Kimia 24 år
  Bör man ha från vården efter VO,för att det både ska vara lättare att komma in på läkarprogrammet och för att det ska vara fördelaktigt ?.

  Mvh

  1 Svar

  Mikael SYV SYV på FrågaSYV
  Hej!

  Det finns, normalt sett, inga fördelar när man söker till läkarprogrammet i fall man har arbetslivserfarenhet. Det kan dock IBLAND, i UNDANTAGSFALL - kanske, eventuellt, möjligtvis men kanske inte... öppnas möjlighet till "Alternativ antagning" och då KAN DET eventuellt bli lite lättare att komma in med arbetstivserfarenhet inom vården.

  Vid de tidigare alternativa antagningar till läkarprogrammet var det "minst 2 år på heltid inom vården" som gav möjlighet att prövas i den urvalsgruppen.

  Om det blir alternativ antagning till läkarprogrammet i framtiden vet vi inte. Om det blir, vet vi inte hur lång arbetslivserfarenhet man måste ha. All arbetslivserfarenhet är bra men den ger inte nödvändigtvis några formella fördelar vid ansökan till en högskoleutbildning.

  Med vänlig hälsning
  Mikael
  • Kimia Vill bara veta om det ger några informella fördelar vid ansökan?.Mvh
  • Brendan Alltså, om ja skulle nämna någon, vore det väl att du blir van att bemöta och prata med folk och hittar ditt eget sätt att ta reda på och förstå vad en person behöver. Men dock så kommer du ju trots allt göra detta på själva programmet och på AT, så egentligen behöver du inte "lägga undan" ett eller två år för arbetslivserfarenheten. Möjligtvis kan du jobba på somrarna (du får ju redan undersköterskekompetens via VO så). Känner en som pluggar till läkare, hon kom in ett halvår efter gymnasieexamen. Hon har inte jobbat inom vården, men kände att hon blev förberedd för arbete genom att undersöka patienter på själva programmet. Men arbetslivserfarenhet är ju bra (som du redan vet) och du får lätt jobb som undersköterska på sommar så.
  • Brendan Kolla gärna in den här videon, även om det är KI:s läkarprogram hittar du viktig info då läkarprogrammen i Sverige har stora likheter med varandra: https://www.youtube.com/watch?v=5EerrNakHck
  • Kimia Hur kom hon in ett halvår efter gymnasieexamen?
  • Brendan Hon gjorde så här: Satsade allt på plugget (samtidigt som hon gjorde högskoleprovet) - Hon tog lite ledigt innan hon ansökte (jag tror hon inte kom in på HT, på VT brukar antagningskrav sänkas) - Hon arbetade på cafeteria medan - Hon gjorde högskoleprovet för sista gången - Hon kom in (vet inte om det var på HP eller BI, men jag tror det var BI).
  • Brendan Hon gick Naturvetenskapsprogrammet - Inriktning Naturvetenskap
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga