SGF

    Hur kommer utökade kurserna påverka mitt jämförelsetalet? Just nu läser jag Fysik 2, Kemi 2, Sva3, Matematik 5 på komvux för att bli behörig till vidare studier. Just nu ligger mitt meritvärde på 17,77 inkl. engelska 7 meritpoängen. Jag vet att matte 5 o franska 3 kommer ge ytterligare 1,5 meritpoäng, så jag kommer ligga på 19.27 i merit. Min fråga är, hur kommer de utökade kurserna att påverka mitt snittbetyg? Kommer de höja eller sänka det? Isåfall med hur mycket kommer varje kursbetyg att höja snittbetyget om vi tänker från A-D? Jag funderar över att läsa antigen läkarprogrammet eller kandidatprogrammet i biomedicine. Jag vet att läkarprogrammet kräver höga betyg, så ska jag göra HP, men finns det chans att jag kan komma in med mitt merit? Ps: jag gick på IB programmet så jag har bara mitt jämförelsetal när man omvandlar från IB betyg till den svenska. Så kan inte använda antagnings.se meriträknare.

    1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV

    Hej,
    jag vill börja svara med att nämna ännu en annan möjlighet för dig: att söka till allmänna kurser på folkhögskolorna där man läser mot omdöme och med det omdömet prövas man sedan i BF-urvalet. Högsta möjliga omdöme är 4.0. Om du siktar på en så populär utbildning som läkarprogrammet behöver du få ut högsta omdöme, alltså 4.0 och med det kommer ha viss chans att komma in på de mest populära universitetsutbildningar, som t.ex läkarprogrammet. 
    Att få ut omdöme om grundläggande behörighet från en folkhögskola tar minst ett läsår. Om studieformen folkhögskola se framtid.se/studier/folkhogskola
    Vad gäller ditt meritvärde efter IB-programmet så måste jag hänvisa till Antagning.se; det är de som räknar fram ditt meritvärde. Det finns information på antagningens hemsida som du gärna får läsa och tolka och dra slutsatser ifrån. Min bästa gissning är att ditt meritvärde är för lågt för att kunna med kompletteringar höjas till de nivåer som kan ge en rimlig chans att komma in på en så pass populär utbildning som läkarprogrammet. Jag tror dina bästa chanser ligger i resultat från högskoleprovet och/eller i omdöme från allmänna kurser på folkhögskolorna. Men först och främst måste du bli behörig och då ingår det att ha godkända betyg i bland annat fysik 2 och kemi 2. Obehöriga kan ej antas, oavsett hur höga meriter de har, så sikta på att bli behörig och när du läser kurserna försök få så bra kunskaper som möjligt och då får du också så höga betyg du kan få. Du nämner också att du kan tänka dig läsa mot yrke Biomedicinare men det finns även många andra yrken inom det kunskapsområde som du också gärna får kasta ett öga på; nedan finns några exempel:

    Analytisk kemist

    Biomedicinsk analytiker

    Biomedicinsk analytiker inom fysiologi

    Biomedicinsk analytiker med inriktning labmedicin

    Bioteknolog

    Embryolog

    Farmakolog

    Forensiker

    Forskare

    Forskare med inriktning mot metabolomik

    Genetiker

    Kemist

    Life science yrken

    Läkemedelsutvecklare

    Medicinsk genetiker

    Molekylärbiolog

    Mykolog

    Sjukhusfysiker

    Studie- och yrkesvägledare

    Frågor och svar

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga