R

  Jag tyckte att mitt första schema var dåligt (men man kunde ändå ofta sig) men vårat nya schema som vi kommer få är värkligen inte acceptabel enligt mig. På måndag går i vi i skolan från 08:30-16:30, och har en håltimma på 1 h och 10 min. På tisdag har vi skola från 9:50-16:35 och då har vi även en håltimma på nästan 2 h. På onsdag har vi skola från 8:30-15:15 På torsdag har vi skola från 8:30-15:05 På fredag har vi skola från 8:30-16:45 och knappt någon rast över huvudtaget, bara mellan dem lecktionerna det är långt att ta sig till. Jag hatar att vi har hålltimmar och 2 timmar tycker jag är överdrivet, onsdagarna och torsdagarna är dagar som är okej eftersom att va har väldigt korta raster, och dagarna är inte alldeles för långa. När man har så långa dagar så blir man så trött efter halva dagen att man värkligen inte råkar att presentera i skolan och nästan somnar på lecktionen, som gör att man knappt kan jobba, och då måste jag jobba ikapp hemma på min fritid istället, dem skulle kunna ta bort håltimmarna och göra dagarna kortare istället för att ha värdelösa håltimmar som bara är slöseri på tid. Så min fråga är: Hur lång får ett gymnasie schema vara och får skolan värkligen lägga 2 långa håltimmar i veckan?

  2 Svar

  Mikael SYV på FrågaSYV

  Hej! Du ställer en fråga som kräver svar från en jurist. Kontakta Skolverket som har juridisk kompetens och kan ge dig svar om det är reglerat eller inte: hur långa skoldagar får vara schemalagda. 

  Milla SYV på FrågaSYV

  Hej R!
  Du fick redan svar från SYV Mikael. Du får gärna kontakta skolverket. Jag tror du får svar att det är icke-reglerat och varje skola bestämmer själv. 
  Det råder lärarbrist och därför kan det vara omöjligt för din skola att göra schemat utan 2-timmars hål-timme (det är vad jag tror). På skolan är det rektorn som är ytterst ansvarig. Du får gärna fråga rektorn om det skulle vara möjligt att korta ner håltimmarna men jag tror du får svar att det inte är möjligt.
  Ingen skola vill försämra eller försvåra för eleverna men på grund av lärarbrist så får man "hushålla" med de lärare som finns att tillgå och en och samma lärare kan inte klona sig och undervisa olika årskurser i olika skolsalar samtidigt. 
  Mitt förslag är att du gör läxorna under rasterna eller använder rasterna på något annat produktivt sätt (t.ex kan du se vilka sommarjobb det finns att söka eller så kan du bedriva självstudier i något ämne, alternativt så kan du under längre raster satsa på egen friskvård t.ex löpa några km eller gå i raskt takt). Har ni en aktiv elevkår (elevförening)? I så fall kan du försöka driva igenom att en liten gym skapas på er skola där de som vill kan träna under de längre rasterna. Undersök annars om det finns gym i närheten av din skola. Du kan kanske träna där på de längre rasterna. Du kan också ta upp frågan med skolledningen om att de skulle jobba för att ni, eleverna på skolan, skulle få någon sort rabatt på träningskort i närliggande gym.
  Annars, så... Ni har väl skolbibliotek på skolan? Där kan du sitta och göra läxorna eller läsa en bok.  

  Sammanfattning
  Du får gärna fråga skolverket och rektorn på din skola. Jag har dock tyvärr svårt att tro att det blir någon ändring i ert schema. Du vinner på att själv ordna så att du gör någonting meningsfullt på rasterna. Se också vad andra elever i din klass gör på de långa rasterna (de kanske har kommit på någon bra aktivitet som inte du eller jag ännu har tänkt på?! :).
   

  Studie- och yrkesvägledare

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga