M

  Hej! Jag undrar bara om vad för betyg jag behöver för att komma in i lärarlinjen och hur mycket merit sammanlagt det behövs?

  • Milla : Vilken eller vilka orter (städer) vill du läsa läkarprogrammet i?

  1 Svar

  Milla SYV på FrågaSYV

  Hej M!
  Antagningsgränserna bestämmer ingen på förhand, utan de uppstår i konkurrensen: antal utbildningsplatser ställs mot de meriter som sökande har och så ser man i efterhand vilka meriter som gav plats (just då; till den terminen och på den orten/lärosätet). Dock är det mycket ovanligt att antagningsgränsen till läkarprogrammet skulle ligga på under 20.0 (meritvärde) utan det ligger ofta högre, vilket betyder att endast alla A-betyg i alla gymnasiala kurser ger tyvärr inte plats. Förutom alla A-betyg i alla kurser i examensbeviset måste man även ha A-betygen i några meritpoängskurser, som t.ex engelska 7, mod.språk 3och4 eller matte 5 och/eller matte specialisering. Helst ska man ha max antal meritpoäng, som är 2,5 + alla A-betyg i alla kurser från gymnasiet. Troligtvis har man "råd" att ha några få B eller alla A-betygen men C i en eller max 2 kurser (resten A-betyg från alla 3 år på gymnasiet). Kanske kan man klara komma in med endast 1,5 meritpoäng men då ska man definitivt ha alla A-betygen, inga B. Så brukar konkurrensen till läkarprogrammet på de svenska lärosätena se ut.
  Om meritpoängen läs gärna på gymnasieGuiden.se/merit

  Studie- och yrkesvägledare

  Man kan komma in på läkarprogrammet i HP-urvalet (om man har högt resultat på högskoleprovet). Men man måste ändå vara behörig. Högskoleprovet befriar inte från kravet på behörighet.

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga