulle se ut och sedan t o m skicka in ditt förslag till universitets- och högskolerådet, UHR>>>. Det skulle också ingå som en del i ditt gymnasiearbete. Det är bara ett förslag och upp till dig om du vill göra så.

  Jag kan inte heller garantera att din handledare för gymnasiearbete godkänner det temat, men du kan (om du vill) göra ett försök... Fördelar: du "förenar nytta med nöje", kan man säga. Eftersom du ändå måste göra reseach för att hitta möjligheter för dig att läsa på det sättet som du vill, kan du kanske använda det du "gräver fram" under din reseach - till att skriva ett bra och samhällsnyttigt Gymnasiearbete. ***Du kanske blir intresserad av att på sikt bli Skolforskare>>

  *** i gymnasiearbete kan man inte få högre betyg än E, men E är nödvändigt att få för att uppfylla kraven för gymnasieexamen.

  Frågor och svar

  • Kasra 24 år

   Måste jag ta bort idrott 2 från mitt betyg?

   Hej! Jag tog nyss godkänt I matte 1b i komvux eftersom jag hade F I kursen när jag gick ut gymnasiet så jag fick enbart ett studiebevis men nu är jag behörig för ett gymnasieexam eftersom jag är behörig. Min gymnasiekurs som var samhällsvetenskap gick på 2500 poäng och nu med en examen från...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Johanna 34 år

   Vad leder en ämneslärarexamen till mer än lärarjobb?

   Jag läser min tredje termin på ämneslärarprogrammet, inriktning årskurs 7-9. Mitt huvudämne är svenska och som andraämne kommer jag att läsa svenska som andraspråk. Jag trivs bra med min utbildning, men är inte säker på att jag kommer att vilja jobba i skolans värld hela livet. Exempelvis har...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • matilda 23 år

   Jobba som syv utomlands?

   Hej! Jag är inne på att plugga till studie- och yrkesvägledare då jag tycker det verkar vara ett väldigt roligt yrke. Min fråga är om det går att jobba som syv utomlands, exempelvis på svenska skolor? När jag söker på det...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Sarah 21 år

   Flytta över studier från en stad till en annan?

   Hej, Jag är väldigt nyfiken på en sak. Jag läser till lärare i Göteborg och tänker på att flytta till Stockholm pågrund av olika personliga orsaker. Kan jag flytta över mina studier dit och isåfall hur gör man då? Vill gärna fortsätta det jag läser här men i Stockholm och vill inte läsa om...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Uno 28 år

   Ansöka kurser inom program samt ett annat program?

   Hej! Om man läser ett program på 100% som man måste söka kurser inom (Anmälan till kurs inom program) inför höstterminen, men samtidigt är intresserad av att söka in till ett annat program på 100%, men inte vill hoppa av det nuvarande programmet förrän man vet att man kommit in på det man...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Patrik 55 år

   Komplettera IB-betyg med tekniskt basår vid utlandsstudier?

   Hej! Min dotter har gått IB, men saknar kemi och fysik i IB-betyget samt har för låg nivå på matematiken (studies level), för att kunna sök naturvetenskapliga högskoleutbildningar. Hon går därför tekniskt/naturvetenskapligt basår nu. Vilket gör att hon nu blir behörig i Sverige. Men vad gäller...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Stella 27 år

   Kandidatprogram, kriminologi fortsättning?

   Hej jag har en fråga angående kandidatprogram, dubbelkandidat osv. Jag läser just nu min sista kurs för att få en filosofie kandidatexamen med socialpsykologi som huvudämne. Jag tänkte fortsätta med kriminologi då det är något jag är väldigt intresserad av. Har hittat ett kandidatprogram i...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Oskar 30 år

   Kan jag få högre jämförelsetal och meritpoäng om jag läser upp IG?

   Hej! Gick ut gymnasiet 2012. Jag hade då IG i Matte B. Om jag läser upp Matte B, kan jag då både utbyteskomplettera mitt betyg för högre meritvärde, och dessutom få meritpoäng i kursen? MVH

   Mikael SYV: Hej Oskar,Matte B är en "gammal kurs". Möjlighet att få betygen i de gamla kurserna upphörde helt under året 2016. Nu kan du skaffa dig betyget i... Läs hela svaret
  • Hampus 19 år

   Får jag göra prövning under gymnasiet?

   Hejsan! När jag gick i ettan på gymnasiet(jag går nu 3an) så var jag inte särskilt driven till att få bra betyg som resulterade i att jag har fått E i några ämnen. Min frågor är: Får jag lov att göra en prövning i...

   Mikael SYV: Nej, tyvärr inte. gymnasieelever har rätt att göra prövningar i 2 fall: om de fick F eller om undervisning i en obligatorisk kurs ej kunde erbjudas. Du får söka var du kan göra... Läs hela svaret
  • Oskar 30 år

   Läsa valfria kurser på Komvux då jag har IG i 150 poäng från gymnasie?

   Hejsan! Jag gick ut gymnasiet år 2012, med slutbetyg och 2350 poäng godkända. Ska söka högskola i höst till en utbildning med grundläggande behörighet. Jag har IG i Matte B och Miljökunskap. Miljökunskap finns ju ingen motsvarighet nu, och...

   Mikael SYV: Hej Oskar, det går tyvärr inte byta ut kurser från ett Slutbetyg.Det stämmer att du kan få meritpoängen för högre mattekurser, än de som... Läs hela svaret
  • Moa 17 år

   Hur ska jag lösa kurserna i naturkunskap?

   Hej. Jag går just nu min andra termin på vård och omsorgsprogrammet. I åk 3 kommer jag läsa naturkunskap 1a1, som ingår i studieplanen. Men för att kunna studera till sjuksköterska efter gymnasiet, krävs naturkunskap 2. Och när jag läst på skolverkets hemsida om naturkunskapskurserna bygger...

   Mikael SYV: Det finns ersättningsmöjligheter för kurser och bl.a för nk2. Om du får examensbevis från VO med alla betyg godkända behöver du inte vara orolig för... Läs hela svaret
  • Moa 17 år

   Vad gäller med utökat prgram?

   Hej! Jag går min andra termin på vård och omsorgsprogrammet och har börjat fundera på högskola/universitet. Som det ser ut nu så kommer jag kunna söka in till sjuksköterskeutbildningen direkt efter gymnasiet, om jag läser till naturkunskap 2, vilket jag kommer göra. Men VO-programmet är ju ej...

   Mikael SYV: Hej Moa, Det stämmer att VO är yrkes- och inte högskoleförberedande gymnasieprogrammet, men alla elever har ändå rätt att läsa kurser för Grundläggande behörighet... Läs hela svaret
  • Linnea 16 år

   Om man vill bli riskanalytiker vilket gymnasieprogram ska man gå då?

   Hej jag har funderat på att kanske jobba som riskanalytiker men hittar inte vilket gymnasieprogram man ska gå för att vara kvalificerad för att sedan utbilda sig vidare på universitetet.

   Mikael SYV: Hej Linnea,om du vill jobba med att bedöma och hantera "samhälls"-risker, då rekommenderar jag att du kikar på... Läs hela svaret
  • Elias 24 år

   Söka utan att tillfälligt uppfylla förkunskapskrav?

   Hej! Jag vill söka en utbildning som börjar på hösten men har sista ansökningsdag i april men saknar ett förkunskapskrav som jag kommer komplettera under sommaren. Kan jag fortfarande söka utbildningen nu i april?

   Mikael SYV: Du kommer behöva komplettera senast 21 juni 2021. Om du inte gör det, kommer du få svar OBEHÖRIG till www.antagning.se - men om "din" högskoleutbildning kommer ha... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga