Susu 25 år
  Hej jag hade en fråga angående det bästa sättet jag kan få examenbevis. Nämligen har jag gått ut skolan utan examen från natutvetenskap programmet och fick f i matte 3/4c, fysik 2, kemi 1/2, religion och energi. Så min fråga är vad behöver jag komplettera för att kunna söka till sjuksköterska och om jag kan byta kemi 2 och fysik 2 till natutkunskap 2? Jag har fått godkänt i allt annat och har även läst merit för engelska 7. Finns det hopp för mig eller behöver jag börja om allt detta i komvux?

  Mvh Susu

  1 Svar

  Medlem, år
  Hej!
  Du behöver en grundläggande behörighet ifrån gymnasiet och om du läst ett högskoleförberedande program gäller följande: du måste ha minst 2250 av 2500 gymnasiepoäng där du har ett godkänt gymnasiearbete samt godkänt i Svenska/Svenska för andraspråk 3, Engelska 6 och Matematik 1.

  Förkunskapskrav:
  Grundläggande behörighet
  samt
  Områdesbehörighet 16 (Matematik B, Samhällskunskap A, Naturkunskap B* alternativt Biologi A, Fysik A och Kemi A)
  eller
  Områdesbehörighet A14 (Matematik 2a/2b/2c, Naturkunskap 2, Samhällskunskap 1b/1a1+1a2

  Det är bra att du har fysik 2 och kemi 2 men vilken biologi kurs har du läst?
  Då Biologi 1 + Fysik 1a (eller Fysik 1b1 + 1b2) + Kemi 1 ersätter Naturkunskap 2
  Så beroende på om du läst biologin kan du få behörighet i naturkunskap 2.
  Sen behöver du totalt lägst betyg E i 2250p (se ovan)

  Vänliga hälsningar
  Melina SYV
  • Susu Jag har läst biologi 1 och 2 och har godkänd i båda men jag har ej godkänd i fysik 2och kemi 1&2. Vad kan jag göra då?
  • Milla Jag råder dig boka tid hos Studie- och yrkesvägledare på Komvux i din hemkommun (den kommunen som du är folkbokförd i). Ta med dig kopior på de gymnasiebetyg du har fått. Studie- och yrkesvägledare på Komvux hjälper dig att sätta ihop en Studieplanering. Du säger att ditt mål är att bli behörig att söka till Sjuksköterska och du och Studie- och yrkesvägledare kan då tillsammans göra en plan för när, hur mycket och på vilket sätt (dagtid, kvällstid, flex och/eller distans) och på vilken studietakt (heltid eller deltid) du söker dina studier på Komvux. Lycka till! Milla SYV

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga