Charlotte

  Hej, jag läste gymnasiet före 1997 och har nu tid att plugga lite till. Då vill jag gärna läsa olika Franskakurser på universitet. Jag läste så kallat C-språk på den tiden, vilket ska motsvara Franska 3 enligt omvandlingstabeller på en hemsida som heter bedomningshandboken.uhr.se. Kan jag nu läsa Franska 4 och på så sätt öka mitt meritvärde/meritpoängskompensation? Eller nån annan kurs som kan öka mina chanser, tex Engelska 7? (enligt omvandlingstabeller har jag läst motsvarigheten till Franska 6. (jag läste 3-årig ekonomisk på gymnasiet) Jag har fått så olika besked från Komvux och Antagning.se så jag hoppas ni kan hjälpa mig. Jag har precis anmält mig och betalat en Franska 4-kurs på Folkuniversitetet. Tänk om den inte kan höja mina merit? Vore ju jättetrist! TAcksam för svar. Mvh Charlotte

  1 Svar

  Mikael SYV på FrågaSYV

  Hej Charlotte!
  Jag vill börja svara med att förvarna dig om att du inte kommer få något gymnasiebetyg i kursen om du själv har köpt den kursen. Du får kunskaperna men för att få ett betyg behöver du göra en prövning. Prövningsavgift är på 500kr och det kan bli svårt att hitta var man kan anmäla sig till en prövning.
  Läs gärna information på folkuniversitets webbplats. Där står det att en juridisk person (organisation/företag) måste göra betygsbeställning och det tillkommer kostnader till kursavgiften om den studerade siktar på att få ett betyg.
  Betyg skulle du få om du fick plats på en kostnadsfri kurs via komvux i den kommunen där du är folkbokförd.
  Om du redan har kunskaperna som krävs,kan du direkt anmäla dig till en prövning (Särskild prövning) för att få ett betyg.
  ***
  Vad gäller höja ditt meritvärde, så vill jag be dig att uppge från exakt vilket år ditt gymnasiebetyg (Slutbetyg) är. Åren 1995-96 fick avgångseleverna så kallade "Mellanårsbetygen". Om du har ett mellanårsbetyg får du tillgodoräkna dig meritpoängen. Men om du gick ut gymnasiet året 1994 eller tidigare, då får du, enligt vad jag vet, ett visst "pålägg" enligt en tabell - se information på Antagning.se/betyg-och-behorighet/gymnasieskolan/avgangsbetyg-fore-1997/rakna-ut-ditt-meritvarde/meritpoangskompensation
  Jag råder dig lita på det som antagning.se säger. Detta för att det är just Antagning.se som gör antagning till svenska högskoleutbildningar.
  För att komma in på en svensk högskoleutbildning (program eller kurs) kan man göra högskoleprovet; då prövas man i HP-urvalet där man konkurrerar med resultatet från högskoleprovet.

  • Charlotte :

   Hej tack för snabbt svar! Man kan göra en prövning hos Folkuniversitetet om man går kursen via ett företag har dom sagt. Hoppas det stämmer! Jag gick ut 1987. Gör det då att jag inte kan höja mitt poäng på nåt sätt?
   Varför jag frågar här är för att jag skickade en skriftlig fråga och fick ovan svar av Antagning. Innan jag fick det skriftliga svaret fick jag tag på en person på telefon som sa att jag absolut kan öka mina poäng. 

   Det skriftliga svaret sa att eftersom jag har högsta betyg redan i både Franska (franska 3 enligt tabellen tolkad av mig) och Engelska (6 enligt tabellen tolkad av mig) så kan jag inte höja mig. Hon rådde mig att satsa på nåt annat ämne där jag kan höja mig. Lite svårt för jag hade bara 4:or och 5:or så jag kommer nog inte klara att läsa upp mig. Föruom Idrott där jag hade 3:a :) 

  • Mikael : Om du har så höga betyg från gymnasiet varför behöver du höja ditt meritvärde? Du borde komma in på universitetet med de betygen du redan har, men du kan alltid göra högskoleprovet & prövas även i HP-urvalet.
  • Charlotte : Hej - just dom kurserna jag tittade på kräver merit över 21,5 så därför undrade jag vad jag kan göra för att nå dit. Tack för svar, jag hoppas komma in på någon kurs. Annars får jag göra HP. Mvh Charlotte
  • Julia :

   Har man alla gymnasiala betyg som räknas in i "snittbetyget" tillsatta med högsta möjliga betyg (tidigare MVG, eller dagens A, eller ännu längre tillbaka i tiden "en femma (5)", alltså högsta...) uppnår man meritvärde på 20.0. För att komma högre upp än 20.0 måste man även ha meritpoängen (extrapoängen). Att höja betygen i gamla gymnasiala kurser är inte alltid möjligt. Om en gammal kurs inte har en motsvarande ny kurs, går det inte att höja det gamla betyget. Jag rekommenderar att du gör högskoleprovet. Du kan också söka till kurserna och hoppas att antagningsgränsen går ner.

  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga